Od vasich instituci to mam, dalej od niektorych agentur to mam.
Mesto BB malo dost velku financnu krizu, nema dostatok penazi ani na rozvojoje plany a projekty a nedokaze efektivne riadit ani kraj a VUC.
Mesto predava dost velke majetky a tvrdo skrta, takze na zaklade toho este hospodari.
A cerno trochu viac treba sledovat diskusiu:
Priama otazka teda znie takto:
BB ma 1 mld. SKK na severny obchvat? Ak ano, preco uz nie je postaveny? Ak ano, preco sa neriesi doprava aj v inych lokalitach? Ak ano, preco su miestne komunikacie v zlom stave? Ak ano, preco? …
Takze mesto nema dost penazi. V podstate mne je jedno, co hovori nejaky BB-can, ja som v BB bol 2x a videl som dost. Je to pekne mesto, ale “spi”. A ja nepotrebujem nazor niekoho, ja sa riadim analyzamy renomovanych agentur.
Sam si pisal, ze malo. Prinavam ano malo. No pomaly, ale isto sa z nej dostava. Znizili sme 1.5mld Sk dlh na 450mil.Sk Myslis si, ze toto dokaze spravit mesto ktore ma financne problemy? Skoda, ze na ukor rozvoja.
Rozpravali sme sa o meste nie o kraji resp. o VUC. Mestsky rozpocet nema nic spolocne s tymito dalsimi instituciami. Oni maju vlastny rozpocet atd. Nebudem to dalej rozvijat, bo to patri do inej diskusie a nie sem.
Ziadne mesto v SR nema 1mld. Sk(bez pomoci statu) na nejaky obchvat. Takze z toho vyplyva, ze vsetky mesta maju financne problemy. A to ten obchvat by nestal 1mld.Sk kedze tam bude dost dlhy most atd. Vzdy sa riesi to co je najdolezitejsie. A ked nieco zvysi tak sa riesi to co je menej podstatne.
Spominal si aj nejake ratingove agentury. Nenapisal si konkretne takze neviem co pisali. Ziadnu ani nepoznam. Viem len to co vyda mesto tj. rozpocet za minuly rok a pod.
Este som zabudol. V jednom mas sice pravdu. Mesto “spi”. Vdaka tym komunistom co su na magistrate bude aj nadalej “spat”. Dufam, ze sa to buduci rok zmen a pride nove vedenie. Tymto sa ospravedlnujem vsetkym za prispevok, ktory sa nie velmi hodi do diskusie. No musel som reagovat
proc pak utocis na Adoase? O nic tady nejde. Nebo snad jo?
Tedy na tohle se ani neda nejak reagovat. Proste jako o co jde:
Rozvoj je zaklad vseho. A rozvojovy plany jeste k tomu taky. V tomhle je to obrovsky minus BB, ktery stahuje BB neustale do propasti.
Znizili jste dluh. Jo, Ok, jenomze to je dost malo. Protoze nemate zadny plany. Vy jste museli snizit dluh tak jako KE. Jenom to proste nevnimas, protoze to nechces vnimat. To totiz kazdy mesto je v +, kdyz nema rozvoj. Jenom kdyby to trvalo cca. 10 let, tak zmizne nekolik podnikatelu, firme, lidi a pak ma mesto jeste mene penez.
Tak to ses radne seknul - to tedy ma a hodne. Protoze rozpocet VUC hodne souvisi s mestskym rozpoctem - tedy s mestem, ve kterem je sidlo VUC. Vsude. V BA a ZA se to dava jasne najavo. Je tam spoluprace pri dulezitych projektech. A to ze vy v BB si myslite, ze to neni treba, je vase vec ale je to obrovska chyba. Jiz taky KE takhle spolupracuji, jenom je to malo kvuli malo penezum.
Znovu zasadni omyl. Kazde mesto ma na obchvat pomoci uveru, ale BB by jej nedostalo, presneji nedostalo jej, protoze neni duveryhodne mesto pri splaceni. To je ten rating. Stat jiz limituje moznost splaceni. A proto kdyz ani mesto nema zadny rozvojovy plan, tak nemuze ani nic cekat.
BA, TT, TN, ZA - tyhle mesta kdyby chteli, tak maji ihned uvery. A taky si je nektere mesta berou a splaceji. Protoze je tam rozvoj na zaklade nejakych planu, do kterych ale tyto mesta investovali radove 10-ky mil. SKK. I kdyz treba 40% planu se nikdy neuskutecni.
Ano, zaklad je stat, ale je to len pomoc mestam, ktore obchvat potrebuji a nemaji nan, nebo je to pomoc BA, ktera ale potrebuje radikalni reseni.
Tak a je to tady. Sam si priznavas, ze to je zly, a lepsi to tak skoro nebude. Lide museji chtit nejen zvolit nekoho, ale taky kdyz je to treba, tak se zajimat o veci verejne.
Samozrejme, mas svuj nazor a to je to hlavni. Ver si. A prosazuj sve myslenky.
Cerno, presne, o nic nejde, … tam kde 2 maju iny nazor na tu istu vec, tam nepomoze nic.
Diskusne forum je o tom, ze je tu snaha nazor zmenit, napriklad ja sa tu aj vela pytam, ale su temy, kde ja proste nazor nezmenim nikdy a len vysvetlujem, preco ho nezmenim. Museli by tu byt velmi dolezite udaje a argumenty, aby som ho zmenil. Ale nemam dovod. Takze klud, pohoda - ja tiez neziadam, aby si zmenil svoj nazor.
Mňa osobne mrzí, že sa stále odkladá výstavba severného obchvatu BB v rámci výstavby RC R1. Už dnes je isté, že v r. 2010, kedy má byť ukončená R1 tento obchvat hotový nebude.
Všeobecne sa v minulosti dokonca viedla diskusia, že by sa severný obchvat BB mal zaradiť do stavby RC R3, avšak nikdy nebola istota, že RC R3 bude trasovaná cez BB a preto takáto “poistka”.
Lenže toto znamená že sen o R cez Donovaly pomaličky zaniká a vracia sa všetko k pôvodnej koncepcii k preložke I/59 do polohy Hiadeľ - Korytnica.
Aspon niečo sa pohne dopredu … už budúci rok. Podľa pôvodných dispozícií sa malo 2 roky po začiatku výstavby obchvatu začať stavať na preložke. To by bolo pozitívne 2013 by sa teoreticky jazdilo mimo Donovál.
Ja si tiež myslím, že RC R1 by mala pokračovať v dnešnej situácii od Zvolena ďalej v smere na Lučenec a Košice.
To však už nič nemení na tom, že severný obchvat BB je potrebný, ale o začiatku výstavby sa dlhodobo mlčí. Prednosť dostávajú mestá Trnava (severný obchvat), Trenčín (JV obchvat), Bratislava (D2, D4 a ďalšie stavby), Žilina (D1, D3), Košice (R4) a výhľadovo aj Prešov (D1) či Nitra (R1). Takže zostáva naozaj len Banská Bystrica, kde je ticho.
Možno pomôže, keď sa zverejní konečná trasa RC R3, ktorú chce táto vláda prezentovať tento/ďalší rok a z celej strednej vetvy, ak bude na tejto trase BB, by sa mal stať severný obchvat BB prioritným, ale do r. 2010 stáť nebude.
nič v zlom, ale všimol som si, že už pri TT si sa na to pýtal mňa, ale:
Nie je podľa mňa potrebné stavať severný obchvat BB na viac ako dvojpruh (čo samozrejme neznamená, že to tak nebude), pretože ak tadiaľto pôjde R3, bude sa musieť obísť celá BB a ak nie, tak tu nebude taká veľká premávka ako dnes, respektíve zostane rovnaká (klesne) a nebude to tranzit.
Na tomto úseku ma zaujal prejazd Banskou Bytricou, časť Považskobystričanov bola proti diaľnici vmeste, ale Banská Bystrica má RC v meste už viac, ako 20 rokov. Nemáte niekto podrobnejšie údaje o tejto estakáde?
Za boľševika sa estakáda postavila a basta. V prípade, že by sa stavala teraz, určite by si Mesíkovci schuti zablbli. Proti estakáde v PB je mizivé percento obyvateľov, ale zákony im umožňujú cez rôzne združenia tieto procesy brzdiť.