R1 Banská Bystrica - severny obchvat (I/66)

Tie svetelné križovatky na prieťahu mestom cez nábrežie a ďalej po Stavebnej a Partizánskej ceste sú už v súčasnosti 4, asi si nepočítal tú novú na Partizánske ceste s ulicami Na hrbe a privádzaču k MUK BB-východ (bývalá MUK Cementáreň), ale to len tak pre upresnenie. :wink:

Počítal som aj tú, len som to nejednoznačne napísal, tak sme sa asi nerozumeli - svetelné križovatky sú tri a navyše dva prechody pre chodcov so semaforom, čiže spolu 5 semaforov - v smere od Brezna najprv križovatka pri MÚK BB-východ, potom pri autobusovej stanici a tretia s Kapitulskou ul., potom už len dva semafory na prechodoch pre chodcov - Národná ulica a Hušták

Aha, tak sorry, to som sa zas prepočítal ja. :blush: Ja som zas neuvažoval prechod na Huštáku, aj keď tam semafóry sú, je to len prechod pre chodcov. Ale zas Národnú som počítal ako križovatku, aj keď tam semafóry nemajú vplyv na odbočenie vpravo cez most k Malej žst. stanici, ale križovatka to je. Ale dúfam, že tentokrát sa už asi zhodneme spolu a to je hlavne dôležité k danej problematike o ktorej sme sa tu bavili, že miest kde sa musí stáť na svetlách je 5. :wink: :stuck_out_tongue:

Zaujimave, osobne tu jazdim ovela menej, cca 5 prejazdov do roka, ale vzdy som zazil pocas spicky mensie zdrzanie. Najväcsie bolo prave v smere od BR, asi 2 km sa slo krokom, svetelne krizovatky uplne neprejazdne.

Kanky, podla mna je strata casu tam nieco testovat. Ved ten prejazd po R1 cez Bystricu je vyditelne jednoduchsi.
Chvalim po prezreti videa dlhe najazdove a vyjazdove pruhy. Trochu divne bude ze vodici budu od Brezna prichadzat po ceste 1+1 rychlostou 90-100 a na novej ceste 2+2 len 80km/h.

urcite je prejazd po R1 jednoduchsi, ale je dlhsi, da sa povedat, ze po nabrezi je to skratka a minimalne v nocnych hodinach (a dajme tomu aj pri vypnutych semaforoch) to moze byt rychlejsia atlernativa …(na R1 je zatial malinky zadrhel aj stara estakada)…
osobne budem jazdit po R1 a nikoho ani nechcem nahovarat (hlavne kvoli miestnym), aby jazdil po nabrezi, ale urcite si to kazdy porovna a mozno sa po otvoreni a prvych prejazdoch otvori vasniva debata :slight_smile:
takych miest na debatu je urcite, ci uz u nas alebo v zahranici, vela (nechcem porovnavat lebo sa jedna o neporovnatelne vacsie mesta, kde sa da usetrit viac casu a km)..
urcite neporovnatelnym, ale povsimnutia hodnym prikladom je zatial aj usek jablonov az po branisko…ti co tadial jazdia, tak vedia, ze ak sa na kruhaci pri jablonove pred tebou skrabe na polprofil D1 zmes kamionov a os. aut, tak prejazdom po prazdnej I/18 ich nechas vsetkych za sebou bez toho, aby si ich musel predchadzat :slight_smile:

Andrej dobrý postreh a pripájam sa, že moje skúsenosti (a aj iných) je, že prejazd v smere BR-ZV je komplikovanejší, s väčšími zdržaniami ako smer ZV-BR. Možno je to ovplyvnené aj určitým “špecifickým” tokom miestnej premávky z miestnych priľahlých komunikácií na I/66 a následne väčším zahltením práve tohto smeru, možno aj nastavením semafórov, no ktovie..? Ale v každom prípade je pravda, že Tebou spomínaný smer BR-ZV je horšie prejazdný, s dlhšími časmi prejazdu, to je aj moja osobná skúsenosť. :wink:

O prerozdelení IAD medzi nábrežím a SO rozhodne hlavne to, či obchvat bude spoplatnený, o čom sa podľa medializovaných informácií stále nerozhodlo.

Prejazd v smere ZV → BR cez nábrežie zase nie je taký hrozný, “zápcha” je tam maximálne v špičkách kvôli križovatke s Kapitulskou ul., ale ďalej je to OK, od podjazdu pri železničnej stanici je navyše MPR 80 km/h a dva pruhy.
Opačný smer BR → ZV je kvalitatívne horší, na celom prejazde je 50 km/h, navyše aj o čosi väčšie zdržanie je svetelnej križovatke pri dome kultúry (resp. autobusovej stanici) a aj nájazd na I/66 z R1 bude komplikovaný (zísť z R1 na MÚK BB-východ, prejsť svetelnú križovatku).

Padla tu aj otázka na vytvorenie mestskej triedy. Uvidíme, či nábrežie bude naďalej cesta I. triedy alebo to pôjde vlastnícky pod VÚC alebo mesto. Čo by som ale uvítal, by bolo zriadenie preferencie MHD, minimálne na svetelných križovatkách a možno aj zriadením BUS-pruhov (ale to bude závisieť aj od intenzít a hlavne od vôle kompetentných).

Áno, pri tom prechode na Národnej je vlastne tiež križovatka (odbočka na parkovisko za Hronom a k ž. zast. BB-mesto) a hoci ako píšeš, nemá priamu súvislosť so semaformi, niekedy ma hnevá, že potiahli obrubník za autobusovou zastávkou pred odbočkou až k pravému jazdnému pruhu a nespravili za zastávkou nejaký náznak odbočovacieho pruhu, lebo ak stoja na semafore viac než 1-2 os. autá, už neodbočíš..

Skutočne sa bude jazdiť pri vstupe do mesta výlučne týmto spôsobom, že bude treba zísť z obchvatu až na MÚK BB-východ a odbočiť doľava na novej svetelnej križovatke pri Shellke? Myslím si, že preložka starej cesty i/66 popri bývalej cementárni bude jednosmerná (kým sa nepostaví jej pokračovanie) a bude po nej možné jazdiť práve v smere od Brezna do mesta

Určite to wizard112 nemyslel tak, že by sa súčasnou cestou I/66 popred cementáreň nemalo jazdiť vôbec. Podľa toho čo napísal, mal na mysli asi iba jeden z možných spôsobov ako zísť z R1-ky a to pre tranzitujúce nákladné autá ktorým by sa týmto spôsobom malo zamedziť skracovať si prejazd mestom po súčasnej I/66 cez nábrežie. Písali sme o tom v predchádzajúcich príspevkoch, že by to mohol byť jeden zo spôsobov ako zamedziť a znemožniť zjazd na tej odbočke z R1 na starú cestu popri cementárni, ktorá ale bude pre osobné autá naďalej k dispozícii. Totižto po sprevádzkovaní SO by sa mal spomínaný starý úsek cesty I/66 stať jednosmerný pre smerovú reláciu Slovenská Ľupča - BB, opačne smerom na Brezno pôjde premávka z mesta, konkrétne z križovatky Partizánska cesta s ulicou Na hrbe cez ten privádzač snerom na R1 a následne cez MUK BB-východ a po R1 ďalej smerom na Slovenskú Ľupču. Čiže Tebou spomínaná cesta popred cementáreň na ktorú sa dotazuješ bude jednoznačne jednosmerná od zjazdu z R1 až po križovatku pri odbočke k vchodu do cementárne (viď obrázok), a až neskôr po predĺžení R1-ky smerom na Slovenskú Ľupču by sa znovu stala táto časť cesty I/66 obojsmerná, vlastne tak ako si to aj Ty sám napísal. :wink:

Bude sa dať jazdiť aj tak, ako píšeš. Len signálny plán križovatky pri Shell-ke by mal mať prioritu z iného (iných) smeru (smerov), ako bude ten jednosmerný príjazd z R1 (prakticky by to malo znamenať väčšie zdržanie). Ale ako to nakoniec dopadne, uvidíme ale asi až po otvorení.

Mirkobb, wizard112, ďakujem za odpovede. Inak to riešenie, ktoré navrhol Mirkobb na zamedzenie tranzitujúcim nákladným autám skracovať si cestu cez nábrežie. je veľmi dobré a predovšetkým jednoducho kontrolovateľné. Bolo by dobré, keby sa to dostalo do rúk kompetentných a aj sa zrealizovalo :slight_smile:

Sklamala ma jedna vec - sľubované napojenie z MÚK BB-východ na Majer sa nekoná :frowning: Iba napojenie na nový priemyselný park Majer-Šalková. Podľa mojich informácií malo dôjsť k dohode medzi mestom, Granviou a firmou Danko, ktorej patrí časť existujúcej cesty, končiacej takmer na privádzači k MÚK BB-východ. :arrow_right: http://www.dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=173&image_id=10128 Zrejme k tejto dohode nedošlo.. Je zvláštny pohľad na chýbajúcich 15-20 metrov “asfaltu”, ale dôvody sú asi vážnejšie. Sú aj iné, lepšie možnosti napojenia, napr. cez susedný areál bývalých práčovní, ktorý patrí mestu (ten portál, brána a vrátnica na obrázku sú už zbúrané) :arrow_right:http://www.dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=173&image_id=10132

ked toto cele citam, tak ma napada, aj ked mozno stupidna otazka, preco sa obchvat netrasoval juzne od 1/66?

Lebo tam by sa to nezaobišlo bez minimálne jedného dlhého tunela. Paradox je v tom, že za ceny, s ktorými dnes vyhrávajú stavebné firmy tendre na D1, by sa to postavilo možno lacnejšie než severný obchvat cez Ficove PPP. Ale to je problém celého PPP2

A okrem toho, tento sev. obchvat by bol tak či onak potrebný pre obsluhu a rýchle napojenie mestských častí, a taktiež pre dopravu BR - MT, RK a opačne, ale nemusel by byť tak draho riešený - ako kvázi rýchlostná cesta. Lebo aj tak sú jeho šírkové, výškové a smerové parametre také, aké sú :wink:

ved severny prietah si BB buduje: maps.google.com/maps?saddr=Nezn … sz=17&z=16

po zohladneni predrazenia cez vysoke uroky sa 1km SO BB blizi cene 1km Visnoveho :sunglasses:

Áno, nejaký čas by pri existencii južného tunelového obchvatu stačil aj tento prieťah cez Sásovú. Inak keď si už spomenul tento prieťah, tak to napojenie na obrázku sa nebuduje (podľa mňa význam tohto prepojenia po otvorení sev. obchvatu hodne poklesne) a medzi Sásovou a odbočkou na Nemce je prepadnutá cesta, je tam dopravné obmedzenie. Mám obavy, že sa po nejakých silných dažďoch prepadne tak, že ju budú musieť úplne uzavrieť a hľadať zdroje na opravu (vybudovať poriadne odvodnenie, komplet nové teleso cesty aspoň na 100 m atď.)

to napojenie malo finacovat mesto, ale nema na to peniaze .. co je skoda, lebo by bola BB na tom zase o kusok lepsie.. ale R1 cez PPP je ozaj neskutocne predrazena a to aj ciste stavebne naklady ktore su cca 18 mio euro /km t.j. bez financovania, ciste stavebne naklady

Ak máš na mysli to napojenie v Kostiviarskej, tak podľa mojich informácií to má financovať nie mesto, ale samosprávny kraj (možno s príspevkom mesta, ale to neviem). BBSK má ale veľmi obmedzené zdroje a teraz bol nútený z týchto zdrojov riešiť oveľa pálčivejšie problémy - napr. rekonštrukciu dôležitého mosta cez Hron vo Zvolene, ktorému hrozilo úplné uzavretie, ak nie rovno zrútenie, a mosta (tiež v havarijnom stave) ponad žel. trať pod Zvolenským zámkom, ktorá je tuším už ukončená.