Pekné video, obchvat je síce drahý, no dielo je to skutočne nádherné, určite bude paráda sa po tejto ceste previezť .
Predsa aby cajti mohli dalej vyberat pokuty, namiesto vyjazdu z BB na Brezno. Mne sa to zial “postastilo” vcera, tyzden pred otvorenim obchvatu
Nie je dovod, aby na R v meste s plnohodnotnymi MUK bolo natrvalo 80.
Problém je možno aj v tom, že to parametrami nie je R (napr. 22,5/…), ale akási mestská rýchlostná komunikácia MR 20/60 (áno, návrhová rýchlosť je 60 km/h). Osobne si ale myslím, že obmedzenie zo štandardnej MPR pre D/RC v meste by stačilo v zákrute MÚK Kostiviarska, príp. ešte pred spomínaným mostom na MÚK Bánoš.
Inak všimli ste si, že R1 smerom na Trnavu/Bratislavu akoby začínala až spojením cesty I/59 a sev. obchvatu v MÚK Kostiviarska a samotný nový sev. obchvat sa javí ako privádzač k R1 označený ako RC (hoci na tabuliach je R1) a pripájajúci sa na ňu tou zákrutou so zužovaním pruhov z 2 na 1 - presne ako je to u nás zaužívané v pripájacích rampách MÚK?
Pre objektávnosť však treba uznať, že tam nikde nie sú také horizonty ako pred mostom na MÚK Bánoš či taký zhoršený výhľad “za roh” kvôli PHS ako v zákrute na MÚK Kostiviarska. BTW - nevie niekto, či sa na starej estakáde v rámci práve prebiehajúcej rekonštrukcie budú montovať aj PHS? Na jednej strane by znížili vplyv hluku z R1, na druhej strane by sa aj tam zhoršili rozhľadové pomery pri jazde
Z toho druheho videa vidno, ze je to dost klukate a ze ta 80ka, ktora ma najprv neskutocne rozhodila, ma v urcitych castiach vyznam (najma za vstupom od Brezna). Bolo by sice fajn, keby vsetky Rky v mestach boli jednotne na 90, aby v tom vodici nemali chaos, ale zas na kratkom useku striedat stale 90ku a 80ku nema velmi vyznam.
Che to proste konecne na takychto usekoch, vo velych krajskych mestach, navyse takychto drahych usekoch, osadzat PDZ. Nie len smiesne ukazovatele teploty. Ale normalne PDZ, ake pozname z tunelovych usekov. Plus velke info tabule, ake pozname z madarska ci ciech. A plynule upravovat rychlosti. V spicke mensia, v noci vacsia,…
Este by ma zaujimal odpajaci pruh v 2:47. Neda sa do neho vojst. Preco?
Súhlasím, premenlivé DZ by bolo najvhodnejšie. V súvislosti s tým kvázi odpájacím pruhom, ktorý nikam nevedie a nedá sa doň vojsť, mi napadá jediné - pôvodne tam mala byť MÚK (tuším Kačica alebo aj Karlovo?), tie sa z projektu vypustili, ale šírkové usporiadanie a svahovanie v danom úseku zostalo.. alebo ak sa v budúcnosti vybuduje regulérny obchvat mesta v poriadnych parametroch, tak z tohto obchvatu sa stane v plnohodnotnej forme to, čím mal pôvodne byť - komunikáciou na dopravnú obslužnosť súčasných aj budúcich (Bánoš) mestských častí a tieto MÚK sa potom dobudujú
v tom priestore bola planovana plnohodnotna MUK kacica, ktoru nastastie vypustili, aj tak su teraz od seba MUK dost blizko.
PDZ je na nových úsekoch R1 naozaj minimalistické. Keby bolo plnohodnotné a s kamerovým dohľadom, tak by to čiastočne riešilo aj neexistenciu odstavného pruhu. Pred úsekom kde by núdzovo stálo auto, by sa operatívne znížila rýchlosť s patričným varovaním…
Na tomto obchvate, je podľa mňa zbytočné riešiť PDZ. Jestvujúce riešenie ako obchvat mesta pre miestnu dopravu je aj tak dosť predražený a postačí na niekoľko desiatok rokov bez zmeny.
Jedna technicka otazka: budu ludia tuto cestu vobec pri spojeni Brezno-Zvolen vyuzivat? Je o dost dlhsia nez jestvujuci prejazd juhovychodom BB, ktory, pokial sa pamatam, ma skoro vsade mimourovnove krizovatky…
img440.imageshack.us/img440/2900/bbturq.png
Doteraz som Ta DrX uznával ako zasvateneho odborníka na problematiku dialnic RC, ale po tejto otázke si sa sám diskvalifikoval…
otazka je v pohode, nie vsetci chodia vsade…na mape to vyzera tak ako pise DrX…cesta vsak ma aj niekolko semaforov takze pri pri spojeni Brezno-Zvolen SO vyuzivat budu. otazne je kolko aut prechadza cez mesto + BB auta ktore sa na budu napajat na obchvat priamo z mesta. na R1 boli “odhady” 5-7 tisic aut ale pre tuto cast som nezachytil ziadne…
Na to aby sa tomu zamedzilo existuje veľmi jednoduchý a pomerne efektívny spôsob, resp. nástroj ako presmerovať hlavne tranzitujúce autá na obchvat. Dá sa to vyriešiť dopravným značením v kombinácii s prestavením svetelných križovatiek, v ich prípade zmenou intervalov v neprospech súčasného prioritného smeru. Čo sa týka dopravného značenia, tak tam sa pre nákladné vozidlá na začiatku zjazdu z R1 z obidvoch strán (od Brezna a aj od Zvolena) na starý prieťah mestom popri Hrone dajú osadiť dopravné značky B6 v kombinácii so značkou E 12 a nápisom “Mimo dopravnej obsluhy” na vhodných miestach. V smere od Brezna už na začiatku pri odbočke na jednosmernú starú cestu popri cementárni, tu by nákladné autá mali znemožnený vstup na starý prieťah mestom. Ale ak by niekto predsa len potreboval ísť do mesta, tak by použil následnú MUK BB-východ (bývalá MUK Cementáreň), čiže takéto riešenie je ešte vyhovujúce pre nákladné autá ktoré potrebujú zásobovať určité mestské priľahlé štvrte, ale tranzitujúcim nákladným autám by sa už takýto komplikovaný prejazd cez túto MUK a následne cez množstvo svetelných križovatiek popri Hrone jednoducho nevyplatil, čiže je predpoklad že logicky puožijú obchvat kde prejdú plynule. Z opačnej strany od Zvolena je situácia už trošku “iná” a nie tak jednoznačná, ale taktiež riešiteľná, na odbočení z R1 na Huštáku by išlo hlavne o to, zamedziť im schádzať z R1-ky smerom na nábrežie, ale aby mali ešte stále možnosť sa poprípade dostať (cez svetelnú križovatku pod estakádami) do Radvane, na Fončordu a taktiež na opačnú stranu zase cez malý kruhák na Hušták, J. Kráľa a aj hore na Trosky k ESC. Čiže takáto zákazová značka B6 pre nákladné vozidlá v kombinácii so značkou E 12 a nápisom “Mimo dopravnej obsluhy” by musela byť umiestnená vpravo pri tej tej prvej križovatke (ešte nie svetelnej) ktorá sa nachádza vpravo vedľa estakády ako je názorne ukázané na priloženej mapke. No a pre nákladné autá, ktoré by sa predsa len potrebovali dostať trebárs aj na nábrežie a potom následne aj ďalej do nejakých miest v centre, by bola možnosť ísť vľavo a cez svetelnú križovatku pod estakádami sa dostať na veľký kruhový objazd, cez ktorý by mali možnosť vrátiť sa do protismeru a dostať sa tak aj na nábrežie v prípade potreby. Takto komplikovaný prejazd by ale samozrejme odradil tranzitujúce nákladné autá na prejazd popri Hrone a je predpoklad, že kvôli plynulosti prejazdu budú používať radšej SO.
To sa týka vodičov aút ktorí situáciu v meste BB poznajú a chceli by si takto skracovať cestu po nábreží, pre “náhodilých okoloidúcich” asi budú na tento účel osadené diaľkové návestné dopravné značky, ktoré budú včas informovať o takomto zákaze pre vodičov v predstihu už na R1-ke nejakou značkou s návesťou (napr. IS 12), že pre nákladné autá je vstup do centra zakázaný a tým pádom budú aj vhodne nasmerovaní na prejazd obchvatom.
Pre osobné tranzitujúce autá by takýmto nástrojom na odradenie prejazdu centrom mesta po nábreží mohlo byť nastavenie svetelných križovatiek ktoré sa nachádzajú na prieťahu mestom, a to takým spôsobom že by po skúsenosti so zdržaním na nich, v budúcnosti radšej volili prejazd severným obchvatom kvôli plynulosti. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že sa chystá nastavenia týchto svetelných križovatiek ihneď po spustení SO takým spôsobom, že sa bude dlhšie čakať na súčasnom prioritnom smere a intervaly sa prestavia viac v prospech premávky z bočných ulíc pripájajúcich sa do týchto križovatiek než tomu bolo doteraz.
Z toho potom následne vyplýva, že aj vodiči trnazitujúcich osobných aút budú postavení pre dilemu, či sa časovo zdržať na týchto svetelných križovatkách, alebo si radšej tých niekoľko sto metrov urobiť zachádzku po obchvate a prejsť cez BB plynulo..?
Myslim, ze vzhladom na situaciu na I/66 budu vyuzivat obchvat takmer vsetci vodici osobnych aut, ktori danu situaciu poznaju. Pre TIR je potrebne zaviest zakaz jazdy cez centrum, ako pise mirkobb, kvôli obchadzaniu myta.
Moj posledny prejazd centrom od MUK BB centrum po koniec BB smerom na BR trval vyse 30 minut, predposledny nieco cez 15. Prejazd po obchvate by odhadom mal trvat 5-6 minut.
Presne tak, myslím si, že vodičom osobných áut sa oplatí použiť prejazd po nábreží Hrona jedine v neskorých večerných a nočných hodinách, keď budú (?) semafory vypnuté.
Neviem, či máte túto informáciu, ale bolo v pláne prebudovať súčasnú I/66 na nábreží na mestskú triedu - je jasné, že kvôli financiám sa to v plnom rozsahu konať nebude, aspoň nie v dohľadnej dobe, ale možno pribudnú nejaké prechody pre chodcov, dekoratívne stĺpiky s reťazami namiesto zvodidiel a pod. Chcelo by to aj znížiť niveletu vozovky medzi prechodom pre chodcov pri Národnej a svetelnou križovatkou s Kapitulskou ul., kde bola kvôli lepším parametrom pre tranzit umelo zvýšená a nevyzerá to dobre, ale k tomu tiež žiaľ asi nedôjde.
Ešte jedna vec k tomu, či a kedy sa oplatí použiť cestu po nábreží: Na mapke, ktorú sem pridal DrX http://img440.imageshack.us/img440/2900/bbturq.png pekne vidieť, že trasa po obchvate je v porovnaní s trasou cez nábrežie dlhšia zhruba o úsek medzi Huštákom a MÚK Kostiviarska, čo je cca 2,5 km (necelé 2 minúty jazdy). Aby sa jazda cez nábrežie aspoň trochu oplatila, čakanie na semaforoch (3x križovatka, 2x prechod pre chodcov s menej častou červenou) by nemalo byť dlhšie než polovica tohto času, lebo treba ešte zarátať rozbiehanie, vyššiu rýchlosť na obchvate než na väčšine úseku v meste a pod.
Mňa ako tranzitujúceho vodiča v smere od ZV na Brezno by nikdy nenapadlo ísť cez mesto, kde neviem čo na mňa čaká a keď viem, že po SO BB to bude určite v pohode a najmä súvislá jazda, pokiaľ tam samozrejme nebude niečo výnimočné ako nehoda či opravy a podobné nie časté zdržania.
jazdim cez BB po nabrezi pravidelne, to zn. stovky prejazdov vo vsetkych moznych casoch, tak som asi dieta stasteny, ale nikdy som sa tam nezdrzal, od BR je stale zelena vlna, tak stojis max na prvom semafore, v opacnom smere niekedy, aj to malokedy na dvoch, par sekund…stale som presiel plynule…
po otvoreni obchvatu si ho urcite prejdem a potom zvazim, ze co je lepsie/rychlejsie, atd…najlepsie to bude vyskusat v roznych casoch, ked pojdu dve auta naraz, ze co bude lepsie (rychlejsie)…
prejazd cez nabrezie by bol mozno zaujimavejsi, keby sa dalo napojit na R1 smerom na BR pred mostom ponad R1…
No, urcite sa to da zariadit, aby sa ludia netrepali do mesta. Akurat pre tranzitujucich navstevnikov Nizkych Tatier, pokial ich GPS bude posielat cez mesto, asi bude treba osadit nejake tie znacky, ze “Ignoruj GPS”. Neviem ci uz u nas su…