R1 Banská Bystrica - severny obchvat (I/66)

Spoplatnenim prietahu v BA D1 a D2 a s nimi 2 mostov zo 4 existujucich v BA nasmerujete celu cast BA z praveho brehu Dunaja bez dialnicnej znamky na SNP a Apollo.
Na tej pravej strane Dunaja zije viac ako 100tisic ludi a uplne jednoducho sa da zistit (staci sa prejst po uliciach preplnenych vozidlami), ze dialnicnu znamku ich ma naozaj pramalo.
Tito ludia su zrejme ozaj domasedi, ale na lavu stranu Dunaja jazdia, ved preco by potom bojovali za nespoplatneny usek D2 po krizovatku Jarovce, ze? A teda je jasne, ze vyuzivaju aj dialnicne mosty.
Rad by som si pozrel, co by sa stalo po spoplatneni Lafranconi a Pristavneho mosta :frowning:

Suhlas. RC v KE je imho jednoznacny pripad, kedze sa nejedna o buducu RC, ale o privadzac a teda spoplatnena by byt nemala. Co bude treba spoplatnit je R2 obchvat KE a R4 KE-Milhost.
BA je specificky pripad, ale spravodlive by bolo spoplatnit cely obchvat. Ani z dopravneho hladiska to nemusi byt katastrofa, kedze prave Novy most aj Apollo kapacitne postacuju, kym Lafranconi aj Pristavny denno-denne kolabuju - preco to ma trpiet tranzit, ktory si tu dialnicnu znamku zaplati?

Toto spoplatnenie prietahov obci sme tu uz aj s Andrejom riesili v X castiach fora. Kazdy ma pravo na nazor, tak isto aj Andrej. On uvadza za priklad Rakusko, kde su prietahy obci na dialnici spoplatnene, tak isto je to v Cechach, Slovinsku alebo Svajciarsku. Ok, ale napriklad neuznava dalsie staty kde to tak nie je ako napriklad Madarsko, Polsko, Chorvatsko, Taliansko, Francuzko, Spanielsko… a tiez staty kde si luxus v podobe dialnicnych poplatkov nemozu dovolit vobec ako Nemecko ( to bol vtip samozrejme) a staty Beneluxu ci Dansko.
Viem, ze sa s Andrejom a viacerimi na tejto problematike asi nikdy nezhodneme. Podla mna je ucelom tychto prietahov odlahcovat mestske komunikacie od tranzitnej dopravy ale ciastocne aj od lokalnej dopravy smerujucej do konkertnych casti mesta. Tym padom pomahaju riesit zapchy na urovni mestskych komunikacii. Ak sa spoplatnia tuto vsetku dopravu prinutime vyuzivat alternativne nespoplatnene useky a teda spominane mestske komunikacie, ktore sme chceli obchvatom odlahcit.
Ja si teda myslim, ze spoplatnenie elektronickym mytom urcite vsetky prietahy mestami pre auta nad 3,5 tony treba zaviest vsade. Koniec koncov su to najvacsi znecistovatelia a tiez aj najviac tieto cesty nicia, tak nech za ne aj zaplatia. Druhym problemom je urcenie ceny aby naozaj tranzitna doprava neprechadzala mestom, ale tak to sa asi da nejakym vzorcom urcit, kde je ta hranica.
Pre osobne auta ja osobne som proti spoplatneniu aj ked iba dialnicnou znamkou, ktoru mozes vyuzivat dajme tomu aj cely rok, ktora nie je za symbolicku cenu ako to bolo spominane. U nas momentalne cena 50 Eur v pomere s km dialnic v porovnani s Rakuskom 77,80 k pomeru kilometrov ich diaolnicnej siete ale v podstate aj ta Ceska vychadza trosku dost nadhodnotena ale asi aj to je vecou nazoru.
Podla mojho nazoru dialnice nie su prejavom ‘‘luxusu’’ pre top 100 ludi ale kedze sa aj tak stavaju z nasich dani a nie z poplatkov za vyber myta a dialnicnych znamok mali by jedniznacne sluzit ludom, mestam a VUC a pomahat im s ich problemamy dopravy v danych regionoch.

Co sa tyka Bratislavy, tak ta ma uplne nestastne riesenie celej dopravy na urovni mesta. Presne ako pise Kanky 2 zo 4 mostov su momentalne dialnicne, pricom ich vyuziva ako tranzitna doprava, tak isto aj lokalna. Ano bola tu spominana alternativna trasa pre Pristavny most ale naozaj si skuste realne predstavit 100 tisic ludi sa kazdy den rano dopravit z jednej strany Dunaja na druhy.
Dobre, nie kazdy pouziva auto ale aj tak su tie pocty aut na tych cestach rano obrovske a tie alternativne trasy nie su alternativne ale tiez hlavne a vyuzivaju sa vsetky. Mozno su to 2 az 2,5 hodiny denne ale v tom case su intenzity daleko za unosnostou tych ciest a to sa tyka aj tych 2 dialnicnych mostov.
Ked sa zavedie spoplatnenie na dialnicnych mostoch, ktore nasa NDS teda urcite nestavala (ale ok, robi na nich udrzbu), tak by to z najvacsou pravdepodobnostou presmerovalo lokalnu dopravu na zvysne dva mosty, kde by bola situacia asi uplne neunosna. Mozno by to donutilo si viacerych kupit tu dialnicnu znamku ale jedina vyhoda takejto zmeny by bolo par tisic euro navyse na ucte NDS. Cize ten prinos je prakticky ziaden a nevyhod urcite mnozstvo…

Ale to je naozaj velmo off topic kedze sme v teme BB.
Tu to neviem posudit uplne ci ano alebo nie. Keby bol pre osobne auta zadarmo tak by to urcite casti BB pomohlo. Na druhu stranu bol tento obchvat v ramci PPP dost drahy a este nas aj bude najblizsich 30 rokov dost stat. Mozno by bolo dobre vyskusat obe varianty ako pomozu doprave v meste a porovnat, ci sa oplati zaviest spoplatnenie.

Andrej a Novy most na tom denne nie je tak zle? Kde si zobral ten nazor ze kapacitne postacuju aj v spickach? Nastastie uz niekolko rokov pracujem mimo BA ale moje poznatky ked tam som su uplne ine…

Na Apolle aj Novom moste ides v spicke bezne v kolone, ale stojis len vynimocne. Na Lafranconi ci Pristavnom stojis v spicke prakticky vzdy, kedze intenzity su ± 100 000 voz./den.
Horsie su na tom skôr komunikacie nadväzujuce na Novy/Apollo. Vzhladom na tuto skutocnost by som suhlasil, keby sa so spoplatnenim pockalo do otvorenia aspon I. etapy elektricky do Petrzalky, pokial sa ovsem bude realizovat v tomto prog.obdobi.

Neviem ako je to teraz ale cez Lafanconi som este asi pred 4 rokmi chodil denno dene do prace smerom na sitinu a v tom rozpati 7:30 az 8:00 som tam stal malokedy, co v prorovnani s Novym mostom bolo jednoznacne horsie a bohuzial sa tam aj stava, tak isto to byva aj na Apolle. Kapacity urcite nedosahuju uroven Pristavneho mosta, ale tak ten je daleko za svojimi limitmi dlhodobo.

S nadvazujucimi usekmi je to presne ako hovoris, krizovatka na Kosickej na zjazde z mostu Apollo mala byt riesena mimourovnovo, lebo zbytocne zahlcuje cely most, asi tam na to nebolo miesto a asi ani prachy ale urcite tato skutocnost sposobuje problemy.

Ja cakam, ze sa tam spoplatnenie nikdy nezavedie (aj ked som majitelom rocnej dialnicnej znamky). Elektricka nic neporiesi a som pesimistom aj pri jej celkovej vystvavbe a nemyslim si, ze to vobec niekedy postavia. Za poslednych 30 rokov sme sa dostali z tazkeho metra cez lahke, rychlodrahu, rychloelektricku az k normalnej a dalsi krok je teda uz iba jej uplne zrusenie :wink:

Ale dost off topic. Tato tema patri do inej casti fora.
V BB to prinesie ocakavane zlepsenie asi tiez jedine ked sa to nespoplatni.

Ano, Lafranconi bol pred 4 rokmi bezproblemovy. Od otvorenia Sitiny tu intenzity kazdorocne rastu obrovskym tempom a uz takmer kazde rano su na moste zapchy (nie kolony). V roku 2010, ked sa robilo scitanie (tusim 90 tisic) bola situacia este jednoznacne lepsia ako dnes.

Obchvat v BB prinesie zlepsenie najmä preto, preco sa stavia - pre tranzit. Kto uz ide do BB, ide po R1, cize dialnicnu znamku ma kupenu.

Ale nazor samozrejme nikomu neberiem.

Zase dost dlha debata o nicom, obchvaty miest sluzia predovsetkym pre tranzit, nemajú riesit lokalnu dopravu, maju riesit to aby sa polsky kamion nemotal po centre mesta.Jednoznacne spoplatnit aj pre osobnu dopravu, aby sa zase nejaky dedko s favoritkou co ide z horneho konca na dolny nemotal po obchvate.

Tak ja som chodil cez Sitinu ale plny bol iba zjazd dole do Karlovky a smer na Patronku, lavy pruh byval volny vacsinou teda az na par vynimiek.

S tym suhlasim, ak auta iba prechadzali cez BB ci uz z Brezna smerom na Zvolen a dalej alebo opacne tak uz dialnicnu maju a tym padom im je to jedno.
Tyka sa to jedine tych co v BB od smeru Brezno koncili a domacich z BB. Ale aj tak vacsina tranzitu prechadzajuca cez BB ide od Donovalov, takze v tomto smere sa vela nezmeni.

Tiez ti nebereiem ten tvoj a akceptujem ho :slight_smile:

Radikalne riesenia byvaju vacsinou tie najhorsie…
Na dedka s Favoritkou plati na dialniciach a rychlocestach jednoduche nariadenie a to je minimalna rychlost, ktoru on nesplni a moze mu byt udelena za to pokuta :wink:

unikatna (divna) kombinacia, nespoplatnena M0 a spoplatneny prejazd centrom.

Najdrahsia korculiarska draha na svete :slight_smile:
youtube.com/watch?feature=pl … ZER-i2Ri7k

Preco to nespojazdnia uz teraz?

@Andrej:
Myslim ze nieco sa pisalo o tom ze nemaju vysporiadane vsetky pozemky pod obchvatom

@devil:
co je na tom cudne chcu odlahcit centrum od aut

nic, preco su teda spoplatnene akekolvek dialnice. ved su to vlastne odlahcenia miest a obci.

Dobra otazka Devil, nie vsade su dialnice spoplatnene, v rakusku je to tiez iba poslednych asi 10 rokov mozno 15 rokov…
Ale to je asi dalsia vazna tema :wink:

Zo severného obchvatu už nie je korčuliarska dráha. Ako vidno zo snímky (nižšie), je tam celé “plejáda” zákazových dopravných značiek, aby asi náhodou “nedošlo k omylu” koho všetkého sa to týka. :mrgreen: Okrem bežných pre všetky druhy vozidiel sú tam aj B11, B13 a B14, čiže “presne šité na mieru” pre tých čo zo stavby obchvatu mali po jeho vyasfaltovaní pefektnú “in-line dráhu”. :smiley:
Na túto dobu tesne pred spustením do prevádzky je to myslím správne rozhodnutie, načo si má zhotoviteľ stavby zbytočne komplikovať “život”, keď nemusí. Môže sa tam stať fakt nejaký úraz, pričom v týchto dňoch to môže trebárs byť iba kolaps z týchto horúčav, a už by to mohol niekto napadnúť že tam dotyčný nemal čo hľadať.

Na spravodajskom portáli bbonline.sk pribudla dnes ďaľšia reportáž aj s videom prejazdu severného obchvatu BB.

[video_youtube]YouTube
[size=85]© bbonlinesk[/size]

V tom článku sa píše aj o možnom spoplatnení SO, s dovetkom že o tom ešte nie je rozhodnuté. :wink:

vsade su odbocovacie pruhy, protihlukove steny, ziadne prechody pre chodcov, tak preco nie 90km/h?

Podľa mňa je tá 80-ka tam z bezpečnostného hľadiska, a to kvôli včasnej reakcii na prípadnú prekážku ako v situácii keď je pre poruchu náhle odstavené auto, táto cesta totiž nemá odstavné pruhy a tak opatrnosti pri rýchlych prejazdoch cez horizont tam nikdy nebude dosť! Napr. môže nastať situácia keď tesne za stúpaním by za horizontom bolo odstavené auto a šofér nejakého kamiónu by nestačil včas zareagovať, tak príčiny takej zrážky by mohli mať fatálne následky pre posádku odstaveného auta. Všimol som si napr. že takáto situácia by ľahko mohla nastať v úseku po tiahlom “stúpaní” na most MUK Banoš kde sa to pomerne rýchlo “preklápa” za horizontom do klesania, na videu je to úsek zruba od minutáže 1:45 tam kde stoja odstavené tie dve osobné autá na pravej strane, tam to vyzerá byť fakt nebezpečné pre včasnú reakciu pri väčších rýchlostiach! Taktiež tiahla zákruta ktorá nasleduje následne v minutáže 2:00 min., nedáva taktiež možnosť nejakej skorej reakcie pri väčších rýchlostiach a takýchto úsekov tam bude určite viac aj z opačného smeru. Neviem akou rýchlosťou prechádzal tadiaľ šofér auta z ktorého bolo robené video, ale asi nie viac ako 80, čiže táto navrhnutá rýchlosť bude pre bezpečnú prevádzku na SO BB asi nejakým dobrým kompromisom medzi plynulosťou a bezpečnosťou premávky. :wink:
P.S. Tiež mi nie je jasné, prečo tam v tom spomínanom inkriminovanom mieste urobili taký “hrb”, však technicky sa to tam dalo zvládnuť aj lepšie s vyšším násypom z oboch strán toho mosta! :unamused:

Treba zohladnit aj intenzitu dopravy. Vela ciest prvej triedy ma taku sirku, jazdi sa obojsmerne a je tam 90 :slight_smile: Pri vsetkych novych usekoch mam pocit, ze bezpecnostne obmedzenia su nastavene tak, ako keby tam po spusteni malo hned jazdit 40-50 tisic vozidiel denne

Paradoxne, na podstatne horšom mestskom úseku R1 asi pred rokom alebo dvoma zvýšili MPR z 80 km/h na 90 km/h práve z dôvodu, aby to bolo v súlade s vtedy novým zákonom o cestnej premávke… Pritom je tam horšie šírkové usporiadanie, bez PHS, krátke, resp. žiadne pripájacie/odpájacie pruhy, prebehujúci chodci (hoci tam práve kvôli tomu postavili plot, ktorý už samozrejme neplní svoj účel) a ako bonus aj horšia kvalita vozovky na mostoch či hromadiaca sa zrážková voda.