Myslim, ze ani D/R obchvaty uplne zadarmo nie su prilis dobre riesenie. Ale inak suhlasim s tym, ze je spravne vyuzivat obchvaty na eliminaciu lokalnej resp primestskej doprava cez centra miest.
Podla mna by idealne riesenie bolo spoplatnenie D/R obchvatov, ale bolo by mozne zakupit si nejaku “lokalnu” dialnicnu nalepku, ktora by opravnovala pouzivat obchvat v okoli daneho mesta.
Napriklad obchvat BA. Keby bol spoplatneny, tak vzhladom na slovensku naturu by sa veeeela ludi radsej trmacalo hodinu centrom mesta, ako by mali platit 50 EUR za dialnicnu nalepku, ktora by vsak cestu casovo skratila o polovicu.
Inak povedane - vela ludi nevytiahne cely rok paty z mesta (resp maximalne tak do Senca), takze by neboli ochotni kupit (pre nich) zbytocne drahu rocnu nalepku platnu pre cele uzemie SR.
Spoplatnovat obchvaty miest v plnej vyske by bolo prijatelne jedine vtedy, ak by bola dostatocne vyriesena doprava vnutri mesta.
D a RC su nadradena, resp. nadstandardna infrastruktura, za ktoru si platim navyse dialnicnou znamkou. Z akeho dôvodu by mali byt na nej vozidla, ktore si za to nepriplatili (este k tomu uplne smiesnu sumu oproti benzinu a nakladom na auto), pokial maju k dispozicii nahradnu trasu, odlahcenu od tranzitu?
Nitra má len 2 EXITy, BB má 5 pokiaľ viem a menej ako polovičnú dĺžku z NR obchvatu. Nitra potrebuje EXIT Agrokomplex a je to chyba, že sa nepostavil. Jediný EXIT do mesta je Cabajská čo je na hlavu.
nitra ma tri exity .. to len pre poriadok a exit agrokomplex az tak nutny nie je .. stale nechapem preco mesto tlaci na nezmyselny AX exit a nie na prelozku I/64 .. resp aspon na prepojenie priemyselnej a dlhej co sa tiez malo stavat
Opačný smer dostal myslím minulý rok nový kryt, zatiaľ drží, takže ak rekonštruovať, tak zrejme až keď to bude nevyhnutné. Ale tá oprava bola už potrebná, tam sa nedalo pomedzi tie jamy prejsť bez ujmy. Rovnako sa už pýta oprava aj na nasledujúcej estakáde (kto pozná, tak nad Tajovského ul.), aspoň v smere RK - ZV, kde je jazda v pravom pruhu vyššou rýchlosťou tiež “utrpenie” (znalí miestnych pomerov tam jazdia v ľavom pruhu), v opačnom smere je to pomerne OK až na dilatačky a porušený kryt na kratučkom úseku.
Ale toto je len naša obyčaj, ktorú nikto neprikazuje a zároveň nezakazuje… Len tu dlhodobo funguje.
ZDZ zatiaľ hovoria tak, že bude spoplatnený tak pre osobné autá (nálepka), ako aj pre nákladné automobily a autobusy (mýto). Ale do otvorenia ešte ďaleko, takže možno sa to ešte doplní.
Samozrejme. Len tak mimochodom, už aj dnes pri vjazde na R1 v Kostiviarskej v smere od RK (I/59) na ZV (teda súčasný prieťah) je podľa ZDZ spoplatnený (mýto aj nálepka)… Ale o tom netuší asi ani mindop, ani polícia, ani NDS, ani SkyToll, ani mesto a ani vodiči. :mrgreen:
Ale už keď spoplatniť prieťah v BB, tak aj inde.
Tieto veci pokryjú pri osobnom vozidle akurát tak základnú údržbu, ale rozhodne nie výstavbu…
Pomaly sa už začínajú meniť tabule na pôvodnom prieťahu na novú organizáciu (modré za zelené). Osobne som veľmi zvedavý, akou formou sa vyrieši zákaz tranzitu na nábrežie (v smere ZV - BR) a hlavne na jeho kontrolu. Každopádne by vodičov od použitia súčasnej cesty mal odradiť aj signálny plán na svetelnej križovatke pri vjazde z BR, kde by mal mať nastavený v neprospech takto tranzitujúcich.
asi tak, hlasovanie je pekna vec, ale Andrej, ked ho uz zakladas tak by si nemal vynechat BA obchvat. minimalne. lebo dalo by sa zamysliet aj nad spoplatnemim dalsich usekov ktore nadvazuju na D/RC v inych mestach.
Ja osobne so spoplatnením preťahov D a R v intravilánoch nemám, ale musí to byť riešenie systémové, nieže sa spoplatní napr. iba jeden obchvat kvôli tomu, že bol v 2. balíku. Celkovo ale v diskusií spoplatniť alebo nespoplatniť nemám vyhranený názor, nakoľko obe strany majú rozumné argumenty prečo áno a prečo nie a je to viac menej len politické rozhodnutie.
Pri obchvate v BB by som bol ale opatrnejší pri takejto argumentácií. Ak sa spoplatní, tak je podľa mňa reálne, že ho bude využívať iba tranzitná nákladná doprava (je to možné ošetriť ZDZ a kontrolami PZ) ale individuálna doprava (s výnimkou tranzitujúcich z BR ďalej po R1) pôjde po starej I/66, alebo pôjdu na čierno. Umiestnením exitov vrátane exitov na existujúcom prieťahu je možné elegantne obslúžiť väčšinu mesta (centrum (3 exity), Sásová, BB-sever, západ), ale zase či si kvôli tomu niekto kúpi ročnú nálepku (ak teda jazdí len po okolí).
Ak spoplatnit “obchvat” v BA, kde je potom paralelna cesta 1. triedy za most Lafranconi? (I/2)
Paralelnu cestu za I/61 si viem predsatvit cez most Apollo a Pristavnu ulicu.
oficialne I/2 ide cez dolnozemsku dalej smer madarsko … za lafranconi nie je nahradna cesta, budu musiet skratka zaplatit nad 3,5t tak ci tak. alebo si to obidu cez cesko resp komarno. pre osobne auta ktore chcu ist bez znamky je SNP a apollo.
Nechcem Ti kaziť radosť z toho hlasovania, ale podľa mňa výsledky všetkých týchto ankiet tu vyhlásených majú “nulovú vypovedaciu hodnotu”. :mrgreen: Asi majú iba za účel tu dendenčne demonštrovať akože prevažujúci názor, pričom takéto hlasovanie má k nejakej objektivite hooodne ďaleko. Ńa tomto fóre existujú ľudia ktorí tu vystupujú pod viacerými nickmi, takže aj viacnásobne hlasujú, taktiež ak zo stoviek tu registrovaných ľudí hlasuje iba 20-30, tak akú to má vypovedaciu hodnotu. Takisto možnosti hlasovania sú obmedzené, keď už napr. výber možností variantov nejakej trasy je robený tendenčne, aby výsledok takého “hlasovania” viac-menej zodpovedal predstavám zadávajúceho tie otázky. Ja osobne tieto hlasovania ignorujem z týchto dôvodov, pretože si myslím, že sú o ničom a slúžia iba určitej skupinke ľudí tu demonštrovať svoj názor a vydávať ho akože navonok za väčšinový. Ale ako píšem, nechcem touto mojou poznámkou nikomu kaziť radosť ani z hlasovaní v budúcnosti.
Je len tvojou chybou, ze hlasovania ignorujes. Keby aquila chcel, nie je najmensi problem z DB vytiahnut, kto ako hlasoval a ci maju dane konta, ktore hlasovali za moznost, ktora vyhrava, nieco spolocne. A som si isty, ze tieto vystupy by dokazali, ze hlasovania sa zucastnuju predovsetkym ti, ktori tu uz roky prispievaju
Casy, kedy tu niektori vystupovali pod mnohymi nickmi nastastie uz davno skoncili
kludne ich sem davaj, ale hlasovania su tak ci tak nereprezentativne. reprezentatívne b to bolo keby bola vzorka heterogenna (vek, bydlisko, vzdelanie, prijem atd, atd…)
Nereprezentativne sa ti zdaju preto, ze sa ti nehodia do argumentacie. Ked si zoradis co len prvych 30 najviac prispievajucich uzivatelov fora (memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist), je to velmi reprezentativna vzorka podla bydliska, veku (vzdelanie je povacsine VS, SS, co je vsak logicke pri nasom zaujme )
Ja sa vždy bavím na týchto internetových hlasovaniach (nielen tu) a to bez ohľadu na otázku. Ich výpovedná hodnota je limitne blízka nule. Tu diskutujúci vôbec nie sú nejaká reprezentatívna vzorka (nie je urobený žiadny náhodný výber, alebo sa urobil a hlasovali len tí? ) a aj počet hlasov na úrovni desiatok (!) je málo. V takýchto “mini štatistikách” naozaj platí: malá lož, veľká lož, štatistika.
Vidis, ja sa zase vzdy bavim na tom, ako ludia, co o statistike nevedia vôbec nic (pretoze ju nikdy nestudovali), si dovolia povedat podobne vyhlasenia, obzvlast, ak vysledok nie je po ich vôli
tiez si myslim, ze hlasovanie ma velmi specificku reprezentacnu hodnotu. uplne inak by taketo hlasovanie dopadlo keby bolo priamo v BB a keby bolo dajme tomu v bratislave .. je to zaujimava informacia, ale je to najma politicky problem
ale pri severnom obchvate BB to bude o to vypuklejsie, ze je neskutocne predrazeny a bude sa na jeho vystavbu a prevadzku skladat cele slovensko. realne bude 5 km obchvat BB drahsi ako aj tunel branisko .. a to je chyba ..
v spoplatneni treba zrusit pravidlo ze dialnice v meste sa nespoplatnuju, cize spoplatnit vsetko a az potom rozmyslat o vynimkach. ide o dialnicu cez BA, RC cez KE, staru R1 od lehoty po kruhak pod zoborom v NR a obchvat BB. doplnte ak som nieco vynechal. v BA nie je dovod nespoplatnit, asi ani v NR. v KE je to horsie lebo platit za cestu plnu prechodov pre chodcov so 60 km/h neviem ci je spravodlive. no a obchvat BB treba najskor prejst a potom sa da zmysluplne debatovat.
Ako sa nam pekne rozvinula “odborna” debata - tak teda este rozviniem to spoplatnenie. A zacnem zosiroka ako sa u nas stavaju dialnice ( odpustite, ze budem nazyvat dialnicami vsetky RC, aj povodne cesty pre motorove vozidla ). Raz zadarmo, inokedy predrazene (o vsetkom sa da polemizovat - vie niekto, kolko stoji prevadzka 1km dialnice za rok? teda nie tej PPP). Taky usek cesty I.triedy ZV-ZH postaveny niekedy v 80-tych rokoch (odhadujem)/(bez paralelnej trasy - to k tomu lafrancony ) bol jednoducho prekategorizovany na RC - osadili sa znacky, spoplatnilo sa a hned bolo na Slovensku o 15km dialnic viac (to sa to niekomiu stavalo - hlavne, ze v statistikach rastol pocet km dialnic). Podobne je to aj s obchvatom BB. Cesta pre motorove vozidla koncila niekolko sto metrov pred znackou obce/mesta a MPR bola upravena na 80km/h o dalsich 100m dalej - a tu sa inkasovalo, kedze 60 tam nesiel nik. Pred cca 2-3 rokmi (kto to vie presne, nech ma opravi) sa prekategorizoval aj tento usek a z cesty I.triedy vznikla RC - po dostavani SO bude mat teda R1 v intravilane BB 7,5km povodnej trasy cesty I.triedy a 5km novej trasy, ktoru vsetci tak zavidia/odsudzuju.
Kam tym smerujem?
Postupne by sa na Slovensku mohli prekategorizovat na RC a teda spoplatnit vsetky useky, kde ma cesta dva a viac pruhov v jednom smere.
Mali by sme viac dialnic, viac prijmu z dialnicnych znamok…a na koniec uzakonit, aby boli povinne pre vsetky auta, motorky - absurdistan - ako cele dialnicne znamky. Ako tu uz bolo spomenute - platia sa dane na kazdom rohu - na palivach, cestna dan … a vynos zo znamok nie je ani na udrzbu - zlomok oproti spomynanym daniam. Okolo spravodlivosti to tiez ani neslo - ak niekto denne dochadza po RC s rocnou znamkou, jeho naklady v zmysle cena znamky vs. pouzivanie dialnic resp. prejdene km su neporovnatelne nizsie ako naklady toho, kto ide 2-3 krat do roka na RC. Je to presne tak absurdne ako koncesionarske poplatky, ci vypalne pre autorske zvazy z (ktokolvek si kupi pamatovu kartu do mobilu, fotoaparatu; pasku do videokamery … a vela inych veci dennej spotreby - “dobrovolne prispeje” zo zaplatenej sumy nemalu cast obcianskym zdruzeniam typu SOZA ). ach jaj - toto tu nevyriesime.
…uz koncim - fakt som sa tu dozvedel vela “odbornych” informacii a faktov - nazory ludi, ktori situaciu videli akurat tak cez google maps/earth - ved preco by sme sa nevyjadrovali k dialniciam trebars aj na Novom Zelande.
a naozaj si “vazim profesionalitu, nezaujatost a objektivnost moderatora andreja - za jeho zalozenie uplne netendenceho hlasovania, co prispelo k zvyseniu odbornej urovne tohto fora”.