R1 Banska Bystrica - Ruzomberok

Chcelo by to Rku po Brezno a potom klasická 1+1 preložka I/66 a sprístupní sa viacero oblastí s turistickým potenciálom (Horehronie, Muráň a východne), samozrejme ale najprv stredné SK potrebuje Rkový ťah S - J, najlepšie cez Levickú R3 - R1 - R2(Sklené) - R3 Turiec kde má potenciál napojiť reliéfom oddelené celky, kdežto BB-RK je len tunel stredom pohoria

Amen.

same vtipne prispevky, niektorym by som normalne zakazal prispievat. hovno vedia, ale budu vypisovat mudrosti

táto téma znesie veľa :slight_smile:

toto iste sa tu riesilo uz velmi vela krat, aj pred desiatimi rokmi aj pred piatimi a vzdy sa tu vsetci medzi sebou dohadali. kazdy si myslel, ze nasiel ameriku a mlel iba to svoje. pritom si staci spatne precitat diskusiu…

PK, este nie je hotovy ani jediny tunel od hp po iva ale cesta trva zarovnako cez BB aj ZA. vacsinou sa chodi cez BB. mal som cestu smerom na PP ale kedze som bol v ulohe spolujazdca musel som sa prisposobit hoci som intenzivne loboval za cestu cez ZA. to je len psychika ala jajcobudepodstrecnom!?

ale inac ta mapa je vcelku dobra, zalezi len na tom co a kedy. ale tu sa rozhodlo politicky za meciara ale kedze stat nema nad sebou ziadnu kontrolu tak nikto nebude sankcionovany za dokument KURS ani za to ze dialnica zapad-vychod bude najskor v 2020 cize 10-15 rokov po funuse. po roku 2000 existovali rozne terminy a vacsina sice neverila na datum 2010 ale 2015 ano. je koniec 2015 a donovaly su stale alternativa.

v com nesuhlasim ze potreba R3 a R4. tieto by sa mali stavat len v po dohode a v sulade s HU a PL lebo vnutrostatny vyznam je maly. a tam sulad nie je. co treba su obycajne obchvaty na severnej aj juznej casti. R3 cez turiec je typicky priklad dialnice kvoli jednej doline.

uz bolo 100 napisane v zahranici na obsluhu sluzia cesty I. tr. hoci aj viacpruhove. inac treba myto do 3,5 tony a potom uvidime komu sa oplati jazdit denne do susedneho okresu po dialnici. je to nadstandart tak ako IC oproti R. a za nadstandart sa ma platit, inac je to socializmus.

BB-BR naco rc. Stacilo by po slovesnku lupcu ako sa aj planuje a i/66 staci spravit-rozsirit (niekde dva pruhy atd), upravit krizovatky a vsetci by boli spoko a bolo by to lacnejsie ako tam pchať rc
:wink:

RC po BR na to, aby sa ta oblast cim viac spristupnila pre turistov (Chopok/Certovica v N Tatrach, Muran, Slovensky raj) aj pre investorov. Napr. obchvat Podbrezovej je tam velmi potrebny. Cesta 1.tr s vyriesenymi mimourovnovymi krizovatkami a ako stvorpruh by bola tiez OK, ale to je v podstate to iste ako RC.

Nerozumiem. Bral som do úvahy Rku ktorá má spajať dve krajské mestá a najväčšie mesto ktoré je na jej trase 20tis. Brezno. Intenzity slabučke, I/66 úplne postačujúca a teren porovnateľne naročny s Donovalmi (Vernar). V súčasnosti je absolútna zbytočnosť toto, čo tu niektori navrhujú.
A k tvojmu zahraničiu - spýtaj sa komu sa oplati jazdiť denne do susedného okresu po dialnici vodičov stojacich na MUK Senec. Ked budeš mať paralelku, potom porovnavaj so zahraničím.

uplne suhlas s tymto, aj ked sa mi zda, ze ty si hlavne zastanca juznej trasy, cize mi je cudne, ze chces tolko ciest na sever :slight_smile:

o RC na BR sa porozpravaj s DrX, to je to iste ako R3 cez turiec. :slight_smile: dokonca si myslim ze R7 je tiez to iste.

v prvom rade:
D/RC hranica CR-hranica MR
D/RC BA-ZA-KE
D/RC BA-ZV-KE-UA

v druhom rade:
D/RC ZA-hranica CR/PL ale skor cesta I. tr. tak ako v I/11 v CR
D/RC trstena-sahy, prip. trstena-sturovo po dohode s HU/PL
D/RC v. komarnik-milhost po dohode s HU/PL

s ty SC neviem co chces. skor si poloz otazku ake by boli intenzity do slavnych krajskych miest ktore okrem KE nemaju ani 100.000 obyvatelov… vyklasli na nejake umele administrativne clenenie ktore v mnohych pripadoh nema vela spolocneho s tokmi sluzieb, tovarov ci dokonca ani geografiou ci morfologiou terenu.

Už len naročnosťou terenu sa R7 vyrazne líši. A tým Sencom som chcel naznačiť, že aj susedné okresy využívajú D napriek spoplatneniu. S tými úsekmi čo si vymenoval neviem či máš na mysli významnosť, ale ak ano tak viac menej súhlas. :smiley:

devil, na 90% suhlas. Akurat, neviem preco by na Slovensku malo mat “D/RC hranica CR-hranica MR” vacsiu prioritu nez
D/RC BA-ZA-KE
D/RC BA-ZV-KE-UA
Podla mna by sa mali primarne dobudovat tieto dve spojenia BA-ZA-KE a BA-ZV-KE, aby sa pospajali vsetky kraje a zabezpecila obsluznost celej republiky. A napajanie na susedov by malo byt rovnako druhorade, ako dodatocne prepoje na styl BB-RK alebo Ziar-Martin.

Opäť sa to inotematicky zvrhlo. Zase veľká väčšina z posledných tunajších príspevkov patrí inam a nie sem… :neutral_face:

Akurat ze ta cesta je nerealizovatelna a v jej trase stoji az na usek BR - BB len velmi podpriemerna 1.-tka (po PP), resp. siet 2-jak zvacsa mizernej kvality (okrem obchvatu SN), takze dnes tadial ani nikto nejazdi. Uz tu tusim niekto spominal vysoke prevysenia, ja len podotknem, ze dalsim problemom su chranen uzemia - cele zaujmove uzemie od BR az po Telgart je uzucka dolina kde je dnes miesto akurat pre Hron, klukatu zeleznicu a dediny. Uz len to dost limituje navrh novej trasy, a ked vezmeme do uvahy ze Hron je nejake chranene uzemie (kvoli tomu je tu sakra problem stavat cestne obchvaty, nieto este RC), tak bud by to bolo nepredstavitelne drahe riesenie alebo drahe riesenie s nepredstavitelne zalostnymi parametrami.

Ak sme uz OT:

S19 je v PL stabilizovana v celom useku Rzesow - Barwinek / Vysny Komarnik, par tyzdnov do zadu bola vydana DS co je obdoba nasej EIA, trz by priprava mala pokracovat najma na obchvate Miejsca Piastoweho, kde sa kvoli krizeniu DK19 a DK28 tvoria dlhe kolony. Dalej na SK ma S19 vyborne parametre, je to full cosi ako nasa narma 11,5 so stupacimi pruhmi a min. 70 na prietahoch (su to skor roztratene sidla ako nejake dediny typu Slovensko), akurat su tam uz fest vyjadene kolaje. Na tahu sme tu trz my.

BTW, I/11 Tranovice - SK bude po dobudovani Tranovice - Nebory - Oldrichovice - Bystrice oznacena ako Cesta pre motorove vozidla, po dobudovani medzi Bystricami a SR by mala byt preznacena na D68. (resp. D48 a sucasna R48 Tranovice - Cesky Tesin PL sa preznaci ako CpMV I/48)

Toto si nik na zodpovednost nevezme…a nefungovalo by to bez spoplatnenia paralelnych usekov, ktore by tiez museli byt…cize na SK nehrozi vobec

PK; este k tomu tvojmu zmyslaniu… Aj keby bola dialnica rovna ciara z Presova do Bratislavy, tak neviem kto by po nej chodil… Najvacsie intenzity tvori lokalna denna doprava medzi susednymi mestami (napr. Martin - Zilina, Bystrica - Zvolen, Presov - Kosice, atd.). U nas nikto nebude denne dochadzat viac ako 100 km (aj to som prehnal), lebo sa to financne ani casovo neoplati.

na tahu sme my len je otazne co je adekvatne. susedia -velmi mudro- davaju prednost roznym upravam ciest kde prioritne nepocitaju s D ci RC. na BB-RK mali byt dotiahnute useky so stupacimi pruhmi, dalej obchvaty pre sahy, krupinu, dobru nivu a na orave. predpokladam ze nieco podobne malo byt adekvatne na vychode a nie hned R4.

u nas je to ale nepredstavitelne lebo najskor treba megatunely za miliardy eur.

^^Bratislavu ked už tak.

Devil, síce som z Oravy ale poviem ti, že tie intenzity pod Strečnom, či v Prešove sa rozhodne nedajú porovnať s Oravou, Šahmi a som presvedčený, že ani s tými na východe. Ano, každý chce obchvat, ale nestavajú sa tunely tam, kde to netreba. (pravdupovediac by som ich staval viac, lebo potom tie parametre diaľnic vyzerajú ako vyzerajú). A čo sa týka tohto úseku, tak ten sa aj tak najbližších 10 rokov nerozostavia.

mam pochodene hlavne tahy okrem PO kraja, u susedov som videl rozne investicie na zvysenie bezpecnosti ale aj plynulosti a rychlosti, npr. I/50 v cechach alebo I/2 v madarsku. myslis ze oni nemali viac vytazene useky ako tieto ?

mna zaujima to ako rychlo sa dostanem do ciela a nie kolko je aut na ceste. na RK-hranica, na ZV-sahy aj TN-ZH ci KE-MI sa ide 60-70. to su vsetko hlavne tahy. pochybujem ze na PO-v. komarnik je to lepsie. pod strecnom sa urcite ide krokom od rana do vecera :unamused: … BB-RK nie je az taka dobra trasa ako sa tu pise, akurat je par km za BB kde I/59 su 4pruhy (to co uz davno malo byt za ZA na I/18). vzdy som to sledoval a bolo to do 70 km/h od BB po X s I/18. skor ide o psychiku (jajcobudepodstrecnom) odkedy je ds-tur je to uz realne zajedno.

obchvat znamena RADIKALNE zvysenie rychlosti (namiesto 50 je 90/100/130), RADIKALNE zvysenie bezpecnosti … nestavia sa soroska a stavia sa tunel na strazov-brodno, na pri skalitom a pri ZA uz teraz debatuju ako sa bude jazdit smer CA-MT co tych 10 km tunelov neriesi. nariadia kamionom jazdit blizsie naokolo cez hp. :laughing: