R1 Banska Bystrica - Ruzomberok

Lenže BB-Hybe ani BB-Poprad absolútne nerieši dopravu z Poľska po D3 na juh do Maďarska. Nehovoriac o tom, že to je ešte o dosť drahšie (prinajmenšom ak by to malo ísť na Vernar),

Si tu pletiete pojmy a dojmy… Najefektivnejsie nerovna sa najkratsie, ked chcete najkratsie, kupte si vrtulnik.

Spojenie sever-juh krasne vyriesi R3. R1 ak niekam dalej smerovat, tak urcite lacne dolinou na Brezno (kde sa schadza I/66 s dvoma vetvami I/72), aby sa aspon trocha zaplnilo to vzduchoprazdno, ktore v tej oblasti medzi Popradom a Lucencom a medzi Bystricou a Kosicami je. A pokial sa to vyplati, tak dalej na Tisovec-Muran-Jelsavu-Plesivec(R2), cim sa vytvori realne spojenie KE-BB. Ale blaznive tunely cez Nizke tatry su megalomansky nezmysel, rovnako ako Visnove.

ANDi, len aby si ma chapal, toto spojenie BB - PP, alebo este lepsie SNV, bude aktualne po dokonceni D1 a R2. Bez debaty je to najvyhodnejsie spojenie juhozapadu so severovychodom. Ale ako jedine spojenie by nestacilo. Slovensko potrebovalo na minimalne pokrytie dve zapado vychodne spojenia, jedno severom D1 a jedno juhom R1+R2. Ale ani tieto dve nie su ideal a potom nastane potreba vybudovat aj to efektivne najpriamejsie spojenie BB - PP/SNV.

gallery/image_page.php?album_id=130&image_id=31996

Tuto som skusil nakreslit moju predstavu idealneho rozmiestnenia dialnic a rychlostnych ciest na Slovensku. Snad by som tam este dodal R3 zo Zvolena na Zilinu, Zilina - CZ a eventualne Presov - Stara Lubovna/PL. Inac som celkom prekvapeny ako sa tento moj plan kryje s planovanou mapou NDS. Akurat tam u NDS naozaj chyba spojenie ZV/BB - Presov. Inac z tejto mapky vidno ktore mesta su skutocnymi dopravnymi uzlami na Slovensku. S prehladom vedie Zvolen.

PK - ake intenzity budu na tvojej R1 BB - RK, ak sa raz dobuduje Turany - Hubova? Radsej tie mld. dat na R3 alebo R2…

PK ty si uplne zmagoreny tou prehustenou sietou od NDS, resp. filozofiou dialnica do kazdej doliny…

Na jeho mape nie je dialnica do kazdej doliny a myslim si, ze ma pravo na nazor. Donovaly ale vytazuju najviac asi skor tranzitujuce kamiony na severo - juznej trase E77 a ak by R3 isla z RK na DK a dole zo ZV na Dudience a Sahy tak ako to je nakreslene v tom pripade by to aj bolo logicke. Stale ale ostava problem, ze je treba urobit obchadzku vodnych zdrojov v oblasti Donoval a tym padom smerovat R1 cez NAPANT aj ked v idealnom pripade minimalne a tunelom. Cena tohto useku bude vdaka tejto trase tiez poriadne vysoko…

slovensko ma problem s tym je tu mame karpaty, v dvoch liniach, a to rozdeluje slovensko… no co uz, ale ked sa uz postavi jedno prepojenie Z-V je nutne postavit prepojenie S-J pre SR by bolo najvyhodnejsie ho viest stredom krajiny teda R3-R1-R3 ked uz bude D1 od ZA do RK tak kamionom z kysuc bude jedno kalial pojdu, a pochybujem, ze by sli cez kysuce do ZV ked by mali R3 cez oravu… inak BB-RK je cesta dost vytazena, a donovaly su pre tranzit problem, a vy si naivne myslite, ze odkonite tranzit len preto, ze mu postavite R3 cez turiec? ako rieku tiez neodklonite ked jej vykopete garad, za par 1000 rokov sa aj tak vrati do povodneho koryta…s ochranou prirody je problem, teda inak ako tunel to nevidim, ale tiez by to chcelo rozumnu vladu konecne…

Ty čo dávaš??? BB-PP po i/66??? Nie som ani ochranár, ekonomik či jadrový fyzik ale viem že toto je riadna hovadina… Pretlmočím jeden príspevok čo bol tu na fóre a bol dosť výstižny… Načo máme trepať dialnice do nejakých úzkych dolín kde sa ledva zmestia a je tam pár dedín, z ktorých by aj tak nikto nechodil po dialnici a za druhé žiadny priemysel… (okrem železiarní podbrezová ale tým je lepšie vlakom dopravovať). Tunely su fajn ale nemusíme mať z národných parkov ementál! Už len to by chýbalo aby pod NÁRODNÝm PARKOM NÍZKE TATRY bola dialnica… Prečo si ju tam vôbec predstavuješ? Si z blavy a potrebuješ chodiť na chopok a nepáči sa ti jednoprúdovka??? Je to totálny nezmysel… Mala by sa radšej prehodnotiť R3. Tá má lepší význam a uplatnenie a na turiec môže mať veľký prínos, je tam miesto. Potom by sa musela nejako ale upraviť Južná R3 ZV-Maďarsko…
A ktomu priemyselnému prepojeniu dialnicou… Neviem či si bol ďalej ako za PP… Lebo tam už zdochol pes…
A R1 BB-RK je dobre scifi… Len na slovensku by povolili prevŕtať národný park… Darmo, nie zo srandy sa banskej hovorí “pažravá”…

Neviem co je tu tolko nenavistnych komentov na jeden nazor. Ale k tejto tvojej vete by som ti odporucil minimalne susedne Rakusko v ktorom su vedene dialnice a tunely narodnymi parkami. Konkretne v Rakusku iba pri Viedni mas Viedensky les a popod narodny park Dunau-Auen je planovany tunel dokonca aj popod Dunaj na S1. Urcite je takychto pripadov aj viacej a nie len v Europe ale nechce sa mi teraz hladat.
Na tunely popod Narodny park nic zle nevidim, dialnica krizom parku je uz ale trosku ina vec.

Rozdiel medzi rakúskom a slovenskom je ten že oni majú aspoň nejaké peniaze :smiley: nvravím že tunely sú zlé, len niektoré návrhy sú prehnané a nereaálne… chceme stavať všetko ale ani jednu dialnicu nemáme komplet…

S tym suhlas, ja som iba reagoval na to ze len na Slovensku by to povolili, co teda nie je pravda :wink:

Ja osobne nie som principalne proti tejto rychlostnej ceste a pravidelne by som ju aj vyuzival, ale uznavam, ze cenovo je to mimo nasich moznosti a lacnejsie a vyhodnejsie by bolo postavit R3 cez Turiec, tunelom Sklenne na Handlovu a dostavat R2 po Ziar. Otazkou je, ci potom tie kamiony nebudu chodit kratsou cestou cez Donovaly, musel by tam byt pre nich asi zakaz vjazdu aby boli donuteni to obchadzat.

Ja by som tiež využíval tú cestu, je to pekný sen ale musím byť realista. Predsa je stále lepšie ísť z BA do PO cez BB a čertovicu. Tam nie je až taká premávka čo sa týka kamiónov a je to najrýchlešie spojenie. Tá cesta je úplna pohoda a preto sa vyhýbam aj donovalom a ružomberku…

A tie kamióny buď nejaký úplný zákaz alebo zvýhodniť kamionistov na mýte ktorý by nešli cez donovaly alebo naopak prejazd na dovaly zvýšiť cenu mýta… Dnes je toľko možností ako sa to dá elegantne vyriešiť len to by tí v BA museli rozmýšlať a počúvať aj iné návrhy…

D2

Ty si z okolia BB? Neviem či si to tu niektori uvedomujú, ale ako D1 nie je iba kvôli spojeniu BA s KE, tak tvoja kvazi Rka BB-PO/SNV, nemá obsluhovať len dve mestá. Efektivita 0 bodov.. R2 s R7 bude s D1 veľký luxus pre spojenie Z-V.

Trasovať RC aby sa zaplnilo vzduchoprázdno a Višňové megalomansky nezmysel? Dobre.

Vzduchoprazdno sa tykalo toho, ze tam nie je ziadna RC/D. Dotiahnut R1-ku v plnom profile od BB po BR by sa dalo v porovnani s Visnovym za smiesny peniaz, kedze je to tam prakticky po rovine, a intenzity su tam na to dostatocne uz aj dnes - nehovoriac o tom, ze ak by bola R1 po BR, este nasobne by sa zvysil pocet ludi, co by jazdili BA-severovychod cez Certovicu (resp. za smiesny peniaz by sa to dalo aj pri Visnovom, ak by sa nebudoval megalomansky tunel).

Ako vravim, pena okolo ust.
Staci si uvedomit jedno kolko ludi by po vybudovani rychlostnej cesty Banska Bystrica - PP/Spisska Nova Ves pouzivalo D1 na cestu do Bratislavy? Odpoved je jednoducha, nikto. Ta cesta je logicka, efektivna a potrebna.
A ako som povedal, tato cesta je nasobne potrebnejsia ako rychlostna cesta BB - RK. Aj ked v konecnom dosledku su potrebne vsetky ako som nakreslil na mapke.
Pre Misq: Ak mas taky nazor, ze za Presovom zdochol pes, tak navrhujem aby si za vlastne peniaze to miesto oplotil a vyhlasil za skanzen. Cesty a zeleznice su najdolezitejsim spustacom rozvoja, ak by takto rozmyslali pred 200 rokmi v USA tak by nebudovali zeleznicu krizom cez kontinent.

D1 na cestu do BA by pouzivalo stale velmi vela ludi - vsetci od LM na zapad

k R1 BB-RK…tento usek je sice potrebny, ale podla mojho nazoru by sa s nim malo urcite pockat

ale trasovat rychlostku po horehroni smerom na PP je sialenstvo. po telgart je teren relativne OK. ale potom co? tunel popod kralovu holu? alebo len popod horsky prechod vernar? lenze hned za vernarom je dolina strasne uzka, na niektorych miestach nema ani 30 metrov… a tak to ide az po kvetnicu. to je tiez riadne horske pasmo. a okrem toho, dolina hornadu je oproti popradskej o asi 100 metrov nizsie, co je na vzdialenost asi 5 km riadne stupanie. cize tade to asi nepojde.
smer na dobsinu je tiez nerealny, ved by ta cesta musela ist cez cely narodny park a tym by ho znicila. a stale by tam ostal dobsinsky kopec s prevysenim 400 metrov na 5 km. sialenstvo

pochadzam z toho kraja, poznam to tam detailne :slight_smile:

zoom.. D2 nerátam :smiley: tá ma už milión rokov :smiley: