Pre všetkých odporcov severnej trasy

Ak odhliadnem od viacerých nepresností, ako aj od toho, že sú tam zle porovnané historické a súčasné postupy a prax, tak máš čiastočne pravdu.

Ale v konečnom dôsledku, to čo ty píšeš, to je len odôvodnenie. Nikde sa vo svete takto nestavia, prečo? Pretože všetci sú pozadu?

Nie, pretože práve preto, že infraštruktúra a jej plány sa menia, tak nie je vhodné stavať vopred aspoň niečo, pretože SR nezmení koridory ani trasovanie len, preto, že má 10 km na svojom území rozostavaných, keď je potrebné stavať 300 km. Takže v konečnom dôsledku SR stráca peniaze. Na vine je vláda VM, keď rozostavala zbytočne veľa úsekov, ale na vine je aj vláda MDz, pretože zastavila výstavbu úplne celú. :laughing:

AV,

v tejto téme máš príspevok s týmto dátumom Št Júl 14, 2005 16:17, s ktorým súhlasím z hľadiska obsahu, ale to je asi tvoj najdlhší príspevok na tomto fóre. Už začínaš písať nielen veľa príspevkov, ale aj dlhé príspevky, dlhšie než ja. :sunglasses:

Tam, kde nepomáhajú moje jasné, krátke vety, tak tam sa snažím odpovedať v širších súvislostiach, najmä, ak sa opakujú tie isté otázky ešte aj s podotázkami. Proste je to diskusia, otázka-odpoveď, 2-3x po sebe a keď príde otázka s podobným významom ako tie predtým, tak sa snažím odpovedať výstižnejšie a to si vyžaduje hlbšie vysvetlenie, naviac ten príspevok, to boli 2 reakcie na 2 užívateľov. :laughing:

Hlavná dopravná tepna na Slovensku je diaľnica D1. To netreba nijako komentovať, proste je to tak. :wink:

Ja som tiez hlasoval za moznost c. 3, jednoznacne dialnica D1 je ta najdolezitejsia dialnica.

Spoji takmer vsetky regiony priamo sama, v doplneni o R1 uplne cele Slovensko. Okrem toho bude mat napojenie aj na ostatne staty cez ostatne RK. Vobec - RK tvoria doplnujucu kostru dialnicnej siete na Slovensku k D1. D3 je sucast medzinarodneho koridoru. A D4 ma extra vyznam pre hlavne mesto.

Okrem toho D1 spoji priemyselne oblasti, aj chudobne oblasti, aj 3 najvacsie mesta.

To uz sa neda nijako spochybnit, vyznam D1. :wink:

pozn. admin: reakcia na dialnice.info/viewtopic.php?t=2347

Co to je ta Misia 21? To je nejake obcianske zdruzenie?

Kazda takato kritika severnej trasy je sice relativne obhajitelna - ale nie je tu riesenie co so severnym tahom. A teraz ked uz su rozostavane useky po ZA, tak je neefektivne stavat variantu D1-R1-R3-D1 pre SR. R2 nikdy nebude zohladnena ako hlavny tah cez SR. To je realita, z ktorej sa ani Misia 21 nebude vediet nikdy zorientovat, pretoze to nepochopi.

Severnym Slovenskom teraz prechadza vela aut a bude tam prechadzat vela aut bez ohladu na to ci tadial dialnica pojde alebo nie, pretoze je tam priemysel. Bol aj na juhu SR - ale uz nie je a len tazko a pomaly sa tam bude investovat.

A treba riesit na Slovensku to, co treba - dialnica D1 na plny profil min. po Michalovce. :wink:

ak sa dobra pamatam, tak je to nova Simkova politicka strana

Simko - byvaly minister obrany tejto vlady

este dodatocne som k tomu cosi dodal do monitoringu tlace - reakciu citatela Sme
dialnice.info/viewtopic.php?p=15359#15359

A ja som si myslel, ze Ivan Simko je zakladatelom SDKU, ktory odisiel z tejto strany pri kauze NBU (Narodny Bezpecnostny Urad) spolu s dalsimi poslancami za SDKU a vznikla strana (?) Slobodne forum. Ale pozorujem, ze je to este inak. :unamused:

A este doplnim, ze severna trasa je ta, kadial treba stavat hlavnu dopravnu tepnu SR a juzna trasa by mala byt stavana sucasne so severnou aspon na 1/2 profil a aspon pri tych usekoch, kde sa stavaju vazne dopravne nehody. :wink:

Máte úplnuú pravdy.
Veľa hlupákov a ľudí neznalých veci si myslí, že diaľnica je tu len na spojenie dvoch najväčších miest. to je ale zásadný omyl.
D1-ka bola navrhutá tak, aby spojila väčšinu miest s najvyššou priemyselnou produkciou na Slovensku. To čo nepokryje D1 pokryje R1+R2.
Preto ide D1 kadiaľ ide. Diaľnica má slúžiť všetkýmslovákom a má zabezpečiť kvalitné cestné spojenie väčšine obyvateľstva.

Toto nechápu mnohí diletanti, ako ja Feroslav s jeho stránkou bližšienaokoo, kde si kreslí vzdušné koridory. Ak by sme chceli spojiť len BA-Ke, stačí spraviť priamku a postaviť diaľnice len s dvoma Exitmi, jednám v BA a druhým v KE. Všetci vieme, že je to nezmysel.

rbarat,

ja ta doplnim. :arrow_right:

Na Slovensku je “boj” vystavba dialnic. To je fakt, ale malo by platit niekolko zasad.

Ja osobne by som nenazyval spoluobcanov-Slovakov na tvojom mieste, ze su hlupaci. Len maju iny nazor a maju na to aj dovod: Na Slovensku chyba spojnica 2 najvacsich miest.

Tu by som si dovolil mierne nesuhlasit. Dialnica D1 je zakladnou kostrou - v tom mas pravdu, ale pre jej doplnenie je este potrebna R1. Ostatne D a R su uz len na doplnenie dopravnej obsluznosti ostatnych regionov a napojenia na dalsie staty. R2 nezapada do zakladnej skupiny dialnicnej siete. Pretoze inak by sa to dalo obratit naopak. Pretoze tym ze je D1 najdlhsia sa z toho da logicky vychadzat, lenze cela R1 a cela R2 su dlhsie ako D1 a dalo by sa potom povedat, ze R1+R2 su tu na spojenie SR a k ostatnym regionom sa dostavaju dalsie dialnice a rychlostne cesty. Bola by len mala uprava, ze R1 by bola BA-BB. To je realita.

V tomto mas pravdu. A suhlasim s tebou a takisto ja nevidim vyznam v tom, ze sa snazi niekto na tej stranke presvedcit vsetkych Slovakov o “madarskej dialnici” vzhladom na to, ze viem, ze toto je citliva tema na Slovensku.

Samozrejme, ze dialnica D1 spaja najvacsie mesta na Slovensku (okrem NR a BB, ale toto riesi prave R1), dalej priamo 2 najvacsie mesta (mozno aj 3, lebo Presov je ak sa nemylim 3. najvacsie mesto), spaja priemyselnu zonu s tymito mestami a aj narodny symbol SR, Tatry.

A vsetky ine varianty nemaju vyznam dovtedy kym sa nezohladni aj realita oblasti BA-ZA, tu D1 je potrebna kvoli momentalnej dopravnej zatazi, ktora tam bude ci tam dialnica bude alebo nie.

Tolko k tomuto zatial. :wink:

aj toto je pravda - ja som to skratil :wink:

OK - len ja som nieco vedel, … ked sa vlada rozpada a stava sa z nej mensinova, tak tolko este sledujem, to sa da. :wink:

tak rozprudim tuto debatu, kedze su uz vonku vysledky zo scitania na cestach za rok 2005 …

[Výsledky celoštátneho sčítania dopravy v r. 2005)

je vcelku vyrazne vidno, ze od useku ladce po ivachovu su intenzity okolo 20 000 aut za 24 hodin, pri ziline prekracujuce dokonca 24 tisic a to este nenabehla vyroba v KIA motors.

kym (a to prekvapilo docela aj mna), na juznom tahu su intenzity medzi nitrou a ziarom nad hronom okolo tych 12-14 tisic.

medzi zvolenom a detvou je to okolo 14 tisic a na zhruba tom istom paralernom mieste za ruzomberkom je to asi necelych 19 tisic…

a tak by sa dalo pokracovat dalej…

inak zaujimave je aj na zatracovanej D3 je intenzita viac nez vysoka a ta sa samozrejme zvysi po nabehu KIA motors a este viac po nabehu hyundai v cechach :wink:

takze myslim, ze tymto sa len potvrdzuje to, ze na severe je dovod stavat … tie narasty intenzit su markatne

“Viváti vyžrali Válovoch, tak sa teraz vozí v autoch”, povedal by Feroslav.

Ale vážne…

Hmm, na celej trase D1 BA-KE intenzita nie je pod 10.000 voyidiel, Žilina-Ivachnová 18-20 tisíc a Blava Trnava impozatných takmer 43000 :exclamation:

V USA na tých ich 6+6 pruhoch je normál na 200 tis. áut za 24 hodín. Zvykajme si na plné a nie prázdne diaľnice. :laughing:

V ČR má zhruba stejnou intenzitu jako Blava - Trnava úsek Praha - Beroun na D5 a Praha - Průhonice na D1 (3+3) má intenzitu dvojnásobnou. Jižní spojka v Praze má na některých úsecích intenzitu přes 100 000 a to už je opravdu průšvih.

200 000 vozidel je podle mého i na šestipruh moc. Ne že by to neprolezlo, ale jezdit v tom ve špičce, to musí být dost hrůza.

jaroslav: napriklad vo viedni na A23 tusim ide na 4+4 200 tisic

Obdobné je to u Mnichova i dalších velkých měst. Neříkám, že nejsou takové intenzity, ale znamená to, že tam není už vůbec žádná rezerva a že ve špičkách se tam tvoří kolony. A když dojde k nějaké havárii, tak se to za ní absolutně ucpe.

Jaroslav, tá hodnota 200.000 je, tuším pre 12pruh /6+6/.
Som teda zvedavý na intenzity v Blave - na D1 od Einsteinovej po výjazd IKEA by to kľudne mohlo byť 80 - 100 tisíc áut/24 hodín, od IKEy po odbočku na Vajnory 60 - 70 tisíc…