Budem reagovať na príspevky čava a B.
čavo:
ok, akože kľudne sa pýtaj, ja nič proti tomu nemám, veď od toho je toto fórum. Konkrétne ja ti odpoviem na čo len chceš vo všetkých témach.
Ten, kto rozhoduje o začatí výstavby nejakého úseku, si na neho zabezpečí peniaze. Nikto nechce začať niečo stavať a nechať to potom tak. Ale tu sa zmenila vláda a výstavba sa celoplošne zastavila, ale je tiež pravdou, že niektoré úseky, ktoré sa v minulosti rozostavali, najmä na D3 a R5 boli len “ukážkou”, že to myslíme vážne s výstavbou a v týchto prípadoch, dané úseky boli iba reklamou. Nikto nemal zabezpečené zdroje na celú D3 a R5 ani v tej dobe.
Nikto nechce žiadnu stavbu konzervovať, ani ju potom strážiť, ale toto je ťažká otázka, na ktorú ja ti odpoveď nedám, pretože ju neviem, presnejšie, keď je málo peňazí, tak sa stavba zastaví, následne konzervuje a potom sa stráži, pretože je prioritou ju dostavať, len nie je dosť peňazí na pokračovanie výstavby. A stavba by sa rozkradla, alebo bez konzervácie by sa poškodila rýchlejšie. V mnohých prípadoch tzv. rozostavaných km ani nie je nič spravené, len nejaké zemné práce či sem tam nejaká tatrovka a bager, to sa ani nestráži, aj keď aj tu sa preinvestovali mil. Sk, 10-tky mil. Sk.
Na tvoju otázku, “načo?”, ti ja odpoveď dám, že ono sa zdá, že tých 100 mil. Sk, ktoré idú ročne na “stráženie” stavieb sa zdá byť veľa a že tie peniaze mohli byť použité inak, ale treba si uvedomiť, že to, čo sa stráži, má hodnotu niekoľkých miliárd až 10 mld. Sk, je to spravená práca, sú tam materiály, oceľ, betón, kvádre, potrubia, … toto má hodnotu, priamu hodnotu. Preto sa to stráži.
Z môjho hľadiska bolo nezodpovedné, aby SR zastavila výstavbu diaľnic v r. 1999, pretože mohla zastaviť výstavbu, ale mala dokončiť všetko začaté, toto bola základná chyba, ktorá SR stojí ročne priamo 100 mil. Sk a ďalšie mld. Sk, pretože unikajú investori, ľudské životy pri dopravných nehodách, …
Na tú druhú vec ti odpoviem tiež: Inak sa to nedá. Je to bežné všade vo svete, že pri výstavbe/opravách je zhoršená dopravná situácia počas tej výstavby/opravách na daných úsekoch. Tomu sa nedá zabrániť. Dalo by sa dobudovaním provizórnych ciest, panely poukladať vedľa seba a niečo na ne položiť, nejakú vrstvu AB krytu (asfalt), ale to sú ďalšie náklady a robí sa to len pri D1 aj to nie tak ako som to popísal úplne na 100%.
Ak by si mal ešte niečo, kľudne sa pýtaj. Ja tiež neviem nič “hĺbkové” o počítačoch, zdravotníctve, účtovníctve, …
B,:
Tak odpovedal som ti už pri čavovi.
Hold zravý sedliacky rozum, tzv. logika, nefunguje na Slovensku, pretože slovenská diaľničná výstavba je zaťažená zmluvami z minulosti, ktoré v podstate platia aj do budúcnosti, pretože inak by tu boli sankcie z oboch strán, teda aj od štátu aj od stavebných firiem a preťažené súdy. Zastavila sa výstavba, ale zmluvy platili. Problém za obrovské peniaze. Atď.
Ohľadom tvojho “dodatku”. Ano, ja viem, že toto fórum je preto, aby sa tu diskutovalo. Zrejme je úplne jasné, že ja alebo Caesar, možno MH, wazari, Dy, johhan, … vieme danú problematiku a môžme otvorene diskutovať zo svojich pozícií, ale musíte vy ostatní pochopiť, že je náročné pre nás odpovedať vám, keď vy nedáte konkrétnu otázku. My všetko vieme, presnejšie všetko je nám jasné. Preto aj Caesar som si všimol, že často reaguje spôsobom na niekoho “Kde je problém?” Pretože sú slabo zadané otázky. Inak ja sám môžem vysvetľovať do nekonečna, to isté aj 20x napíšem, pretože vždy tu bude niekto nový. V tomto ja som po otcovi, ja nemám problém písať, odpovedať, ale mám svoj štýl, píšem jasne a nerobím si “srandu”, takže potom som citlivejší, keď mi niekto “podrýva” obsah mojich príspevkov, ale predvídam, pretože napíšem, “neberte to osobne, …” už v príspevku vopred, keď vidím, čo sa deje na celom fóre medzi niektorými užívateľmi. Okrem toho ja dosť často len “komentujem” to, čo sa momentálne deje na jednotlivých stavbách, úsekoch, z vyšších miest, takže to sa potom aj stane, presnejšie, vysvetlím, prečo sa niečo deje tak, ako to prebieha a svoj názor vždy zvýrazním vetou “ja si myslím, môj názor je”.