Pre všetkých odporcov severnej trasy

Nielen mne, kazdemu normalnemu motoristovi. Motorista chce za malo penazi vela muziky, stavebna firma by najradsej dala za vela penazi malo muziky. To je prirodzeny konflikt zaujmov, kde sa ale vzdy da najst rozumny stycny bod niekde uprostred.

Uz sa tesim. Posielas na mna nejake komando? :laughing:

Nie, ja si myslím, že na trase D1 býva dostatok občanov, ktorí sú spokojní, podobne aj pri trase R1. Neviem, prečo sem vsúvaš stavebnú firmu, tej je jedno, či bude stavať ročne za 10 mld. SKK 10 km či 20 km, pretože aj tak tu treba ešte prestavať na diaľniciach min. 500 mld. SKK.

Teraz treba max. úžitok a ten bude z D1 a R1. Zároveň treba budovať D3+R5, aby sme sa napojili na medzinárodné koridory a susedné štáty.

To je môj pohľad ako občana, ktorý vie, čo je treba z hľadiska cestnej infraštruktúry na Slovensku.

Na teba poslať komando? Prečo, máš ten pocit práve zo mňa? :sunglasses:

Tunel Branisko leží na trase D1 a je jedinou významnou stavbou na trase PP-PO. Okrem tohto sa zvýšila premávka na tomto úseku, keďže dovtedy existoval len problémový horský priechod Branisko, ktorý bol najmä v zime často neprejazdný.

Neviem, či sú to vyvolení, devil, sú to občania-motoristi, ktorí cestujú od PP ďalej na východ a naopak. Povedať, že sú to vyvolení len kvôli tomu, že ty tam nebývaš, je “detinské”.

R2 sa nebude stavať pokým sa nedostavia D1, D3+R5, R1, R4 KE-Milhosť, a preto sa bude na R2 riešiť len niekoľko km, ktoré sú nevyvhnutné na zlepšenie dopravy na niektorých úsekoch, predovšetkým na trase ZV-KE. :sunglasses:

A spaja :question: Nevsimol som si. k 2. vete, ano v planovani sme majstri, cesty su ale o jazdeni nie na tom kolko mame planov.

Inak si dovolim doplnit problematiku o dalsiu vec a to vyuzitelnost, na dialniciach budu vsade subezne cesty I. triedy, teda ked sa zacne vyraznejsie platit, je predpoklad ze viac vodicov ostane na I. triedach, RC sa casto robia prestavbou I. tried, teda nahradu casto tvoria nizsie triedy, niekde nie je ziadna subezna cesta, takisto ak sa serpentina a pod nahradi obchvatom tiez tam prejde drviva cast premavky. Dalej, na trase kde je vacsie % jazdenia do susedneho mesta, vodici po ciastocnom odbremeneni starej cesty ju budu pokojne vyuzivat dalej. T.j. ak budu vediet plynule prejst a este aj usetria tak sa vykaslu na dialnicu.

absolutne si nepochopil co som chcel povedat, vsimni si uvodzovky a precitaj si to este raz.

Buď taký dobrý a nehovor mi, čo som pochopil a čo nie. Ja som si to prečítal 2x a až potom som reagoval a len hovorím, prečo existuje Branisko a naviac, je jasné, aký máš ty k tomuto postoj, tak neviem, o čom diskutuješ. Nechaj to radšej tak. :sunglasses:

Devil,

nespája, ale to nie je moja chyba, tak to adresuj niekde inde. Ja sa nebudem 100x opakovať v tomto fóre a už vôbec nie smerom na teba, ktorý ma absolútne ignoruješ. :sunglasses:

Ak si taký múdry človek, tak si založ stranu a bež do volieb. Uvidíme ako dopadneš a ako uplatníš svoje teórie. :sunglasses:

RC a prestavba ciest I. tried? Tak keby si vedel, o čom píšeš, tak takéto niečo ani nenapíšeš. A že sa niekto vykašle na diaľnicu? Nech sa páči, ja osobne ako občan budem len rád, pretože súčasné diaľnice sú preplnené.

Varujem ťa devil, prestaň ma provokovať. Vy sa s kaviaristom výborne dopĺňate, ešte že nevládnete. :sunglasses:

Ale nebudem lebo ked niekto naschval prekruca vyznam mojich prispevkov tak to nema zymsel diskutovat. a ja lepsie viem aky mam postoj ako ty.

Kto tu prekrúca? To ty tam naschvál píšeš o “vysokých intenzitách na R2”.

Ty si najprv uvedom, že si na fóre a keď ty píšeš o Branisku v “jednom tóne”, tak ja o ňom budem písať “v druhom tóne”.

To je už tvoja vec, že sa ti to nepáči, ale ak tak bojuješ ty, tak ja tiež a môžeš aj prestať diskutovať, to máš úplnú pravdu.

Prekrúcaš význam Braniska a podsúvaš tam “intenzity na R2”.

Ty si maj svoj postoj, ale nemeň význam súčasnej diaľničnej siete, na to si ty malý pán, aj keď si diabol. :sunglasses:

Caesar,
Ved jasne, ze na trase D1 bude kazdy spokojny, ked sa im na cesty sklada zvysok obyvatelov. To maju zacat kricat, ze “nam staci, uz viac nechceme?” heh.

Stavebnej firme je jedno, ci stavia za 10 mld. 10 alebo 20 km? To hadam nemyslis vazne. To je to iste, akokeby si napisal, ze robotnikovi je jedno, ci dostane za 8 h prace 500 alebo 1000 korun.

Ak sa chceme napojit na medzinarodne koridory, tak urcite netreba prednostne budovat D3 ale R3. D3 bude este dlhe roky viest len do polskych hajov. Raz sa medzinarodnym aspektom dopravy ohana v pozitivnom zmysle a druhykrat v negativnom. Presne taketo su argumentacie mnohych tu na fore. Nevyvazene, bez akejkolvek systemovej hodnoty, prisposobene ad hoc na jednotlive konkretne pripady podla istych zaujmov. A tam, kde nefunguje system, tam je vacsi priestor na korupciu a necestny lobbing.

Tvoj pohlad ako obcana by fungoval len v pripade optimalnych modelov financovania vystavby dialnic. A na SK tomu zial nikdy nebolo, nie je a mam tusenie, ze ani nebude.

p.s. Vsak prezrad na co konkretne sa mam tesit a co som prehnal? Uz sa tesim velmi, aj ked neviem na co :laughing:

Hej, ale tu u nas som sefom nad kadekym, aj ked dnes je este viac horuco ako inokedy a preto som nepokojny. :imp:

A Branisko je dobra vec takto sa bude zvysovat aj inde intenzita ak sa “zlikviduje” zly a nebezpecny usek. Len aby sa stavalo transparentne.

Kaviarista,

a presne toto je tvoja logika, ktorá je absolútne mimo.

Ak ja napíšem, že stavebnej firme je jedno, či postaví v danom roku za 10 mld. SKK 10 km tunelov alebo 20 km diaľnice niekde na rovine, tak toto s robotníkom nič nemá, pretože suma ostáva, ale to si ty akosi nepochopil. Ja myslím smrteľne vážne to, čo píšem. To už je totiž potom vecou štátu, či vyčlení 20 mld. SKK alebo nebude stavať tunely, ale to je politika, nie stavebníctvo. Tam je to jedno. Podobne aj iný príklad, je jedno, či sa postaví administratívne centrum za 2 mld. SKK alebo byty za 2 mld. SKK, hlavné je, že sa bude stavať za 2 mld. SKK a zase robotník stavia takisto dlho pri tej istej cene.

Asi nie si robotník kaviarista. Ale máš zvrátenú logiku.

Technická poznámka: Samozrejme, že je technicky nemožné postaviť 10 km tunela za 1 rok, bol to len príklad. :sunglasses:

Kaviarista,

To nie je len o D1, ale aj o R1 atď. Jediní tzv. nespokojní sú pri trase R2, ale ja už to nebudem 100x opakovať. Môj názor poznáš.

O R3 ja sa tu vyjadrovať nebudem. A doporučujem to aj ostatným. Ak si niekto myslí, že toto bude náhrada za Donovaly, tak je na omyle. Autor témy bol upozornený na začiatku a dodržiavať sa to bude.

Argumenty tu sú vyvážené, len ty kaviarista im nerozumieš, to je všetko.

Môj pohľad občana funguje, tak mi nehovor, že nefunguje.

Máš sa na čo tešiť. A čo si prehnal? Tak to je už silná káva, keď budeš ďalej takto provokovať a špeciálne mňa, tak sa teš. Mal by si si hľadať druhé fórum, presne ako si mi napísal v SS. :sunglasses:

Teraz sa pýtam úprimne a čakám podobnú odpoveď:

Napríklad, ktoré úseky by sa mali “zlikvidovať”? A čo si predstavuješ pod termínom “stavať transparentne”?

Devil a ešte sa ťa spýtam extra niečo iné:

Ty osobne si za D1 ZA-RK? PPP, úvery, … :sunglasses:

Ved to je v poriadku, nikto nechce uprednostnit R2 napr. pred D1 . Ide len o to, ze ak sa dokaze efektivne riesit situacia na R2, nech sa presne takto efektivne pristupuje aj k D1, alebo k D3.

Na D3 sa chystajú zmeny. A na D1 tiež. :sunglasses:

Ceasar,
sice si s tou “likvidaciou” oslovil devila, ale skusim aj ja pridat iny pohlad.
Tu kazdemu, kto je schopny konstruktivnej kritiky, nejde o “likvidaciu” usekov. Ja si myslim, ze ciel je postaveny celkom slusne . Ak tu raz bude postavena a bude fungovat cela D1 + R1 až R7, tak cestna infrastruktura bude na Slovensku v slusnom stave. Rozdielni sme len v tom, ako sa k tomu cielu dopracovat a co sa ma budovat prioritne a co neskor, aka ma byt filozofia vystavby.

V zasade ano. ak zaroven bude aj R1 (mozno bez obchvatov NR a BB) aj dalsie obchvaty R2, R4 KE-hranica, nejaky ten obchvat aj na Orave.

aby sa nerozkradalo.

likvidacia=stavanie usekov (obchvatov) okolo zlych - nehodovych usekov.

Nie kaviarista (čiatočne sa zhodneme), ja osobne preferujem D1+D3 a R1-R6. R7 by existovať nemusela, stačí postaviť cestu I. triedy medzi DS a NZ.

Ako? Tak mne sú priority jasné: D1, D3+R5, R1, R4 KE-Milhosť a R5. Toto by sa malo stavať súčasne a na 100%. Do r. 2015-2020.

Zároveň by sa mali realizovať na celej R2 obchvaty a teda pripraviť R2 na súvislé budovanie po r. 2015-2020. A pridať R3 a R4 severnú vetvu.

R6 a D4 či R7 stavať až nakoniec, prípadne by mal štát aj pripraviť niektoré nové R-ky či D.

Okrem toho by mal štát pomôcť hlavnému mestu s dopravou každý rok vo výške 1 mld. SKK alebo naraz poskytnúť na 10 rokov 10 mld. SKK. A na záver by mal štát zabezpečiť a pomôcť (projekty pre EÚ) s obchvatami obcí, ktoré neležia na diaľničnej sieti, aspoň 20 obchvatov realizovať ročne.

Opravy ciest by už mala riešiť samospráva. A vôbec postupne aj celú dopravu, čo je v konečnom dôsledku aj cieľom vlády.

Filozofia výstavby:

1. R-ky by sa mali stavať tak ako doteraz, ale diaľnice by si mali udržať svoju kvalitu, t.j. parametre.

2. Nemal by sa zmeniť plán výstavby diaľničnej siete min. 10 rokov. Môžu sa robiť menšie zmeny ako napr. “postaviť 20 km menej na tej R-ke a viac na tej R-ke”, ale nemal by sa meniť celý harmonogram výstavby.

3. Mal by sa zabezpečiť reálny finančný plán, prípadne ho doplniť aj rezervami, napr. zvýšiť mýto, vziať si úver, viac projektov PPP atď.

4. Malo by sa viac času a pozornosti venovať najmä prípravným prácam ako majetko-právne vysporiadanie pozemkov, kvalitný tender, … pretože výstavba je potom už bezproblémová (ak samozrejme neskrachuje stavebná spoločnosť, ale aj toto sa dá čiastočne riešiť).

5. Číselne vyjadrené: Malo by sa ročne (systematicky) rozostavať 50 km, dostavávať 30 km a otvárať 20 km. Tento “vzorec” by sa samozrejme postupne menil, ale základom zostáva, že stále by malo byť “zabezpečených” 100 km D a R-iek na rok. To isté sa dá samozrejme uplatniť aj vo väčšej miere, t.j. na 200 km.

Takto si to predstavujem ja už dosť dlho. Čo by sa na tom nechal (a zmenil)? Alebo vy ostatní? :sunglasses:

Súhlasím s tebou na 100% v týchto oblastiach. V prípade nehodových úsekov ťa ešte doplním, že mnohé z nich ani neležia popri diaľničnej sieti a na takýchto úsekoch je zväčša potrebné buď postaviť cestný tunel (horské priechody) alebo “prebudovať” celý úsek, t.j. odstrániť zle klopené zákruty, rozšíriť cestu atď. :sunglasses: