Polsko - Poland

V roku 2030 ma byt zas hotova 60 km rychlostna cesta medzi Krakovom a mestom Bielsko-Biala “w systemie projektuj i buduj”. bielsko.biala.pl/aktualnosci/46 … uj-i-buduj. Cesta pomoze aj rychlejsiemu spojeniu Bratislavy a Ziliny s Krakovom, po dokonceni dalsich budovanych a planovanych usekov (Visnove, Wegierska Gorka, D3) dokonca aj Martina s Krakovom

Tento mesiac (konkrétne 13.9.2021) bola podpísaná Zmluva na realizáciu s Aldesou.
Zmluvné podmienky žltý FIDIC.
Dokončenie v júli 2025.

GDDKIA sa chváli, že tento rok to je už 38. zmluva. Dokopy sa začalo tento rok realizovať 478 kilometrov diaľnic za 3,9 miliárd eur.

Na oplátku NDS v prípade Kapušany - Lipníky, Giraltovce a Šarišský Štiavnik disponuje Dokumentáciou na územné rozhodnutie od decembra 2018 a doteraz neboli schopní ani len získať územné rozhodnutie.

voxpot.cz/raj-i-peklo-polsk … lidi-desi/ tu je článok o poľskej infraštruktúre kde sa spomína aj S19 a na niektorých miestach tam není intenzita ani 5000 automobilov a u nás je to dôvod prečo stavať R4 v plnom profile za mňa určite nije jedine po lipniky. Ostatne úseky podľa intenzity dopravy. Mame úseky ktoré majú väčšiu intenzitu dopravy. (môj osobný názor)

Možno na niektorých úsekoch nie je intenzita 5000 vozidiel. Ale tie skreslené intenzity najmä v Šarišskom Štiavniku, Giraltovciach a pred Prešovom či už v roku 2015 pri rekonštrukcii ciest alebo v roku 2020 pri ďalších opravách ciest a rovnakému postupu aj v budúcnosti tak ani viac nikdy nebude. Ja sa len čudujem prečo kolabuje doprava nie stále, ale určitých dňoch v Šarišskom Štiavniku a Giraltovciach. No dosť často od Lipníkov po Prešov a na sídlisku Sekčov, tiež obdobne aj v Košiciach na Prešovskej a pri moste VSS. A to čo sa plánuje a nestavia tak som skeptický, lebo už cez 30 rokov čakáme nejaké kvalitné cesty ako poctiví platcovia daní aj na východe a nič. Zrušená Soroška. Obštrukcie pri obchvate Košíc, ktorý skončí na semaforoch v košickej mestskej časti Šaca. Ďalej v nedohľadne D1 na Zemplíne a obdobne privádzače od Sniny okolo Humenného ku D1 k Michalovciam. Nové politické blúznenie PPP projekt na R4 slúžiace ako alibi na zdĺhavú prípravu stavby.
Ale zato prepotrebný obchvat Bratislavy, petícia za pokračovanie R7 po Nové Zámky a o D3 sa už zbytočne vyjadrovať vďaka lobingu ŽIliny na čele VUD, lebo vo všetkých prípadoch platí: “Lebo ešte to, to a ešte to.” Hovorí sa tomu nenásitnosť. Apropo, stavba kvalitnej cesty generuje ďalšiu intenzitu.

Tak zase aby sme boli objektivni - Obchvat BA je potrebny, D3 tak isto, peticia za R7 je len peticia, spisovat ju je pravo miestnych obyvatelov ale vystavbu to aj tak neovplyvni a Soroska bola skor populisticky predvolebny tah nez seriozne pripraveny usek (hoci tajne som tak trochu dufal ze sa predsa len nejak rozbehne). Inak ale ten obchvat KE je riadny trapas a to co predvadza UHP pri R4 severne od PO tiez.

Tak logicky asi najskor stavaju cesty, kedze je tam vyssia navratnost. Nasledne ked uz budu mat cesty hotove, tak sa mozu pustit do zeleznic a kompletne ich trasovanie prekopat a dokonca realizacia bude velmi rychla a lacna, kedze su na “rovine”. Intenzity medzi Bialystokom a Lublinom su nizke pretoze nikto normalny tamadial nejazdi a vsetci pojdu radsej na Warszawu

Co sa tyka vystavby letiska, tak je to asi pochopitelne, kedze WAW je obstavane a nie je tam priestor na rozsirovanie ani si to neviem predstavit a mat velke letisko hned na skok do centra nie je bohvieco.

Inak v polsku sa konalo scitanie dopravy a vysledky su celkom zaujimave:
skyscrapercity.com/threads/ … -176147237

Na hranicnych priechodoch so slovenskom premavka takmer vsade stupla (okrem Barwinka), stupla premavka dokonca aj medzi Lublinom a Rzeszowom aj ked este nemaju dokoncene a odovzdane useky S19 na tomto useku. Zaujimave su aj narasty intenzit okolo velkych aglomeracii (Warszawa, Krakow, Katowice, Wroclaw etc)

v lepsom rozliseni gov.pl/web/gddkia/generalny … u-20202021

skalite po otvoreni D3 narast z 1.058 na 1.939.

Poliaci vyhlasili tender na Barwinek - Dukla :slight_smile:

twitter.com/MI_GOV_PL/status/14 … 7270051842

Coskoro by sa mal vyhlasit tender aj na dobudovanie druheho profilu na S19 medzi Sokolowom a Jasionka:
google.com/maps/dir/50.2473 … m2!4m1!3e0

Potom tam zostavaju uz len 2 useky pri Domaradzi a RZE - Barwinek bude hotovy. :exclamation: Na tom najtazsom useku udavaju koniec vystavby v roku 2029, ale verim, ze to daju skor. :laughing:

ktory je najtazsi ?

S19 Jawornik - Domaradz… maju tam byt 2 tunely - 2.9km a 1km.

ako som uz pisal niekedy skor, tak zaujimavostou je, ze tuneloch budu aj odstavne pruhy, cize v jednej rure bude 3.5m + 3.5m + 2.5m :slight_smile:

ale aj S19 Domaradz - Iszkryna je zuajimavy, kedze tam budu MEGA zarezy.

youtu.be/QuN_xumAvEg

Vlastne na vsetkych usekoch maju mega zarezy a moc stupania nerobia a tunely len v pripade ak sa inak neda. :slight_smile:

Cize medzi Rzeszowom a Barwinkom by mali byt tri tunely - 2.3km, 2.9km a 1km :slight_smile:

Luxusny tunel na juznom obchvate Warszawy (S2) :slight_smile:

youtu.be/nAOWtUqpm4g

Ono “Zakopianka” je síce v Poľsku inde, ale ten názov sa hodí na tento tunel ako riť na šerbeľ.
U nás bola ideálnym adeptom na takéto riešenie D1 skrz Petržalku, nuž ale vyriešilo sa to tak, ako sa to vyriešilo.

K tým tunelom. Napr. aj Taliani už stavajú nové tunely s odstavným pruhom. A to nielen na Autostradach, ale aj Stradach Statale (po našom CpMV/cesty I. triedy).

taketo nieco je planovane v lamaci, uvidime, ci sa to ozaj aj zrealizuje. samozrejme je to na 3+3

Decembrové fotky z obchvatu Wegierskej Górky.
wegorka-s1.pl/galeria/zdjecia-lotnicze.html

Poliaci už založili webku na usek. V sekcii zakres sú aj varianty medzi Rabkou a Chyžným.

dk7rabkachyzne.pl/zakres-robot/

A video
youtube.com/watch?v=u_2IKrWAZ6E

tie jazierka su poziarne nadrze? nejako vela ich je…

Tie nádrže sú skôr lapače ropných látok najmä pri ekologických haváriách a následná filtrácia. Preto sú ohradené plotom a zabránený prístup aj zveri. Samozrejme na Slovensku sa nájdu aj výnimky, ako napr. neexistuje plot pri D1 v okolí BA smer TT a možno aj inde.

dk7rabkachyzne.pl/2022/01/20/war … olowienie/
to uz vyzera ze vybrali variant zrejme… Hlavne na tom celkom usilovne pracujú.

Info o zmene platenia za diaľnice A2 a A4 v Poľsku.
Aby to niekoho neprekvapilo tak ako mňa :slight_smile:
etoll.gov.pl/sk/lahke/e-ticket/o-e-ticket/