Odorucam zvazit cestu dialnicou od Cottbusu smerom na Krakow - vsetko tam opravuju, je tam 50tka (hoci zda sa ze tuto asi ani ziadny Poliak nedodrzuje). Plahocil som sa tam asi hodinu po takejto prerabanej dialnici. Keby som vedel, tak by som mozno siel cez Cesko
Takže kto doteraz nestihol jazdu na posledných zvyškoch diaľnice, ešte z čias nemeckej ríše (1939), ako napríklad tu: https://goo.gl/maps/EraKVmHpJAZmbpKD6 už má definitívne smolu.
Či tam ešte nejaký neprerábaný úsek ostal?
Nehovorim ze az po Krakow, ale je to par desiatok kilometrov takto. Mam nahravky z GOPRA, tak ked tak mozem tento tyzden hodit nieco na youtube
Dialnicu z cias nemeckej rise moze clovek zazit aj medzi Salzburgom a Rosenheimom.
alebo aj v Brne, ulica “Stará dálnice”
Pôvodná “hitlerovka” končila pár kilometrov za Vratislavou. No celú časť dnes označenú ako A4 modernizovali už dávnejšie, ale tie prapôvodné výjazdy z mačacích hláv/panely/mosty ostali už len na A18. Len na túto časť diaľnice smerovala moja otázka.
trasovaním áno. Materiálovo je to však už komplet nová cesta, na rozdiel od tej poľskej.
Dobrá poznámka. Na túto krásavicu som úplne zabudol.
V pohode. Ja len aby sa niekto nechytil toho co som napisal a netvrdil, ze sa to az po Krakow nepreraba, lebo to som ani netvrdil. Mozno je to 50km,fakt neviem presne teraz, ale zdalo sa to ako vecnost. Aj ked Poliaci tam sli bezne aj cez 80 a ked bola 50tka a ja som siel na tempomate 60, teda realne asi 55 -56, tak sa za mnou tvorili kolony a len som cakal, kedy ma niekto zacne vyblikovat alebo vytrubovat. To sa nastastie nestalo
Stavba obchvatu Uhorskej Hôrky (S1 Przybędza-Milówka) - stav na začiatku júla 2021
[video_youtube]YouTube
Na S19 južne od Rešova teraz v júli vypísali tender na ďalší úsek Babica - Javorník a po ukončení tendra už podpísali zmluvu na obchvat Krosna, úsek Miesto Plastové (Miejsce Piastowe) - Dukla. Dokončenie tohto úseku do Dukly je plánované na rok 2025.
Takze nase problemy na R4 sa velmi rychlo priblizuju … a u nas sa len diskutuje a keca alebo skor ani to nie.
Zas až také problémy to nebudú. A keby bola poriadna cesta 1. triedy (obchvaty, preložky atď.), tak žiaden problém by na veľmi dlhú dobu neexistoval.
Mali by sme postupovať ako Poliaci, t.j. zmluvné podmienky naprojektuj a stavaj. Nič nebránilo za Érseka takýmto spôsobom spustiť aspoň Ladomírová - Hunkovce… Keď sa mohli pozemky vykupovať pri Bátke, mohli sa aj pri Svidníku, keďže boli cca na rovnakej úrovni prípravy, chýbala iba vôľa. Zvyšok by bol na zhotoviteľovi. So zvyškom severnej R4 by to bolo horšie, ale aj to by sa dalo riešiť…
Aby som doplnil informácie vyššie, tak v prípade úseku S19 Iskrzynia (z węzłem) - Miejsce Piastowe (z węzłem) boli otvorené ponuky uchádzačov. Zmluva ešte podpísaná nebola.
- konzocium na čele s Aldesa Polska - 365,074 mln zł,
- Budimex – 392,429 mln zł,
- Strabag – 400,462 mln zł,
- konsorcjum Metrostav Polska – 424,584 mln zł,
- konsorcjum Mostostal Warszawa – 440,034 mln zł,
- Kolin Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret – 444,189 mln zł,
- konsorcjum Mirbud i Kobylarnia – 448,230 mln zł
Mota Engil – 452,564 mln zł.
- Polaqua – 456,745 mln zł,
- konsorcjum na czele z firmą Polbud-Pomorze – 461,051 mln zł
- PTU Intercor – 503,485 mln zł.
Predpokladaná hodnota zákazky bola 580 miliónov zlotých, v prepočte 127 mil. eur. Najnižšia ponuka je cca 80 mil. eur, čo je 63% z predpokladanej ceny…
Úsek má dĺžku 10,3 km, takže náklady sú 7,76 mil. eur za kilometer.
Projekt obsahuje dve križovatky a “9 mostów, 3 wiadukty w ciągu trasy głównej, 4 wiaduktów w ciągu dróg poprzecznych, 3 dedykowane przejścia dla zwierząt, 3 przepusty pod trasą główną”.
Vizualizácia: youtube.com/watch?v=9nKeF5Ytby0
V prípade S19 Miejsce Piastowe (bez węzła) – Dukla (z węzłem) boli ponuky nasledovné:
- Strabag - 478,907 mln zł
- Budimex – 486,437 mln zł,
- Polaqua – 508,005 mln zł,
- Kolin Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret – 524,668 mln zł,
- konsorcjum firm Mostostal Warszawa i Acciona Construccion – 546,447 mln zł,
- konsorcjum firm Metrostav – 554,375 mln zł,
- Przedsiębiorstwo Usług Technicznych Intercor – 568,014 mln zł
Mota Engil Central Europe – 573,515 mln zł.
- Mirbud i Kobylarnia – 586,710 mln zł
Predpokladaná hodnota zákazky bola 705 miliónov zlotých, v prepočte 154,36 mil. eur. Najnižšia ponuka je cca 105 mil. eur, čo je 68% z predpokladanej ceny…
Úsek má dĺžku 10,1 km, takže náklady sú 10,4 mil. eur za kilometer.
Projekt obsahuje “trzy estakady, pięć wiaduktów, sześć mostów, przejście górne dla dużych zwierząt, dwa przejścia dolne dla średnich zwierząt, przejście dolne dla małych zwierząt, dwa przepusty). Droga zostanie wyposażona w urządzenia BRD oraz ochrony środowiska”.
Vizualizácia: youtube.com/watch?v=0IcL6UWUWzc
ano ale na to treba vyclenit par sto milionov. preco ich nevyclenil dolezal ? nebyt erseka neurobi sa ani len I. etapa PO.
…akoze ked sa dali vykupovat pozemky pri batke tak sa akoze mohli aj na xy dalsich usekoch…tomu snad ani sam neveris. vykup pozemkov je jedna z najvacsich ak nie najvacsia polozka pripravy. pre ilustraciu pozemky obchvatu SA stali vyse 7 mega. cize ak niekto chce rozbehnut aspon 100 km tak potrebuje desiatky mil. len na pozemky a to je velka polozka. to sa inde zabezpecuje ako vladna priorita a nieze mindop si to ma niekde nasetrit.
- Myslím že tamojších obyvateľov by potešil. Väčší efekt by mali iné úseky, ale príprava nepustí…
- Lebo Hunkovce - Ladomírová má dlhodobo viac-menej ustálenú trasu. Medzi Kapušanmi a Svidníkom sa až za Počiatka rozhodlo o konečnom variante. Až na základe CBA sa pokračovalo v ďalšej príprave.
Kdežto Hunkovce - Ladomírová pomaličky postupuje v príprave ďalej dlhé roky. Jednoduchý rovinatý úsek…
Kým na Hunkovce - Ladomírová bola dodaná DSP, tak na Štiavnik sa ešte len pripravovala DÚR. - Kde je vôľa tam je cesta.
Dodanie DSP:
Bátka - Figa → 12/2019
Hunkovce - Ladomírová → 12/2017
Napriek tomu Bátka - Figa je teraz ďalej, lebo pán minister prikázali začať s majetko-právnym vysporiadaním pri prvom zmieňovanom úseku ešte v roku 2018, t.j. keď nebola dodaná DSP…
Takže kým Bátka - Figa je takmer vykúpená a dobiehali tento rok nejaké vyvlastnenia, pri Hunkovce - Ladomírová nie je vykúpené nič a na katastri nie je ani len zakreslená.
ale coby nepustila…alebo ma to byt ako na D3 kde prednost dostalo to co nemalo. darmo sem tahas R2 ako nejaky ad-hoc rozmar ministra. s batkou sa povodne pocitalo uz v OPD 2007-13 a mal ist este skor ako mytna. siroko-daleko najhorsi usek. ze za smerakov sa viac pripravovala soroska je len dalsi dokaz ako sa pretlacaju tunelove useky pred lahsimi. a to mame aj na R4.
Poliaci predstavili svoj narodny program vystavby ciest do roku 2030: gallery/image_page.php?album_id=61&image_id=47080
Dopady na Slovensko:
- dvojprudovka Rabka-Chyzne
- S1 komplet
- S 52 z Bialska do Krakova
- S19 komplet
Do Krakova sa bude dat dostat pohodlne z Kysuc aj z Oravy.
Katowice sa stanu vacsim uzlom ako Krakov (z Krakova budu vychadzat dialnice/rychlostne cesty siestimi smermi, z Katowic piatimi)
Oprava: z Katowic siestimi, z Krakova piatimi
Info z videa ohladom S19
Rzesow - Lublin - 2021
Bialstok - Lublin - 2024
Rzesow - Dukla(sk) - 2025
Dukla - Milhosť - 2193 (polprofil)
Dalsi dopad: po dokonceni juzneho obchvatu Noweho Targu, bude:
- dvojprudovka (ciastocne stvorprudovka) Poprad - Podspady - Nowy Targ (Krakow), cize napojenie vychodu na severozapadnu Europu.
Juzny obchvat NovehoTargu by mal byt hotovy v 2029. To vyriesi posledny prejazd vacsim mestom na dialnicnom spojeni vychodSK - severozapadna Europa.
Do vtedy by mala docasne pomoct aj nova mestska cesta, ktora tiez je juhovychodne od zastavby mesta.