gddkia.gov.pl/frontend/web/ … 9_2018.pdf
Aj táto web si aktualizovala úsek Nowy Targ.
V Polsku bolo vcera 2. kolo komunalnych volieb, vo Wadowiciach prehral doterajsi primator, ktory blokoval rychlostnu cestu S52 BielskoBiala - Krakow. Vyhral kandidat vladnej strany, ktora tuto cestu podporuje.
wadowice24.pl/nowe/polityka … wazne.html
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,3582 … rects=true
Uvidime, ako u nas dopadne o tyzden Sliac ohladne R2.
Preco to akoze blokoval?
Opakovane sa odvolaval, nechcel juzny obchvat mesta s odovodnenim, ze to je rekreacna oblast mesta. Poslancom to pritom nevadilo. Presadzoval severny obchvat mesta, ktory je vsak nepriechodny kvoli Natura 2000.
Video zo stavby tunela na S7 pri Rabke : Pre poľsky nehovoriacich: Odcinek - úsek, Północny - severný, głębokość - hĺbka
[video_youtube]YouTube
Teší ma, že aj na SK máme takéto detailné informácie zo stavieb… , špeciálne tunelov
Zdroj: s7-lubien-rabka.pl/b-wideo_01.html
Katovická časť GDDKiA sa rozhodla vylúčiť z vyhodnotenia tendra na S1 obchvat Węgierskiej Górky 2 uchádzačov a to Toto Construzioni Generali a spoločnosť Salini. Obe firmy (+China Railway) sa odvolali, ale odvolací orgán nevyhovel ich odvolaniu. Následne musí GDDKiA opätovne vyhodnotiť ponuky, ale už bez týchto 2 uchádzačov. Obe spoločnosti boli vylúčené z dôvodu že nevyhoveli personálne osvedčenia ich pracovníkov. V tendri zostali China Railway a Polbud Pomorze (1,582 mld zł), konzorcium Porr a Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa (1,716 mld zł) a tiež konzorcium Metrostavu.
Off topic - táto správa je zaujímavá aj tým, že rovnako u nás na R3 Tvrdošín - Nižná podala spoločnosť Toto najlacnejšiu ponuku (rovnako ako na tomto úseku v Poľsku) a NDS sa už mesiace rozhoduje, čo s tým, lebo neverí osvedčeniam prác z Kazachstanu a pod.
TOTO Construzioni Generali sa tendrov zúčastňuje, ale zatiaľ sú neúspešní. Na R3 dalo najnižšiu ponuku konzorcium na čele s firmou Todini.
Vyhodnocovalo sa na základe viacero kritérií:
- cena → 60%,
- personál → 15%,
- technické parametre (boli dve kritériá) → 9+7 %
- dĺžka realizácie → 8%.
Ponuky:
-
TOTO Construzioni Generali - 1,313 mld zl; 34 miesiace; 98 pkt.
-
Konsorcjum Mirbud, PBDiM Kobylarnia (grupa Mirbud), Interbudmontaż (Ukraina) - 1,378 mld zł; 34 miesiące; 88,9 pkt.
-
Konsorcjum Salini Impregilo, Salini Polska - 1,440 mld zł; 34 miesiące; 89,2 pkt.
-
Konsorcjum Intercor, Stecol (Grupa PowerChina) - 1,493 mld zł; 34 miesiące; 84 pkt.
-
Konsorcjum China Railway 14th Bureau Group, Polbud-Pomorze - 1,582 mld zł; 34 miesiące; 80,8 pkt.
-
Konsorcjum Porr, Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa (grupa KGHM) - 1,716 mld zł; 37 miesięcy; 73,3 pkt.
-
Konsorcjum Metrostav Polska, Metrostav - 1,794 mld zł; 36 miesięcy; 73,5 pkt.
Takže TOTO Construzioni aj Salini sú vonku.
Useky ktore sa amju odovzdat tento rok gddkia.gov.pl/frontend/web/ … 202019.jpg
Zaujimave je ze chystaju dost usekov aj na PPP
Ako boli poliaci na tom mizerne tak 10-15 rokov dozadu, tak teraz parada…
Do tendra by malo ist tento rok cez 400km. Zoznam usekov s mapov gddkia.gov.pl/pl/a/31913/W- … 35-km-drog
to je ďalších 173 km na S19, škoda že z toho len 10km od Rezsow ku naším hraniciam, ešte tam ostane cca 65km. Ale vôbec sa im nečudujem, keďže ani s úsekom od Kapušian ďalej veľmi nenapredujeme
Dalsie useky na S19 od RZE pojdu to tendra v nasledujucich rokoch, ako som uz pisal. Do roku 2025 bude RZE - Barwinek komplet postaveny
Tak ale treba povedat, ze tieto useky od A4 juzne u velmi narocne (pre Poliakov), preto nie je mozne ocakavat ze do tendra pojde napr. 50 km naraz ako na uplne rovinatych usekoch, ale postupne.
Bodaj by si mal pravdu, jediny, kto sa tomu nebude tešiť budú ľudia z dedín, ktoré má naša R4 obísť, ale v tom čase dané úseky nebudú ešte ani v tendroch. V takom Stročíne, Lade, Giraltovciach atď to bude veľmi zaujímavé a môžme sa prichystať na ďalšie blokovania dopravy. akurát Svidník je momentálne v tejto časti zachránený.
To site bude zrejme aj na D3 ked sa dostavia S1, ale tam je aspon lepsia cesta prvej triedy a cast uz dialnica. Na R4 si urcite uziju svoje, kedze aj Madari su na tom vyrazne lepsie
Presne to iste tvrdim posledne takmer 2 roky odkedy som tu na fore.
Tesim sa ze poliaci a madari efektivne vyuzivaju EU fondy, a nemienia stavat
tak vyznamne cesty ako 1/2 profily… Verim ze aj cela S19 bude fullprofil.
Madari budu mat k hranici 4prudovku do 2023, poliaci nech do 2027,
ale na cesty.ineko.sk stav pripravy niektorych usekov R4 nie je ani v 5.faze…
Verme ze aspon Presov bude mat do 2025 4-prudovy obchvat po Kapusany hotovy.
D3ka je na tom lepsie uz teraz, a celkovo je kratsia nez R4ka.
Tender na S19 Poludnie - Babica sa mal vyhlasit v prvej polovici tohto roka, bohuzial kvoli “prietahu” EIA sa realne bude vyhlasovat az v druhej polovici alebo zaciatkom buduceho roka Na tomto useku bude aj tunel o dlzke 1.35km..
Koniec roka 2025 ako termin dokoncenia S19 Poludnie - Barwinek stale plati Ak ratam spravne, tak v polovici roka 2020 by mali byt hotove EIA pre vsetky useky a este stale mame rezervu viac ako 5 celych rokov
121km usek Lublin - Rzeszow ma byt dokonceny w roku 2021, cize potom budu volne kapacity a mozu sa do toho pustit, stavat by sa malo pod zltym fidicom. (inak celkom obdivujem poliakov, ze netendruju take prtave useky ako u nas )
Yoggy52…už niekoľkokrát som tu písal, že dĺžka u nás budovaných úsekov sa za posledné roky neskutočne skrátila… teraz sa budujú, alebo budú úseky 11,13 km a tuším aj 9km. To sú nezmyselne krátke stavebné úseky ( príklad je aj Kriváň - Lovinobaňa, ktorý sa ešte rozdelil na 2 časti ). Prvé stavebné firmy sú optimálnejšie úseky 25-30km, teda aspoň 20km.
Skrátením úsekov sa nedosiahne žiadna úspora, je tam násobne viac byrokracie, papierovania, násobne viac práce s prípravou a vyhodnotením súťaží.
A ako som pozeral do pripravovaných stavieb na stránke NDS, tak tento neekonomický trend pretrváva.
Snáď jediné čo rozdelením na “pidi” úseky sa dosiahne je viacnásobná šanca na “”machinácie iného druhu a biznis pre našich ľudí””
No neviem, Poliaci tiez stavaju po takych malickych usekoch. S19 Poludnie - Babica ma len 10,25 km.
S19 medzi Rzeszowom a Lublinom ma sice 121 km ale je rozdeleny na mensie useky (cca 30 km) a kazdy sa tendroval samostatne. A Hoci 30 km by sa na prvy pohlad mohli zdat celkom dlhe tak podla toho co som videl zo satelitnych zaberov resp. vygoogloval obrazky a videa tak cely ten usek S19 do Lublinu je v podstate polovicny profil - iba v blizkosti krizenia na MUK sa rozsiruje na plny profil takze potom taky 30 km usek je zhruba ako 15 km plneho profilu ktore sa bezne tendruju u nas.
Tym padom neverim ani tomu ze poliaci budu stavat plny profil od Rzesowa po Barwinek (teda k nasej hranici).
Ak takto stavaju vsetko co maju rozostavane (nie plne profily) tak uz mi je jasne preco tak rychlo napreduju s novymi kilometrami dialnic a rychl. ciest. Ale zrejme im staci to aby tieto nove cesty nesli cez obce a mesta.
Poludnie - Babica patri k tym najnarocnejsim, cize je to pochopitelne.
Obrazky hladat mozes, ked je to momentalne vo faze “Design”
Skutocne sa to stavia ako 2x2, dokoncia v lubielskom vojevodstve je tam rezerva na treti pruh…
Par liniek:
s19-krasnik.pl/
s19-nisko-podgorze.pl/tresci/zakres-robot-93
s19-podgorze-kamien.pl/tresc … ntraktu-21
A takisto si to mozes overit aj na gddkia.gov.pl/pl/1077/mapa- … udowy-drog, kde si mozes vybrat vojevodstvo a nasledne usek a mas tam ako sa to bude stavat
Nehovoria o tom, ze Poludnie - Babica bude 2x2, cize naozaj sa to stavia k nam v plnom profile
Mna by ale zaujimalo, co je ta cesta vlavo, to akoze fakt bude mat Sokolow obchvaty z kazdej strany? google.sk/maps/@50.2331458, … a=!3m1!1e3