Polsko - Poland

Toto tvrdenie je tiez diskutabilne. Katowicka oblast (kraj, resp. vojvodstvo) je rozlohou mensia ako Krakowska (12 294 km2 vs. 15 108 km2), ale ma viac obyvatelov (4,83 mil. vs. 3,25 mil.) a najma hustotu (393 obyv./km2 vs. 215) cs.wikipedia.org/wiki/Administr … %AD_Polska

Co sa tyka vzdialenosti, tak podla Googla su Katowice blizsie ako Krakow z tychto okresnych miest (od severu na juh): Cadca, Zilina, Martin, Turcianske Teplice, Ziar nad Hronom, Zarnovica, Levice a vsetky zapadnejsie). Krakow je blizsi ako Katowice z tychto okresnych miest: Namestovo, Dolny Kubin, Ruzomberok, Banska Bystrica, Zvolen, Banska Stiavnica, Krupina, Velky Krtis a vsetky vychodnejsie).

Po prepocitani na pocet obyvatelov okresov s tymito okresnymi mestami vychadza, ze prave Katowice su uz blizsie ako Krakow pre vacsinu, konkretne pre 58% obyvatelov Slovenska.

DS - ZA,juh - Brodno, CA,Bukov - Svrcinovec - Skalite, S1 obchvat Wegierskej Gorki usetria 25-30 minut mimo spicky (v spicke viac) a mohlo by to byt uz v roku 2021 hotove.

D3 aj D1 odvedie vacsinu tranzitu z mesta. Predovsetkym hlavny smer teda V-Z by mala D1 prebrat skoro cely a z dvoch doplnkovych smerov, jeden preberie Strazov-Brodno a druhy zatial zostane v meste aj ked v ciastocne zmenenej trase so smerovo rozdelenou komunikaciou v takmer celej dlzke a vyssou priemernou rychlostou, mensim poctom priechodov pre chodcov, mimourovnove krizovatky, az na jednu premiu v podobe kruhoveho objazdu.

a kolko aut chodi z katowickej/krakowskej oblasti do nejakeho sk okresu vzdialeneho 200-300 km. podla mna zopar/denne. potom aky zmysel ma toto pocitat ?

cesta cez oravu by mala byt bez ohladu ako sa pomenuje a bez ohladu na D3 alebo polske dialnice. je to v zaujme dopravy aj obci ktore nou trpia. na kysuciach vykrikujete aj ked auta idu pri domoch na okraji dedin, tak co maju robit tam kde idu cez stred dedin.

Zmysel je ten, ze Katowice su blizsie ako Krakow pre vacsinu Slovakov, hoci sa to tak nemusi na prvy pohlad zdat. Je to najma tym, ze zapadna polovica Slovenska je ovela hustejsie zaludnena ako vychodna rokovania.sk//html/m_Mater-D … 75.002.png

Pokial ide o pocet aut, zavisi z akeho okresu. Pravdepodobne viac aut tam chodi z bratislavskych okresov ako z okresov Trebisov alebo Michalovce. Pri porovnatelnej vzdialenosti a porovnatelnej velkosti okresov na to vplyva ekonomicka uroven okresu. Lebo nielenze je zapadna polovica slovenska hustejsie zaludnena, ona ma aj vacsie HDP na jedneho obyvatela ako
vychodna polovica ec.europa.eu/eurostat/documents/ … 4aa89913f6

Co sa tyka cesty cez Oravu, ja vobec nie som proti, osobne je mi blizsia ako D3, ale vnimam realitu a uznavam, ze ak v dialnicnych parametroch budujeme D3, tak tazko si z ekonomickych dovodov mozeme dovolit v dialnicnych parametroch aj R3, lebo cesty su prilis blizko seba, je tam tazky teren a na Slovensku nie su len Orava a Kysuce. Suhlasim, ze obchvaty mnohych obci na Orave su velmi potrebne, nechcel by som tam byvat pri hlavnej ceste.

Tiez je ale dolezite, ze ked uz budujeme za tazke peniaze D3, tak trasovanie ostatnych vnutrostatnych dialnic treba tomu prisposobit a smerovat ich na D3, aby dalsie auta este viac nestrpcovali zivot Oravcom a neobchadzali D3 cez dediny na Orave.

tak za toto by sa nehanbili ani komunisti. na ceskej a madarskej hranici je cca. 10 prechodov pre nakladnu dopravu bez obmedzenia co je slusne ale ani to nie je uplne postacujuce. na polskej hranici budu 3 spolu so skalitym pricom skalite chybalo najmenej lebo sa da bezbolestne obist. cim vacsia vzdialenost tym menej aut tu vzdialenost jazdi. je vacsi problem ze npr. medzi krakowom a popradom sa musi chodit cez obchadzku desiatky km ako tym par tuctov aut do okresov kde sa do polska jazdi uplne minimalne nech su akokolvek husto osidlene.

Zbytocne je uz plakat nad rozliatym mliekom. Ak mame zo susedmi zadefinovane body dialnicneho prepojenia, tak nam vela volnosti na vnutrostatne trasovanie neostava, Slovensko je bohuzial mala krajina.

Verim, ze sa v buducnosti bude dat dohodnut s Polskom na nejakom hranicnom priechode medzi Krakowom a Popradom pre nakladnu dopravu, ako som uz pisal. Ten by tiez prispel k odlahceniu Oravy.

Privadzac Kezmarok je planovany po Spissku Belu, polsku S7 potiahnu minimalne do Noweho Targu, takze treba vyriesit este 50 km v tazkom terene s drahym tunelom. To je prva moznost.

Druha moznost je vo vybudovani noveho hranicneho priechodu pre kamionovu dopravu pre Tatransky region niekde pri Starej Lubovni. Studia uskutocnitelnosti takehoto priechodu ma byt hotova o 3 tyzdne:
rokovania.gov.sk/download.dat?i … D0D3BE0A95
staryweb.spisskabela.sk/mest … s-kezmarok

Nerozumiem tvojej rozptylovej politike dopravy všade len nie cez Oravu a Tatry. 14km nutnej R3 za 150mil eur by si nastaval cesty za ďaľších 0,5 mld. Už to tu bolo písané aj s tvojimi prepočtami komu by poslúžila R3 a komu D3.

Stále je R3 potrebná cesta viac a hlavne E77 je aj turistický tranzit. Orava je vstupná brána pre Poľských turistov to isté sa môže stať južná brána Donovaly pre maďarských do Tatier. Krakow-Liptov,Tatry-Budapešť.

Hlavne prečo, Žiar nad Hronom podpísal iniciatíve Stredné Slovensko účasť, kde je okrem iného cieľom dostavba R1 tunela pod Hiadeľ a dobudovanie R3 na Poľsko.

ziar.sk/download/msz_1703201 … vensko.pdf

Nechces mi rozumiet. Ja nie som proti R3, naopak, podporujem ju po celej jej trase (teda nielen tam, kde to niekomu vyhovuje). Som za co najviac priechodov s Polskom aj ostatnymi susedmi.

Iniciativa Stredne Slovensko je len politicke vyhlasenie, nic ine. Podobne ako tato iniciativa spred roka iph.krakow.pl/dyrektor-iph.html

Ak by Krakowu tak zalezalo na Donovaloch, asi by to nepodpisoval.

Hej len aby to nešlo cez Donovaly :smiley:

Iné váhy veď to sú beztvaré komory, malopoľsko má ťah aj na západ. Reálne potreby miest okolo E77, sú na vyššej úrovni ak bude aj petícia s 250 000 podpismi. Toto je Švajčiarske uvažovanie.

A ISS chce prehodnotiť aj TEN-T sieť !

Moze to ist cez Donovaly, ale nie cez chranene uzemia a nesmie to byt drahsie ako alternativna trasa cez Turiec.

Otwarcie słowackiej D-3 o 10.00
Dzisiaj (8 czerwca) Narodna dialnicna spolocnost oficjalnie poinformowała o dacie i godzinie otwarciu odcinka autostrady D-3 z jedną jezdnią Svrcinovec - Skalite - Zwardoń.

Jak poinformowała Michaela Michalova, rzecznik prasowy Narodnej dialnicnej spolocnosti, 15-kilometrowy odcinek zostanie otwarty w sobotę (10 czerwca) o 10.00 bezpośrednio na drodze przy tunelu Svrcinovec.

• W uroczystości otwarcia weźmie udział słowacki minister transportu i budowy Arpad Ersek i generalny dyrektor Narodnej dialnicnej spolocnosti Jan Durisin - podkreśla Michaela Michalova.

Poliaci už očakávajú zápchy v okolí Węgierskiej Górky. Podľa správy má byť cesta za Zwardońom sprejazdnená v sobotu o 16.00 hod.

Podľa najnovších správ, Poliaci by mali začať s tendrom na výstavbu S1 - obchvat Wegierskej Górky v 4.kvartále tohto roku .
Vedenie GDDKiA upokojuje, že na všetkom sa pracuje.

Tento mesiac by malo byť jasné, či Wegiersku Górku zafinancujú cez CEF alebo budú musieť nájsť nejaký iný spôsob financovania.

Dokončenie vo IV. kvartále 2020 - kde som len už taký termín videl? :wink:

forsal.pl/transport/drogi/artyku … zacji.html

Trochu starsia sprava, poliaci chcu postavit S19 do roku 2025, snad sa mi to podari :stuck_out_tongue: Pre poliakov je zaujimave to potiahnut len po Miasto Piastowe a niekde som dokonca cital, ze od MP budu po nasu hranicu urcite horsie parametre, nebodaj len polovicny profil :slight_smile: A este jedna zaujimava vec: ak som to dobre prepocital tak cena za km ma byt 26 mio (pri kurze 4) :laughing:

Vôbec by ma neprekvapilo, keby do 2025 postavili S19 po hranice. A my budeme do vtedy analyzovať, či treba stavať cez Stropkov, alebo Giraltovce a či so šírkou 11,5m, 17,5m alebo 24,5m.

A este ked madari potiahnu M30 az k hraniciam do roku 2025 a u nas nic, tak to bude hanba :laughing:

Maďari budú mať za 5 rokov hotový celý koridor od SK po RO :wink:

Teraz čo je hanba, KE Milhosť?