Pohonné látky - zdroje budúcnosti

aquila,

Ja uz som pocul aj nazory, ze Kanada nebude mat energeticke problemy - a to je pravda - a je mozne, ze nebude tazit v takych mnozstvach, aby to stacilo, pretoze si chrani ZP. Ale to je len mala pripomienka, nebudem o tom diskutovat. Nie ze by som nechcel - ale je to otazka buducnosti a ja nie som vestec. :laughing:

Tak tu som zasadne proti. :laughing: Kazdy velmi dobre vie, ze Afghanistan bola odveta za 11.9.2001 - Usama Bin Ladin tam oficialne zil a de facto aj vladol, tak sa tam spravil poriadok - aj ked len v hlavnom meste, ale je tam demokracia - najvacsi zisk je z opia. :unamused: Ale nebolo to kvoli ropovodu. Iste - teraz je to lepsie. V tej oblasti nie je problem s napojenim sa na ropovody. Okrem toho tam sa aktivne ropovody stavaju.

S tymto ja suhlasim na 100%. :wink:

Toto som nepochopil - ja mam prehlad o rope a ciastocne aj o ekonomike, ale nevidim riziko zameny meny. Co konkretne by sposobilo problem?

adoas: to je na dlhsie, ale v strucnosti.

momentalne je americky dlh, rozpocet a cela ich mena do znacnej miery kryte takzvanymi petrodolarmi. mena za ktoru sa obchoduje ropa je “king of the hill”, generuje to obrovsky dopy po dolaroch kedze kazdy za ropu/plyn a dalsie energeticke suroviny plati v dolaroch.

vies si predstavit ten prevys ponuky dolarov nad dopytom, keby sa zrazu ropa nepredavala v dolaroch ? a nebodaj keby sa k tomu pridalo premena dolarovych obligacii ? prevod rezerv narodnych bank na euro ? v principe by americka mena nebola nicim kryta. a kedze je vytlacenych virtualne nekonecne mnozstvo dolaroviek, nastala by hyperinflacia. pointe je hlavne v tom ze kazdy kto ma co i len 1 usd doma v ponozke zdarma uveruje USA, lebo kazda bankovka je vlastne dlzny upis a tak ako by firma cross defaultla tak by sa stalo to iste aj USA ak by vsetci menili dolare :wink:

samozrejme USA je tahun svetovej ekonomiky a keby sa polozili, nastal by domino efekt. nebol by odbyt v USA, neboli by peniaze aj inde..

pekny priklad je japonsko, cina, korea, ktore kupuju amercicke t-bonds => aby mali amici ako zaplatit za ich tovar :wink: taky devil’s circle :wink:

okey ale to uz som moc OT a je to uz trosku smrncnute konspiraciou :laughing:

aquila,

uz som pochopil - ano mas pravdu a suhlasim s tebou na 100%.

Na druhu stranu aspon by si USA uvedomili aj v realnom prevedeni, ze aj oni maju svoje limity - najviac by sa to dotklo ich a Azie.

EU a Rusko by boli ciastocne na tom lepsie. Ale najhorsie by bolo, ze aj tak by si to nakoniec “zlizali” krajiny 3. sveta. :wink:

adoas: tie by prave to nezlizli, lebo uz toho moc nemaju len dlhy a tie su temer vsetky v dolaroch => by im zmizli :wink:

Ale aquila, ty vidis USA prilis idealne.

USA su zavisly na svojich tovaroch, ktore vyvazaju do EU a do Azie a zaroven je americky svet odkazany na investicie v Azia - to by sa tam prejavilo.

EU by sa nestalo takmer nic - kto by to obchodoval s tou ropou - EURO? Kde by boli tie USD? Kde by bola ta americka mena? Inflacia, hyperinflacia a nikto by nemal o USD zaujem - hroza pomysliet potom aj na dalsie staty, kde sa USD plati. :wink:

adoas: mozno sme sa nepochopili :slight_smile: ja USA vobec nevidim idealne :wink:

ja som to myslel tak ze kedze hodnota dolaru bude podstatne mensia, tak sa aj hodnota dlhov logicky znizi.

a EU by tym samozrejme trpela. preto som povedal, ze by bola celosvetova kriza, lebo USA su tahun svetovej ekonomiky.

a kto by obchodoval s ropou v euro ? mno vsetci kedze by inu moznost nemali :slight_smile: v tom je to caro :slight_smile:

a kde by bola americka mena ? mno v amerike, len by dolar uz nebol taky silny. ale by bol mozno kurz 1:4 voci euro mozno aj 1:20 :wink:

a ako si povedal v poslednej vete, presne o to sa jedna ze je na svete vytlacenych virtualne nekonecno americkych dlzobnych upisov v podobe americkych bankoviek :wink: a proste by nastal dalsi cierny stvrtok :wink:

ako som povedal, je to na dlhsie, som sa snazil to len v rychlosti nacrtnut situaciu :wink: tato latka je beyond scope tohto topicu, a aj fora :wink: USD vs. EUR a vlastne celkovo forex je tiez oblasto o ktoru sa zaujimam (ciastocne aj z profesianlnych dovodov :wink: )

ak chces mozeme sa dohodnut na vypracovani komplexnej analyzy :laughing: fakturu poslem neskor :laughing:

aquila,

OK. Ja som to pochopil, len som chcel poukazat na to, ze stat nebude mat dlhy (alebo ich bude mat radovo dlhsie), ale bude mat take velke problemy, ze by bol radsej mal tie dlhy aj 2x take. :laughing:

Tak to je jasne. Bola by hospodarska kriza. A preto ja tvrdim, ze najviac by to skutocne pocitili krajiny 3. sveta. Nedostavali by ani tu pomoc, ktoru dostavaju dnes. :smiling_imp:

Tu si nepochopil ty mna - to ja viem, ze by zrazu EU bola vo svete velmi dobre chapana a EURO by bolo nie len silnou menou vo svete, ale aj najcastejsie pouzivanou - na ropu su naviazane aj ine komodity sveta ako zlato, platina atd. :sunglasses:

Len silne EURO znamena zhorsene podmienky vyvozu tovaru z EU - ale kedze by bola hospodarska kriza, tak by to bolo jedno. :astonished:

OK - ja uz som pochopil. Mne staci zakladny kamienok. A ja uz si hrad postavim sam. :wink:

adoas: krajinam tretieho sveta nepomozu podpory, su podla mna kontraproduktivne. pomozu len diktatorom a svajciarskym bankam :wink:

btw. som rad ze sme si porozumeli :wink:

tato citacia sa mi velmi paci, si niekde zapisem :wink:

aquila,

Toto by som nevidel zle - Svajciarsko je v Europe. :wink:

Ale ohladom diktatorov - mas pravdu, … a kde su tie silne USA? Moj nazor: Tam, kde je ropa. :laughing:

Ja si stale myslim, ze OSN atd. aspon trochu pomahaju - a keby si realne bol aspon v 20 statoch Afriky a v 20 statoch Azie a v niekolkych krajinach Strednej Ameriky - tak by si mi dal za pravdu. Pomoc je mala, nedostatocna, zle adresovana - ale aspon nieco. A keby bola hospodarska kriza, tak ako sa hovori:

Bohaty svet (sever - EU, USA) by zachranoval svoj velmi potrebny majetok - TV, auto, jedlo typu cokolada atd. - a chudobny svet by stratil aj tu pomoc, ktoru ma doteraz - pitna voda, obilie. :unamused: Ja napriklad povazujem za absolutne nenormalne, aby sa prebytky obilia a cukru v EU palili - ako zdroj v elektrarnach - ked 5 mld. ludi na tomto svete ma problemy a konkretne 1,5 mld. hladuje. :unamused:

Toto tu ani ty ani ja nevyriesime. Ja mam v tomto iny pohlad. :sunglasses:

Ale OK - ohladom ropy a USD a EURO uz OK. :wink:

Víc jako finanční pomoc a úvěry třetímu světu by pomohlo odbourání cel a dotací na zemědělské produkty v EU. Cena zemědělské produkce v EU je vyšší než v okolních zemích a EU (hlavně Francie) se bojí, že by bez dotací jejich zemědělství nepřežilove dovoz zemědělských produktů z třetího světa.
Přebytky obilí a cukru by šlo dodarovat chudým státům, ale náklady na dopravu jsou vysoké. Proto se to asi neděla. V USA dávají přebytky zdarma školním jidelnám. V EU přebytky leží ve skladech a nebo se palí.

Chudobnym statom sveta by skutocne pomohlo, keby sa im zmazali vsetky dlhy, ktore maju - pre predstavu priemerna Africka krajina dlhuje nieco okolo 4-6 mld. USD - a to uz je max. a nedokazu tento dlh vobec splacat. Takze na zaciatok treba skutocne zmazat dlhy vo vyske 100-150 (pre lepsiu predstavu, USA sa rocne zadlzuju sumou asi 3x vacsou) mld. USD krajinam Afriky, Azie a Latinskej Ameriky - takym, kde uz su demokraticke rezimy a kde sa nebujuje - Angola, Namibia atd.

Ako druha faza by velmi pomohlo, keby prebytocne potraviny z EU a USA isli do tychto chudobnych statov - atd.

A tretia faza - pomoc po stranke ekonomickej - aby sa tam firmy nebali ist podnikat. Atd. :wink:

Potom je sanca na zmenu aj v oblastiach lepsieho skolstva, zdravotnictva a nakoniec aj v infrastrukture atd. :wink:

A keby sa toto podarilo - tak je menej chudoby, menej teroristickych utokov atd. :wink:

Takže je to jasné. V Poľsku nepomohlo znížiť cenu pohonných látok ani to, že poľská vláda znížila daň a zároveń ovláda aj petrochemické spoločnosti. Efekt skončil úplne inde a dane sa zrejme znovu zvýšia.

Viac informácií: dialnice.info/viewtopic.php?t=1982

Benzín aj nafta naďalej klesajú.

Viac: dialnice.info/viewtopic.php?t=2084

Vacsinou nepomoze znizit dane, lebo rafinerie nemusia svoje ceny znizit - aj ked v pripade Polska su rafinerie este statne, tak mohli, ale prebieha tam privatizacia a asi nebola ta vola, … no to je cele Polsko. Teraz maju vypadok v statnom rozpocte a zbytocne.

Ja som skor za to, aby rafinerie boli nutene investovat do svojho rozvoja v podobe zvacsenia kapacit, lebo tazobne firmy to uz robia a staty s tazobnymi firmami stavaju ropovody. A to sa da len tak, ze stat sa bude vyhrazat zavedenim specialnej dane na vysoky zisk pre rafinerie.

Teraz nastala stabilizacia v celom svete napriek tomu, ze je zimne obdobie. Je to dobry vyvoj, lebo ocakaval sa ovela horsi. :wink:

Moj nazor na palivo, jednoznacne nieco ine ako vodik, nieco ine ako elektrina. Podla mna si musime pockat na noveho Carla Benza. Preco??? Pozrite si niekedy historicke filmy, napriklad Popularna veda, americky seerial o vede z 50 rokov minuleho storocia, nachcechtate sa, co vsetko vtedy malo byt za 10 az 15 rokov, nieto este teraz :laughing: A co sa tyka ceny benzinu a nafty, suhlasim s Aqilom , je lacny, ale to je tak, daj Slovakovy plat aj 100 000, aj tak bude nadavat, ze za Komancov bolo lacnejsie, je tu jeden sposob, ako mu ukazat, ze nema pravdu, zrusit Hypermakety, Vecierky, dat fronty na sracak, banany, a vyber mu dat veskery ziaden. To y zrazu mal bubakov, aj podpora by mu stacila :smiley:

Aj na tomto nieco je, avsak praveze to co bolo pred 50-100 rokami je pekne, ale vtedy sa planovalo na najblizsie obdobie 10-20 rokov a dnes je vyvoj tak vpredu, ze sa planuje na 40 rokov a daju sa predpokladat problemy a v tom je rozdiel.

Ja si napriklad myslim, ze vodik by mal sluzit len pre vesmirne ucely - tam je velka buducnost pre buducnost ludi.

Benzin na Slovensku je relativne lacny, ale nie v pomere k platu. Ak je priemerny plat na Slovensku 400-500 EURO a 1l benzinu stoji 1 EURO, tak je tam nepomer a dost velky. Zaroven ma SR jednu z najvacsich dani na benzin v EU. … Do buducnosti bude mat SR problem s ropou - ste vysoko zavisli od Ruska, ktore vam dava ropy menej a este sa bude aj cenovo priblizovat cenam ropy Brent - … vyvoj to zaistil. :wink:

Ved prave tu vidim problem, vyvoj ide do predu a vobec sa neda predpovedat, co bude za par rokov, nesuhlasim, ze sa da planovat na 40 rokov zodpovedne, planovat sa da, ale zodpovedne urcite nie. Co sa tyka surovinovej zavislosti z Ruka, je to normalne, ved pokial sa nemylim, tak Grecko je natom podobne, len neberie vyhradne Rusku ropu. Problem je v tom, ze Slovensko, tak ako aj grecko su odkazane na umele vykyvy cien ropy a jej produktov. Vid hurikany v Mexickom zalive, umele vyhnanie ceny ropy nahor, kazdy co troku o tom vie, ze vsetka ropa co sa vytazi v USA, jej drviva cast, ide predsa iba do zasob, nie na trh, takze zase si nastili vrecka rafinerie a spol. Adoas, sam dobre vies, ze kym bola ropa lacna, tak rafinerie nemali take zisky ako teraz, ked akoze je draha. BTW jasne, ze netreba podcenovat spotrebu Ciny, ale ked si zoberies, ze v Cine rastie spotreba kazdy rok o 8 percent, tak sa to da v pohode ustrazit, len by niekto nemohol byt taky nenazrany. Ono je to vlastne jedno, lebo kto musi, aj tak jazdi, hoc by stal benzin aj 100 korun
Takze neostava nam nic ine iba cakat a cakat, az bude nieco lepsie ako ropa a vodik a elektrina

Koksolam,

vyjadrim sa k tvojmu prispevku aj podrobnejsie, ale pokial nepoznas problemy ropy a Egejskeho mora, tak prosim nepis o rope a Grecku. :wink:

To s tym rozpisanim by som bral, naozaj nemam prehlad o tom, ako Grecko ziskava ropu. Mal som len pekne stare informacie, takze urcite uvitame viacery, nie len ja, ako to s ropou v Grecku je. Prijemny vecer Adoas

:slight_smile:

Koksolam,

Ano spravne - mozeme nesuhlasit. Ja tvrdim, ze dnes sa da planovat na priblizny odhad spotreby energie a priblizne zasoby a odhady na ropu tu su na 40-100 rokov a zalezi podla vlozenych penazi do rozvoja tazby ropy, ci to bude este 200 a viac rokov. Nikto nemoze predpokladat co bude zajtra - moze sa stat cokolvek co narusi vsetky plany.

Nemusis so mnou suhlasit - ja ta nenutim.

Vo vseobencosti v tejto teme bolo prediskutovane uz vsetko ohladom ropy - nebudem ja dalej na to reagovat.

Neporovnavaj Grecko a SR. Problemy v Egejskom mori su take, ze Grecko vlastni dane uzemie, kde je ropa - ale su tam problemy s Tureckom, co velmi casto vedie k vaznym medzinarodnym sporom. SR takyto problem nema a preto nie je vhodne ked sa to snazis porovnavat len preto, ze som Grek.

Grecko nema teoreticky problem so zasobovanim z Azie a Arabskych statov, SR ale ano a od toho sa vyvija aj prax.

Europa ako taka je zavisla od ropy - cela ako je s vynimkou Ruska. A Rusko dodava ropu aj do Europy ale aj do Ciny a Indie. Stavia 3-4 ropovody za cca. 50 mld. USD a investuje aj do rafineri aj do tazobnych vrtov a dnesne Rusko sa snazi ovladnut cele ruske ropne hospodarstvo - bude vlastnene statom. Ja nevidim problem v tom, ze Cina ma vacsiu spotrebu ropy a ziadny Slovak nema pravo to kritizovat. Cinanou je najviac na tomto svete a maju pravo na svoj rozvoj.

Ty pises ze kto musi tak ten jazdi aj keby bola cena 2-3 EURO za 1l - mas ciastocne pravdu - cast takychto firiem by skrachovala, lebo by sa nedokazala presadit na trhu a cast firiem by to nahradila zdrazenim svojich produktov - vysledok, jazdilo by sa menej. O tomto ja nieco viem.

Nemyslim si ze je vyroba elektrickej energie je ohrozena. Zase ja netvrdim ze napriklad jadro je ta spravna forma, ale co uz sa da robit. Nic. Da sa to riesit cez vodne elektrarne ale aj to moze byt velmi zradne. Vyroba nie je problem - problem je prenosova sustava v Europe aj v USA aj vsade vo svete, ktora je stara a potrebuje aj rozvoj - a to su dalsie 100-vky mld. EURO. :wink: