Pohonné látky - zdroje budúcnosti

dialnice.info/viewtopic.php?t=1346

Záver článku je pomerne optimistický.
Ak je to pravda, máme ešte čas nejakých 20-30 rokov na riešenie problému. Ropa už síce lacná nikdy nebude, ale jej jej dosť, aby sme za tých 30 rokov niečo spravili s tou závislosťou od nej.
Inak, článok je dobrým zhrnutím na jednom mieste toho, prečo je dnes ropa tak drahá a prečo jej cena rastie.

pozn. admin: prosim bez dvojiteho postovania a skor uvadzat linky z monitoringu a nereagovat v nom :wink:

Ropa nie je drahá. Barel stojí 70 USD. Až bude stáť 100 USD, ropa začne byť drahá, to je všetko.

Treba si uvedomiť, že cena 1l benzínu na Slovensku je na úrovni 14 SKK, je to cena “očistená” od daní. Je to cena, za ktorú sa tento 1l vyťaží, prepraví (z Ruska, Sibír) a spracuje.

V USA, arabských krajinách je benzín/nafta lacnejšia než voda alebo je to lacný “artikel”.

Len v krajinách EÚ sa stala z ropy “baňa” pre štáty. Dôvod: Pretože EÚ viac dovezie než vyťaží. Dôvod: táto surovina krajinám EÚ chýba (Severné more, … to je veľmi málo).

Takže stále je čas. Čas riešiť tento problém, problém toho že človek je príliš závislý od tejto suroviny. Automobilový priemysel reaguje tým, že vymýšľa nové pohony, kombinuje rôzne typy motorov a pohonných systémov. Letecký priemysel sa zdokonalil natoľko, že dnešné lietadlá majú spotrebu o 40% nižšiu než pred 20 rokami. A zároveň sa zvýšili prepravné kapacity ľudí/tovaru. Zväčšili sa letiská. Železnice reagujú tiež, aspoň v EÚ tak, že sa zavádza systém magnetických dráh, elektrifikujú sa dráhy. Doprava/Transport/Logistika, toto zabezpečené bude. Horšie to bude s liekami, plastami, … ale je čas.

Ropná kríza tu však je, ceny stúpajú, len ropná kríza ešte nevrcholí. Dnes je svet veľmi citlivý - stačí jeden hurikán v USA, alebo nestabilná situácia vo Venezuele alebo bombové útoky na ropovody v Iraku. OPEC už nemá tú silu, ktorú mal pred 20-30 rokami, no stále je garantom, podobne ako Rusko. No Rusko tiež ide už na max. - vývoz do EÚ a Číny. Stavajú sa nové ropovody, no len preto, že sa zvyšuje spotreba.

Kríza nastane, až sa stanú naraz viaceré udalosti - hurikány v USA, sabotáže v Iraku, nečakaný prevrat v Nigérii či Venezuele. Vtedy budú problémy. EÚ bude mať ropu z Ruska.

A skutočná kríza nastane, až bude ropy málo, cena bude vysoká a svet nebude pripravený na zmenu. Vtedy ale krajiny ako USA, Rusko, Čína, EÚ prežijú. Majú na to tieto slová, ktoré ic charakterizujú-vojenský/výskumný/politický/vyspelý/bohatý/…

dialnice.info/viewtopic.php?p=9358#9358

Ropa by mohla stáť 30 USD za 1 barel.

Je to možné, ale len v tom prípade, ak sa nielen zvýšia investície do ťažobných zariadení a do rafinérií, ale hlavne, ak sa aj bude ťažiť reálne viac, keď cena ropy klesne, pretože spotreba bude rásť. :wink:

Antim,

to je síce možné, ale momentálne sa bude cena ropy zvyšovať. Svet stojí na prahu ropnej krízy, cena rastie a bude rásť aj naďalej.

V ČR stojí nová hranica, 40 CZK, na Slovensku hrozí 50 SKK, v západnej Európe až 2 EURÁ.

Toto bude šok, cenový šok, pretože to bude mať za následok ďalšie, výrazné zdražovanie, veď cena za 1 rok stúpla o cca. 50% a na konečnej cene sa to prejavilo rastom o 30-40%. Takže problémom bude inflácia, … :unamused:

dialnice.info/viewtopic.php?p=9674#9674

A je to tu.

Ropné spoločnosti, rafinérie, investujú do zvýšenia svojich výrobných kapacít. Toto nie je 1., ktorá investuje rekordné sumy.

Okrem toho, Rusko, Čína, USA, EÚ stavajú nové ropovody, plynovody za 10-tky mld. USD.

Takže svet sa pripravuje na to, že spotreba ropy bude rásť. Bez ohľadu na mnoho faktorov - pretože cena ropy bude stúpať, dlhodobo stúpne, avšak bude jej stále dosť, pretože sa začnú ťažiť už vyťažené ložiská, kde ešte ale zostáva 60% zo zásob, bude sa ťažiť v dnes nedostupných, nerentabilných lokalitách, Sibír, hlboko v moriach a oceánoch, len musí cena ropy stúpnuť a stúpne. :wink:

Rafinérie investujú alebo znižujú ceny palív pod hrozbami špeciálnych daní vo Francúzsku či v Rakúsku. Protestuje sa vo Veľkej Británii, kde je najdrahší benzín z celej EÚ, pretože sa musí palivo na ostrov dovážať a vláda ho nijako nedotuje.

Na Slovensku sú však ďalšie problémy. Špecifické. Hrozba nižších dodávok pre Slovnaft z Ruska. A zároveň SR pohrozila Slovnaftu pokutou, … výsledkom nie je zníženie cien pohonných látok, ale hrozba štátu, že Slovnaft celú produkciu vyvezie do zahraničia … :unamused: Ešte by ma zaujímalo, kam, keď už teraz Slovnaft údajne predáva benzín v ČR so stratou.

To už neostáva štátu nič iné, len to, že by mal investovať do výstavby rafinérie a môže si ceny palív diktovať aj sám. :sunglasses:

Viac o problémoch Slovnaftu:

dialnice.info/viewtopic.php?p=10116#10116

Caesar,

myslím si, že si sa nepresnej vyjadril.

To je hrozba pre štát, nie hrozba štátu, … to dosť mení význam, aj keď teda tam máš tú druhú časť, takže sa to zrovná. To je už moja deformácia z práce.

Inak, SR nemá ropu, zemný plyn, uhlie a to čo má je min. Nafta Gbely zarába na uskladnení plynu a SPP na tranzite plynu. Sám Slovnaft samozrejme z predaja benzínu, nafty, …

Dovoz z Ruska môže nahradiť dovoz z Nórska, alebo z Ázie z tzv. Arábie, ale to by tu museli byť ropovody a tie nie sú.

SR bude vždy závislá od týchto komodít, … takže to ovplyvňuje aj zahraničný obchod. :wink:

Tak ako moj brat sem písal, že sa investuje do rafinéri, tak tento proces pokračuje, rakúsky OMV investuje a zvýši produkciu ropy a zemného plynu o 50%.

Viac info: dialnice.info/viewtopic.php?t=1647

Je to tak: Všetci vieme, že ropa sa míňa. Všetci vieme, že raz nebude. Všetci vieme, že je to len otázka času. Všetci vieme, že ropa nie je len pohonnou látkou, ale že sa z nej vyrábajú aj lieky, plasty atď. Všetci to vieme, ale nevieme, čo s tým máme spraviť. Jediné, čo robíme, je že zvyšujeme podiel produkcie ropy a zemného plynu a následne zvyšujeme možnosti spracovania tejto suroviny. Robíme to preto, aby sme znížili cenu tejto suroviny, aj keď všetci vieme, že je ropy málo a že cena bude vysoká. Všetci vieme všetko a zároveň nevieme nič. Čo bude robiť ľudstvo až ropa nebude? … vieme, že dnes sa to ešte nestane.

Tento posledny odsek som si nechal preložiť. :laughing:

Je to mozno trochu extremisticky pohlad, ale …

cenu ropy urcuje dopyt a ponuka … tym bude zrejme jej cena rast do buducna. Aj tymto sa stanu ine / alternativne zdroje energie “lacnejsie”, respektive sa zacnu viac vyuzivat, pretoze dnes je oproti rope ich cena, resp. potrebny objem investicii prilis vysoka. Je to o trhu a ked bude cena prilis vysoka, tak sa prevadzka aut na benzin stane luxusom a nastupia ine zdroje energie, ktore budu minimalne dostupnejsie a viac rozsirene … automobilky sa dnes predbiehaju v hybridnych motoroch, vyska investicii hovori o tom, ze to zacina byt zaujimave aj pre vyrobcov palivovych clankov (baterii) … a oplati sa im investovat, kedze tu nejde o mobily, ktore maju vydrzat 5 dni…

asi fakt extremizmus, ale trh to vyriesi :slight_smile:

mel,

keby to mal riešiť slovenský trh, tak to je veľmi zlé, pretože naše investície do vedy a výskumu by mali taký výsledok, že by sme asi ani nevedeli, čo to je ropa. A keby sme to aj vedeli, tak by sme asi nevedeli, že sa také niečo môže raz aj minúť. Pretože to je tu uvažovanie už dosť dlho - po nás potopa.

Trh to vyrieši, to je pravda - čo sa nových technológií týka, ale štáty musia zasiahnuť - vyhrážanie sa špeciálnymi daňami rafinériám, ak neinvestujú do nových spracovateľských kapacít - takže to nie je len o trhu.

A ja už len doplním, že napr. všetci sa spoliehajú na iné pohony - ak to bude voda/fritovací olej, tak je isté, že aj na to dá štát daň. :sunglasses:

skor som myslel celosvetovo … na slovensku je to tak ako pises :wink:

ale vravim, moj pohlad je extremizmus a stat / administrativne zasahy su urcite potrebne … to sa zhodneme, ked trochu ten extremizmus zvolnim :slight_smile:

Ja všetkým veľmi odporúčam túto linku. Dal som si záležať, aby to malo formu a nájdete tu neskutočné množstvo informácií - odporúčam si to pozorne prečítať. V rámci tejto témy je tu toho skutočne dosť veľa a je to len Monitoring tlače:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1671

Caesar,

to je veľmi pekne zhrnuté, ale ja sa priznám, že na toto si budem musieť nájsť niekedy čas - je tam všetko, ja som to dlho čítal a ešte som to nedočítal. :open_mouth: :laughing:

Caesar,

toto si sem ako dlho vkladal - 10 minut?

Ja som to dlho cital a prekladal. Je to pekne zhrnute vsetko. Same fakty a mozne riesenia.

Je to dobre citanie. :wink:

Ropy je este urcite minimalne na 40 rokov a s pouzitim lepsich technologi aj na viac, minimalne na 60 rokov, svet uz ma nove technologie, ako tazit ropu z hlbsich miest.

Viac info: dialnice.info/viewtopic.php?t=1720

Moj nazor: Aspon kym pojdem na dochodok to bude dobre a potom snad budu elektromobily alebo nieco take podobne a snad to ani nebude prilis drahe. A ropa bude este aj na ostatne ako plasty, lieky, …

Horsie bude, co s letectvom - letecky priemysel uz prestal investovat do novych velkych lietadiel a to je jasny signal. :wink:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1733

Povedal by som tak: Už aby to tu bolo. :sunglasses:

Je to realne, pretoze do 10-15 rokov prebehnu obrovske investicie do zvysenia rafinerskych kapacit a zlepsia sa zasadne technologie pri tazbe.

Na to vsetko ale treba peniaze a preto musi stat ropa viac ako 50, idealne viac ako 60 USD - az potom sa oplati investovat aj do tychto technologi a potom cena prirodzene klesne.

Dnes sa tazi 10-20% ropy, ktora na Zemi je, pretoze nie je lepsia technologia na jej tazbu a pri cene 30 USD sa neoplatilo ani investovat v tejto oblasti.

Ide o to, ze 10 rokov bude takych zaujimavych. :wink:

dialnice.info/viewtopic.php?t=1750

Drahu ropu nebude nikto kupovat a tak ako jej bude ubudat, tak budu nove zdroje energie stale castejsim javom. To je vsetkym jasne.

Tento clanok odporucam, vysiel vo viacerych jazykoch sveta. :wink:

Medzinarodna agentura pre energiu odhadla ze ropa bude na planete Zem do r. 2030.

dialnice.info/viewtopic.php?t=1851

Moj nazor: Toto je skutocne minimalne hranica, dokedy su zasoby ropy iste, ale okrem toho tato studia je dost nepravdepodobna, co sa riesenia tyka:

1. Rekordne investicie - 17 bilionov USD - takato suma preinvestovana nebude, lebo je to nerealne za taku kratku dobu.

2. Studia ocakava, ze po takychto investiciach bude ropa lacnejsia - to je mozne, ale nie v r. 2030 - to by tu tej ropy muselo byt do r. 2100. Pretoze sa bude tazit ropa, ktorej cena bude priblizne taka ako stoji ropa dnes.

3. Studia vobec nezohladnuje mozne rizika:

a) hurikany v oblasti Mexickeho zalivu

b) politicky vyvoj v krajinach typu Venezuela, Irak, Iran atd.

Zaver: Toto je podla mna len na ukludnenie verejnosti - je pravda, ze ovela vacsia hrozba pre ludstvo su teroristicke utoky, chudoba a mozna pandemia chripky, tak asi preto je tato studia taka aka je.

Ale ved posudte sami: dialnice.info/viewtopic.php?t=1851

osobne to vidim zasoby ropy tak do 2100 ale skor aj dlhsie. jednak stale sa netazi z pieskov napriklad v kanade. je preskumana len relativne malo suse, minimum pobreznych selfov a to nehovoriac o morskom dne ..

politicky vyvoj je vzdy kratkodoby a kazdy chce $$$. ak to nepojde po dobrom, mali sme tu afganistam (a to len kvoli ropovodu), irak ..

ropy je dost, len bude drahsia.

a co konkretne co vidim najvacsie riziko ? ak sa zacne ropa predavat za eura.. je tu sanca ze celosvetova ekonomika skolabuje, lebo skolabuju USA. aj ked z dlhodobeho hladiska by to bolo len dobre. by sa aspon trosku refreshla atmosfera :wink: