Pohonné látky - zdroje budúcnosti

Zle si ma pochopil, strucne odpoviem. Zle si ma pochopil, ja som nekritizoval Grecko, vobec, dokonca som ani nevedel o problemoch v Egejskom mori s tou tazbou ropy. Viem o problemoch Turecko Grecko, ale netusil som, ze zasahuju aj do tejto oblasti. Samozrejme chapem, ze je to oblast pre teba citliva, preto uz Ta nebudem provokovat, doslo mi, ze som Ta asi omylom nejako vyprovokoval, prepac, nebolo to vedome a ani som to netusil. :confused:

Co sa tyka rastu spotreby ropy a celkovo vsetkeho v Cine, ja som nato nenadaval. ja to beriem ako fakt, sice chapem ludi, co mozu nesuhlasit, protestovat, myslim ze aj vcelku opravnene, kaslu na Kjotsky protokol (ja netrvam na doslovnom dodrziavani).

Nespochybnujem vobec snahu ruska , ma dostatok zasob, este nenajdenych, ropy aj plynu, kludne nech si dodava aj na venusu, nekritizujem. :wink:

V europe su vsak staty, ktore maju plynu a ropy dost, vid Norsko. :slight_smile:

Pre kratkost casu musim koncit, prajem prijemny vecer. A nic proti nemam Adoas, neboj a proti Grecku uz vobec

Koksolam,

Grecko - Turecko = problemy velmi velkeho rozsahu a ropa do toho spada tiez ale len tak, ze Turecko keby uznalo medzinarodne znamy fakt o rope, tak by prislo o uzemie pri Tureckych hraniciach atd.

Nepredpokladam, ze si chcel nejako provokovat, len ja sa velmi nerad vyjadrujem k politickym zalezitostiam Grecka - robim to na tomto forume o Slovensku, ale ak by to niekomu prekazalo, tak s tym skoncim.

USA by aj podpisali Kjotsky protokol, ale znamenalo by to investicie do fabrik vo vyske viac ako 200 mld. USD a to nechcu USA investovat. Este stale USA nepochopili, ze si aj oni sami sebe skodia. Vies Koksolam, zase budem spravodlivy - stat Japonsko si nechava spracovavat rozne chemicke vyrobky aj ropu v state India - takze nikto nie je uplne idealny.

K Rusku som chcel len tolko, ze najprv potrebovali zarobit. Takze ruska ropa sa potrebovala predat - to sa dalo cez nizsiu cenu a s vacsimi dodavkami pre viac statov Europy. Teraz sa stavaju ropovody na Cinu, na Indiu, do Nemecka atd. a zaroven Putin zhromazduje vsetky ruske ropne firmy do statnych ruk a uz stihol ohlasit, ze dodavok pre Europu bude nejaky cas menej a zaroven ze cena ropy stupne o 5-6 USD - to vsak bude stale o 1-2 USD lacnejsia ako cena ropy BRENT - podla nej sa cenovo riadi aj Slovnaft - aj ked kupuje rusku ropu.

Norsko. Keby si pozorne sledoval situaciu (co sledujes) tak je tu uz zasadna zmena. Severne more je vyrazne vytazene. Velka Britania tiez tazi, ale musi dovazat. Norsko - ked si ho zacal - vybudovalo dokonca fond, kde dava prijmy z ropy na horsie casy a uz tam su 100-vky mld. norskych korun - ale Norske ropne firmy uz investuju vo velkom v Rusku. Preco?

Europa ma jednu velku nevyhodu - ma velmi male zasoby uranu, male zasoby uhlia a male zasoby ropy. Vsetkeho je stale menej a menej. Zavislost sa zvysuje stale viac. EU uz zacina vyvijat aktivity aj na Strednom vychode a to tiez znamena obrat vo vyvoji. :wink:

Tou vetou o zasobe uranu v Europe si mi vnukol jednu myslienku na dalsiu off topic temu na tomto fore a to Jadrova energia, veim, ze je to mega off topic, ale urcite je aj na tomto fore vela ludi, co moze k danej problematike hodit par zaujimavych nazorov a udajov. viem, ze je to forum dialnice, ale energetika (tazba uranu, jeho aktualne zasoby) suvisi aj s dopravou, dialnicamy ako celkom.
BTW. Ono za 50 rokov maju dojst sucasne zasoby uranu v prirode, uz teraz dokonca Rusi davaju ako palivo do elektrarni uran z Atomovych hlavic :smiley:
takisto by sa dalo nieco k tomu urcite ako preprava uranu, vyhorene palivo a vyhlady na spracovanie vyhoreneho paliva, ved vyhorene nie je vyhgorene, maximalne z hlavy si opametam ze 2 az 3 percenta su akoze vyhorene .
No ked sa nto pozeram , tak asi tuto temu nebudes chciet zaradit, ale mozno ano, necham sa prekvapit :slight_smile:
Este taky jemny navrat k teme norsko z nasich minulych prispevkov.. To ze Norsko odklada peniaze na horsie casy je dobra vec, maju v hlave a hoci im vladne kral, tak nie su taky prezieravy ako v emiratoch, ktore ziju z ropy a prezieraju vsetko co sa da (sejkovia). Za par desiatok rokov chcem vidiet, co spravia staty ako Saudska Arabia, Oman, SAE, Iran, irak., Brunej…atd. Myslim, ze az vtedy zacne byt Blizky a vzdialenejsi vychod nebezpecnejsi a bez ropy o nich nebude zaujem, to bude terno, bohuzial .
Prajem prijemny den a prosim Ta Adoas, pis o Slovensku, kritizuj, nikomu to nevadi, je prijemne vidiet pohlad aj Grecka :wink:

Koksolam,

Tazko povedat, ci samotna energetika spada k dialniciam - podla mna uz ani nie. Pohonne latky este ano, lebo to suvisi s dialnicami aj ked napriklad Dialniciar tiez tvrdil, ze nikto nevie, co bude jazdit/chodit/nadnasat sa po dialniciach, …

Zasoby uranu su na este niekolko 100 rokov. Zase mozes nesuhlasit. Rusi tazia aj uran a pouzivaju iba ak taky uran z jadrovych hlavic, ktore odstranuju - ale to tiez som este nepocul.

Ja osobne neverim tomu ze zasoby uranu su problemom, praveze ani nie.

Najvacsi problem je s jadrovym odpadom, ked doba rozkladu je niekolko 100 rokov, ale skladka pre jadrovy odpad nevydrzi dlhsie nez 50 rokov.

To zalezi od admina tohto forumu, nie odo mna.

Koksolam - UAE investuju vsade a po celom svete, ich krajina sa zasadne zmenila a meni aj vratane dialnic. Emir si na svoje naklady nechava stavat dialnicu aj s tunelom, kde naklady idu do niekolko mld. USD. Atd. Vsetky tieto bohate staty na ropu investuju do svojho rozvoja. A kazdy stale len tvrdi z rozvojovych statov, ze az oni ropu nebudu mat, tak … tak co? Co az take zasadne sa stane? Treba si uvedomit, kam oni investuju ako si ziju uz teraz atd. A hlavne ako zili predtym - oni su obchodnici.

Podobne. Vzdy niekomu prekaza iny nazor, iny pohlad. :wink:

No, ono je vazne pri sucasnej spotrebe uranu zabezpecit dsostatok uranu , za takych 50 rokov to ma byt ozehavy problem. Nie su zasoby na nejakych 100 rokov ako hovoris Ty Adoas, nic v zlom.

SAE, suhalsim, ale … nie vsetci su obchodnici :wink:

Rusko, specialny pripad, naozaj pouzivaju uran z bojovych hlavic ako palivo, jednak mas pravdu, potrebuju sa zbavit sajrajtu :smiley:

Ja som si myslel, ze aj Ty mozes pridavat forum, minule si mi jedno moje iniciativne zasluzene zmazal, bolo rozobrane v inych forach.

Prajem prijemny den do Grecka, ja som momentalne v Brne a tu je pekne humus pocasie :wink:

Zasoby uránu sú aj pri náraste spotreby ročne o niekoľko % na min. 250 rokov. :laughing:

eeee, Dy, ehm, zisit relevantne informacie o loziskach v Australii a Juznej Afrike, no a zisiti si vyjadrenia typkov odtial a ich prognozy, potom ti povedia tak 50 rokov, BTW tu prosim nemiesat Rusko, tam toho uranu nie je az tolko, vecsina z vas ma absolvovanu Geologiu, tak mi to potvrdi, uran je len v specifickych horninach a vrstvach.

Ale kedze somnou tu tak vehementne nesuhlasis, asi najdem nejake blizsie info, neslubujem, nejako mam malo casu, ale pokusim sa. Cest praci a robote pokoj

Všetci predsa vieme, kde sú hlavné ložiská uránu:

Kanada, USA, Južná Afrika.

Potom až nasledujú také štáty ako Rusko, Austrália a Irán.

Ešte v r. 1995 bol predpoklad, že zásoby uránu vydržia do r. 2990 a ropa do r. 2025. Teraz sa ropa posunula na r. 2040-2050 a urán sa zmenšil na min. 250 rokov a potom bude záležať od spôsobu ťažby a od technológie, ktorá bude urán “premieňať” na el. energiu, lebo dnes to ešte nie je ani zďaleka ideálne a správne poznamenal aj Adoas, že najväčšie problémy sú pri prenose el. energie. Nedá sa skladovať a na dlhé vzdialenosti sa de facto tiež stráca.

Koksolam - tvoje eeee môžeš kľudne používať, to na mňa neplatí.

Mňa nepresvedčíš žiadnym článkom o tom, že uránu je na 50 rokov. :laughing:

MAAE, “Nuclear Safety Review”, srpen 1990
Množství uranu v zemské kůře je stejně malé jako množství vzácných prvků (např. molybden, wolfram nebo arsen). Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE odhaduje použitelné zásoby uranu na světě jen na několik desetiletí. Zásoby uranu budou tedy za těchto podmínek vyčerpány ještě dříve než uhlí, ropa nebo zemní plyn.

Tot prognoza z roku 1990, nepocitala s novymi reaktormy, len Rusi stavaju ako diabli. No a kedze odvtedy cena uranu podstatne klesla, aj to malo, co sa dalo vytazit v slabsich naleziskach, sa neoplati, vystavba novych reaktorov je draha, tazba este viac, takze skoda, ze pomaly sa upusti od jadrovej energie, ktorej inac fandim, samozrejme iba pre mierove ucely :laughing:

Takze premna debata na mnozstvo zasob uranu pada, snad najdem novsi material pojednavajuci na tuto temu, toto som len vysomroval zo svojho disku v PC :stuck_out_tongue:

Hm, asi zacnem pisat na temu dialnice, lebo tu sa ma kazdy snazi ukamenovat, hoci asi by stacilo preplieskat :laughing:

Koksolam,

treba si nieco uvedomit. Toto forum nie je urcene na diskusie o inych zalezitostiach nez je dialnicna siet. Tomu ostatnemu v doprave sa tu venuje tiez nejaka cast forumu, ale to je vsetko.

Tato tema vznikla hlavne kvoli tomu, ze niektori uz teraz spochybnuju vyznam dialnic a ciest.

Nie je tu tema o minulosti ani o inych temach - toto je ine forum. Odporucam aj pre buducnost menej nejakych narazok a pripomienok so smile - nie je to tu povolene.

Dy vyjadril svoj nazor. Ja podobne a ty tiez.

Nie je nikde napisane, ze sa musime zhodnut. Ja nesuhlasim ani s Dy ani s tebou v tejto problematike.

Napriklad - cena uranu a cena el. energie z jadra … to je to iste ako cena ropy a sposob tazby. Az cena nejakeho produktu donuti cely svet viac investovat - aj uran sa oplati tazit z niektorych lokalit sveta, kde sa to teraz neda. Podobne ropa a napriklad ropne piesky v Kanade. Atd.

Vyjadrit nazor neznamena, ze sa treba hadat - znamena to diskutovat. Dy ta len upozornil, ze on nazor nezmeni v tejto zalezistosti, treba to respektovat. Nic viac - preco ty nechces zmenit nazor Koksolam? To je “dvojsecna zbran” toto. :wink:

Ospravedlnujem sa vsetkym, ze som reagoval so smile za textom. Dnes som uz druhy raz sprzneny za nedodrzanie pravidiel na fore, takze pridam moj posledny prispevok k teme paliva a opustim asi nadobro diskusiu.

Takze tu je…

Odhad svetovych rezerv a zasob fosilnych plaiv spracovany podla World Watch Institute USA je v nasledujucej tabulke. Rezervy su mnozstva, ktore su ekonomicky tazitelne sucasnymi technologiami. Zasoby su celkove odhadovane mnozstva.

SUCASNY TREND SPOTREBY              TREND ROKU 2030

Rezervy     Zasoby      Rezervy     Zasoby

UHLIE 206 3226 29 457

ROPA 35 83 3 7

PLYN 24 57 2 5

URAN 50 - 5 -

Doba, po kterou zásoby uranu stací pokrývat poptávku, závisí na jejich objemu a rychlosti cerpání. Podle Uranium Information Centre vyžaduje pokrytí potreb v soucasnosti provozovaných reaktoru 66 000 tun uranu rocne. Za predpokladu potvrzení existence všech zásob, by bylo možné soucasný pocet reaktoru zásobovat po dobu 260 let. Za predpokladu, že se potvrdí existence 50 % neznámých konvencních zásob, by bylo možné poptávku soucasných reaktoru pokrývat 165 let. V prípade hypotetické cástecné náhrady fosilních paliv jádrem se ovšem rychlost cerpání zásob uranu podstatne zvýší a jejich životnost zkrátí. Napríklad kdyby kolem roku 2050 mel vodík vyrobený pomocí jaderných reaktoru trvale nahradit ctvrtinu poptávky po rope, tak zásoby uranu dojdou už kolem roku 2070.

Přepracování veškerého vyhorelého paliva by zvýšilo objem zásob zhruba o 20 %, což pro rozvojové scénáre znamená prodloužení životnosti zásob pouze o nekolik let. Na technologický prulom, který by prinesl ukoncení vývoje a následné rozšírení technologií nezávislých na omezených zásobách uranu (množivé reaktory, využití thoria atd.), nelze po dosavadních zkušenostech spoléhat.

Odporucam wisebrno.cz/index.php?show=aktual&id=146 je tam plno zaujimavych tipov a nazorov, co a ako jadro. Hm, ja koncim , howg, sorry za invektivy voci diskutujicm, vsetci sme mali pravdu, co je na Slovesnku dost divne

Idem ja radsej pracovat 

Majte sa fajn, prijemny den

Koksolam,

ako som ti aj v IS pisal tak je to OK. Kazdy novacik to ma tazsie, lebo de facto su tu vsetky temy a vsade je velmi vela info. Ale diskutuje s tebou velmi dobre.

K teme - pises ze je narast (globalne vo viacerych prispevkoch) reaktorov - to je pravda, ale nie vo vsetkych statoch a skor sa teraz zatvaralo vela reaktorov a este sa aj zatvori a az teraz sa diskutuje o tom, ci to je financne unosne ked sa zarata aj tento fakt. Zatvorit jadrovu elektraren tak aby tam kde stala, bola “zelena luka” stoji cca. 1 mld. EURO a to je dost vela, … na druhu stranu, treba sa zamysliet nad ostatnymi zdrojmi energie.

Preto ja si myslim, ze uranu je min. na 500 rokov uplne bez problemov, ved vyvoj ide stale dopredu aj v tazbe aj v spalovani uranu. A nalezisk je dost. Horsie je - odpad, problemy so zatvaranim.

A ohladom Dy - elektricka energia sa neda skladovat, to je pravda, ale da sa nacasovat jej vyroba napriklad pri vodnych elektrarnach a to je tiez zasadny pokrok. Su staty, kde je 60-80% el. energie “len” z vody. :wink:

Moze mi niekto vysvetlit, kolko ma SR jadrovych elektrarni?

Ja poznam Jaslovske Bohunice a Mochovce, ale v tomto clanku sa pise, ze Slovenske Elektrarne prevadzkuju 3 jadrove elektrarne, 2 tepelne a 34 vodnych elektrarni. Jadro tvori 2/3 vyroby el. energie.

A ak mam spravne info, tak vodne elektrarne vyrobia cca. 16% el. energie.

Clanok: dialnice.info/viewtopic.php?t=2210 , posledna veta.

Alebo snad SE vlastnia aj nejaku zahranicnu jadrovu elektraren? :unamused:

adoas, v principe maju SE 4 jadrove elektrarne.

jaslovske bohunice A1 (odstavena uz koncom 70tych rokov) ,jaslovske bohunice V1 (jeden reaktor bude odstaveny 2006 dalsi 2008), jaslovskeho bohunice V2 a mochovce V1

cize dokopy je to 7 reaktorov, z toho jeden odstaveny a 6 fungujucich a dva planovane na odstavenie v rokoch 2006 a 2008.

plus su rozostavana JE mochovce V2 na asi 30-40%, co su dalsie dva reaktory :wink:

aquila,

ty si to napisal pomerne zlozito (ale dakujem za odpoved) vzhladom na moju otazku. SR ma 3 jadrove reaktory - funkcne - 2 v JB a 1 v Mochovciach. Neskor bude mat SR 1 a postupne zase mozno 2-3 funkcne.

Je to spravny system, lebo kazda elektraren moze mat iny pocet reaktorov. :wink:

adoas, nemylit si reaktory a elektrarne :slight_smile:

slovensko ma v sucasnosti 6 fungujucich a beziach reaktorov a tri jadrove elektrarne a nie reaktory ako pises :slight_smile:

v mochovciach su tiez dva reaktory v jednej elektrarni. v elektrarni mochovce 2 su rozostavane dalsie 2 reaktory :slight_smile:

aquila,

nepresne som sa vyjadril - myslel som jadrove/reaktorove bloky. Tie su 3.

Jadrove elektrarne su 2, bloky su 3 - 2 v Jaslovskych Bohuniciach a 1 v Mochovciach - tie reaktory nechavam tak :wink:

Tu su rizika atomovych elektrarni - nikdy sa neda predpokladat, ze vsetko bude fungovat idealne a to staci jedna chyba … :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2282

Cena ropy na najvyššej úrovni od septembra 2005. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2566

Na Slovensku za minulý týždeň išli zase ceny benzínov hore cca. o 1 SKK a zase sa blíži hranica 40 SKK/1l benzínov (aj keď 98 stojí už viac ako 40 SKK/1l).

Dôvodmi nestability v ropnom priemysle:

Pokračujúce atentány na ropné zariadenia v Iraku, hrozba vojny s Irakom, stúpajúca spotreba v krajinách EU/USA ale drasticky aj v Číne a Indii, nedostatočné investície do rozšírenia výrobných kapacít, nestabilný politický vývoj v Nigérii a vo Venezuele, aktuálne ročné obodbie - zima, možné zníženie ťažby, … je len málo pozitivných správ ako napr. že krajiny Perzského zálivu zarobili takmer 400 mld. USD za predaj ropy a plánujú väčšinu investovať do rozšírenia kapacít.

Cena ropy stúpa a hrozia aj vojny atď. a tak sa viac investuje do zlata, ktoré stojí najviac za posledných 25 rokov. :laughing:

Jednoducho uz je tu koniec lacnej ropy od r. 2005.

Politicko-vojenske hrozby tu su a budu, dalej rastuca spotreba a teda aj zavislost mnohych statov na tejto surovine, … benzin a nafta uz nebude lacnejsia v priemeroch na rok. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2585