Aké koridory máš na mysli? Jediný, ktorý sa vymyká trasám terajších koridorov je na strednej a južnej trase terajšej R3 a to je najmenší problém zmeniť, v medzinárodnom meradle táto zmena neznamená nič, lebo rešpektuje terajšie napojenia na PL a H.V princípe to narušenie tohto koridoru neznamená, len sa v rámci SR posunie o jednu dolinu vľavo
Ešte chcem upozorniť, že je to progresívny návrh.
Ten plán, ktorý som načrtol nehovorí o prioritách v oblasti výstavby, hovorí ako by mohla byť vytvorená, zostavená a zoradená sieť D a R. Napr.: R4 BN - TO - NR - KN alebo R14 Višňové - KM by sa stavala až medzi poslednými, alebo podľa aktuálnej nutnosti (možnosť preklasifikovania na inú kategóriu alebo možno sa prehodnotí ich nutnosť tak, že nebudú potrebné (R14)), to isté platí pre všetky ostatné D a R v mojom zozname. Myslím si, že treba jasne zadefinovať sieť D a R na 15 - 30 rokov dopredu a priebežne ju aktualizovať.
MH, moje prispevky ber len ako nazor laika. Uz vyssie som napisal, ze je to skor vo zvyklastiach kde prv D1 bola krizom cez republiku (Praha -Ke ) teraz je vlastne BA-KE+UA, tak mi je to akosi proti srsti “hlavnu” os delit na viacej casti, ale este raz opakujem , je to skor o pocitoch, ako neakom racio. Skus vysvetlit, aky by to malo prakticky vyznam toto nove delenie?? v com by bolo lepsie ako dnesne?? Zasa o pocitoch, celkom sa mi paci oznacenie dialnice okolo BA ako nulty okruh, co by mohlo aj zostat. Z mojho hladiska je logicke, ked D1 spaja nejvacsie mesta na slovensku?? cize pojdem z Ba do kosic a stale pojdem po D1 a nemusim rozmyslat ci ist na Dx… , ?? (zasa len o pocitoch. ) V cz bude D1 spaja t Pha Brno Ostrava, cize vlastne tiez akasi hlavna os. ?
Taketo oznacenie som videl v Rakusku na trase Pandorf - Eisenstadt. Asi posledne styri dediny pred Eisenstadtom. Po konci obce sa zrazu objavila znacka D32. Neskor som si vsimol, ze po obidvoch stranach cesty bola doprovodna komunikacia pre traktory a cyklistov a pred dalsou obcou sa cesty spojili. Velmi pekne riesenie.
Takto je to napr. v Rakúsku - cesty vedené v rakúskej sieti ciest a diaľnic ako “Schnellstrassen” (S) - rýchlostné cesty - pokiaľ nie sú smerovo rozdelené stredovým deliacim pásom so zvodidlami (príp. z profilov New Jersey, ak sa už niekde na S použili), ale len obyčajnou dvojitou plnou čiarou, sú označené značkou “cesta pre motorové vozidlá”, akonáhle sa na nich objavia v strede zvodidlá, hoci len na niekoľko sto metrov (napr. cca 1km po odbočke z A2 pri Wienerneustadte smerom na Eisenstadt, myslím, že je to S6), sú označené dopravnou značkou “diaľnica”.
Hlavne všeobecne, aby ste si tu nemýlili zásadné otázky.
Je rozdiel medzi trasovaním a čísľovaním.
Keď sa prijme základná kostra diaľničnej siete v SR a postaví sa z nej min. 60%, tak nie je vhodné meniť znovu celú schému. Takýto stav v SR ešte nie je, ja len aby bolo jasné, že potom je umenie prispôsobiť sa danému novému výhľadovému stavu. Pokiaľ je prvotná koncepcia kvalitná a predpokladala niekde aj variantné riešenia, tak je to ideálne na rozpracovanie a následné doplnenie, ale nie na prepracovanie celej schémy diaľničnej siete.
Ja to dnes momentálne vidím tak, že SR nemá jasno, čo chce stavať, dokedy to chce stavať a koľko by to malo stáť. Sú tu len nejasné termíny pre D1 a R1 a akési pseudotermíny pre D3 a R4 južná vetva.
Najprv je potrebné si spraviť priority, to je čísľovanie. Stanovíme si D1-D?, R1-R?. Potom trasujeme. Ale nemusí vôbec platiť, že R2 bude ako celok dôležitejšia ako R4 južná vetva.
V SR sa podarilo spraviť trasovanie a čísľovanie, ale nie je dobré, čo potvrdí čas. Máme tu tzv. spoločné úseky a nie jeden, nie je tu konečná varianta trasovania na D1, na R3 alebo na D4. Atď.
Nie je tu časový harmonogram a už vôbec sa nedodržiavajú plány pre financovanie výstavby diaľničnej siete.
Nikto nenesie zodpovednosť.
Termín D1 aj R1 na r. 2010 je nesplniteľný. D1=Dzurinda, R1=Fico.
Termín pre D1 je dnes 2013 (vláda) a 2018 (NDS).
Presadzovaný termín na 1/2 profil D3 je 2010 (strana SNS), 2015 (NDS, MPT).
A mohol by som pokračovať.
My sa tu bavíme o nových D a Rx, nie o úplne nových schémach, to potom zmeňte tému. Nové znamená, že vychádzate zo starého.
Mohla by byť D6: BA (križ. D4) - DS (E 575) - KN (križ. s R7)- H (M18)
Trasa R7: NR (križ s R1) - NZ - KN - Štúrovo(sever) - VK (križ. R3) - LC (napoj. na R2)
čo poviete?