Plány diaľnic a RK do budúcnosti

Devil, mozna je to len zvyk ze D1 musi ist krizom cez republiku . predtym Praha kosice, teraz BA KE, no inac asi je to jedno :smiley:

Aké koridory máš na mysli? Jediný, ktorý sa vymyká trasám terajších koridorov je na strednej a južnej trase terajšej R3 a to je najmenší problém zmeniť, v medzinárodnom meradle táto zmena neznamená nič, lebo rešpektuje terajšie napojenia na PL a H.V princípe to narušenie tohto koridoru neznamená, len sa v rámci SR posunie o jednu dolinu vľavo :smiley:

Ešte chcem upozorniť, že je to progresívny návrh.
Ten plán, ktorý som načrtol nehovorí o prioritách v oblasti výstavby, hovorí ako by mohla byť vytvorená, zostavená a zoradená sieť D a R. Napr.: R4 BN - TO - NR - KN alebo R14 Višňové - KM by sa stavala až medzi poslednými, alebo podľa aktuálnej nutnosti (možnosť preklasifikovania na inú kategóriu alebo možno sa prehodnotí ich nutnosť tak, že nebudú potrebné (R14)), to isté platí pre všetky ostatné D a R v mojom zozname. Myslím si, že treba jasne zadefinovať sieť D a R na 15 - 30 rokov dopredu a priebežne ju aktualizovať.

MH, moje prispevky ber len ako nazor laika. Uz vyssie som napisal, ze je to skor vo zvyklastiach kde prv D1 bola krizom cez republiku (Praha -Ke ) teraz je vlastne BA-KE+UA, tak mi je to akosi proti srsti “hlavnu” os delit na viacej casti, ale este raz opakujem , je to skor o pocitoch, ako neakom racio. Skus vysvetlit, aky by to malo prakticky vyznam toto nove delenie?? v com by bolo lepsie ako dnesne?? Zasa o pocitoch, celkom sa mi paci oznacenie dialnice okolo BA ako nulty okruh, co by mohlo aj zostat. Z mojho hladiska je logicke, ked D1 spaja nejvacsie mesta na slovensku?? cize pojdem z Ba do kosic a stale pojdem po D1 a nemusim rozmyslat ci ist na Dx… , ?? (zasa len o pocitoch. ) V cz bude D1 spaja t Pha Brno Ostrava, cize vlastne tiez akasi hlavna os. ? :laughing:

Taketo oznacenie som videl v Rakusku na trase Pandorf - Eisenstadt. Asi posledne styri dediny pred Eisenstadtom. Po konci obce sa zrazu objavila znacka D32. Neskor som si vsimol, ze po obidvoch stranach cesty bola doprovodna komunikacia pre traktory a cyklistov a pred dalsou obcou sa cesty spojili. Velmi pekne riesenie.

Ďakujem Jonathan. Veľmi krásny príklad toho, čo som mal na mysli. Tiež som tade išiel niekoľko-krát a musím povedať, že je to veľmi dobré riešenie.

Takto je to napr. v Rakúsku - cesty vedené v rakúskej sieti ciest a diaľnic ako “Schnellstrassen” (S) - rýchlostné cesty - pokiaľ nie sú smerovo rozdelené stredovým deliacim pásom so zvodidlami (príp. z profilov New Jersey, ak sa už niekde na S použili), ale len obyčajnou dvojitou plnou čiarou, sú označené značkou “cesta pre motorové vozidlá”, akonáhle sa na nich objavia v strede zvodidlá, hoci len na niekoľko sto metrov (napr. cca 1km po odbočke z A2 pri Wienerneustadte smerom na Eisenstadt, myslím, že je to S6), sú označené dopravnou značkou “diaľnica”.

Správne Milos, je to presne tak ako opisuješ, funguje to takto na celej sieti rakúskych rýchlostných ciest (S) :laughing:

Hlavne všeobecne, aby ste si tu nemýlili zásadné otázky.

Je rozdiel medzi trasovaním a čísľovaním.

Keď sa prijme základná kostra diaľničnej siete v SR a postaví sa z nej min. 60%, tak nie je vhodné meniť znovu celú schému. Takýto stav v SR ešte nie je, ja len aby bolo jasné, že potom je umenie prispôsobiť sa danému novému výhľadovému stavu. Pokiaľ je prvotná koncepcia kvalitná a predpokladala niekde aj variantné riešenia, tak je to ideálne na rozpracovanie a následné doplnenie, ale nie na prepracovanie celej schémy diaľničnej siete.

Ja to dnes momentálne vidím tak, že SR nemá jasno, čo chce stavať, dokedy to chce stavať a koľko by to malo stáť. Sú tu len nejasné termíny pre D1 a R1 a akési pseudotermíny pre D3 a R4 južná vetva.

Najprv je potrebné si spraviť priority, to je čísľovanie. Stanovíme si D1-D?, R1-R?. Potom trasujeme. Ale nemusí vôbec platiť, že R2 bude ako celok dôležitejšia ako R4 južná vetva.

V SR sa podarilo spraviť trasovanie a čísľovanie, ale nie je dobré, čo potvrdí čas. Máme tu tzv. spoločné úseky a nie jeden, nie je tu konečná varianta trasovania na D1, na R3 alebo na D4. Atď.

Nie je tu časový harmonogram a už vôbec sa nedodržiavajú plány pre financovanie výstavby diaľničnej siete.

Nikto nenesie zodpovednosť.

Termín D1 aj R1 na r. 2010 je nesplniteľný. D1=Dzurinda, R1=Fico.

Termín pre D1 je dnes 2013 (vláda) a 2018 (NDS).
Presadzovaný termín na 1/2 profil D3 je 2010 (strana SNS), 2015 (NDS, MPT).
A mohol by som pokračovať.

My sa tu bavíme o nových D a Rx, nie o úplne nových schémach, to potom zmeňte tému. Nové znamená, že vychádzate zo starého. :bulb:

to myslis vazne? A kadial by mala podla teba ist? cez Kremnicu? :open_mouth:

uz som sa opravil, najprv citaj poriadne :bulb:

Mohla by byť D6: BA (križ. D4) - DS (E 575) - KN (križ. s R7)- H (M18)
Trasa R7: NR (križ s R1) - NZ - KN - Štúrovo(sever) - VK (križ. R3) - LC (napoj. na R2)
čo poviete? :sunglasses:

Alebo R7 len NR - NZ - KN napoj na D(6?)
Dalšia RK - ZM - LV - VK - LC

Ružomberok - Zlaté Moravce :question:

Zrejme myslel RK-rychlostna komunikacia ZM-LV-VK-LC

Aha. :wink:

Ale prepájať ZM a LV cez rýchl. cestu je zbytočné.

Tiez si to myslim. LV budu mat R7. To uz potom bude mozno potrebnejsie prepojenie R1 a R7 z Hronskeho Benadiku do Levic.

Ano, to by bolo oveľa lepšie.

Áno, presne tak :sunglasses:

Reálne presaditeľné diaľnice a rýchlostné a cesty do 10-15 rokov (na poradí nezáleží):

1. nultý okruh Bratislavy - pokračovanie od D4 cez Malé Karpaty, rieku Morava do Rakúska, kde sa už druhá diaľnica na BA plánuje
  2. Nitra-Nové Zámky-Komárno-hranica s Maďarskom, kde sa u od Komáromu diaľnica po Slovensko plánuje

… do 15-20 rokov …

1. Lučenec-štátna hranica s Maďarskom (ide o R7, Lučenec sa stane dôležitou križovatkou)
  2. Bytča-Makov-štátna hranica s ČR (stále rastúci hospodársky potenciál)
  3. Turčianske Teplice-Prievidza (strategické prepojenie R2 a R3)