Plány diaľnic a RK do budúcnosti

ja tak nejako sa spolieham, ze tam su vymenovane useky, ktore su ozaj pripravene na zacatie vystavby. lebo tieto useky co su tam vymenovane boli pripravene za dzurindovej vlady.

je fakt, ze dalsie pripravene nie su.

A ZC-Sasovske podhradie?

Ale ja si skor myslim, ze to klasicka novinarska fuserina.

Asi tak, v tomto je Pravda lepšia. Články od Morháčovej sú na úrovni, SME je úplne smiešne s týmito správičkami.

Priatelia, na stranke kandidata na primatora Martina (riaditela Martinskeho divadla) som sa docital, ze podla ministra Vazneho sa tunel Visnove robit nebude, bude sa robit “nova cesta, ktora pojde popri zavode KIA poza Vah a pri Dubnej skale sa napoji na existujucu cestu, kde sa vybuduje dalsi cestny pruh”. Vid andrejhrnciar.sk/ako-zlepsit … ie-martina
Myslite ze je tato informacia pravdiva? Predpokladam, ze by to znamenalo dalsie oddialenie spojenia ZA-MT a dokoncenia D1.

no tak to snad nie :open_mouth:

ale vsak tam je tak ci tak vah a fatra, plus je to 8-10 km dlhy usek, cize cena minimalne 1,5-2,5 miliardy.

to by bolo skutocne zbytocne vyplieskane peniaze..

nech tam aspon pustia PPP, na cely usek HP - LL - turany - hubova a nech nespekuluju.

na co budu dve cesty prvej triedy vedla seba a este aj planovana dialnica D1 ?

To je celé nejaký nezmysel, príde mi že sa pán Hrnčiar trošku ztratil v úžinách Strečianskoho meandra Váhu…

aquila, bodaj by si tvoj prispevok precital niekto zodpovedny :bulb:

celkovo zacinam mat velmi zly pocit z celeho diania okolo slovenskych dialnic…z 20-30 mld rocne je zrazu 10, hlavne ze PPP neni treba, lebo vsak mame dost penazi aj casu, realizacia zlozitych, ale o to dolezitejsich :exclamation: usekov sa posuva a posuva, pripadne sa vymyslaju nahrady ako ten posledne spomenuty “obchvat visnoveho” (toto, ak to je pravda, kandiduje na najhlupejsi napad roka), presadzuju sa z mojho pohladu uplne stupidne varianty (turany-hubova), ked sa este nedajboh podari presunut R3 cez BB tak uz naozaj neviem… :unamused:

Na Višńové smerujú penize už teraz, nie je pravda, že sa nestavia, nestavia sa, samozrejme takým tempom, aby ho bolo možné otvoriť za dajme tomu päť rokov, sú to skôr udržiavacie práce …

A k sume za diaľnice, tiež nie som nadšený 10 miliardami na rok, ale to je len suma z ŠR, ak pripočítame eurofondy, ktoré tvoria dnes väčšinu peňazí na diaľnice,dostaneme sa k úplne inému číslu, minimálne dvojnásobok, pravdepodobne viac. D1 je tiež vo vládnom programe novej vlády ako priorita a bez Višňového to jednuducho nepôjde.

Nuž ale pracovník z oblasti kultúry by sa mal skôr vyjadrovať k svojej oblasti a nie prichádzať s prevratnými a neoverenými informáciami z inej oblasti, kde predtým nepôsobil. Holt, niekedy je to tak a pre podobné prípady nemusíme chodiť ďaleko…

branco, to je bohuzial suma aj s eurofondami, na rok 2007 pojde zo SR len 5,9 miliardy korun, co je zalostne malo. s podobnou sumou sa pocita aj na rok 2008. snad az ked budeme mat od 1.1.2009 euro, tak bude rozpocet kusok o inom.

ale spat k teme, snad to len dany kandidat na primatora zle pochopil, a taketo nezmysli stat nebude financovat. lebo to je holy nezmysel

Chlapec aj s našim najsamlepším ministrom najsamlepšej vlády akú sme si mohli priať toho asi veľa popili, toto je taká hlúposť, že to až do neba volá. Nad takouto vetou musí rozum stáť každému kto vie čo je cesta.

Chodím každý piatok večer týmto úsekom, už ani nepamätám kedy som nestál pod Strečnom. Ani sa nečudujem, že tí ich kumpáni či kto to bol nedošli na spomínané predstavenie. A teším sa na zimu…

BTW: jednu “kvázi” štvorprúdovú cestu okolo KIE otvárali pred pár týždňami, postavme tam ešte jednu veď sranda musí byť.

A ešte jedna vec ma napadla: načo “obchvat Višňového”, aj na pltiach hore prúdom sa dá…

R3 ale bola pôvodne zakotvená cez BB. :bulb:

R3 je kotvená v 4 bodoch - DK - MT - ZV - ŠAHY

R3 bola pôvodne v rámci vlády Mečiara zakotvená ako spojnica v rámci stredného Slovenska s prepojením na Poľsko a Maďarsko cez BB.

Neskôr bol tento zámer zmenený na tvoj popis a ešte neskôr sa rozčlenila stredná vetva na 2 varianty, neskôr na 3 a dnes sú v hre znovu 2 varianty, ale s tým, že aj severná sa člení na 2 varianty.

Zámerom tejto vlády je definovať strednú variantu.

co sa tyka R3 tak by to bolo asi lepsie viest PL - DK - RK - MT - BB - ZV - sahy

s tym, ze by sa R1 premenovala od TT - ZV - KE.

zle som sa vyjadril, mal som na mysli presun R3 popod donovaly do BB :unamused:

Takto by som si predstavoval usporiadanie diaľničnej siete na SK:

D1 BA - SC - TT - NM - TN - PB - ZA - CA - PL (alternatívny koniec vo Svrčinovci CZ) do PL len ako Rx
D2 CZ - BA - H
D3 ZA - RK - PP - PO - KE
D4 TT - NR - ZM - ZH - ZV - LC - RS - RV - KE - MI - UA
D5 BA-okruh v trase nultého okruhu
D6 Rovinka (križ. s D5) - Senec
D7 KE - H (Milhosť)

Usporiadanie rýchlostných ciest:

R1 BA - DS - NZ - VK - LC
R2 BA-Rača - PK - SC - Sereď
R3 TN - PD - ZH
R4 BN - TO - NR - NZ - KN
R5 H - Šahy - LV
R6 PU - CZ
R7 Svrčinovec CZ / Skalité PL závisí od vedenia D1
R8 PD - TR - MT
R9 ZV - BB (s možným pokračovaním na RK)
R10 RK - DK - TS - PL
R11 LC - Fiľakovo - H
R12 PO - SK - PL
R13 PO - VT - MI
R14 Višňové - Vadičov - KM

Rýchlostné cesty v správe žúp alebo miest:

Bratislava:
BA-1 križ. s D5 - Bajkalská - ďalej ako severná tangenta
BA-2 Račianska radiála s križ. s R2/D5
BA-3 Einsteinova
BA-4 Most Apollo - Dolnozemská s napojením na D2/D5

Nitra:
NR-1 severný obchvat

Košice:
KE-1 košický mestský obchvat

Žilina:
ZA-1 žilinský mestský okruh

Privádzače (4 / 2 pruhová komunikácia s obmedzeným prístupom)

P1 Trenčín
P2 ZA-západ
P3 ZA-sever
P4 ZA-juh
P5 Martin
P6 Zvolen I/50
P7 Kežmarok
P8 Spišská nová Ves
P9 Humenné - križ. s R13

Mestské RC:

Tieto RC v správe magistrátov alebo žúp - nevzťahovalo by sa na ne spoplatnenie, ale vylúčená by na nich boli vozidlá s konštrukčnou rýchlosťou menej ako 50 kmh. Boli by na nich aj špeciálne upravené zastávky MHD max. rýchlosť 80 kmh. Toto by znamenalo novelizáciu cestného zákona = tá je aj tak už potrebná ako soľ už len kvôli definícii rýchlostná cesta.

D a R - definície a značenie

Dnes na označenie D používame značku D31 a na označenie R značku D32 “cesta pre motorové vozidlá”. Toto je zásadná chyba

Cesta pre motorové vozidlá je podľa mňa hocaká cesta s obmedzeným prístupom, čiže to môže byť aj cest I., II., III. triedy alebo aj MK, takto by sa podľa mňa mali označovať aj privádzače na D a R. Zoberme si príklad privádzača TN k D1. Keď sa na nňo dostanete už sa nemáte šancu nikde otočiť a dovedie vás to rovno na D1. Čo ak tam vstúpi taký traktor, ktorý o tom nevie a nemá tam čo robiť.

A preto cesta pre motorové vozidlá =/= (nerovná sa) rýchlostná cesta. D aj R ak sú v plnom profile by mali byť označované spoločne značkou D31, rozlíšené by boli značkou D44a (červený obdĺžnik) s prefixom D alebo R. Značkou D32 by boli označené tie D a R, ktoré sú postavené len 1/2 profile, lebo za diaľnicu alebo RC ich nemožno považovať.

Roztiredenie d a r od MH je velmi zaujimave, no v praxi asi neralizovatelne a to hlavne v kontexte s medzinarodnymi koridormi. Taktiez nevydim zmysel rozkuskovat jestvujucu D1 BA-UA ako nosny dopravny system v SR na niekolko dialnic.

V princípe je to jedno. :sunglasses:

preco (?), taku funkciu (BA-UA) aj tak nikdy nebude plnit