Plány diaľnic a RK do budúcnosti

Rok dokončenia ZA-Brodno - KNM zakrýva logo dialnice.info :frowning:

V tejto storocnici urcite :slight_smile:

mapka je slušne zavádzajúca. chýba tam D4 a pre kompletnosť tam mohla byť aj D2.

mapka je z marca 2007

Vyzera to ze od decembra nam zacnu kazdeho pol roka odovzdavacie cikly.
Dec. Bu-Bi
Jun ‘20 Hp- Ll + priv. Zilina (dufajme)
Dec ‘20 Cadca
Jun ‘21. Presov
Som zvedavy o kolko sa budu tie datumi posuvat

A co D4/R7? Nove useky D4/R7 je podstatne vacsia dlzka ako to vsetko co si uviedol dokopy. 2021 zrejme aj R2 Mytna-Tomasovce.

Teda za nasledujucich 30 mesiacov spolu vyse 110 km sprevadzkovanych D/RC.

Na dolniaky som zabudol. Takze este vacsie pozitiva.

A este aj R3 Tvrdosin - Nizna, ale tak nie som si celkom isty, ci sa to stihne v roku 2021, skor 2025. :slight_smile:

Čo veta to Žilina :laughing:

^^
To je uz viac na plac ako na smiech s tou Zilinou.

neviem ci to tu uz bolo: navrh cestnej siete. vyskrtnutie casti D/RC a nahradenie jednotkami (max. 110 km/h) od institutu pre dopravu a hospodarstvo cize O. Matej.

idah.sk/wp-content/uploads/2 … _final.pdf

str. 12/23

nie je to az take extremne skrtanie ako moje, okrem severnej R4, R6 a juznej R3 ostala aj vychodna R2 a dokonca R1 na RK. :slight_smile:

na lepsich cestach o.i. pribudla spojka turiec-horna nitra, spojka NZ-DS, I/72 a cesta na prechod ubla co nie je pre ND. chyba I/75 GA-SA-NZ aj I/51 NR-LV.

uspora 500 km D/RC a do 5 mld eur.

Jasne ze to tu uz pred dvoma rokmi bolo, aj sme o tom diskutovali: dialnice.info/viewtopic.php … 50#p193950

Volby su tu o 4 mesiace, tak je zaujimave pozriet sa na hlavne dopravne zamery novych politickych stran, ktore sa podla dnesneho prieskumu s velkou pravdepodobnostou dostanu do buduceho parlamentu. Viacere starsie politicke strany svoje programy este nezverejnili (pricom napr. Smer-SD pred poslednymi volbami nezverejnil program vobec, iba “priority programu”), ale u nich sa asi da prepokladat kontinuita so sucasnymi dopravnymi zamermi.

PS Spolu:
-zameraju sa na rozvoj verejnej dopravy (najvyssia priorita) a zeleznice
-zlucia NDS a SSC, zriadia Narodnu dopravnu autoritu
-budu sa venovat obchvatom a cestam 1. triedy
-budu riesit vystavbu chybajucich dialnic, hlavne D1
-podporia cyklodopravu

Za ludi:
-odpolitizovanie dopravneho planovania a vacsi vplyv Hodnoty za peniaze
-prioritou budu cesty 1. triedy, dialnice len tam, kde to ma zmysel
-podporia budovanie obchvatov
-urychlia vystavbu a rekonstrukciu zeleznicnej siete
-podporia cyklotrasy

Zaver tykajuci sa nasho portalu: ak budu vladnut tieto strany, tak vystavba dialnic sa “zrealni”, dialnicna siet sa zuzi a okrem uz postavenych usekov v nej ostanu najma chybajuce useky D1 a obchvaty financovatelne z eurofondov. Velke slovo bude mat Hodnota za peniaze. Financovanie dialnic a rychlostnych ciest zo zdrojov NDS (napr. severna R3) je asi malo pravdepodobne, kedze strany maju priority v inych oblastiach (napr. skolstvo). Vzhladom na to, ze obidve strany su proeuropske, ocakavam, ze v oblasti dialnicnej vystavby budu podporovat najma Core TEN-T koridory.

som si normalne predstavil ze dokoncenie D1 na vychode smer MI…- a stale sa smejem.. inak ked vsetko pojde cez hodnotu tak boh nas chranuj…
inak je radost vediet ze stat si nic nemoze postavit bez eu fondov… :frowning:

ak raz na 10 izbový dom nemáš tak sa nemôžeš tváriť že si berieš ǘver a nevedí… presne takýmto zmýšľaním sme sa dostali do stavu v akom sme dnes.

Mas pravdu ale dam inak: nova Tv kt chces stoji 4000e, ale sucasne potrebujes aj novu kuchynu a zariadenie do nej + nieco do pracovne by sa zislo… co si zvolis ?

Nie je tak zly napad zamerat sa teraz pre zmenu na zeleznice. Ak urobia prievan v ZSR a ZSSK a zintenzivnia modernizacie celej siete, nie len jednej trate, potom sa mozno ukaze, ze naozaj netreba dialnicu do kazdej dediny. Napr. uz by som dostaval plny profil R2 po Lucenec, nasledne to riesil radsej kvalitnou jednotkou obchadzajucou obce (lokalne aj 2+2, aj ked aj cela trasa riesena ako jednotka 2+2 by rozhodne znamenala usporu oproti “tvrdej” rychlostnej ceste, napr. taki Madari stavaju take mackopsy, kde je 110tka, v strede makadam a je to v pohode), ktora ma podla nasich parametrov sirsiu krajnicu ako dialnicny polprofil, so znackami upravenym zvysenim MPR a popri tom sa zameral na modernizaciu trate ZV-KE so zdvojkolajnenim, elektrifikaciou, no najma zatraktivnenim spojov na trase. A to by v tom bol cert aby to nestacilo. Zeleznicny tunel Soroska by mohol zostat urcity cas jednokolajny, ale vyhladovo by mal vzniknut plan vyvrtat druhu ruru, na styl Strecna. Namiesto cestneho tunela Soroska by sa mala zrekonstruovat cesta cez kopec, kde by bola prave v usporiadani 2+2, hlavne by toto bolo potrebne na Kosickej strane. Trat k tunelu dnes uz je dvojkolajna, aj ked sa tam jazdi v dajakom zvlastnom rezime (jedna sa pouziva tusim len ako zalozna, ci ako to maju vymyslene). Stale by to bolo lacnejsie a prinosnejsie ako polprofilovy tunel. Oproti Sturcu, Fackovu, Donovalom, Certovici a Vernaru nie je Soroska ziaden horsky priechod. Ked bolo mozne upravit trasovanie cesty medzi Breznom a Tisovcom v naozaj tazkom terene s vytvorenim uplne noveho hlbokeho zarezu v skale, aby boli dosiahnute parametre jednotky, tak Soroska bude oproti tomu uplna lahoda. Dali by sa zmiernit stupania, zakruty, cestu dovybavit kvalitnym elektronickym znacenim, stanicami udrzby (namiesto otrasneho podniku v strede kopca, ktoremu sa kazdy vyhne, ak moze, s druhou stanicou pri pumpe od Kosic a tretou pri Lipovniku nalavo od cesty smer Kosice) a stale by bola cena nizsia, ako v pripade tunela, pricom priepustnost by bola uplne inde ako pri jednorurovom cestnom tuneli.
Samozrejme, ak by vlak od Kosic mohol ist 160tkou prakticky az do Bratislavy, velmi by to pomohlo odlahcit napr. aj R1. Najdolezitejsi usek medzi Trnavou a Nitrou by zas pomohla odlahcit nova trat medzi Trnovcom a Nitrou, s modernizaciou az po Prievidzu. Potom by sme zistili, ze obludnost ako R8 je uplna zbytocnost a aj cesta smrti smerom na Drietomu by si vydychla.

Da sa suhlasit s viacmenej.. ale neviem si predstavit rekonstrukciu Sorosky zbytocne vyhodene peniaze.. to radsej ist do tunela s vyhladom na buducnost kde za 10r ten tranzit len a len stupne. Na druhu stranu by vysledna suma bola ovela ovela vyssia ako dokoncenie celej R2

Mna by zaujimalo odkial stale chcete brat tranzit :slight_smile:

to si napísal presne. nemáš na to ale chces TV za 400€. použiteľná značková pritom začína od 300€.