Ak setrit, tak radsej na D3. Nebolo by mozne ju proste premenovat na R5 - s tym, ze ten kratucky usek od Svrcinovca po hranice (dnesna R5) bude len nejaky privadzac?
R62, niekde nazvana aj D5, sa mi velmi pozdava. Mam taky nesplnitelny sen, ze by sa sa postupnymi upravami R1tky a R2ky na dialnicne parametre mohla predlzit az po KE
D1 BA - SC - Sereď - NR - ZH - ZV - LC - RV - KE - MI - UA
D2 CZ - MA - BA - H
D3 SC - TT - TN - PU - ZA - CA - PL
D4 ZA - MT - RK - PP - PO - KE
D5 Bratislavský diaľničný okruh
D6 BA - DS
D7 BA (D5) - Čataj (D3)
D8 CZ - PU
D9 H - KE
Rýchlostné cesty (Rx, R1x):
R1 CZ - SE - TT - Sereď
R2 TN - BN - PD - ZH
R3 BN - TO - NR - NZ - KN
R4 MT - PD
R5 H - KA - ZV
R6 DS - NZ - VK - LC
R7 ZV - BB - RK
R8 RK - DK - TS - PL
R9 LC - H
R10 PO - SK - PL
R11 PO (R10) - VT - MI
Regionálne rýchlostné cesty (R2x, R3x):
R20 BA - PK - SC
R21 NR severný obchvat
R22 CZ - Svrčinovec
R23 PP - KK
R24 SN - LE
R25 VT - HE
R2x privádzač ZA - Lietavská Lúčka (po zvážení)
R2x ZA severovýchodný obchvat
R2x Trenčín obchvat
…
Ale namiesto RC od Lucenca do Madarska by sa viac hodil juhovychodny obchvat Presova, inak je to okolo mesta prilis velka zachadzka pre smer Svidnik-KE
A este ma zaujal ten tunel kdesi okolo Plesivca… ten by bol potrebny, ak by sa tam stavalo v dialnicnych parametroch? To by sa prekopaval Slovensky Kras?
Cesty I. triedy = štátne cesty (C 1-99)
Cesty II. triedy = krajské cesty-hlavné (K 100-999)
Cesty III. triedy = krajské cesty-vedľajšie (K 1000-9999)
Rozdelenie krajských ciest:
BA kraj (100 - 199); (1000 - 1999)
TT kraj (200 - 299); (2000 - 2999)
NR kraj (300 - 399); (3000 - 3999)
TN kraj (400 - 499); (4000 - 4999)
ZA kraj (500 - 599); (5000 - 5999)
BB kraj (600 - 699); (6000 - 6999)
PO kraj (700 - 799); (7000 - 7999)
KE kraj (800 - 899); (8000 - 8999)
Krajské rýchlostné cesty (v prípade BA a KE sú mestské, lebo by ich mali v správe magistráty)
Bratislava
R100 Mestský (pol)okruh: Pražská - severná tangenta - Bajkalská - Prístavný most
R101 Račianska radiála
R102 Petržalská radiála (Dolnozemská - most Apollo)
Trnava
R200 Trnava obchvat (západný, južný)
Trenčín
R400 Trenčín obchvat (južný, východný)
Žilina
R500 Žilina okruh
otázka či sem dať aj žilinské privádzače
Prešov
R700 Prešov juhovýchodný obchvat
Košice
R800 Budimír - Prešovská/Sečovská - US Steel
R801 Južný privádzač
R802 Východný privádzač
Mapku som si nevsimol ospravedlnujem sa.
Takze Nitra je v tomto vynimocna alebo co?
Ked ostatne obchvaty su zaznacene som cakal ze aj ten juzny co sa ide stavat bude nejaky R300
Južný obchvat Nitry je súčasťou D1, západný je súčasťou R3 a severný je R21 = čiže štátny, preto nie R3xx - krajský. Nitra by bola dôležitá križovatka D1 a R3 a pre skompletizovanie okruhu a jeho význam možnej alternatívnej trasy pre prípad uzavretia južného obchvatu D1 som sev. obchvat navrhol ako štátny. Takže svojim spôsobom je Nitra v tomto výnimočná.
V otázke spávy, majetku a údržby regionálnych rýchlostných ciest (štátnych) a krajských/mestských rýchlostných ciest sa dá polemizovať.
Nepriklonil som sa na nikoho stranu, a nič nepožadujem. Názory p. Mesíka nemajú nič spoločné s mojim návrhom a sú mi cudzie. Mesík bojuje len za južnú trasu a je odporca severnej. Môj názor je, že potrebné sú obe, ale kvôli obslužnosti územia a príprave stavieb je jasná priorita severná trasa.
Načrtol som sieť D a R, tak ako by mala podľa môjho názoru vyzerať. Číslovanie je navrhnuté podľa zásad číslovania cestnej siete, ktoré je používané vo väčšine štátov sveta. Preto aj D1 ide v smere Z-V a nie ako je navrhnutá dnes S-J potom Z-V. Cesty by mali byť číslované len v jednom smere. Preto som to navrhol, tak ako to je a v budúcnosti po dobudovaní južnej a severnej trasy sa tranzit v smere BA, Rakúsko - Ukrajina bude prasúvať južnou trasou. Severná bude slúžiť na tranzit ZA, ČR - Ukrajina. Trasa BA - ZA - KE - UA bude po dobudovaní oboch trás pre tranzit Rakúsko, BA - Ukrajina nevýhodnejšia použitia ako južná a táto sa stane hlavným ťahom pre tento druh tranzitu. Či sa to niekomu páči alebo nie, je to tak. D1 je dnes navrhnutá logicky, obslúži takto najviac územia a spojí najpriemyselnejšie mestá. Spojenie BA - KE je až sekundárnou úlohou diaľnice. Stavať diaľnicu LEN južnou trasou pre spojenie BA - KE na úkor severnej trasy by bolo krátkozraké, neekonomické a nekompetentné riešenie.