Paneláky - Väčší biznis pre stavebné firmy než diaľnice

Bager3,

ked ja som bol 1., kto s tebou zacal diskutovat na tuto temu, tak to budem ja, kto bude reagovat aj dalej, pretoze :arrow_right:

To nie je dotovanie, ale pozicka. Alebo fond, ktorym sa tieto aktivity len podporuju - ludia maju fond oprav na Slovensku (a nielen na Slovensku) a do neho sa skladaju, ale niekedy chyba cca. 10% nakladov a tie im stat doplati. A preco nie? Co mas proti tomu co som teraz napisal?

Ja znovu opakujem, ze stat bude riesit take problemy, za ktore obyvatelia nemozu a nemohli o nich vediet - schodiska, vytahy, chybne spoje v paneloch. A stat to aj riesi, ale velmi pomaly a preto sa aj SR snazi presvedcit EU aby sa aj na toto davali nejake peniaze. A preco nie?

Pretoze sa chcel tohoto majetku “zbavit”. Stat uz ked ich predaval, tak na seba prevzal niekolko rizik - vratane danych chyb ktore uz som napisal.

Vyvolane investicie pri dialniciach v takomto rozsahu su uplne zbytocne aj podla mna. Toto vsak nema vplyv na hodnotenia, pretoze je to len zalezitostou SR a teda nebudem to viac komentovat.

Keby si cital co pisem, tak toto nema opodstatnenie. A teda nebudem na to reagovat - zateplovanie prebieha z penazi ludi. Ale skus aj ty pochopit, ze ked sa uz robi komplexna rekonstrukcia paneloveho domu, tak stat zaroven opravi aj schodiska a vytahy a to sposobom, ze da pozicku alebo jednorazovu dotaciu vo vyske niekolkych mil. SKK na cely panelovy dom. A ludia daju 95% ostatnych penazi. A ja sa pytam, preco by to takto byt nemalo?

Stat pri predaji postupoval velmi rozvazne. Nebudem sa opakovat, v prispevku najdes odpoved aj na toto.

Davaju sa formou min. dotacie a pozickovym systemom. Nerozumiem co je na tom zle.

Ty striktne nesuhlasis a ja som za v pripadoch ake som uviedol v tomto prispevku. A EU - keby sa len 25% zo sumy, ktora sa dava na polnohospodarstvo davala na obnovu panelovych domov vo forme ako som ju ja uviedol, tak za 7 rokov EU nema problem. :wink:

mel,

1. odsek - spravne. Vela statov Juznej Europy toto riesi ze sa omietaju panelaky. Zateplenie netreba a panelak tym ze ziska omietku a farbu sa stava skutocne normalnym slusnym a elegantnym domom. A pritom staci tak malo.

2. odsek - presne toto podporujem aj ja avsak v otazke zateplenia, to by si mali hradit len majitelia a vynimocne by to mal podporit stat.

3. odsek - suhlasim a ohladom EU sa k takejto dohode este teraz nedospeje - nie je to este nutne.

Adoas
V podstate sme sa zhodli suhlasim s tvojim nazorom a zhrnul by som to takto

Stat by mal dotovat nasledovne:

Opravy schodisk, sanacia chybnych panelov a podobne vady sposobene nespravnym stavebnym postupom a fuserstvom (nieco ako opravy ktore by clovek normalne reklamoval)
mozno ze by sa na ten system reklamacie aj dalo nieco vymyslie typu ze majitelia bytovky by si dali posudit chyby a vady sposobene chybnou vystavbou a v tej vyske by im stat prispel ale len za predpokladu ze budu celu bytovku rekonstruovat (zateplovat, atd …)

Majitelia bytov by si sami mali hradit:
zateplenie bytovky, oprava strechy, vymena okien, rekonstrukcia vytahou ak mi jestvujuci nevyhovuje a podobne

a co sa tyka dotacii do polnohospadarstva suhlasim stebo tam idu nenormalne penieze a niekedy sa az cloveku zastavuje rozum (niekto dostane penieze za to aby neobrabal podu) ale zatial som este nikde necital a ani nepocul napad ako by sa to dalo vyriesit bez dotacii a ako by to dopadlo.

Obrovsky lobbing z viacerych statov EU od krajin V4 az po Francuzsko bol na nieco dobry. Nie sice stale jasne kolko penazi a akym sposobom sa budu moct cerpat, ale EU dala svoje ano pre obnovu panelokov z jej penazi. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2338

A ja uz by som len doplnil, ze to rozhodne nie je vacsi biznis nez dialnice z hladiska do najblizsich 20 rokov. Ani z hladiska vystavby bytov to nie je lepsie nez cela cestna dopravna infrastruktura. Obnova panelakov si celkovo vyziada cca. 400 mld. SKK, kym SR chyba zakladna dialnicna siet v hodnote cca. 500 mld. SKK. Takze na Slovensku to vacsi biznis nie je. :wink:

Staty V4 uspesne pokracuju v snahe cerpat peniaze na opravu panelovych domov z EU. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2517

Inak v globálnom hľadisku reálne preinvestovaných peňazí je bývanie tou najvýznamnejšou časťou stavebníctva všade vo svete … ale reálne skôr len časť obnova bytových komplexov ako výstavba narozdiel od dopravnej infraštruktúry, ktorá sa stále stavia aj nová, následne sa aj opravuje a modernizuje ale často sa aj celkovo tzv. zbúra a postaví sa niečo nové, väčšinou megalomanské a pod zemou.

Konkrétne ohľadom panelákov, EÚ bude financovať opravy panelákov len v min. rozsahu, ale pre štáty ako V4, F, GR je to úspech. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2559

Cim viac sa stavia - tym sa viac musi obnovovat a raz za nejaku dobu sa musi aj cele zburat a postavit nove alebo to nechat zostarnut ale nakoniec sa to rozpadne same.

Dnes nie je vsetko megalomanske pod zemou - obrovske budovy, rozne komplexy maju dnes praveze aj dopravu (cestna, zeleznicna) “vo vzduchu” v “tuneloch prekrytych nejakymi plastami/plexisklom” atd. - stavia sa vyrazne nad zemou alebo potom pod zemou. A oba sposoby su megalomanske pretoze keby neboli tak by nestali. Megalomania = nieco velke a drahe. Ale aj pojem “drahy” je len teoreticky. Napriklad Cina. Chudobna krajina - megalomanske projekty su samostatne ako prepojenie najvacsich riek alebo nejake super dlhe dialnice/zeleznice, ale uplna megalomania je Sanghai alebo Hongkong - tieto mesta su v ramci statu Cina 2 megalomanske mesta. Ukazka toho ako si Cina predstavuje prezentaciu svojho rozvoja.

Stale tu su tieto staty, ktore najviac stavaju (poradie nie je presne):

USA, EU, Japonsko, Kanada, Cina, India, Australia, UAE, Rusko, …

A az potom su tieto kontinenty:

Juzna Amerika, Afrika a aj z tychto svetadielov je to len niekolko statov ako Juhoafricka republika, Brazilia, Argentina, Mexiko, Egypt, Botswana atd. - ale este medzi nimi su rozne ine staty ako Svajciarsko, HR atd.

Tento svet je zalozeny na polnohospodarstve, stavebnictvu a vyspelom priemysle. Uz od zaciatku sa toto vsetko len zdokonaluje a bude tomu tak aj v buducnosti. :wink:

Slovenský ministr čeká ještě bitvu o peníze EU na paneláky :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?p=18673#18673

Kolik je na Slovensku DPH na stavební práce?

19%, rovna dan, DPH sa naposledy zvysilo na stavebne prace z 14 na 19%. Most Apollo sa predrazil ale to vlada este doplatila. :wink:

Stav panelových domov v ČR (video) - podobnosť so SR vysoká. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4582

Realita aj na Slovensku a náklady v SR sú 400 mld. SKK do r. 2025. :astonished:

Česko dostane na opravu sídlisk takmer päť miliárd. Európska únia sa po dlhšom zdráhaní podvolila financovať rekonštrukciu tehlových i panelových domov. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=5562

Tak som čítal, že na urýchlenú opravu čaká 600 tis. bytov v SR.

Štát vyčlenil v tomto roku 700 miliónov Sk na obnovu bytových domov :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6237

Bývanie vo vyspelých krajinách tvorí 40% podiel na celom stavebníctve, pretože dopravná infraštruktúra už stojí, podobne energetická a celkovo tzv. kategória opravy tvorí 30%, ale z výstavby dominuje bývanie. Ľudí pribúda, stavajú sa nové rodinné domy, nové panelové domy.

Celkovo je bytová infraštruktúra spolu s administratívnymi priestormi najzaujímavejšia, pretože ľudia si neustále svoje bývanie zdokonaľujú. Idete maľovať ? Stavebné úpravy. Prerábate okná, bytové jadro ? Stavebné práce zabezpečené. Oprava strechy ? Omietky ? Chodník ? Väčšie opravy ? Stavebníctvo a veľa ďalších remeselných prác toto tvorí.

Žiaľ, radový pracovník si zarobí tak akurát na svoje prežitie všade na svete, výnimku tvoria majstri alebo majitelia týchto menších firiem.

Keby sme zobrali do úvah len opravy panlových domov, tak je potrebná suma 400 mld. SKK. Z EÚ sa vyčlenilo od r. 2007-2013 cca. 5 mld. SKK, to je menej ako 1 mld. SKK ročne, pretože toto nepatrí medzi priority EÚ, nakoľko toto nijako nepodporuje rast zamestnanosti či hospodársky rozvoj. Ale toto samotné nie je zaujímavejšie ako diaľnice, nie na Slovensku. Diaľnic v SR chýba podľa toho, čo by sa stavalo a ako sa to stavia (1/2 profily) 600-850 mld. SKK, s novým výhľadom 1250 mld. SKK. Výstavba nových cestných obchvatov ciest typu I. a II. triedy bude stáť ešte cca. 120 mld. SKK a nutné investície na zlepšenie stavu ciest I.-III. triedy ďalších 250-400 mld. SKK. Takže jediná časť cestnej infraštruktúry, ktorá prekoná bývanie sú naozaj diaľnice. Prečo ? Pretože nestoja.

Časovaná bomba vo Francúzsku, Nemecku, ČR, Slovensku, … oprava systémových chýb panelových bytov … len Slovensko 400 mld. SKK.

ono s tymi panelakmi to neni az take zle ako sa pise .. z tohto pohladu by bola casovana bomba v podstate kazda stavba po 20-30 rokoch ..

samotny skelet panelakov je plus minus urobeny velmi dobre .. castokrat radovo lepsie ako novostavby.. najma panelaky zo 60 tych a 70tych rokoch. paradoxne najhorsie su na tom panelaky z konca 80tych a zaciatku 90tych rokov…

ono len tie panelakove sidliska nevyzeraju pekne :wink: tot vsjo .. ale postupnym zateplovanim sa velka cast problemov poriesi..

Stav výťahov … už len to je 7 mld. SKK. :bulb:
Zateplenie … fajn. Akurát týmto tempom ešte 100 rokov …

ani s tymi vytahmi uz to neni az take zle .. je to aj vecou majitelov bytov, aby sa patricne o to starali co sa deje s fondom oprav .. ale to sme OT

kazdopadne dialniciar, neviem co si tu z nicoho nic zacal debatu o panelakoch :unamused:

Kde sa vzalo, tu sa vzalo, týkalo sa to rozpočtu a mála financií v ňom. A že vždy málo niekde bude. Zaplietol si sa do diskusie s Andrejom, ono by to chcelo čítať …