Osobna doprava - ZSSK, RegioJet etc

Vybral si si najhorsiu moznu alternativu ci sposob cestovania. Z Kosic vies letiet napr. do Stuttgartu za 2h 50m cez Vieden.

To funguje pre ludi z KE a BA; zvysok SK sa musi do tych miest najskor dotrepat, co je hromadnou dopravou dost problem. A vlaky BA-KE byvali rychlejsie pred 20 rokmi, ako su teraz po “zrychleni” trate…

1 lajk

Toto naozaj nie je pravda. Mám po ruke GVD 2007/2008. Doba jazdy je v podstate “na minútu” rovnaká. Len sa to zrýchlenie využilo na obslúženie viac ľudí (=častejšie zastávky).

2 lajkov
1 lajk

Mozno, ak ides celu trasu z BA do KE. Ale ked ides niekde do stredu, tak je to pomalsie, ako byvalo.

Pozeram napr. BA-ZA, teraz 2h10m, predtym 1h50m.

Aktuálne časy BA-ZA sú dôsledkom vypnutého ETCS a teda maximálnej rýchlosti 120 km/h. V novom grafikone bez zastavenia PU a PB bol plánovaný čas 1:45, s nimi to bude zrejme 1:55 (odchod z Bratislavy posunutý o 10 minút skôr)

4 lajkov

Len pozor na to, čo porovnávaš. Mohol by si uviesť, v ktorom roku to bolo, ako často daný vlak premával a do akej kategórie patril? Obávam sa totiž, že žiadna veľká výhra to nebola.

Rýchlosť je síce dôležitá, no rovnako podstatná je sieťovosť a kvalitná obsluha územia. Za mňa je súčasné nastavenie – Tatran každú hodinu, s primeranou jazdnou dobou a snahou zabezpečiť prestupy – lepšie než bezhlavé tlačenie na čo najkratší čas. Ten je navyše často nereálny, takže v konečnom dôsledku trpí spoľahlivosť dopravy.

To však, žiaľ, mnohí diskutujúci nechcú pochopiť, čo prinajmenšom naznačuje, že vlakmi až tak často necestujú. Zároveň si treba uvedomiť, že stále nie je všetko dokončené. ETCS je vypnuté, takže vlaky môžu jazdiť najviac 120 km/h, a stále prebiehajú aj stavebné práce. Reálna jazdná doba preto môže byť ešte horšia.

Pokiaľ ide o cestovanie do Nemecka, tam máš pravdu. Berlín cez Prahu sa ešte ako-tak dá zvládnuť, no spojenie na juh a do stredného Nemecka cez Viedeň je podstatne horšie. Veľký priestor na zlepšenie však nevidím. ZSSK nemá kapacity na prevádzkovanie vlakov do Nemecka a pravdepodobne by ich tam ani nepustili, keďže kapacita tratí je obmedzená.

Nemecká železničná infraštruktúra je navyše v pomerne zlom stave a pri diaľkových linkách z Viedne sú výraznejšie meškania bežné. Vlaky bývajú preplnené a cestovné je vysoké. Ani komfort nie je žiadna sláva – súpravy síce vyzerajú pekne, ale sedieť v nich niekoľko hodín by som chcel jedine v prvej triede. Tá je však podstatne drahšia a na vyťažených úsekoch býva vypredaná už dlho pred odchodom.

1 lajk

No tu totalne nesuhlasim. Vraj “Berlin cez Prahu sa este ako tak da”??? Akoze zo Slovenska? Praveze, Vieden - Mnichov mas taktovo 4h15 (Pha-Ber od 3h50). Takze ak by sa dobre nastavilo IC (UA-)KE-ZA-BA-W do 5h, tak Kosice-Mnichov by mohlo byt za 9 hodin. Cez Prahu to bude vzdy ovela horsie.

PS: Ten hejslovacky vysledok, ze PB a PU ostavaju, urcite nikoho neprekvapuje…

Ja si nemyslím, že to vydrží dlhšie ako rok, možno dva. Po dodaní všetkých KISSov by mohlo naviac dôjsť k zrýchleniu Považanov a ľudia im sami začnú dávať prednosť pred potenciálne menej spoľahlivým Tatranom. Ono trať 120 bude potreba beztak grafikonovo preskladať, už to súčasné zrýchlenie Tatranov tam narobilo stran väzieb skôr škodu (napr. predchodenie Os vlakov už v Pezinku = bez možnosti prestupu Os → Tatran v Trnave)

3 lajkov

Ziadne 1,50€. Cestovne na bicykel sa v ZSSK predava ako sietovy listok. 2,50€ na 24 hodim alebo 6€ na 7 dni.

K tomu treba samozrejme pripocitat vlastny cestovny listok.

ano ale jednorazova cesta bajk platis presne 1.50e + cestovny listok ,mrkni napr apku ideme vlakom a pridaj bicykel do kosika sietove listky kupis samozrejme tiez ale cez zssk portal

2 lajkov

a bez ohľadu na počet zastávok.

Áno, pozerám, že naozaj sa dá kúpiť jednorazový lístok pre bicykel za 1,50€. O tejto možnosti som nevedel, ďakujem. Každopádne aj sieťový (časový) sa dá kúpiť rovnako v aplikácii.

o sieťovom som zas nevedel ja, ale to sa mi oplatí len keď chcem ísť nejaký okruh niekde do paže a vrátiť sa zas vláčikom. pre mňa viac menej nereálne ale viem si predstaviť že toto využíva veľa rekreačných turistov.

1 lajk

nie cez apku ideme vlakom sa neda, da sa tam len jednorazovy listok na bicykel kupit uz za spominanych 1.50e , ak chcete sietovy musite kupovat cez net zssk alebo v pokladni

Jasne ze sa da v apke sietovy listok kupit treba si na zaciatku prepnut na sietove listky a tam su vsetky sietove listky. SMS listok za 3 eura na 60 min ma v sebe bicykel zadarmo. Ja to vyuzivam dost casto , do hodiny na osobaku mam dost velky radius. Mohli by dat vynimku na trase RK-Kralovany ze bicykle zadarmo .

5 lajky

Teraz neviem či je väčší trapas bazírovanie nad 1,5€, samotný list na ministerstvo alebo ta posledná veta.

7 lajky

https://www.sme.sk/domov/c/vlada-schvalila-docasne-zlavy-na-cestovne-vo-vlakoch-zssk-presne-zmeny-musi-upresnit-otazky-a-odpovede#pp-mozno-tuto-z

“Pokiaľ kraje znížia cestovné o 30%, vláda im zaplatí tretinu z ich dotácií.” To mi ako nevychádza, ak má platiť zákazník menej.

Pokiaľ je odpoveď ministerstva?

2 lajkov