Osobna doprava - ZSSK, RegioJet etc

Koľko platí ročne Železničná spoločnosť ŽSR za použitie cesty?

racto: Na zeleznici musi byt vzdy urcite mnozstvo spojov “do poctu” - musia sa pre ostatne na prislusne miesta naviezt supravy, pri loklanych tratiach sa musi zabezpecit vymena vozidiel kvoli dotankovaniu a pod. Takisto sa niekde musi vyjst z prepravnych poziadaviek zakladnej obsluznosti (krasnym prikladom toho je trat Horna Stubna - Prievidza, ku ktorej NEexistuje paralelna cestna komunikacia a najdeme aj dalsie.

Zaujimavym faktorom je pocetnost spojov x chovanie cestujucich - ak mame na trati napr. 13 parov vlakov denne a 4 zrusime ako neefektivne, klesne (podstatne) obsadenost aj tych zvysnych 9, lebo kopec ludi s vedomim, ze vlak chodi uz len “raz za cas” pojde radsej na autobus, ktory ide skorej … to ze ZSSK v tom SAD pomahaju casovanim odchodov napr. 5 min. pred odchodom vlaku … zo svojich ciest do Ziliny si pamatam, ze sme vzdy predbiehali min. jeden autobus SAT TN/SAD ZA … a to tie busy neobsluzia v podstate nic navyse proti tomu co obsluzi vlak …

Vzhladom k tomuto je najefektivnejsim no aj najdrahsim no sposobom organizacie dopravy je takt, najlepsie hodinovy. Je tam vela neefektivnych spojov, no ich zrusenim by rapidne poklesla obsadenost aj ostatnych spojov.

Dialniciar: Zavisi od toho co sa mysli pod pojmom doprava a pod pojmom vlak … napr. ja si pod zrusenim 200 vlakov predstavujem zavedenie obmedzenia “ide v X” pri 4 spojoch … lebo 1 vlak pre mna predstavuje 1 jazdu … jeden spoj iduci kazdy den tak tvori tolko vlakov, kolko dni plati grafikon … Ak by bolo myslenych 200 spojov, tak by som to skorej povazoval za pesimisticky a hoooooooodne pesimisticky variant - hrubym odhadom mi to vychadza ako 10-20% vlakov …

Co sa tyka financnych otazok, na vela odpovedia vyrocne spravy ZSSK, najdete ich tu zssk.sk/sk/vyrocne-spravy , konkretne za rok 2006 zaplatila ZSSK ZSR za dopravnu cestu vyse 1,8 mld Sk, za elektricku energiu 820 mil. Sk a za prenajom telco a ICT infrastruktury 25 milionov korun …

Aj tento rok pokračoval pokles cestujúcich vlakmi:

zeleznicne.info/view.php?naz … 2007110016

Príčin je viacero, ľudia sú náročnejší a napr. na väčšie vzdialenosti radšej využívajú nízkonákladové letecké spoločnosti, cenovo je to možno o niečo drahšie, ale ušetria čas, a čas sú peniaze. :wink:

no klesne to je jasné ale postupom času sa ti ľudia určite vrátia. viem z vlastnej skusenosti ked “zrušili” príplatky na rýchliky no cestovny listok mi zdražel o 10 sk z 73 na 83 sk (hlavna vec že na trati ZV-ZA premáva jeden rýchlik :slight_smile:).vtedy som povedal že budem chodiť autobusom no po čase som sa vrátil na vlak j ked je autobus lacnejší o 10 sk a to mi vobec nevadí šturec.
ale ked vidím ako štat plati z vlak v ktorom idu 6 ľudia on zapriahne 4 motorove vozne tka ma ide vystreť.ano síce musí byť nejaka dostupná obslužnosť ale preda ked viem že ten čas chodí malo ľudi tak nepripojim vozne (ak ich pravda nepotrrebujem premiestniť do východzej stanice )

racto0: Ono zasa pozor … na Slovensku máme rušne v zásade len z dôb nedávno minulých, kedy chodilo vlakom snáď všetko a súpravy boli veľmi dlhé. Takže okrem motorákov majú všetky rušne veľký prebytok výkonu. Tzn. keď na vlaku ide miesto 2 potrebných vozňov hneď čo i vozňov 6, v podstate sa to na nákladoch veľmi neprejaví … osobná doprava naviac myslím nie je “pokutovaná” od nápravy, ale od vlaku (+ nafta/elektrina).

Náklady na posun (hoc vo vlastnej réžii + odstavenie vozňov, predkúrenie na ďalší vlak, pristavenie vozňov ku vlaku, …) sa však prejavia vždy a preto je efektívnejšie (! - znie to hodne blbo, ale je to tak) občas odviezť na vlaku pár vozňov navrch (zhasnúť v nich, prehodiť v nich kúrenie na minimum, zamknúť ich a znemožniť v nich prepravu cestujúcich) ako zostavovať súpravy “na mieru” každému vlaku.

Hmm, to som nevedel a tým sa veľa vysvetlilo … ďakujem jano.z :wink:

Dialniciar: Hmm, ten smajlik tam posobi dost ironicky …

Ale nie, to bolo myslené skutočne úprimne od srdca. :sunglasses:

Ja som postrehol, že na železniciach všade na svete chodia na mnohých trasách (regióny poznám dobre vždy 1-2 po Kanade, Nemecku, Rakúsku, Slovensku, ČR, Španielsku, …) skutočne vlaky, kde nesedí veľa ľudí a z celkového množstva vlakov za deň to je možno aj 1/3, ale som tomu nevenoval pozornosť, resp. som si myslel, že sa plytvá alebo by nebolo kde tie vagóny ponechať. Takže takto sa naozaj veľa vyjasnilo, keďže ja sa vo vlakoch moc nevyznám, moc nimi necestujem (zase nie som vlakový analfabet :smiley: ), ale nie som slepý, keď stojím na priecestí a vidím tú realitu …

Dám sem odkaz na článok o BID:

dialnice.info/viewtopic.php?p=55524#55524

BID či NEBID to je otázka. Ako dopadla prvá linka 155 BID? NEBID :laughing:

pohodak, priprav si kefu :smiley:

Nick, 155 predsa pri tom pocte cestujucich nemohla fungovat :wink: . Potencionalnych zakaznikov pre BID (teda ti co denne dochadzaju do BA) je vyse 200 000 :wink:

Vlak rýchlejší ako diaľnica. Vážny má plán :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8865

Na modernizáciu cestovania vlakom má ísť 10,4 mld. Sk. Na tri projekty, ktoré majú byť z polovice financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, by mala železničná spoločnosť použiť 6,231 mld. Sk a ďalších dvanásť projektov má stať 4,181 mld. Sk. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8863

pohodak: ty už by si mal mať doma celú sadu (diaľnice, cesty, teraz už aj železnice). :wink:

niekde v BA na niektorých linkách chodia minibusy, v ktorých chodí ešte menej ľudí, si myslím, že nejde len o počet ľudí, ale ide o dopravu aj ľudí starších alebo o matky s deťmi chodiacich za lekárom atď., a tu 155 plnila aj túto úlohu, mhd nie je ziskovou organizáciou ale službou občanom, teda aspoň čiastočne si to myslím ja :laughing:

problém bol možno aj v tom, že od zssk tam boli dvaja ľudia, jeden károval koľajový traktor a druhý bol vlakvedúci, teda problém asi zase bude v nejakých predpisoch

príjemný večer

a mimochodom, nájdete ma tu:

Nick ja som už starý “…” - kde :question: :smiley:

nebojte sa chlapci, mama rada pecie, kazdy vikend 1 kefo-kolac k nedelnemu obedu :wink:
.
btw co sa tyka tej BID uverim ked to fakt zacne jazdit :sunglasses:

Vyše 50 % vozňov ZSSK je starších ako 20 rokov :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8870

Dialniciar:
Uz to pomaly bude aj viac ako 30 … ved posledne serie Beciek prisli v 75 roku … Btcka su zo 71 roku, Btcka z 79. roku, tridsiatku toho roku oslavuju aj vsetkymi milovane skatule 810+011 (hoc tych uz povodnych moc nezostalo) …

Ony to na tu dobu boli vozne vyborne, ved ostatne tie “stare Becka” su dimenzovane na 140km/h a skatule vytiahnu osemdesiat, upravovane tusim az stovku (alebo len 90?), su (takmer) bezudrzbove (…), …

Najhorsie je, ze ony sa tie vozne doziju minimalne patdesiatky … a to oproti takym CD mala ZSSK vzdy inteligentnejsi vozovy park, nehovoriac o tom, ze pri rovnakom pocte novych vozidiel maju CD podstatne vyssie pocty vlakov …

V principe by ani nevadilo, ze vozne su stare, pokial sa trosku modernizuju a udrziavaju. Ako cestujucemu mi vadi iba otrasny stav WC + niekedy trochu spinave sedadla. Postupnou modernizaciou voznov sa to vsak meni. Stale pohodlne stare vozne 1. triedy sa dnes pouzivaju ako 2. trieda v rychlikoch aj Zr vlakoch, a modernizovane Beer61 su uplne vyhovujuce. :slight_smile:
Skoda, ze najnovsie Bdtmee pre primestsku dopravu su take nepohodlne :confused:

Andrej: postupom modernizacie trati ti zacnu vadit podvozkove vlastnosti tychto voznov (a zachvilu aj vlastnosti modernizovanych voznov, lebo aj totalne prekopany podvozok Gorlitz V je stale len podvozok Gorlitz V), najma takzvane “vrtive kmity” podvozkov na rovnych usekoch, potom v tejto dobe je minusom rozhodne extremna poruchovost kurenia, a takych veci sa najde viac …

jano, prave dnes som si prvykrat vsimol, ze je stale citit pravidelne “klepotanie” kolies, ved trat je rovna modernizovana a vozen je stara 1-ka :slight_smile:

V podstate pre primestsku dopravu by plne postacovali aj modernizovane vozne. Na dialkovu chcem väcsie pohodlie, a to nie je o moc lepsie ani v uplne novych IC voznoch (velka chyba je napr. malo el. zastrciek) :unamused: