Osobna doprava - ZSSK, RegioJet etc

Tak to ma vyriesena presovska MHD. Kazde vozidlo, aj autobusy aj trolejbusy maju informacny system zlozeny z vonkajsich displejov, vnutorneho displeja (klbaky dvoch displejov) a akustickeho hlasenia zastavok ako aj vyluk a obchadzkovych tras.

Textovy display, aj viacriadkovy, s “pohybujucimi” sa pismenkami, je tam viac menej standard. Cloveku sa staci kuknut na vagon a hned vie, kam ide (nemusi sa ani pozerat na info na nastupisti) - taka elektronicka obdoba zavesnych tabul na vozne. Vnutri sa veci riesia zvycajne cez audiokomunikacny system. Monitory, co som myslel, to su normlane monitory ako pri pocitacoch (graficke) - tie su samozrejme len vnutri.

Este taka malickost. Monitory = LCD panely.

k elektronickym systemom: Elektronicke vonkajsie a tusim aj vnutorne tabule na dialkovych vlakoch maju v SR snad len vozne DB fernwerkehr na EC174/175 (v bud. grafikone “Jan Jesenius”) a pendolina CD na Strele. Okrem novych elektrickych a motorovych jednotiek/voznov vyzivanych a dotovanych najma v IDS (kde na to tlacia regionalni integratori) sa nikam ani nedosadzuju, je to drahe a vzhladom k rozsirenemu vandalizmu …

Co sa tyka plastovych, papierovych, kovovych a inych “statickych” tabuli, zaujimavym zivlom su v tomto pripade “fanusikovia zeleznice”, ktory najma v pripade nejakeho “znamejsieho” mena vlaku alebo inej “zaujimavosti” nemaju problem “na suvenir” rozkradnut vsetky vnutorne a cast vonkajsich tabul za tak kratku dobu, ze nasi aj v Europe znami spoluobcania by sa mohli akurattak hanbit …

Pri vacsine nasich voznov a el. jednotiek na Os vlaky je dalej problem, ze tie informacne panely okrem najnovsich voznov Bdtmee (tie sardinkarne co nemaju dvere na kraji ale tak v stvrtine) v podstate vyzaduju statisicovu investiciu na jeden vozen, kedze sa don musi dosadit centralny zdroj energie a baterie s vyssou kapacitou. Pokial viem jedine jednotky 840 a cast produkcie 812 a vsetky 813 by tym myslim byt vybavene mali.

Co sa tyka vnutornych systemov, vozne RIC160ZSSK (rekovozne a nove Bmpeer z Vrutok), vozne UIC X (Bmee), elektricke jednotky 460, 560, neskorsie serie voznov UIC Y (B) a vozne Bdtmee z prvej serie (potom sa od toho upustilo, trebalo setrit) su vybavene vlakovym rozhlasom. Okrem prvych menovanych a ciastocne druhych sa vsak neudrzuju pre s funkcnostou kvoli analogovej konstrukcii, celkovo nizkej spolahlivosti a nedostupnym ND. Tu sa naraza na personalny problem, kvoli platovym podmienkam su caste prichody a odchody personalu, tento je neskuseny a nevie s tym narabat, v pripade starsich zjavna neochota tuto vymozenost pouzivat (nikdy sa to tak nerobilo). Naraza sa na problemy s informovanostou, kedy vlakveduci sam netusi co sa deje a casto to netusi ani rusnovodic (pokial sa nejedna o poruchu na HKV).

No na Slovak Lajns busoch sa takt asi zavedie, ale pochybujem, že sa bude nejak intervalovať zelezničný grafikon už v tomto desaťročí… Z dôvodov lebo nikdysatotaknerobilo a tosanedá. Keď áno, tak ja aj dve kefy skonzumujem…

od noveho roku by mala byt nova tabula pre informácii o odchode a prichode vlakov na želežničnej stanici v Žiline!!!

Neviem, ako budu zssk a slovak lines zosuladene po novom od decembra, ale novy grafikon zssk pocita s 15-20 minutovymi intervalmi medzi vlakmi v najväcsej spicke. Zial, poobede je to uz min. polhodina :unamused:

hej ale tie intervaly sa tykaju len TT-PK-BA, ludia z inych stanic na trase na tom budu zhruba tak ako predtym…

praveze nie, väcsina Zr vlakov ma po novom stat aj v Senkviciach a Ciferi, naopak nebudu stat v Raci :slight_smile:

no podla toho co som pozeral navrh grafikonu tak v senkviciach a ciferi stoji navyse 1 Zr, ale mozno som sa pomylil :slight_smile:

tak navrh grafikonu sa mohol menit, myslim, ze teraz by uz mal byt definitivny. Aj tak som zvedavy na realitu. Koridor by dovtedy mal byt hotovy po Piestany (snad uz nenastanu dalsie komplikacie) a ak by chodili castejsie a hlavne nemeskali, bolo by to vyrazne zlepsenie oproti terajsiemu stavu :slight_smile:

hlavne by ten grafikon mohli zmodernizovat.. ludia uz nechodi ana 5-6 rano na sichty .. a aj poobede dlhsie robia …

plny suhlas, najplnsie byvaju vlaky s prichodom do BA od 6.30-8.30. Cestou spät konci rozumny interval (ak sa da aj do tohto casu hovorit o rozumnom intervale) uz o 16.33 :frowning:

aquila presne o tomto hovorim aj ja uz dlhe roky a tento isty problem ma aj bratislavska MHD…napr autobusy 31 a 39 z mlynskej doliny, plnej vysokoskolakov iducich do mesta do skoly, maju (resp. dlhe roky mali, teraz neviem aka je situacia) rano husty interval len do 7:00 :unamused:

S akýmikoľvek návrhmi a pripomienkami ku GVD sa obracajte na info@slovakrail.sk, po výmene ľudí na SM sa dosť vecí pohlo a dosť vecí vidno už v tomto návrhu GVD. Napríklad R705 Dubeň (19:50 z BHS) bude po novom v piatok predĺžený do Liptovského Mikuláša. V prvom návrhu neboli prípoje medzi rýchlikmi od Banskej Bystrice na EC vlaky do ČR. V konečnom sú rýchliky presunuté tak, aby prípoje boli vytvorené.

Odvrátené tiež bolo zastavenie dopravy na trati Myjava - Vrbovce - Velká nad Veličkou, naopak komfort cestovania na trati bude zlepšený nasadením MJ 814.2 “RegioNova trio” ČD. Oživená by mala byť osobná doprava Komárom, Rajka - BPT a vôbec, spestrí sa paleta výkonov. Vďaka efektívnejšie naplánovaným obehom súprav (síce za cenu prevádzkových komplikácii, napočítal som tam jeden 5 dňový obeh) sa tiež budú cestujúci častejšie stretať s komfortnejšími vozňami, … osobne tento GVD považujem za určité zlepšenie … aspoň v diaľkovej doprave

Na vlaky ide miliarda, na penzie nie :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8317

Neviem síce o čo išlo autorke s tým nadpisom, no ale dobre. :wink: Na penzie ide v januári … :bulb:

Ale iné som chcel: z článku: “Pesimistický scenár počítal s rušením piatich percent dopravy, optimistický s vyškrtnutím približne 200 vlakov.”

To sa myslí ako ? Koľko vlakov by bolo tých 5% :question:

dialnice.info/viewtopic.php?t=8317

no podla mna je načase škrtať spoje nie ich večne dotovať a riadne sa pozrieť vyťaženosti niektoým spojom

Verejná doprava je vždy o tom, že musí byť dotovaná. Všade na svete.

myslel som to tak že nemožu im stalepridávať. anodoprava je dotovaná všade (okrem jednej sukromnej železničnej trate v čechach nespomeniem si názov je jedina ktora vykazala zisk :slight_smile:)

No veď to aj trať Bratislava - Žilina by vykazovala zisk, aj bez potrebnej modernizácie. :bulb:

Istotne aj autobusy na zaujímavých trasách a určite aj MHD v tých najlepších časoch a na najlepších trasách v každom meste.

Ale verejná doprava je o inom.

A že stúpa dotácia ? Elektrická energia ide nahore, platy idú nahore, lebo ceny idú nahore, … tak musí aj dotácia stúpnuť o 400-600 mil. SKK. Je to aj dotovanie študentov, … ktorí to štátu aj tak vrátia mnohonásobne o pár rokov potom.

Dotácia navrhnutá ešte Miklošom vo výške 4,5 mld. SKK už sama o sebe predpokladala škrt vo financiách o 10% a zoškrtanie vlakov. Sám si na to ale netrúfol, len to navrhol. Na to ani nepotrebujem noviny, to si pamätám.

Navyše, železnice … sú tam 3 firmy a mali by sa vzájomne dotovať, nie priamo, ale nepriamo cez rozpočet.

No, tak sa možno nezhodneme …