Ale do kelu, doprastavák, však si uvedom, čo píšeš: veď fajn. Ale tu ide o to, že ten plot sa tam pre istotu ani nepostaví. A ja ti poviem iné vecičky, keď sa tu hráš na najmúdrejšieho: kradne sa hlavne pletivo. To však netvorí viac ako 50% cenu plota. Takmer 70% je totiž cena na vytvorenie jám do zeme, uchytenie stĺpov a 30% je cena pletiva a cena práce na plote. Takže aj dnes dať pletivo na 500 km D/RC obojstranne, to nie je 500 mil. SKK, ale 150-180 mil. SKK … čo to je za sumu ? A určite sa ani za 5 rokov všetko neukradne. A keby sa investovalo ďalších 10 mil. SKK (40 kamier) na kamerový systém a 100 mil. SKK na informačný systém, tak by sa krádežiam aj efektívne zabraňovalo.
A dopravné nehody len na úseku Ladce-Sverepec kvôli zveri boli doteraz v počte 9, …
Doprastav asi nevie stavať ploty. A zrejme kvôli kvalite webstránky si ho nevie žiadna firma nájsť ako možného poddodávateľa a tieto mýty o krádežiach &co sú fakt trápne už. … a fakt neviem, kto tu kradne, keďže je to DPS, čo stavia najviac diaľnic na Slovensku a doradu všetky sú predražené, … to je potom jasné, že na ploty, informačný systém atď. neostáva dosť peňazí … niekomu to asi vyhovuje.
Aj toto je názor, nie komplet môj, ale je to názor zo stavebného prostredia. Skanska, Strabag aj IS KE ploty presadzovali na MDPT, hlavný “ništa, ništa”.
Ak predstaviteľ firmy Doprastav píše, že je lepšie oplotenie na diaľnici nemať z ekonomických dôvodov, tak spadnem zo stoličky od smiechu ja. Súvisí to s oplotením, a až príliš, lebo sa nestavia, lebo sa na tom šetrí.
A nepíšeš z praxe, lebo ak by ano - tak nám tu všetkým ukážeš, kde sa 5x za sebou ukradlo oplotenie Táraš nezmysly …
Ako predstaviteľ firmy Doprastav už keď si to tak napísal, píšem, že je potrebné mať na dialnici oplotenie, ale keď ho zničia alebo ukradnú nič sa s tým nerobí a prakticky stratilo oplotenie význam. Píšem z praxe, oplotenie zmizlo Hybe-Východná pri moste Jánošíkova studnička, taktiež pri moste Beliansky potok, Záblatie…
Napísal som ti z ktorého úseku zmizol plot, pri moste Beliansky potok to bolo 4 krát, zaokrúhlil som to na pät, dúfam, že ti to nevadí. Netáram nezmysli, všetko je to pravda,nemám čas si vymýšľať takéto somariny, rozprával som sa z technikom zo SUD Liptovský Mikuláš. Mimochodom na túto tému by sme mohli polemizovať o tebe, čo si tu popisal, že si staval diaľnice v Kanade a iných štátoch a kadejaké iné bájky o tebe. Mňa to ale nezaujíma,premňa zamňa keď si aj pekár.
Táraš, 4 nie je 5, ale teda mimochodom, ja som si to overoval: ukradli ho na danom úseku 2 krát, 1 krát som sami opravovali, 1 krát ho poškodila príroda.
Tu nejde o somariny. Je hanba Slovenska, že má neoplotené a teda nedokončené diaľnice.
Oplocovat sa zacala vychodna D1, zatial v polovicnom useku (cca 14 km) od MUK Lemesany po koniec D1 pri Budimire. Myslim, ze je to prvy krat, co sa oplotenie realizuje. Za cely cas som tam nezazil prebehnutie zveri (chvalabohu), aj ked som uz o zriedkavych pripadoch, a dokonca zrazke pocul. Zato som zazil prechod chodca. Nie prebehnutie, ale pozvolny prechod. Vracal som sa z Ciech do KE asi o pol stvrtej nadranom, unaveny jak svina, rychlostou cca 150 km/hod na velmi kvalitnom aute a v tom chodec v ciernom obleceni, zjavne podnapity, prechadzajuci okolo odpocivadla Janovik. Este stastie, ze sme sa minuli, mozno o takych 10 metrov. Oplotenie sa zacalo najprv realizovat v tomto useku, avsak postupne sa osadzuje v celej dlzke. Stavbu realizuju IS, sudiac podla kombinez. Tempo je “zavratne”, ale lepsie ako nic .
V tejto suvislosti by sa mohlo zacat uvazovat o tomto useku ako kandidatom na 160 km rychlost. Rovinka, iba jedna MUK, ziadne stupanie, klesanie, ostre zakruty. Rovna cesta. Bolo by potrebne vymenit na niektorych usekoch povrch a este by som videl problem vo vozidlach, ktore na tomto useku jazdia. Vela dedinskych soferov na starych autach s rychlostou castokrat nepresahujucu 80km/hod, vela uzitkovych vozidiel typickych pre vychod slovenska a celkovo neskusenost vychodoslovenskych vodicov s vyssimi rychlostami, kedze tu mame len necelych 30 km dialnic.
Trosku irrelevatne hovoris… Jasne, ze prist o 2 minuty je zbytocnost, nestoji to zato. Hovorim ale o teoretickej moznosti zvysenia rychlosti. Vtedy by ani minimalna 80-ka nepomohla.