Operačný program doprava

Tak ako teda? Nevieme balik KF vyuzit alebo naopak, opodstatnenych stavieb je v nom viac ako su jeho financne moznosti? :slight_smile:

D4 by mala byt financovatelna cez KF, R7 zial nie, pretoze ERDF nie je mozne vyuzit v BA kraji. Obchvat PO usetri aj v pripade hotovej NK odhadom 5-8 minut, ale suhlasim, ze zo spomenutych usekov patri medzi menej efektivne.

K usekom, co si uviedol z ERDF by som pridal
R2 D1-Mnichova Lehota (po prerobeni projektu)
R2 Mnichova Lehota-Ruskovce
R2 obchvat KE

• mnozstvo cestnych stavieb na ukor RC (I/18 za PO, I/63, I/67…)

Devil, ked bude hotova NK (a dokonca sa suvisiaca stavba Kuzmanyho), tak NK bude hoodne zaplnena samotnou lokalnou dopravou. PO doteraz nema ziaden suvislejsi prietah, ci logicke smerovanie dorpavnych prudov. NK to zaisti a narast na nej bude dramaticky. Navyse D1 PO-juh PO-zapad bude mat vyznam v spojeni s SO R4.

tak to treba umoznit.

az taky dramaticky ze bude treba vybudovat kapacity v objeme pre dalsich 50.000 aut ?

to asi tazko, je tam tak poltucet opodstatnenych stavieb. samozrejme pri dumpingovych cenach je opodstatnene vsetko. urcite by som pre cesty nastavil pomer ERDF:KF 2:1

Pri tvorbe OPD bude jednoznačne politická objednávka dostať tam všetky chýbajúce úseky D1, aby sa vytvorila minimálne súvislá diaľnica BA - Bidovce, maximálne môžu opomenúť dostavbu Braniska, ale podľa mňa tam dajú aj to. Myslím si, že sa bude stavať aj úsek Budimír - Bidovce, lebo jednak nie je úplne nepripravený a tiež potrebujú niečo postaviť aj v KE kraji. Toto je podľa mňa isté, všetko ostatné v OPD je otázne.

Tiež si myslím, ako som už povedal, že veľká časť OPD bude musieť ísť na železnice, to bude zase politická objednávka EÚ, ktorá preferuje tento druh dopravy. Väčšina asi do koridorov, ale keby sme rozmýšľali, tak celkom slušne môžme zlepšiť aj nekoridorové trate. Okrem toho bude ďalšou prioritou EÚ (ekologická) mestská a prímestská doprava.

Keď si odrátame náklady na D1, náklady na železnice (hlavne ak by sa modernizoval napr. úsek Palúdzka - Poprad) a mestskú a prímestskú dopravu, tak pri objeme 3,8 mld. € v tomto OP zase až tak veľa nezostane, preto by bolo rozumné maximálne prioritizovať cesty I. triedy, lebo tam sa dá za málo peňazí spraviť veľa muziky. To ale nezamená, že okrem D1 by sa nemal postaviť žiaden iný úsek D a RC. O inom by to už bolo, keby sa do OPD nalialo aspoň 6-7 mld. €, čo podľa mňa vôbec nie je veľa vzhľadom na celkový objem peňazí, lenže o to sa ešte bude zvádzať boj v zákulisí.

devil, vazne si myslis, ze si mozeme s pravidlami eurofondov robit co chceme? Financovat projekty v BA z ERDF este teoreticky ano (aj ked o tom silne pochybujem), ale o sume penazi co dostaneme z jednotlivych fondov rozhoduje EK, nie nasa vlada. KF sa rozdeluje medzi OPD a OPZP, ERDF medzi vsetky programy. Cize ich pomer bude v OPD zalezat od toho, ako sa rozdelia medzi jednotlive OP. A este by tu mal byt jeden fond - CEF.

Opodstatnene stavby nevidis jedine ty s tvojou nenavistou voci comukolvek, co nevedie cez tvoj region :slight_smile:

Qwert, 3,8 mld. € je suma bez spolufinancovania, ale aj tych 4,5 s minimalnym spolufinancovanim je stale malo.

ale prosim ta jedine co je je nabeton urcene je celkova suma a ramci nej mozeme manevrovat. kde mas napisane ze je nabeton urcene kolko je v koheznom a kolko v strukturalnom fonde ?

ale no tak, ty si tu obhajoval figelove zlavy cele mesiace a zrazu si martinskom useku - vykladnej skrine vsetkych zlav - uznal ze ide o dumping. hovori ti nieco schizofrenia ? faktom je ze sa da vytendrovat dobra cena, schvali sa NFP a navysenie potom zaplati stat. ale pred EU sa budeme tvarit ze stavby su ekonomicky efektivne. som zvedavy kolko usekov z toho zoznamu bude mat cenu ako ziada EU a zaroven primeranu intenzitu a usporu casu. ja nenavidim akurat tak klamstvo a manipulacie.

Zo vcerajsich vyhlaseni NDS to vyzera tak, ze Branisko priorita nebude a bude sa stavat po r. 2020. Naopak do priorit by sa mali dostat useky po Michalovce, ale pre opakovanie procesu EIA az od r. 2017.

Nikdy som nepopieral, ze ide o dumping - naopak, pozri si, co som tvrdil, ked boli zname ceny napr. na Fricovce-Svinia, Hubova-Ivachnova ci Levoca-Jablonov.

A ci je cena 137 alebo 170 mil. € pre DS-Turany, 215 ci 227 pre Hubova-Ivachnova alebo 338 vs. 383 pre Visnove, stale su to vysoko efektivne stavby. Kazdopadne ty budes nizke ceny spochybnovat uz len preto, ze ti splasli argumenty o drahych usekoch na severe :slight_smile:

vysoko efektivna stavba bola zarnovica - sasovske podhradie, 8,5 mil/km a 15.000 intenzita. ds-turany mas pravdu. to je tvoj tromf, vykladna skrina ktoru dookola omielas a zovseobecnujes. visnove pri 25 a viac mil/km. aby bolo tak efektivne ako ta zarnovica by mala mat logicky 50.000 intenzitu. hub-iva pri 15 mil/km 30.000 intenzitu.

nacrt realneho zasobnika pre dialnice z KF:

• visnove-ds
  • ll-visnove
  • svrcinovec - skalite
  • strazov - brodno
  • hubova - ivachnova
  • turany - hubova
  • presov obchvat

dokopy asi 75 km odhadom tak za 2 miliardy eur. co pochybujem ze pojdu len na dialnice. byt na mieste EU zmetiem to zo stola. toto skus obhajovat.

Zbytocne sa s tebou bavit, ked si aj tak melies svoje

len uvadzam na pravu mieru tvoj sci-fi zoznam. ja vychadzam z faktov, totiz z tych 7 usekov co som napisal je 5 v nejakom stadiu VO.

Ono realne sa KF nedá na iné úseky ani použiť :slight_smile: takže žiadne zmetenie sa konať nebude

V budúcom roku má ísť z peňazí EÚ na dopravu 979 miliónov eur

Na dopravu sa zatiaľ využila menej ako tretina eurofondov

No ano, plány čerpania nám strmo každý rok rastú . . . možno po zobrazení na grafe by to vyzeralo ako dikobraz :slight_smile:
No a realita je potom niekde inde. . . buduci rok sme už na začiatku nového rozpočtového obdobia, napriek tomu ešte nevyčerpaná podstatná časť peňazí na potrebnú infraštruktúru :frowning:

To je nieco neskutocne, absurdne. Na jednej strane Brusel ma pre nas take kvantum penazi za as. Na druhej, niet cesty na slovensku ktora by nepotrebovala vylepsit parametre. Dalej tu pocuvame ako slavne cestarske podniky su na hrane existencie. Ludia ved je to bordel, hanba a ja neviem co este. Slovensko ma ku normalne fungujucej krajine strasne daleko. Kazdy tu nieco hraje(na cele z hranolom) a potom to tak vyzera.
Moj prispevok k nazvu tejto temi ma trochu daleko, ale mi nedalo, nereagovat na ten absurdistan.

To by bolo rozumné, Branisko má čas po roku 2020. Akurát je škoda tej opakovanej EIA medzi Bidovcami a Pozdišovcami, ale skôr ako v roku 2017 by sa to pravdepodobne aj tak nestavalo. Veď to poznáme.

Uz to zmenili aj na stranke NDS. Takisto zaciatok vystavby druheho profilu useku D3 Oscadnica-CA posunuli na r. 2020.

Termin dostavby Braniska mozno prehodnotit, ked budu vysledky scitania dopavy za rok 2015. Ak by to bolo cez 15000 vozidiel, tak by bolo dobre tu druhu ruru trochu urychlit. V Horelici zrejme dojde k prekroceniu intenzity 20000 vozidiel este pred dostavbou druhej rury, ale to nie je az taky problem, kedze je to kratky tunel s odstavnym pruhom

plus po dostavbe maleho obchvatu bude mat cadca aj velmi slusnu obchadzkovu trasu.