Odpočívadlá

hlavne, ako chcete nabijat tie tisicky aut priamo na uliach ? to budu si vsetci hadzat predlzovacku z balkona ?

EV pokial neporiesia temer okamzity prenos energie su mrtva cesta.

uz som to sice pisal inde, sam som mal EV a je to uplne peklo.v podstate sa stanes otrokom auta. a to som mal nabijacku v garazi v praci aj doma. problem je, ze ked sa nahodou ponahlas a zabudnes nabit v noci auto, si v riti. potrebujes ist na dlhsi vylet, alebo nebodaj do talianska ? si rovnako v riti, resp z povodne 6 hodinovej cesty je celodenna nocna mora. alebo dojdes z prace a vecer inekde chces ist na otocku. zabudni. neda sa. a kopu takychto detailov znamenalo, ze som EV jednoducho vratil. odhliadnuc od dalsieho faktoru, ked mas firemne, nie je mozne odlisit resp preplatit naklady s nabijanim :wink:

vo viedni je uplne bezne za na nabijackach su ludia s notebookmi a robia v aute! co je uplne chore…

take detaily, ako ze natankujes 50kwh, ale realne zaplatis 60kwh je taka perlicka. na kazdej “cerpacke” natnakujes inak a za inu dobu. nemas sancu realne temer nic planovat.

energieloesung.de/magazin/l … ravention/

to, že by mali byť EV nejakým ekvivalentom / doplnkom k spaľovacím, ok.
Ale aby to bolo ako náhrada a úplný zákaz spaľovákov, je úplne nezmyselné a scestné tlačenie. a ešte k tomu do 2035…
ale to už sme off-topic.

To znamená prosím pekne čo? Ako sa dá vôbec porovnávať výkon a kapacita?

kedze je to OT - reagoval som uz v novom vlakne Elektroautomobily a iné možné altrenatívy

Realny test 70mph (112 km/h) pri teplote 5.5 C (co nie je uplne najvhodnejsia teplota pre baterie, vyssi dojazd by bol pri teplote 15-20 C)
Lucid 500 mil(800km), Mercedes EQS 395 mil(632km)
https://insideevs.com/reviews/443791/ev-range-test-results/

Realne vodici jazdia 200 km ZA-BA aktualne za 1h48m, teda priemernou rychlostou 111 km/h.
https://www.google.com/maps/dir/49.2456411,18.6871562/48.083608,17.0996488/@48.2092576,17.1239784,10.75z/data=!4m2!4m1!3e0
Na severnej D1 Ivachnova -Bidovce 180 km aktualne za 1h38m, teda 110 km/h
https://www.google.com/maps/dir/49.0955464,19.4291051/48.725638,21.4311825/@49.0710006,20.5450087,9.5z/data=!4m2!4m1!3e0

Ten isty privod co ide do panelaku a je urcite schopny vsetkym domacnostiam naraz poskytnut minimalne po 3kW sa da v case nizkeho odberu pomocou regulatora pouzit na nabijanie aut. Reakcie na zvysenu/znizenu zataz panelaku su v milisekundach. Teda netreba na sidlisko tahat nove kable, len z panelaku vytiahnut kabel na parkovisko + zasuvky, identifikacia,regulacia odberu. Za 10 rokov to staci mat pre 10% parkovacich miest, neskor narast na cca tretinu miest.
Teda mensi vchod s 20 bytmi o 10 rokov potrebuje jeden priemerne 20 metrovy kabel (niekde 10 inde mozno aj 50m) na parkovisko, 1 stlpik s 2 zasuvkami.

Sa netvarme, ze spalovacie auta maju spotrebu podla vyrobcu, bezne maju realnu spotrebu 10-20% vyssiu ako udava vyrobca. Len rozdiel je v tom, ze teraz by som na spalovaku jazdil za 14 Eur/100 km a jazdim realne priemerne za 2,5 Eura/100km ak nabijam doma cez den, za 1,7 Eura/100km v noci pri podstatne vyssom vykone motora.

Robia to preto, ze to je zadarmo alebo nemaju ine vhodne miesto na nabijanie, napr. doma, vo firme. Kolko percent je takych?

Da sa ciselne porovnavat tak ako som napisal vyssie:

Dufam, ze uz jasne.

Moze sa to cele presunut do spravnej temy.

Evidentne nemáš predstavu, čo to znamená z pohľadu projektu, revíznych správ, ale hlavne z pohľadu vysporiadania pozemkov. Na parkovisku hypermarketov to nie je problém, je to jeden vlastník. Na našich sádliskách, kde ešte dnes nemá mesto vysporiadané ani hlavné cesty, preto nevie čerpať eurofondy, je to úplne z ríše “Sci Fy”.

Projekty na taku pripojku su jednoduche, samozrejme vyjadrenia od kdekoho treba. Revizna sprava je velmi jednoducha a dookola skoro rovnaka pre cele sidlisko.

Prave pod sidliskami su pozemky, ak nie uplne vsade, tak skoro vsade vysporiadane. A preto sa daju na to cerpat Eurofondy. Ukaz sidlisko, kde nie su vysporiadane pozemky?

ÚVO vykonalo kontrolu obstarávania upratovania viacerých odpočívadiel z roku 2019.
Kontrolou bolo identifikované porušenie zákona, ktoré mohlo mať vplyv na výsledok VO.
NDS zákazku na poskytnutie služieb rozdelila a zvolila spôsob určenia jej predpokladanej hodnoty s cieľom znížiť predpokladanú hodnotu predmetnej zákazky pod finančný limit prislúchajúci postupu pre zadávanie nadlimitných zákaziek.

posting.php?mode=quote&f=47&p=256949#pr256949

Ku koncepcii som našiel len tento článok z roku 2016, takže netuším, či je ešte platná asb.sk/stavebnictvo/inzinie … ch-cestach

Súhlasím, že veľké odpočívadlo stačí mať každých 50 km, obzvlášť ak nepôjde o úsek s nejako extra vysokými intenzitami, avšak 43 kilometrov bez akejkoľvek možnosti legálneho zastavenie bez nutnosti schádzať z diaľnice mi už príde celkom dosť. V článku sa nachádza tabuľka odporúčaných vzdialeností medzi odpočívadlami, pričom pre malé odpočívadlá sa uvádza vzdialenosť 15-25 km, za podmienky, že ide o miesto medzi dvoma veľkymi, ktorých vzdialenosť je aspoň 40 km. To je v tomto prípade splnené.

Takýchto miest je ale na Slovensku viacero aj s ešte väčšími vzdialenosťami (narýchlo R1 Budča - Tekovské Nemce smer Nitra 57 km, D1 Levoča - Malý Šariš 46 km, po dostavaní Višňového Predmier - Turčianska Štiavnička cca. 43 km). Škoda, že zakapal projekt korporátnych toaliet, ktoré by boli asi najdrahšou položkou pri rozšírovaní siete odpočívadiel.

V prípade spomínanej R2 je motorest v Detve. A Rakúsku väčšinou musíš prejsť na druhú stranu diaľnice, síce je odpočívadlo priamo na diaľnici ale odklon od cesty máš porovnateľný.
V prípade R1, kde bol potenciál na ČSPH/motoresty aj bez pričinenia NDS tak tam stoja - Beladiace má dokonca 2, Zlaté Moravce, Čaradice. V tesnej blízkosti D a R máme množstvo kolíb, kde dá zastaviť tiež. V danom úseku na R1 napr. Hronský Benadik a Budča. Kto chce tak si miesto slušné miesto na odpočinok nájde.
Ak má byť malé odpočívadlo bez akýchkoľvek služieb (aspoň bez WC), tak také radšej nech sú zatvorené a nech tam má NDS servisné zázemie.

Až bude základná nadradená cestná sieť hotová tak môžeme riešiť aj takéto nedostatky… len aby sa našiel nájomca čo tam bude chcieť niečo prevádzkovať.

Jasné, ak sa chcem najesť, tak nemám zísť z diaľnice, avšak tu píšem hlavne o kratších zastaveniach, napr. niekto z posádky potrebuje na WC, potrebujem skontrolovať niečo na aute a nie je to také akútne, aby som musel kvôli tomu zastaviť v odstavnom pruhu alebo proste len si chvíľu oddýchnuť mimo benzínového smradu a väčšieho množstva kamiónov. Príkladom je odpočívadlo Voznica na spomínanej R1 goo.gl/maps/aW7U4PSt9Ja7U9Ui6 V podstate stačí menšie parkovisko, detské ihrisko, nejaké posedenie a normálne WC (nie mobilné). Totiž je to jedna zo služieb, ktorú očakávam za to, že si platím diaľničnú známku.

v tomto súhlasím s pa3ckom…ako zákazník NDS očakávam, že v cene známky mám aj určité služby, napr. možnosť zastaviť bez odbočenia z diaľnice. tým nemyslím len čerpaciu stanicu PHM alebo reštauráciu/bufet.
ja osobne sa napríklad zvyknem so ženou na dlhších trasách striedať za volantom. kvôli tomu však nebudem zchádzať z diaľnice alebo to robiť v odstavnom pruhu.
problémom môže byť v tomto prípade aj mikrospánok. vodič ktorý začne dostávať mikrospánok neprejde 50 km a viac bez toho aby nespôsobil nehodu

Malo tu byť: “nemám problém zísť z diaľnice”

No len otazka je, ze kolko by potom stala dialnicna znamka :slight_smile: Teraz mame v podstate lacnu dialnicnu znamku, ale aj tomu zodpovedajuce sluzby. Za 60 EUR mozes nonstop jazdit po celej dialnicnej sieti, ale to je asi tak vsetko. Ono by nebol problem postavit kazdych X kilometrov napr. aquapark, ale kto by to zaplatil ?

Tak to je uz skor o zodpovednosti vodica, resp. jeho zdraveho rozumu.
Ked niekto taha niekolkohodinovu jazdu, a navyse v noci, tak si treba prestavky planovat. Nepredlzovat zbytocne soferovanie sposobom, ze pol hodinu este vydrzim.
Mikrospanok je svina, prichadza nenapadne, a co je najhorsie, tak cloveka chyti aj za par sekund a ani o tom nevie. Lenze v takomto stave je uz neskoro premyslat nad tym, ze sa treba striedat. Mikrospanku treba predchadzat, nie riesit ho vtedy, ked uz prisiel.
A ani odpocivadla nemozu byt kazdy kilometer, aby sa mohli vodici striedat hocikedy, ked ich to napadne.

Nikto tu predsa nespomina odpocivadla kazdy kilometer ani aquaparky na dialnici, tak zas neprehanaj.

Male odpocivadla kazdych cca 15-20 km, kde sa da ist na zachod, umyt si ruky, doplnit si vodu, trochu sa ponatahovat a osviezit v tieni stromov je presne to, co okrem ineho predchadza mikrospanku a co by malo byt standardnym (nie nadstandardnym) vybavenim dialnicnej siete.

a hlavne stačia odpočívadla, typu za dechtármi smerom na LM. nepotrebujem zas každých 15km benzínku.
lenže paradoxne kým od Ivachnovej po hybe sú také malé odpočívadlá dve, v opačnom smere nula. nerátam benzínku ani dechtáre schválne, lebo tie sú obojstranné.
celkovo by som povedal, že sa od takých menších odpočívadiel upustilo, neviem pre čo. dobrým príkladom sú odpočívadla v AUT. voda, wecko, káva a bageta aspoň z automatu, prípadne aj sprcha. a nejaké stolíky prípadne aj preliezky pre detiská vedľa parkoviska.

Lebo niesu peniaze.

Ani na vystavbu, ani na udrzbu. A mozno je to zvlastne, ale to druhe je asi vacsi problem.

Vzdialenosť Hybe - Dechtáre je 24 km, tam zase ďalšie odpočívadlo nie je akútne potrebné. Smerom na východ Čemice sú od Dechtárov 5 km, takže toto odpočívadlo nemá nejaký zásadný význam, a Velínok (pri Podturni) spôsobuje obmedzenie rýchlosti, takže buď treba predĺžiť odbočovací a pripájací pruh, alebo ho zrušiť (spodná časť by mohla ostať označená značkou 335)

Toto by aj mňa zaujímalo…od Sverepca nebude žiadne odpočívadlo s ČSPHM až po Kraľovany, kde su tak mozno 2 stojany a potom az za RK

ved prave.. pritom je to este akutnejsie ako ten privadzac na LL vyssie ktory sa uz sutazi ..to je iny fail brutalny preslap NDS ze nedokazala dodnes spravit v takej vzdialenosti ziadne odpocivadlo pritom za tunelom Visnove je to priam idealne, MD uz mal davno pritlacit na NDS v tomto

1 lajk