Plny suhlas, na takychto cestach nemaju kamiony co robit, a v tomto pripade uz vobec nie, ked par km na vychod vedie cesta I. triedy TT-Trstín. Pritom este donedavna to bola celkom pekna cesta III. triedy. A takych je v SR este vela, lenze postupne uz nemaju tu kvalitu, co vzdy mali, kedze su podstatne viac zatazovane, ako doteraz
Ak sa aj nájdu peniaze, tak sa len vymení koberec.
Ak je ale cesta znovu preťažovaná, tak nevydrží podložie, koberec nie je súvislý, začína sa praskať, rozpadávať, vznikajú rýchlejšie nerovnosti, výtlky a samozrejme, že cesta sa potom “prispôsobuje” tomu, kto po nej jazdí a vznikajú vyjazdené koľaje, … a niekedy až “také dvojité”, ono by to cez leto ani neprekážalo, ale v zime je to mimoriadne nebezpečné a zvlásť na úzkych cestách, ešte aj s nespevnenými krajnicami.
Cesta je znovu po 1-2 roku v zlom, nevyhovujúcom stave a komplexnej opravy sa ďalších 10 rokov nedočká a komplexná oprava je zase len výmena koberca.
Všade po celej SR. Nie je to problém, ako sa to opravuje, pretože po miernom investovaní, cca. 150 mld. SKK na prestavbu cestnej siete by aj tak zostalo cca. 7 000 km ciest III. triedy a tie stačí naozaj opraviť len tak, že sa vymení “koberec”, ale nesmie sa potom preťažovať daná cesta.
Pretože potom aj súkromné firmy opravujú cez PPP pre VÚC cesty II. a III. triedy, ale žiaľ, záruka sa aj uplatňuje, ale len na nerovnosti a výtlky, ale nespadá sem toto ako preťažovanie ciest.
Ani cesta TT-Trstín (inak ten kameňolom sa nemyslí asi v Trstíne, ale iný) nie je dnes vyhovujúca, jej statika je porušená, koberec by chcelo vymeniť, ale je to cesta, ktorá je oveľa odolnejšia ako v článku spomínaná cesta.
Inak, pri Hlohovci na moste cez Vah v tychto dnoch konci rekonstrukcia vozovky. Tusim to bola kompletna rekonstrukcia - az od zakladov, lebo sa tu pracovalo vkuse uz niekolko mesiacov. Celkovo sa tato cesta smerujuca na TT v poslednych rokoch podstatne zlepsila - cca 2 km pri Trakoviciach boli prelozene do novej trasy a okrem toho bol na mnohych miestach polozeny novy asfaltovy koberec
V tom clanku sa mysli kamenolom v Losonci, ktory je od Trstina vzdialeny cca 5 km, preto som napisal, ze nech kamiony presmeruju na cestu Trstin-TT.
Ale aj cesta Losonec-Trstin je v katastrofalnom stave, kedze v Smoleniciach je to vlastne stara betonka iba pokryta asfaltom, ktory je uz uplne rozpadnuty, da sa tu ist len okolo 40 km/h a s velkym nakladom zrejme este pomalsie. Zrejme kvoli tomuto kratkemu useku tie kamiony chodia cez Losonec.
No to je jasné, že chodia tade, kadiaľ je to najkratšie, pretože sa šetrí na nafte.
A Smolenice - tak to je úplná katastrofa, aj tadiaľ som nedávno išiel, to je strašná cesta, niečo na spôsob SC-Sládkovičovo. Ale tadiaľ som ja veru išiel 40 km/h a aj to bolo moc … a úzka cesta.
Červeník – O príjazdovej ceste k nadjazdu pri Maduniciach tvrdili niektorí cestári a vodiči, že nie je správne vyspádovaná, a preto ju nie je možné prevziať do vlastníctva a sprístupniť pre autá.
,Nie je to pravda, žiadny takýto problém sme nezaznamenali. Stavba je dobudovaná, už sme poslali aj kolaudačné rozhodnutie a v priebehu dvoch týždňov by ju mohli vodiči začať používať,“ informovala MY-Trnavské noviny Eva Jakabovičová z Krajského úradu v Trnave. Úrad aj vydal stavebné povolenie.
Investorom stavby sú Železnice Slovenskej republiky. Súčasťou stavby bola podmienka, že investor vysporiada pozemky pod cestou. ,Stavebné povolenie sme vzdali preto, lebo investor časť pozemkov pred začatím stavby vykúpil a zároveň uzavrel s majiteľmi predbežné zmluvy o budúcej zmluve o odkúpení pozemkov. Preto sme vydali stavebné povolenie,“ vysvetlila E. Jakabovičová. Cestu síce postavili, no niektorí vlastníci pozemkov začali robiť prieťahy a odmietajú ich odpredať. Napriek tomu v blízkej dobe cestu otvoria. Ako nás informoval hovorca Trnavského samosprávneho kraja.(TTSK) Ivan Krajčovič, bude po kolaudácii patriť cesta pod správu TTSK.
Krátko pred uzávierkou novín sme sa dozvedeli, že cesta už otvorili.
-ras-
Dosť nezmyselne sú rozmiestnené dopravné značky na výpadovke z Trnavy v smere na Nitru po RC R1. Nemám fotku, ale vyzerá to takto:
Normálna cesta sa rozširuje na 2+2 pruhy.
Informačná značka, že cesta pre motorové vozidlá sa začne o 500 metrov.
Len niekoľko metrov od tohto označenia je značka max. povolená rýchlosť 60 km/h.
Nasledujú pripájací a odbáčací pruh.
Za týmito pruhmi je značka koniec Trnavy.
Nasleduje informačná tabuľa o tom, že sa nachádzate na ceste pre motorové vozidlá, po ktorej môžete (auto do 3,5t) ísť 130 km/h.
Podľa môjho názoru je značka max. povolená rýchlosť 60 km/h zbytočná na tomto mieste, pretože tieto odbáčací a pripájací pruh tu rizikom nie sú. Kľudne mohla byť tabuľa koniec Trnavy umiestnená skôr a mohlo byť rozmiestnenie nasledovné:
Koniec Trnavy
Info o tom, že cesta pre motorové vozidlá bude o 500 metrov (za pripájacím a odbáčacím pruhom)
Cesta pre motorové vozidlá
Zmena: Môžete ísť max. 90 km/h a nie max. 60 km/h, pričom je to dostatočne bezpečné a pohodlné zároveň.
Môj názor: Dávajte si tu pozor, je tu často radar - a z praxe poznám, že sa tu automaticky ide už viac ako 60 km/h, dokonca sa ide viac ako 80 km/h, lebo často sa tu už radí do ľavého pruhu a predbiehajú sa pomalé autá v pravom pruhu, čo sa nazbierali v meste Trnava. Tabuľa max. povolená rýchlosť 60 km/h nie je dostatočne dobre a jasne viditeľná ako prvá a je de facto maskovaná jasne viditeľnou a väčšou tabuľou, ktorá informuje o tom, že cesta pre motorové vozidlá bude o 500 metrov a v tejto chvíli naviac vidíte značku koniec Trnavy, takže de facto už nespomaľujete.
Všeobecne si samozrejme treba dávať pozor na premávku - ľavý pruh, výjazd z ČSPH, odbáčací a pripájací pruh, ale max. 60 km/h je tu “zámerná” podľa mňa.
Z hľadiska stavu vozovky od mesta TT po križovatku R1xD1 si myslím, že pre vyjazdené koľaje by sa mala kompletne vymeniť vrchná vrstva asfaltu v pravom jazdnom pruhu a v úseku MÚK by som tak spravil v oboch jazdných pruhoch, aby bolo naozaj bezpečné tu jazdiť max. 130 km/h.
…za odbočením doprava do podjazdu smerom na východný obchvat je dosť problematický neprehľadný výjazd z mestskej časti Modranka. Možno, že tú 60ku tam dali kvoli tomu, na “spomalenie” áut odbočujúcich do podjazdu… pozri mapu
Nesúvisí to s tým, čo si napísal, pretože to ani nedáva zmysel s tým, čo som napísal ja. Naviac by to muselo byť v platnosti aj z druhej strany a to nie je.
Nejak tomu nerozumiem, ale neriešme… Z druhej strany nie je výjazd z MČ Modranka.
Ešte som zabudol jeden dôležitý argument proti tvojmu posunutiu konca TT - na krajnici v smere z mesta sa hojne vyskytujú chodci z MČ Modranka do centra (keďže peší chodník široko ďaleko nikde, až pozdĺž potoka). To sa mi zdá trochu zbytočné posvätiť oficiálnou 90kou ofukovanie chodcov kvôli tým pár desiatkam metrov. Akože nič v zlom, ale koľko sekúnd na tom úseku ušetríš?
Asi si stále nerozumieme, tu aj keby bola 40 km/h, tak sa tu bude jazdiť oveľa viac vzhľadom na celkové rozmiestnenie značiek. Aká sa nachádza pred tou 60 km/h
Chodci na tomto úseku využívajú niečo iné ako samotnú cestu. Keby to malo byť tak ako to ty hovoríš, tak by tu musela byť max. 60 km/h z pravej aj ľavej strany popri ceste a tá tabuľa o informovaní cesty pre motorové vozidlá za 500 metrov by mala byť za upozornením o max. povolenej rýchlosti. Z druhej strany sú tiež neprehľadné úseky tesne pred Trnavou a dokonca tabuľa o začiatku mesta Trnava je čiastočne prekrytá vegetáciou. Chodci v hojnom počte = to je čo ?
A že tomu nerozumieš je vidieť, ale vôbec nechápem, že keď tomu nerozumieš, tak prečo stále sa so mnou hádaš
Ale to som si všímam už dlhšiu dobu, že zásadne so mnou nesúhlasíš na tomto fóre. Nereaguj, keď nerozumieš a ani ja nebudem mať na čo reagovať a potom budeš rozumieť všetkému.
Osobne môžem povedať, že v obciach Šelpice a v obci Boleráz sú naozaj cesty v zlom stave. Narušená statika ciest spôsobuje rôzne nerovnosti a značné sú aj vyjazdené koľaje, opravy sú minimálne vzhľadom na nedostatok financií. Cesta je relatívne pravidelne opravovaná, ale dá sa povedať, že celý cestný ťah TT-hranice s ČR, cesta I/51 je už v horšom stave. Výmena kobercov sa nerealizuje v dostatočnom rozsahu. Najväčšie investície sú v súčasnosti na úseku Biela Hora (horský priechod), kde sa rieši zosuv pôdy.
Obchvat Šelpíc či Boleráza alebo Jablonice nevidím ako reálny do r. 2015 a to z dôvodu chýbajúcich oveľa potrebnejších obchvatov ako sú severný obchvat Trnavy či obchvat Senice. Aktuálne sa začal stavať obchvat Holíča a dlhodobo sa pripravuje (vyčlenené financie už sú) severný obchvat Trnavy.
Obchvat Šelpíc ešte nie je taký náročný, nakoľko je tu rovina a obec je relatívne malá, avšak nemá podľa mňa väčšiu prioritu ako obchvat Boleráza, ten však presiahne z hľadiska nákladov 1 mld. SKK.
Budem kritický, ale ľudia často podceňujú stav cesty a naopak nadsaďujú potrebu obchvatu, pretože na tomto úseku cez obec Šelpice stačí investovať 10-25 mil. SKK na výmenu koberca, čo zlepší situáciu (nebudú otrasy) a je to oveľa jednoduchšie ako stavať nákladný obchvat. To, že obyvatelia bývajúci pri hlavnej ceste trpia, to je pravda, ale na to mali byť pripravený a skôr požadovať opravu cesty ako nereálny obchvat.
Ja som si nevšimol že by som s Tebou zásadne nesúhlasil. Mýliš si ma s niekym iným.
Čo iné využívajú chodci ako samotnú cestu? Trvám na tom, že v úseku od výjazdu z ČSPH do odbáčacieho pruhu do podjazdu sa hojne vyskytujú chodci (aj kreténi cyklisti) preto je značka koniec Trnavy na tom najvhodnejšom mieste na akom by mohla byť.
V opačnom smere nie sú chodci, nemajú odkiaľ ísť. Nepoznáš miestnu situáciu.
Značka značka max. povolená rýchlosť 60 km/h tam momentálne tuším už nie je.
Mne sa nepáčilo jedno: umiestnenie značiek nesystematicky: koniec Trnavy, 60 km/h, cesta po motorové vozidlá v rozsahu 0,5 km. To je maximálne nelogické. Chodci tam byť môžu, ale tam je stav (smer Nitra) 2 pruhy + zjazdová vetva, takže chodci sú ďaleko od premávky. A nakoniec, keď tam tá značka max. 60 km/h už nie je, tak asi to tu niekto prečítal a “zaplo mu”.
…tvoj prvý a predchádzajúci príspevok. Veď v každom opisuješ iné poradie.
a) Bolo to tak ako si napísal v prvom príspevku.
b) Keď odtaľ dali preč bod bod tri, tak sa de iure na tom úseku vôbec nič nezmenilo, takže z Tvojho pohľadu nikomu nezaplo. Zrejme len niekto odniesol do výkupne kovov.
Nechcem ďalej vyrývať, len doporučujem ešte raz prečítať to poradie značiek z Tvojho citátu, body 1 - 6.
Keď si odmyslíme nedorozumenia, je medzi nami rozpor v len tom, že ty tvrdíš, je tam vhodné dať už 90ku, ja tvrdím, že je tam vhodné nechať 60 kvôli chodcom. Tak to môžme uzavrieť…