Oblasť Ružomberka a Dolného Kubína

Z niečím takým sa stretávam na poľských cestách, stredový pás slúži na odbočenie alebo pripojenie…je to praktické len aby to vodiči vedeli používať , len kto vie či to aj takto mysleli u nas

2 lajkov

Máme pre takúto situáciu vôbec zvislú značku?

Osobne si myslím, že najlepším riešením sú fyzické ostrovčeky v nie veľkých rozostupoch, ktoré jasne ukážu, že sa nejedná o klasický jazdný pruh (napokon umiestené smerovacie dosky majú rovnakú úlohu)

1 lajk

vyznačiť farbou na ceste odbočovacie a napájacie pruhy .

Zatial tam nepribudla ziadna zvisla znacka co je tiez metuce

Je to jedna z najlepsich veci ktore su tu v US uz od davna. V zastavanych castiach ked je dost miesta ( a to skoro vsade) su ulice takto riesene. Ale su tam k tomu strednemu pruhu z vonkajsej strany na obydvoch stranach tahane plne ciary. Cize nemozes do toho pasu vletiet kedy sa ti zachce.Prejst plnu mozes len ked odbocujes do lava deda dodvora. Jednoduche.

4 lajkov

Lenže v Európe plnú čiaru nemôžeš prekročiť ani na odbočenie do dvora (na Slovensku to stále neplatí, ale stále verím, že raz to prechodné obdobie skončí)

Vyznieva to ako by to bola ciara zivota. Staci zeby v legislative odklepli: Do dvora mozes. :grinning_face: a to cim skor.

2 lajkov

úplne najjednoduchšie by bolo spraviť plnú v miestach kde nie je odbočenie do dvora.

Kazdych 6 metrov je vjazd do dvora

3 lajkov

6m určite nie. Veď bežný pozemok má cca 12 a viac metrov. Nie každý pozemok má výjazd…Pri troche chcenie by sa našlo riešenie, ale to je už také chytnie sa za slovíčka.

No neviem, ci je “suicide lane” az taky super napad, ked od toho amici uz sami utekaju.

Par krat som videl kolizne situacie v USA pri obchodnych domoch…

https://en.wikipedia.org/wiki/Reversible_lane#Passing_lanes

nie nadarmo to anglani volaju tzv suicide lane cize pruh pre sebevrahov.. je to vysoko riskantny kazdy obeh mozu zacat naraz obehy z oboch smerov a mas zadelano na riadnu havarku.. hrozi priama celna zrazka, nepochopim preco to vobec preslo z bezpecnostnych dovodov by to malo byt absolutne zakazane.. jedine parne pruhy pre oba smery by mali byt schvalene ako legalne, 3 ci 5 pruhy su vysoko nebezpecne a rizikove

2 lajkov

Nechapem o com je tu diskusia. Ved v Hubovej su vsetky domy na jednej strane takze problematicke je odbacanie z/na smer RK >> ZA. Smer ZA >> RK uplne staci jeden pruh

Nejak sa nerozumieme. Ja hovorim ze tie stredne pruhy su v zastavanych castiach kde su limity 25 az 40mil/ hod. Mensie a spokojne mestecka, nie na nejakych hlavnych tahoch alebo na takom moste co ja vyssie na fotke.

tiež si odtiaľ pamätám tieto pruhy a za mňa super riešenie, nejde o suicide lane, ktorá je určená na predbiehanie, ale taký stály pripájaco-odbočovací pruh, ktorý pokiaľ si dobre pamätám bol z oboch strán ohraničený žltou čiarou a z času na čas namaľované odbočovacie šípky na zemi.

par km od SK hranic :

3 lajkov

Uz vidim, ako ten umysel “iba na odbocenie” budu respektovat SUV s BA znackou…

1 lajk

Domaci budu tiez chciet z dvorov prejst na smer na ZA.

3 lajkov

tak samozrejme to je celkom iny pripad ja som mal skor na mysli tie hlavne tahy tam si to vobec neviem predstavit naopak je to velmi nebezpecna vec predpokladam ze ten stredny obiehaci pruh aspon spravia sirsi zeby sa v pripade hroziacej kolizie dalo na sirku obehnut a vyhnut sa akemukolvek stretu

Presne ma napadlo Poľsko - Zakopané