Oblasť Martina a Turčianských Teplíc

Keď už sme u toho OT s odbočovaním vpravo na červenú: pred 40 rokmi, keď som chodil do autoškoly, existovala možnosť dať vedľa červeného svetla bielu tabuľku s namaľovanou zelenou šípkou. Bolo to lacné, nežralo to elektrinu, nevypálila sa v tom žiarovka zmamenalo to, že na červenú môžeš odbočiť doprava, keď dáš prednosť tým, čo majú zelenú.

predvcerom v MT na obchvate facebook.com/turieconline/p … 55/?type=3 :smiley:

to si akože fakt seriózne za plnej premávky robili na obchvate predvolebnú otváraciu parádu a obmedzovali dva jazdné pruhy? už len za to nakopať do zadku!! to sú čo sa spôsoby!? nedalo sa o pár metrov vedľa na parkovisku, že? a perlička.. popri ceste všade samé billboardy, kam sa človek pozrie… billboard.. zvoľte mňa, zvoľte mňa, bude lepšie, zvoľte mňa lebo ja ukradnem o milión eur zo štátneho rozpočtu menej.. no skoro som sa tam zgrcal..
dnes som si prešiel obchvat v oboch smeroch.. táto robota že stála 18 mil. eur? jeden mostný záver ok, druhý mostný záver drb drb.. a opačný smer to isté.. ibaže rovno drb drb a drb drb.. veľké plus za betónový povrch telesa vozovky pred križovatkou.. až na to, že to vyzerá, ako keby to po večeroch robil nejaký pišta s jožom pomocou krivej laty po šiestich borovičkách.. vykydli betón rovno z domiešavača, trochu zarovnali aby sa nepovedalo a serus čau, dneska padla..
o nevhodnosti modrého podkladu na novom ternovom značení pri miestnych cieľoch sme tu diskutovali už niekoľko krát.. to je hrúza.. ale vysvetlil by mi niekto, čo je toto za perlu? prečo je na dvoch križovatkách centrum na bielom podklade so symbolom centra a na tretej križovatke je už stratené na modrom podklade medzi ostatnými cieľmi? je to strašne mätúce..
gallery/image_page.php?album_id=132&image_id=32007
gallery/image_page.php?album_id=132&image_id=32008
gallery/image_page.php?album_id=132&image_id=32009
chaos, chaos a ešte raz.. strašný chaos.. jedinú výhodu má tern v tom, že je výborne čitateľný na veľkých portálových značeniach.. to je fakt neodpriečiteľné plus a veľký prínos.. no ale vo všetkých ostatných smeroch.. :unamused: tiež by ma zaujímalo, prečo sa pri dodatkových tabulách (E12 a pod.) použil grotesk.. toto značenie nepodlieha ternu? na preložke I/50 pri MUK Bánovce - západ som toto značenie videl s ternom..

tak toto som vôbec nepochopil. I/65D so 6 úrovňovými križovatkami označiť ako R3? veď tá cesta ide stredom mesta a tie križovatky spájajú jednotlivé mestské časti, iba jedna tam je kvôli OC.
90tka na I/65D? Veď tam bola kedysi 60tka dokonca.
A spojenie nového privádzača R3 a I/D65 je predsa I/18.

Tomas PO, je to aj teraz možné. Existuje na semaforoch pri odbočovaní doprava predsa zelená šípka pri červenej, ktorá umožní presne to o čom som písal. Je to len o dopravných inžinieroch, ako zanalyzujú situáciu, resp. ako sa im chce. V USA je to zjednodušené iba zákonnou úpravou, aby nemuseli na "každý " semafor montovať ešte ďalšie svetlo so šípkou. U nás by to tiež šlo, keby sa chcelo. Odhadnem, cca 80% času v priebehu dňa stojíme na svetelných križovatkách pri odbočovaní doprava, a žiadne auto nejde. Na druhej strane ide aj o tisíce litrov paliva, ktoré zbytočne sa míňajú.

Rasto
diskutujúci

Obrázky: 20
Založený: 28. Máj 2015 11:39

Je to mimo temi,ale trochu upresnim. Neni to len v niektorych statoch,ale aj v oblastiach. Napr: v New Yorku v meste, na cervenu do prava odbocit nemozes, ale u nas “na dedine” to znamena na Long Island alebo v NJ ano. Akurat ze mas " na rohu" pockat 3s. Niektore krizovatky z kamerami este aj to monitoruju.Instruktor skolenia nam ukazoval tiket, na ktorom bolo jasne zdokumentovane ze stal tam len 2.65sek.

yombie, na tretej tabuli je zrejme myslené Vrútky-centrum, nie je to centrum v MT, je to vlastne cieľ mimo MT.

Ja sa zase pýtam, prečo jeden miestny cieľ (centrum) je na bielom podklade a iné miestne ciele (Podháj) na modrom? Samozrejme to bolo lepšie, keď boli všetky na bielom podklade.

úprimne ma ale nezaujíma čo si niekto “zrejme myslí”.. značenie má podliehať norme.. a bodka.. malo by byť jednoduché, jasné, prehľadné a hlavne výstižné.. to že sme slovami FANUSIKa “banana republic” na tom nič nemení.. je mi nad slnko jasné, čo si chcel povedať, ja som to tušil už keď som postoval ten predchádzajúci príspevok, ale kto má prosím ťa v 70 km/h rýchlosti za plnej premávky lúštiť, či ide o centrum Martina alebo Vrútok alebo nedajbože nejaký iný miestny cieľ, ktorý sa volá Centrum.. keby som chcel tomu čiastočne pomôcť, tak tam uvediem tú chýbajúcu pomlčku ako si správne podotkol.. keby som ale nebol lenivý, nekompetentný a obmedzený projektant DZ a naštudoval som si aspoň čiastočne normu alebo nejaké podklady k novému dopravnému značeniu a nerobil by som to len tak hala-bala ako sa to robí posledného polroka, tak zistím.. a to veľmi rýchlo.. že to šlo urobiť aj takto: gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=32010 jednoduché, jasné a prehľadné.. nepochopí asi len úplný debil :wink:

Hlavne to “Centrum” tam ani nemuselo byť. Stačilo “Vrútky”.

len jedna taká maličkosť, čo som si dnes všimol. nové kilometrovníky na I/65D nemajú v označení cesty 65D ale iba 65. je to také zvláštne, keď pred Martinom na zrekonštruovanom úseku Príbovce - Košťany sú nové kilometrovníky s označením 65 a číslami napríklad 132 km a potom zrazu na obchvate v MT sú také isté kilometrovníky s označením 65 ale napríklad 6 km.

yombie a okorec, súhlasím. DZ má byť jasné a prehľadné, aby sa dalo čítať v rýchlosti, ktorá je na danom úseku povolená. Čiže miestne ciele čiernou na bielom podklade, ako to bývalo doteraz a ako to býva aj inde. Či je niečo kurzívou je oveľa ťažšie rozoznateľné. A tie Vrútky naozaj stačili bez “centrum”, pretože to nie je miestny cieľ, je to smer do iného mesta.

Mimochodom, v sobotu som na križovatke “Trenčín - juh” odbočoval smerom do Brna, tak som si lepšie všimol tie nové tabule. Dosť dlho mi trvalo, kým som objavil najpodstatnejší údaj - vzdialenosť ku križovatke. V tom chaose sa tento údaj úplne stráca.

Inak tu Panelku už by mohli rekonštruovať na polprofil R2. Bolo by to ekonomickejšie.

pred mesiacom som o tom pisal tu :slight_smile:
[url]Budovanie rýchlostnej komunikácie R4]

Teda R3 ešte :slight_smile:
Nestačim čítať všetko no :slight_smile:

Nevie niekto, ako to vyzerá s tou panelkou Príbovce - Turč. Teplice? Minulý rok bola v médiách oficiálne informácia, že rekonštrukcia začne v apríl - máj 2016 a bude trvať cca 2 roky. Ale akosi je ticho a o ničom sa nehovorí zatiaľ..

Ja som tam jazdil este po betonke. To je zabavne ze tu kazdy hovori o panelovej ceste. Ta musi teda vyzerat :slight_smile:

Dnes bolo zverejnene PO na “Rekonštrukcia cesty I/65 Turčianske Teplice - Príbovce km 113,500-129,000, odstránenie havarijného stavu” : uvo.gov.sk/vestnik/oznamenie/detail/337358 . Takze reko slavne neslavnej betonky sa pomaly blizi.

odhadovana hodnota cca 30,6 mil. €
predpokladane vyhlasenie VO 24.06.2016

:astonished: Aleluja
Si posol dobrých správ.
Tak zjavne už SSC všetky problémy vyriešila.

hovori sa ze by sa to malo robit naraz aj s Kremnickymi Banami. je tam nieco aj o nich pisane?

google.sk/maps/dir/48.87352 … m2!4m1!3e0

Výborne. Chcelo by to nejaké podrobnejšie informácie, snáď budú čoskoro. Hlavne, aby tam nenaprojektovali nejaký kruháč, ako je u nás pri rekonštrukciách jednotiek “dobrým” zvykom, napr. I/62 pri Sládkovičove

mam take nepekne tusenie ze minulorocna nekonecna oprava cesty pribovce - kostany nebola moc kvalitne vykonana, dnes som tade siel na biku a uz su pokreslene zltym sprejom za krajnicou miesta, kde ju treba opravovat a je to priblizne kazdych 100m…