SSC vyčlenila na investíciu “I/75 Galanta-obchvat 1.stavba” na rok 2007 celkovo 22 mil. SKK, z EÚ (ERDF).
Mesto Šaľa si na rekonštrukciu pešej zóny vzalo úver vyše 40 mil. SKK.
Cestujem cez Galantu pomerne často vlakom aj autom. Zatiaľ nevidno žiaden pohyb. Podľa Galantských novín sa má výstavba začať niekedy v apríli 2007 stavbou kruhového objazdu na ceste 75 a príjazdovej cesty v dĺžke cca 1km z kruhového objazdu k areálu firmy SAMSUNG.
Šaľa má pred sebou rok platenia dlhov predošlého vedenia
sme.sk/c/3178740/Sala-ma-pre … denia.html
NITRA 5. marca (SITA) – Mesto Šaľa má pred sebou rok splácania dlhov a stabilizovania financií. Po predchádzajúcom vedení mesta zostali nezaplatené faktúry vo výške 12 miliónov korún. Ďalších 43 miliónov korún musí mesto zaplatiť stavebnej firme za výstavbu pešej zóny. Riešiť to budú úverom. Pešia zóna bola navyše spravená nekvalitne a najmä dlažba si vyžiada ešte množstvo opráv. Ako povedal pre agentúru SITA zástupca primátora Jozef Mečiar, „prístup predchádzajúceho vedenia k mestským financiám pokladáme za nezodpovedný. Tlačenie dlhov pred sebou treba raz zastaviť a my sme sa rozhodli, že to zastavíme práve tento rok.“
Prioritami nového vedenia Šale bude väčšia transparentnosť pri nakladaní s mestskými peniazmi a zlepšenie informovanosti obyvateľov o chode samosprávy. „Investičné akcie plánujeme tento rok menej finančne náročné a také, ktoré sa dajú financovať z fondov Európskej únie,“ uviedol Mečiar. Pripraviť chcú podmienky na začatie individuálnej bytovej výstavby. Chystá sa aj nová organizačná štruktúra mestského úradu, ktorá počíta s redukciou počtu zamestnancov o desať až 15
-
- 2007 9:53:00 | Copyright © SITA 2007
Problémy s kompou hnevajú obyvateľov
Mesto Galanta informuje o plánovanom obchvate. A tu je výpis z územného plánu.
Základné údaje o navrhovateľovi:
Slovenská správa ciest
Investičná výstavba a správa ciest
Miletičova 19
820 05 Bratislava 25
Základné údaje o zámere
Cesta I/75 Galanta – obchvat
Účel:
Účelom posudzovanej stavby je vybudovanie obchvatu mesta Galanta od vstupu do mesta zo smeru Bratislava – Sereď (cesta I/62) po výstup z mesta smer Šaľa – Nové Zámky na ceste I/75.
Základnú komunikačnú sieť mesta Galanta tvorí cesta I/75, ktorá prechádza centrálnou časťou sídelného útvaru a plní funkciu východno-západného prepojenia zo smeru Bratislava a Nové Zámky.
Funkciu severo-južného prepojenia tvorí cesta II/507, ktorá sa napája na cestu I/75 severne zo smeru Sereď, v centrálnej časti sídla je vedená v peáži s cestou I/75 (po uliciach Hlavná a Bratislavská) a peáž opúšťa v západnej extravilánovej časti sídla v smerovaní na Dunajskú Stredu.
Cesta II/561 vychádza z križovatky ciest I/75 a III/5617 a umožňuje ďalšie južné prepojenie až na hraničný prechod Slovensko – Maďarsko (Medveďov).
Navrhovaný cestný obchvat bude riešiť odklon tranzitnej dopravy z centrálnej časti mesta mimo obytnú zónu mesta Galanta, následkom čoho bude odľahčenie vnútromestských komunikácií, vybudovaná príjazdová komunikácia do priemyselného areálu spoločnosti Samsung Electronics Slovakia, s.r.o. v meste Galanta.
Na rekonštrukciu príjazdových komunikácií k areálu firmy Samsung Electronics Slovakia, s.r.o. bol Uznesením vlády SR č. 1219/2002 zo 06. novembra 2002 schválený návrh na poskytnutie podpory na rekonštrukciu príjazdových komunikácií k priemyselnému areálu firmy Samsung Electronics Slovakia, s.r.o. v meste Galanta. Podľa schváleného rozpočtu budú použité finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu, vyčlenené v kapitole Všeobecná pokladničná správa na program budovania priemyselných parkov, a to na:
- rekonštrukciu miestnych príjazdových komunikácií (Ul. Priemyselná a Parková) k priemyselnému areálu firmy Samsung Electronics Slovakia, s.r.o.
- vybudovanie kruhového objazdu na križovatke ulíc Parková a Esterházyovcov so štátnou cestou I/75 v meste Galanta.
Nariadením vlády SR č. 111/2003 Z.z; ktorým sa mení a dopĺňa NV SR č. 183/1998 Z.z; ktorým sa vyhlasuje záväzná časť územného plánu veľkého územného celku Trnavský kraj, sa vyhlásili záväzné regulatívy funkčného a priestorového usporiadania územia. V oblasti rozvoja dopravnej infraštruktúry, cestných komunikácií a objektov v okrese Galanta boli vyhlásené nasledovné regulatívy:
- rezervovať priestor na výhľadové vybudovanie mimoúrovňovej križovatky ciest I/62 s I/75 pri Sládkovičove
- upraviť priestorové a smerové vedenie cesty I/75 na kategóriu S 11,5/80 zahrňujúcej budovanie prieťahu cesty po južnom okraji Galanty v dĺžke 2,9km v kategórii MS 14/60
- upraviť priestorové a smerové vedenie cesty II/507 na kategóriu S 9,5/80 s rezervovaním:
- koridoru obchvatu Mostovej v dĺžke 2,9km
- koridoru obchvatu Vozokán a Tomášikova s vyrovnaním trasy po hranicu okresu v dĺžke 6,8km
- koridoru obchvatu Galanty na severovýchodnom okraji mesta v dĺžke 2,3km
Posudzovaný zámer „Cesta I/75 Galanta – obchvat“ v zmysle zákona NR SR č. 127/1994 Z.z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v znení neskorších predpisov je zaradený do kapitoly Dopravné a spojové stavby a zariadenia, položka č. 2 Výstavba, prestavba alebo rozšírenie jestvujúcej cesty I. a II. Triedy. Vzhľadom na projektovanú dĺžku cestného obchvatu zámer spĺňa podmienku pre zaradenie do časti A prílohy č. 1 zákona, t.j. činnosť podlieha povinnému hodnoteniu.
Miesto realizácie:
Kraj: Trnavský
Okres: Galanta
Mesto: Galanta
Posudzovaná výstavba obchvatu Galanty bude prechádzať cez katastrálne územia mesta Galanta s prislúchajúcimi mestskými časťami Nebojsa, Hody, Javorinka a katastrálne územie Sládkovičovo, Šaľa, Košúty, Čierny Brod, Mostová, Matúškovo, Topoľnica a Kajal.
autor: Mesto Galanta, info@galanta.sk
dátum: 25. jún 2004
inak zaujimavu vec som nasiel
ak by to bola pravda, tak zrejme by si mozno zopar ludi zvolilo namiesto useku sered - sladkovicovo, radsej dolna streda - galanta - sladkovicovo …
Sereď - Sládkovičovo (I/62), je vo veľmi dobrom stave. Bol na nej vymenený povrch (neviem do akej hĺbky) pred dvoma, či troma rokmi a je to cesta, ktorá vo výbornom stave. Trošku ju devalvuje to, že hlavne v letných a jesenných mesiacoch ľudia z Veľkej Mače obsadia obe strany cesty s bedničkami a vo veľkom tam predavajú zeleninu. Treba tadiaľ jazdiť veľmi opatrne, i keď každý vodič, ktorý tam zastane za účelom nákupu porušuje predpisy (plná čiara na krajnici - zákaz zastavenia). Celý opravený úsek je mimo intravilánu obcí (vrátane toho, ktorý obchádza V. Maču.)
Nemyslím si, že sa tu porušuje akýkoľvek predpis, pretože okrem iného je tu aj doplnené dopravné značenie informujúce o znížení max. pov. rýchlosti a to práve pre dôvod predaja ovocia a zeleniny. Myslím, že tu je práve výnimka.
Znížená rýchlosť je v smere Sereď - Sládkovičovo a je z dôvodu výjazdov z dvorov domov, ktoré sú na tej strane postavené. V opačnom smere znížená rýchlosť nie je. Ak by tam bola výnimka, musela by byť vyznačená (aspoň si myslím), pretože inak by si výnimku musel každý domýšľať, čo je dosť problém.
Plná čiara je stále plná čiara. Ak tam chceli povoliť zastavovanie, mali nakresliť prerušovanú. Zelenina sa tam nezačala predávať teraz a prednedávnom opravovali povrch, čo znamená, že aj prekreslovali dopravné značenie.
Dobre no. Ja tam pravidelne zastavujem. Pretože sú tam najlepšie melóny široko-ďaleko. Bezpečne odstavím auto na kraj cesty a ešte som tam nikdy policajnú hliadku nevidel. Čím to teda bude
Inak keby sa mi pokazilo auto, tak tam nesmiem zastaviť
A inak tí predavači - buď sú na svojich pozemkoch alebo mimo cesty.
To že si tam široko-ďaleko nevidel žiadnu hliadku neznamená, že neporušuješ dopravné predpisy. Mám pocit, že som tam raz vzhliadol robiť policajtov poriadky. Myslím si, že sa nájdu aj nebezpečnejšie veci, ktoré možu policajti kontrolovať, ale aj tu to hlavne vo vyťaženejších časoch nie je zrovna sranda, keď Ti niekto ešte zahryzujúc sa do melóna vyštartuje do cesty. Tým čo tam predávajú policajti ani nič nemôžu, pokiaľ sú so svojimi bedničkami až mimo cesty (čo sú, určite sa už poučili) Jedine na koho majú dosah, sú vodiči, pretože porušujú dopravné predpisy.
Vyhláška rozlišuje pojem zastavenie a zastavenie vozidla (znie to blbo, ale je to tak). Zastavenenie je definované ako znehybnenie vozidla na čas potrebný na nastúpenie, či vystúpenie osôb, alebo naloženie, či vyloženie nákladu (môže byť zakázané použitím dopravného značenia). Zastavenie vozidla je definované ako zastavenie u dôvodu dopravnej situácie (zápcha, havária, dopravná značka STOP), alebo znefunkčnenia vozidla (porucha, priama účasť na dopravnej nehode). Čiže nie je závislé na rozhodnutí vodiča, ale okolností.
(Poprosím Ťa presunúť týchto posledných pár príspevkov do I/62 SC-Sereď, tu sú už celkom OT. Možno okrem môjho prvého, ktorý reagoval na možnosť presunu preferencií vodičov z I/62 na II/507+I/75, ten by sa možno zišiel zduplikovať, aby sa nestratili náväznosti)
Bude to tym, ze policajti na to kaslu. Inak, pre tvoju informaciu:
Co presne znamena zastavenie a statie uz vysvetlil Cavo.
Ja presúvanie príspevkov v rámci tém nerobím, nakoľko to neviem a už sa to ani nemienim učiť.
A posledná poznámka: budem na tejto ceste zastavovať aj naďalej ako doteraz. (melón kupujem celý a konzumujem ho doma, určite do neho nezakusujem) Možno porušujem predpis, možno nie, ja by som si to zdôvodnil - technická príčina auta. A nezaujíma ma, že je niekto proti tomu, tak ako ma nezaujíma, že tu nehliadkuje častejšie polícia. Ak mi niekto dá pokutu, tak ju zaplatím. To ovocie za tie dlhé roky stálo za to.
Doprava veľmi negatívne ovplyvňuje životné prostredie Galanty, vybudujú obchvat
dialnice.info/viewtopic.php?t=6802
Toto ma zaujalo po tej stránke, že príde minister ŽP a bude rozprávať, ako sa bude stavať obchvat, pričom to vôbec nie je v jeho kompetencii a keby teda chcel byť spravodlivý, tak potom by musel on prvý dať celý svoj rozpočet na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest, na opravy ciest I. triedy, na výstavbu cestných tunelov na horských priechodoch, na opravy ciest II. a III. triedy, na výstavbu ďalších, menších cestných obchvatov. Ale je to často MŽP, ktoré blokuje výstavbu a má námietky …
Cesta II/507, severovýchodný obchvat Jahodná v dĺžke 1,3 km - 292 mio skk
Cesta II/507, obchvat Veľkých Dvorníkov v dľžke 2,2 km - 795 mio skk
v rokoch 2009 az 2011
Keby sa urobil obchvat Cabaj-Čáporu na ceste Trnovec-Nitra, mohla by sa pokojne prečíslovať na cestu I. triedy. Je to jedna z najlepších ciest II. triedy na Slovensku si myslím.
Čo dodnes nepochopím je výstavba ciest II. a III. triedy v týchto okresoch, v tejto oblasti. Tu, kde je fantastická rovina, sa postavili cesty úzke - ako keby sa nepamätalo na rýchlejší rozvoj ako inde, cesty síce rovné aj niekoľko kilometrov, ale potom zrazu ostrá pravouhlá zákruta. Prešiel som tento región tento týždeň. Ako hlavné vysvetlenie: boli spory medzi jednotlivými sedliakmi, takže už poľné cesty, kde sa s povozmi jazdilo boli takto stavané a tie cesty boli častokrát hranicami polí. Ale nepochopím, prečo to štát neodstránil a keď staval cesty, na ktoré aj tak musel dávať množstvo kameňa a vymeriavať ich, tak prečo to nebolo spravené poriadnejšie. Pochopím tieto zákruty v obciach, je ich neúrekom aj v nich, doradu, ale nepochopím ich mimo obcí.
Ďalšia chyba, vzniknutá už v minulosti: sú tu prepojenia hlavne sever-juh, chýbajú západ-východ. A sever-juh sú také, ako som opísal. Takže ten rozvoj je tu potom slabý, respektíve ako stúpa motorizácia, tak stúpa počet vážnych dopr. nehôd. A to sa týka aj celého juhu v NR kraji.
Štát stavia obchvat Galanty. Tam sa celkovo do cestnej infraštruktúry investujú značné financie, do KO, do opráv MK, chodníkov atď. Kde chýba obchvat, to je mesto Šaľa, kde štát ochotný investovať nie je a je to scenár napr. Trnavy - kým tam nepríde veľká investícia, nebude mať štát záujem. DS má viac-menej dopr. situáciu zvládnutú dobre a aj keď by sa obchvat hodil, štát obchvat DS do r. 2010 začať stavať neplánuje. Len upresním, že DS obchvat má, len nedostavaný.
Nemá adekvátne podložie.
Obchvat Cabaj-Čáporu by bol trošku problematický, pretože táto dedina je dosť široká. Myslím si, že tu nie je treba cestu I. triedy, kedže medzi NR a SA sa dá s relatívne malou obchádzkou prejsť cez R1. Skôr mám pocit, že by mali na oboch koncoch obce pribudnúť spomalovacie ostrovčeky (prípadne aj na ostatných častiach obce Pereš, Riegler a asi aj Nový Cabaj) a na hlavnej križovatke v centre okružná križovatka, aby sa trošku podarilo ubrzdit letcov, čo tam lietajú príliž nízko.