Novinky vo fóre

kozmeticka zmena, userom, ktori maju nad 1000 prispevkov sa uz bude vo fore zobrazovat len “Príspevky: > 1000” :wink:

trosku dolezitejsia zmena => skusobne bol spusteny WORM => write once, read only t.j. pouzivatelia a ani moderatori nemozu mazat a upravovat svoje prispevky, mazat prispevky moze len admin t.j. ja :wink:

koncom januara pribude aj trash bin :slight_smile: teraz to z casovych dovodov nestiham :slight_smile:

pocuj aquila … ale ak mozes tak ten tash urob tak aby ani z neho sa nemazali prispevky … ale boli iba neviditelne (tak by mala vyzerat spravna datova politika) … je to z roznych dovodou … a jeden z tych hlavnych nikto ta nemoze obvinit ze mazes prispevky … :wink:

Vzhľadom na to že sa nezohľadnila moja pripomienka, ktorú som viackrát zdôrazňoval ohľadom úpravy príspevkov tak ja na tomto fóre končím s písaním príspevkov. Definitívne až do ďalších zmien.

Okrem toho prestávam aj s funkciou moderátora a odchádzam z nej. Moderátorom môže byť len ten, kto súhlasí s pravidlami fóra a aj ten kto prispieva na fórum, aby ho poznal a mal právo ho moderovať. Ja už nepĺňam ani jednu túto zásadu.

Fóru prajem aby sa s novými zmenami darilo lepšie než doteraz. :sunglasses:

Ja budem reagovat na 3 predchadzajuce prispevky a bol by som rad keby som dostal aspon niekolko odpovedi. :arrow_right:

aquila:

1. Co ta konkretne viedlo k kozmetickej zmene, ked profil sa nezmenil a hlavne ked to nie je bezne na inych forumoch. Osobne je mi to jedno, ale na druhu stranu - komu to prekazalo, ze je jasne uvedene kto ma kolko prispevkov :question:

2. WORM - OK - ale v takom pripade tu uz nemusia byt moderatori. Nemaju ziadne pravomoci okrem moznosti presunut a zamknut temu - ale to uz zvladnes aj ty sam ako admin. Inak je mi uplne jedno aka je tu struktura vedenia forumu. Moj nazor na moje posobenie moderatorov pozna cele forum. Ak chces mat vsetko vo svojich rukach - OK - ale to si nemusel na zaciatku vytvorit moderatorov a neboli by ziadne problemy, … ale pokial viem tak je to z dovodu, ze nemas cas. Ale je to tvoje rozhodnutie.

3. Co je to “trash bin” :question:

random:

1. Ake su dalsie dovody :question:

2. A ty osobne ked kritizujes system (zjavne ano podla toho ze presadzujes zasadne zmeny do systemu) tak preco nechces byt moderatorom (preco si nim nechcel byt) :question: - mas snad pristup do databazy - ako mozes vediet ako sa tu mazu prispevky :question:

Caesar:

1. Ja som nenasiel aka pripomienka a ked uz si sa rozhodol spravit takyto zodpovedny krok, ze si to oznamil tak je to dost zasadne, ale asi sa len mylim a neviem danu pripomienku najst. Tak keby mi to niekto napisal aj cez IS.

2. Clovek, ktory sa vzda vsetkych funkci, … ktory stale pise ze forum je admina atd. a zrazu (pre mna) napise, ze nesuhlasi s pravidlami forumu a odide z funkcie moderatora - tak potom ked nesuhlasi s pravidlami, tak bol snad vyluceny ako feroslav :question: alebo je to nieco ine :question:

Trash bin - odpadkovy kos, nieco ako funguje aj vo Windows, najpr zmazes iba “logicky” t,j presunies do kosa a nie je viditelny na povodnom mieste.
potom to zmazes fyzicky (ak chces) = vysypes kos

Mazanie
Je to vidiet na pocte prispevkov a ID pridaneho prispevku kolko bolo zmazane.
Ked je medzi pridanymi prispevkami medzera v id, znamena to, ze bolo nieco zmazane.
Pripadne si niekto pamata nejaky prispevok a na dalsi den ho nenajde.

Random z pohladu IT pozna notoricky rozsireny system dvojstupnoveho mazania, ktore sa pouziva tam, kde ide o dolezite udaje.
A takymi hadam prispevky ctenych uzivatelov su.
Prispeje to aj k urovni fora, lebo si treba lepsie premysliet, co napisem, ako vizitka to ostane pre vsetkych citatelov. ( 2x mysli, raz pis)

Kozmetika
Tu sa musim zastat Aquilu.
Su tu rozne nazory diskutovane na ranky, hranice poctu prispevkov.
Urobil teraz jednu a niekomu sa to nepaci.
Predtym sa to nepacilo niekomu inemu.
Taky je zivot.
Myslim, ze je dost zasadne nepodstatne.

Vzdy bola snaha niekomu vyhoviet a vysledok bol nasledne kritizovany az zneuzivany.
Ako priklad kozmetickej upravy uvediem zmenu SS na IS.

Nasla pochopenie u admina, zabrala minimum casu - do 10 minut, SS ma urcitu symboliku, IS je neutralnejsie. Kde je problem?
A niekomu predsa vadilo, ze Adoasovi sa tu plnia zelania “na rozkaz”.
A po par dnoch si vsetci zvykli a predpokladam, ze to uz nikomu ani na um nepride.

Urcity uzivatelia dostali specialny rank ako prejav vdaky.
Ak niekto tiez chce specialny rank a mysli si, ze mu patri nech napise.
Ak je to pren dolezite.

Zmeny
Admin zaviedol nejake zmeny, som si isty, ze zhodnoti ich dopad a potom sa kvalifikovane rozhodne co dalej.
Vase komentare k tym poslednym zmenam su iste hodnotne a podnetne a prispeju k tomu, aby sa rozhodol spravne.
Ak by to nevyskusal, nema moznost to “odsimulovat” inde.

dakujem za trpezlivost, ak ste sa docitali az sem.
B;

1. dovod je prosty “datova politika” … nikde som nevidel aby sa z DB mazali fyzicky data … tiez zasah jedneho uzivatela do prispevku druheho uzivatela je nepripustny (ak nie je forum moderovane) … spravne by ho mal vediet vymazat len logicky a na jeho mieste by sa mal ukazat text preco bolo zakazane zobrazovanie prispevku… nakoniec by mal vediet moderator zakazat pristup k foru danemu uzivatelovi (kick, bahn) - bud na nejaku dobu alebo na trvalo (kym si to nerozmysli) … podla mna uprava prispevkou by mala byt povolena .. ja som ju tiez viac krat pouzil, necudo pretoze mam poruchu znemoznujucu mi pouzivat gramaticku (zjednodusene povedane) … ale v DB by mal ostat ten prispevok taky aky bol na zaciatku a jeho upravy by sa mali ulozit do DB ako jeho DIFF (iba rozdieli od povodneho textu) … nuz ale toto je velmi narocne na vypoctovy vykon … takze priklanam sa k moznosti priamej zmeny … a hlavne ked ho uz viem vymazat … tak preco nie zmenit?!

2. nekritizujem system … sam taketo systemi (plus minus) som pomahal/pomaham tvorit (pre zakaznikov) … ja som len vyjadril nazor (kritiku povedzme) na datovu politiku … z dovodu ze som si precital par veci o tomto fore kde boli napisane veci ktore sa mi nepacili lebo to tak celkom nebolo (bol to jednostranny malo objektivny a dos hnusne napisany (skoro az hanobiaci) text na toto forum) … preto som napisal co som napisal a ze som tim aquilovi dal chrobaka do hlavi … tak to berem ako pozitivum…
    … k moderovaniu poviem iba tolko ze aj ked som precital na tomto fore hojnu haldu prispevkou (vela z nich nemali celkom informativny charakter) neviem ci by som sa na to dal… cas by mozno aj bol ale preco je vas ako hadov;) tak preco … a nikto ma o to neprosil .. sam sa vtierat do niekoho priazne nebudem … stratil by som tym smoju objektivitu
    … nemam pristup do DB … ak by sme mali setko brat doslovne tak ani admin bi nemal mat moznost … ale kedze to nejde tak je to iba na jeho moralnych zasadach … preco viem ako sa mazu vysledky lebo to (intuitivne) vidim … za tie roky nieco o tom viem … a admin (auqila) mi to nevyvratil… takze stale tvrdim svoje .. to poznas : dajte mi pevny bod a ja pohnem svetom - dajte mi dokaz a klaknem na kolena a budem sa kajat :wink: no zatial dokazi hovoria inak … je to tak aj pri transrapide … ja mam dokazi ale vy len argumenty, som proste taky verim prevazne empirickym argumentom potom teoretickym a ked nemam ani tie tak skusam to s tym zvyskom

chcel by som sa v rychlosti vyjadrit, som teraz kusok viac busy ako je zvykom, ale aby bolo jasnejsie. ale pekne poporiadku.

1. trosku ma mrzi reakcia caesara, ale ma na to pravo, ktore mu neupieram.

ale rad by som vedel, ze ktora pripomienka nebola zohladnena ? lebo ja som si ozaj neni vedomy ziadnej. ohladne odppisovania na IS, bohuzial, som bol v poslednej dobe docela busy a to sa minimalne do konca januara nezmeni, takze aj ostatnym sa ospravedlnujem, ak neodpoviem hned.

1. ohladne zmien, uvidime ako sa osvedcia a co to prinesie. dovod pre zavedenie WORMu, bolo hlavne to co spomenul B; a co ma viedlo k tejto zmene po dlhodobejsej analyze inych for. a tam to tiez vedie k velmi slusnej diskusii, lebo kazdy si ozaj viacej premysli co napise ak si je vedomy, ze nema moznost to upravit ani zmazat.

WORM tu bol od zaciatku, ale ja som ho neaktivoval, lebo tiez mam rad ked je mozne si prispevky dodatocne upravovat. no ako som povedal, pozorovanim inych for ukazalo ze na WORMe predsa len nieco moze byt :wink: ale ako som povedal, uvidime ako sa to prejavi v praxi na dialnice.info

1. co sa tyka postingov, tak preto su vo fore vidno len 1000+, aby to zbytocne neprovokovalo. ja dokonca uvazujem o uplnom odstraneni zobrazovania poctu prispevkov, budu sa zobrazovat len a len ranky. skratka nechcem tu mat hon za pocet prispevkov.

v profile sa to zobrazuje zatial presne preto, lebo tam moc ludi nechodi, navyse zrejme zavediem aj to, ze pristup k plnemu zobrazeniu profilu inych uzivatelov budu mat najprv len zaregistrovany ale uvazjem dlhodobe, ze to bude bonus pre tych co su sucastnou d-plus programu :slight_smile:

a celkovo planujem, zopar veci, ktore budu dostupne len pre tych co su sucastou d-plus :slight_smile:

1. ohladne tienoveho mazania, tiez som o tom uvazoval, ale s diff implementaciou by to bolo docela hodne komplikvane, tak uvidim ako to dopadne. som si moznosti trash binu pozrel medzi sviatkami len zbezne. viac sa bude riesit koncom januara/zaciatkom februara.

celkovo by som chcel povedat, ze sa snazim len zachovat vysoku uroven fora a maximalne vyjist v ustrety uzivatelom aj co sa tyk roznych features ( s velkou pomocou B; ). uvidime ako sa prejavia tieto nove zmeny, ale dufam, ze to bude pozitivne :slight_smile:

v rychlosti som urobil par kozmetickych zmien, ktore uz zopar uzivatelov navrhovalo dlsie a B; to zosumarizoval a ja uviedol do praxe :laughing:

pribudla tema Ostatná infraštruktúra a stavby s dvomi sekciami Železničná infraštruktúra a Ostatná infraštruktúra, pozemné stavby a developerská činnosť. tymto je aj jednoznacne vymedzenie topicov ktore priamo nesuvisia s dialnicami, ale bol po nich dopyt od uzivatelov, co je vidno aj na pocte prispevkov :wink:

kvoli ciastocnemu sprehladneniu bol vycleneny uz len read only t.j. na citanie stary monitoring tlace so starsimi clankami. nove re-printy clankov je treba umiestnovat do noveho MT.

sekcie Off-topic a O tomto fóre su momentalne dostupne len registrovanym uzivatelom.

taktiez bol zruseny hidden tag, kvoli transparentnosti :wink:

Aquila, možno by bolo vhodné upraviť struktúru adminov. ničo na štýl

site admin - big boss admin teda ty prípadne B;
fórum admin - admini ktorí by dohliadali na fórum ako komplet - terajší moderátori
téma admin - sú ľudia ktorí by sa radi ( chcú sa ) starali o konkrétnu “svoju tému” viď Dy

taktiež uprava svojich príspevkov - bolo by dobré keby existova taká možnosť - trebárs od nejakej úrovne

Porozmýšľaj

… este raz upravu ako taku nieje dobre povolit … z jednoducheho dovodu aby sa tu neprerabali zasdne prispevky …potom to nema ziaden kontext … ale mohla by tu byt moznost opravy na urovni noveho prispevku … takze prispevok si upravis ale bude zobrazeny ako novy a do stareho sa prida systemom odkaz na novu verziu … co ty na to aquila? … takto bude syta koza aj vlk cely :slight_smile:

Tá možnosť opravy je podľa mňa o dôvere. Ja som nemal potrebu upravovať svoje príspevky . okrem preklepov a formálnej úpravy. :slight_smile:

doveruj ale preveruj :slight_smile:

tak tak, ja na brachu bracha na mne :slight_smile:

dá sa to ošetriť aj časovým faktorom, 72 hodín a potom zablokovať proti zmene

toto ale nieje dobre riesenie … aj ked relativne jednoduche … nechajme sa radsej prekvapit adminom …OK?!

o tomto som tiez uvazoval, ohladne moderovania sa tiez chystaju zmeny :wink: hovorim, nechajte sa prekvapit, len to bude kusok este trvat :slight_smile: mam teraz zrovna hrozny busy time :frowning: ale tieto zmeny co nastali uz boli nutne …

Ja osobne oceňujem vznik nových sekcií a podobne aj krok zavedenia nutnosti registrácie pre sledovanie situácie v sekciách O tomto fóre a Off-topic, ktoré sa týkajú hlavne len registrovaných členov fóra. Zastavil sa tým výrazne “nával” rôznych príspevkov na staré fórum, ktoré sa stalo akýmsi “hovorcom” tohto fóra.

A možno by nebolo na zahodenie ani vznik nejakej ten anglickej sekcie a ja ešte jeden návrh: rozšírenie ponuky smile … ešte tak o 5 … ja som si prešiel niektoré iné fóra a nebolo by to zlé ďalší smile. Ale to je len taký detail. :laughing:

nie je to sice “novinka vo fore” ale je to novinka tykajuca sa fora …
… takze od teraz mame odkaz na forum ako externy odkaz na wikipedii v clanku s heslom: diaľnica
sk.wikipedia.org/wiki/Dia%C4%BEnica
:wink:

zopar zmien v rychlosti. pre uzivatelov, sa toho zatial vela nemeni, t.j. stale je tu nemoznost editovat a mazat prispevky. zmena nastava ohladne moderovania. moderatori mozu odteraz editovat a aj mazat prispevky.

kedze forum sa nam rozrasta, globalny moderatori to nemali jednoduche (ako sme sa presvedcili :wink: ) takze na navrh johhana, bola skusobne do praxe uvedena nova struktura moderatorov, pribudli sekční moderatori

snaha bude aby plus minus kazda sekcia mala nejakeho/nejakych svojich moderatorov, ktori sa budu venovat hlavne plus minus vyhradne venovanej sekcii.

zatial boli skusobne k niektorym sekciam prideleni moderatori :wink: casom sa to bude upravovat :wink:

dalej pribudol jeden globalny moderator => random.
a jeden ubudol => bystrik, ktory z dovodu zaneprazdnenosti sa rozhodol venovat len sekcii RC :wink:

novi sekcni moderatori su:
Andrej a Branco - Diaľnice a RK všeobecne
Diaľnice
bystrik a devil - Rýchlostné komunikácie
Dy - Cestná sieť
magnus - Tunely
Jonathan - Diaľničná spoločnosť a mýto
Ostatná infraštruktúra, pozemné stavby a developerská činnosť
Adoas - Public Private Partnership (PPP) + financovanie projektov
Stavebné a projektové firmy + Stavebné a údržbové stroje
Diaľnice a RK v EÚ
Diaľnice a RK vo svete
Andrej a wazari - Diaľnice a rýchlostné komunikácie v SR (netechnické) => celu temu
Lenny - Diaľnice a RK v ČR
JoHnZ - Železničná infraštruktúra

tymto vsetkych moderatorov vitam a prajem pevne nervy :laughing:

more to come :wink:

v pripade editacie alebo mazania prispavku sa obratte najprv na sekcnych moderatorov, alebo potom na globalnych, ktori si uz s tym ci onym poradia :wink:

dufam, ze sa tieto nove zmeny osvedcia :wink:

Pre moderatorov:
V pripade nejakych otazok charakteru ako sa da toto alebo tamto urobit sa smelo pytajte cez IS.

vela uspechov vsetkym uzivatelom fora a foru samotnemu

Budeme ako v skole - najprv sa treba naucit nazvy sekci a potom k nim treba priradit spravneho moderatora a este je tu aj pasca - niekde ziadny extra lokalny neexistuje.

Ale ja tuto zmenu podporujem, “moc a riadenie” sa rozdeli viac medzi clenov forumu. :wink: