Je to jedno. Je jedno, či zaplatíš 2 Sk na 1 km na D1 alebo na R1+R2. Stále je to veľa a je jedno, že na tej južnej trase je to o niečo menej.
Slovenské diaľnice sa nebudú po ich spustení dotovať. Veď ja to poviem inak, KIA to je 50 mld. SKK export, čistý cca. 30 mld. SKK (to je 50% surovinových dovozov - ropa, …) a diaľnica po ZA stojí … a koľko sociálnych dávok sa ušetrí atď., atď.
HR - to nie je len o odobočovacích pruhoch, proste keď niekde smerujú 100-vky tísíc áut, tak to 2-prúdová alebo dve 2-prúdové cesty neunesú. Piatky a soboty to “bolo niečo strašné”.
A pozor, nielen v HR. Veď v čase dovoleniek, sú nemecké, francúzske diaľnice preplnené - Švédi a spol idú na juh, Nemci a Francúzi to isté a ten juh “to schytá”.
Caesar … ano 700km zapchy ja si to neviem ani predstavit …r az som isiel do PH a dva krat som stal na dialnici v zapche …prva trvala asi 20min a ta druha … ani sam nepamatam … ale po 1h popojizdenia som sa na to cele sprepacenim vysral … a odbocil som na odpocivadlo … nakoniec som zistil ze ta zapcha podstate koncila za kopcom (asi 2km) kde bola presmerovana prevadzka do protismeru koli oprave a nejaky organ tam este urobil havarku … takze super … nakoniec to skoncilo tak ze sme na tom odpocivadle stravili 4h:( a nechal som sanahovorit na opustenie dialnice cez najblizsi exit (asi 50m pred tym ako sa to trapenie na dialnici koncilo … si ma neviete predstavit asi ako som penil … ale ked som mal super navigatorov vdaka nim som sa nevedel vymotat dalsiu hodinu z PH sice aj koli tomu ze to bolo ani nie tyzden po tych katastrofickych zaplavach a RC na pribram bola v prahe neprejazdna … no aj tak 700km je vela …
… inak kamos co chodi do HR k moru autom to raz zmakol za 16h (do KE) nonstop … a potom som sa mu nevedel dovolat 24h .. lebo spal
No ja som dal minuly rok 10 h BA - Makarska … a sme sli po starej ceste od Zahrebu … takze z KE to bude o cca 2 hodky max dlhsie … tam mas cez Pest dialnicu.
Naspat sme sli po dialnici, aspon teda cast cesty a skutocne sa to neda porovnat … mal som i stastie, ye som nestal na myto nikde viac ako 5 minut iba raz som stal asi 10 … brazdili sme chorvatsko, takze tych exitov sme si uzili … inak ak niekto idete po dialnici az do splitu odporucam si pozriet kde su pumpy, lebo nie su tak husto ako u nas … raz som uz skoro tlacil … takisto ceny su dost rozne na roznych pumpach.
Idem opat v auguste …
KONIEC DOVOLENKOVEHO OKIENKA
Pointa na zaver: oplati sa zaplatit myto v HR … ak idete dlhsiu trasu (Gorican - zahreb - Split) … po ceste cca 3-4 mytnice, cize sa vela nestoji…
na Slovensku je to ine, pretoze tu mame nesuvisle useky dialnic … myto by som teda dal platit aj do 3,5t za tunely a inde znamky … zatial …
po spojazdneni celej D1 BA - KE v plnom profile ma vyznam myto do 1 Sk/km, pre “cestovatelov” znamky podla toho ci je auto registrovane na firmu alebo sukr. osobu 5000 / 8000 Sk na rok ako pausal. To uz by som aj ja pri cca 10 cestach BA-KE za rok si radsej kupil znamku…
Ja mám potvrdené, že cesta do HR zo západného Slovenska trvala max. 15 hodín až po juh, t.j. Makarsku za použtia ciest v Maďarsku a použitia vnútornej chorvátskej cesty, pričom cesta v HR trvala 50% celkového času. A tých 15 hodín v sebe “skrýva” aj celkové prestávky v dobe približne 1,5 hodiny.
BA-KE D1, to bude do 500 km, tak by som považoval za rozumné dať 500 Sk, max. 750 Sk za jednu cestu. Čokoľvek nad touto sumou už by som zvažoval, alebo ako bolo povedané, asi by som išiel po D1 iba na horských priechodoch alebo by som sa snažil vyhnúť väčším mestám. Tiež dosť cestujem, takže 1 Sk na 1 km je dosť. Aj v HR je cena 2 Sk na 1 km a Chorváti po tej diaľnici takmer vôbec nejazdia. A u nás nie je toľko turistov, takže by vysoké mýto malo negatívne dopady na príjem štátu.
Aj keby bola cena za diaľničnú nálepku 5000 Sk pri cene 1 km za 1 Sk pri mýtnom systéme, alebo násobku oboch variantov by som bol za to, aby tu existovala aj diaľničná nálepka.
A podporujem aj lobovanie za tento variant, legálne a normálne zdravé lobovanie, ktoré je bežné aj v iných štátoch. Snáď to pomôže.
Tak výška mýta pre osobné autá do 3,5t by mala byť okolo 0,9 SKK na 1 km po r. 2010. Toto je hranica ekonomickej úrovni po r. 2010 pre všetkých motoristov danej kategórii.
Konečne sa niečo našlo v médiách, čo potvrdilo moje slová a vyvrátilo “mnohé ostatné” a síce, že na hraničných priejazdoch sa vstupom do EÚ prestali kamióny vážiť …
čo sa spoplatňovania a zdražovania týka, tak táto vláda s tým problém nemá. V tomto dobiehame všetkých … ČR, … všetci chcú zaviesť elektronické mýto pre autá nad 3,5t, SR s tým prišla neskôr, ale zavedieme ho skôr.
Hlasoval som za 1. možnosť a aj keby tá cena bola 10 000 SKK, tak sa to oplatí (pre veľa ľudí) a po r. 2010 to už ani nebude až tak veľa peňazí a diaľničná sieť bude oveľa väčšia (snáď).
K povinnému pojištění, tak třeba v Německu Alianz má 16 kriterií, podle kterých posuzují klienta. Např. barvu vozu, věk majitele, pohlaví, či je z města nebo venkova atd.