Modernizácia uzla Žilina

ma niekto info, ako pokračuje výstavba estakády na 1. Mája ??, poprípade neake foto?

Nové video od Rastislava Mráza.

2 lajkov

V mieste kde pôjde nová cesta v smere od ŽST na ulicu 1. mája sú hotové podkladové vrstvy, obrubníky a stĺpy trakčného vedenia trolejbusov. Hotové sú aj nejaké preložky podzemných vedení. Konkrétne ale neviem povedať.

5 lajky

Prebraté z FB stránky Mesta Žilina:

3 lajkov

ešte troleje prehodiť.

Dnešný stav budúceho napojenia ulice 1. mája na most ponad Železnicu.

6 lajky

Asi som uz po funuse, pardon.

Ale preco sa tam nespravil podjazd? Je to viac mesto tvorne…

niekto tu odpovedal par rokov dozadu. citujem prispevok z roku 2017

Čo sa pôvodne navrhovaného podjazdu týka - tam je ešte jedna nášľapná mína - kontaminácia podložia a s tým súvisiace náklady na sanáciu kontaminovaného podložia, pričom pôvodcom znečistenia nie je ŽSR ale bývalé PCHZ. Je logické, že železniciam sa nechce míňať peniaze na niečo, čo nespôsobili. Ďalšia vec súvisí s hydraulikou podzemných vôd, vzhľadom na to, že podjazd by vytvoril bariéru a zmenil prúdenie podzemnej vody. Je to komplikovaná záležitosť, lebo okolo Váhu už je jedna tesniaca stena, vybudovaná v rámci VD Žilina, ktorá vzdúva vodu, a podjazd by výrazne zasahoval do jej toku. Vzdutie by sa mohlo prejaviť zatápaním pivníc a znečistením ešte väčšieho rozsahu zemín v podloží ako je teraz (ropné znečistenie “pláva” na hladine podzemnej vody). Takže všetko má svoje dôvody a všetko niečo stojí. Varianta s nadjazdom vychádza teda ekonomicky aj environmentálne najprijateľnejšia.

4 lajkov

na videu pekne vidiet debilitu riesenia autobusovej stanice - ludia chodia krizom po ceste

1 lajk

Stanica je dobrá, len ľudia sú debilní. Neviem čo je divné na tom, aby som proste použil priechod pre chodcov. Hlavne keď vidím dôchodcov ako sa tam rozbehnú krížom všetkými smermi. Lebo tí sa ponáhľajú vždy najviac.

BTW: ten chlap s taškou je podľa mňa autobusár

1 lajk

nevsimol som si ze by na znacke zakaz vstupu chodcom pri vjazde bola dodatkova tabulka “okrem vodicov autobusov” :smiley:

v kazdom normalnom zapadnom meste je autobusova stanica dopravne upokojena zona kde chodci mozu chodit odvsadial vsade. neviem ci si odtialto nikdy necestoval ale ludom co robia na druhej strane mesta a pridu na stanicu MHD je najjednoduchsie vystupit na zastavke stefanikovo namestie a ist odtial. 30 rokov od poslednej rekonstrukcie tam boli vyslapane chodnicky v trave ale nikomu nenapadlo spravit chodnik tadial kadial je najvacsi prud chodcov. tak tam teraz mame vsade plot a este k tomu aj zrusili prechod na juznej strane stanice tak teraz treba absolvovat 2-3x dlhsiu cestu ked sa chces dostat na spravne nastupiste. zjavne to projektoval niekto kto nema ani paru ako ma vyzerat autobusova stanica. plot je tam lebo? trabelsie nechcel aby mu tam chodili ludia po zaverecnej? alebo aky je dovod?

ako bonus tu mas 5 nahodnych autobusovych stanic zo zahranicia

3 lajkov

a niekde máš sklenené steny a brána sa otoví, len keď príde autobus, a na nástupišti ani noha. :grinning_face: Mapy Google

tak na victoria coach station sa v roku 2008 nastupovalo takto :smiley: ta stanica bola postavena v roku 1932 a plni trochu inu ulohu respektive uz neplni ziadnu a keby ju zajtra zatvorili nic sa nestane :smiley:

2 lajkov

Na toho autobusára to bolo myslené práve opačne - profesionálny vodič by snáď mal vedieť ako sa tam správať. Ale zase na druhú stranu keď vidím, že nedá prednosť ľuďom na priechode, ktorí práve vystúpili z jeho autobusu, tak čo by som asi chcel…

Asi kvôli potoku za Ľavobrežnou. Možno aj kvôli pamiatkárom, kvôli tej starej budove, ktorú obchádza most. Hádam, že s podjazdom by nebola potrebná tak dokrútená cesta od Ľavobrežnej na most…

1 lajk

:building_construction: Uzol Žilina: Cena narástla na 409 miliónov €. Na projekte sa „viezlo“ mesto aj súkromník

Hoci je hlavná koľajová časť žilinského uzla hotová, celková cenovka projektu vďaka inflácii a dodatočným požiadavkám tretích strán vyskočila z pôvodných 320 miliónov na 409 miliónov €.

1. Cestný nadjazd (Ulica 1. mája – Ľavobrežná)

• Cena: cca 12 miliónov €.
  • Problém: Železnice ho platia z vlastného rozpočtu (nie z eurofondov).
  • Meškanie: Pôvodný termín 2024 je dávno pasé. Nový cieľ je polrok 2027 (optimisticky koniec roka 2026).
  • Aktuálne obmedzenia: Od 23. februára 2026 je uzavretá križovatka ulíc 1. mája a P. O. Hviezdoslava (bypass potrvá do júna 2027).

2. „Odškodné“ pre podnikateľa Trabelssieho

Železnice sa potrebovali dostať k pozemkom pod autobusovou stanicou. Výsledná dohoda stála štát približne 9 miliónov €:

• 1,2 mil. € – priame odkúpenie parciel.
  • 5 mil. € – rekonštrukcia autobusovej stanice (realizoval Strabag).
  • 2,7 mil. € – obnova prevádzkovej budovy (realizovala firma Syteli).

3. Zastávka „v poli“: Žilina-Predmestie

• Cena: 2 milióny €.
  • Kontroverzia: Moderná zastávka s LED tabuľami, na ktorej aktuálne nezastavujú žiadne vlaky.
  • Argument ŽSR: Ide o koncepčné riešenie pre budúci rozvoj územia a developerov.

Porovnanie „prílepkov“ v projekte:

Stavba Cena (odhad) Financovanie Status
Cestný nadjazd 12 mil. € Štátny rozpočet Výstavba (do 2027)
Autobuska (oprava) 7,7 mil. € Štátny rozpočet Hotovo
Zastávka Predmestie 2 mil. € Eurofondy / Štát Hotovo (nevyužívaná)

Zaujímavosť z histórie:

Žilinský uzol nie je jediný. Pri stavbe D1 na Považí si obec Sverepec vybojovala ako kompenzáciu futbalové ihrisko v náročnom teréne. Rekordmanom je však úsek Viedenská – Prístavný most, kde vyvolané investície tvorili až 41 % ceny projektu.

Celý článok nájdete tu: Na megaprojekte sa zviezli podnikateľ aj mesto. Nadjazd, autobuska aj zastávka stáli železnice milióny navyše

3 lajkov

pán slota, ďakujem ti, za predaj AS. zasa niekto riadne napakoval.

2 lajkov

Zdá sa mi to ale strašne veľa, nárast o 89 miliónov len kvôli inflácii? Dobre nejakých 20 miliónov z toho išlo na dodatočné zmeny, ale co zvyšok?

Rekonštrukcia železničného uzla a stanice Žilina 07.03.2026 ako pokračuje most nad stanicou ? - od Rastislav Mráz železnice

4 lajkov

Akoze nie celkom chapem tomu konceptu pred stanicou… Pri nasej (ne)udrzbe to bude vyzerat strasne uz par mesiacov od otvorenia.

6 lajky