Modernizácia uzla Žilina

Cize tie zlte vodiace kolajnice nezmiznu? :grinning_face:

Buď rád, že tam nie sú betónové zvodidlá. Zmizla aspoň žltá koľajnica, ktorá bola medzi pruhmi spod podjazdu smerom na Hviezdoslavovu a Kálov, na streetview je vidieť obtočená okolo bielych smerových tabúľ na ostrovčeku pri výjazde zo Sasinkovej.

1 lajk
6 lajky

Nechápem, prečo nie sú nástupištia 5 a 6 zastrešené. V celkovom rozpočte by sa to ani nepoznalo.

8 lajky

A za dalsie preco nie je stanica a pristup k nastupistiam bezbarierovy. Vytahy z podchodu na nastupistia sice budu ale tu tri schody, tam tri schody. Najblizsich 50 rokov s tym uz nikto nic nespravi. To tam fakt nikto nerozmysla? Projektovu dokumentaciu nikto neschvaluje a nepripomienkuje?

1 lajk

Celá trať sa musela dvíhať z niekoľkých dôvodov, napr. aj kvôli podjazdu Kysucká. A nástupištné hrany musia byť 550 mm nad temenom koľajnice. To všetko do toho muselo vstúpiť. Myslím, že tých nájazdových rámp na to prvé nástupište tam bude dosť. Podobne je riešený napr. Leopoldov a možno aj ďalšie stanice na koridore, kde museli prispôsobovať výšku staničnej budove.

2 lajkov

To určite pripomienkuje, ale jediné schodné riešenie, ktoré by dosiahlo toho, čo požadujete, je v tomto prípade zbúrať staničnú budovu a postaviť novú s podlažím v zodpovedajúcej výške.

3 lajkov

Vysku hrany nastupista neriesme - ta je pevne dana u urobit ju v inej vyske je naozaj no go.
Su zname ale ine dovody vyssej nivelity ako podjazd Kysucka? Ten by sa asi dal o tie “3 schody” zapustit do terenu. Tam museli nasypat stovky tisic kubikov kamena naviac co tiez nebolo za par drobnych.
Pokial by tam boli iba najazdove rampy tak by som ich este prekusol ale schody su za mna problem pri takejto rekonstrukcii. Naviac to tak zjavne zostane navzdy.

A keby zburali stanicnu budovu a postavili novu tak by sa stalo co? Schody by boli od ulice alebo by sa rozlicna nivelita riesila sikmou podlahou v stanicnej budove.

Naviac stanicu vyhlasili za kulturnu pamiatku takze ad1 burat sa nebude ad2 akakolvek oprava/uprava bude narocna koli pamiatkarom. Rovnako je na tom Trencin a mozno este dalsie stanice.

Asi som iba prlis narocny a chcel by som aby sa z verejnych penazi robili veci poriadne co v tejto krajine naozaj nehrozi.

2 lajkov

Práveže pre mnohých ľudí s problémami s chôdzou (najmä ak majú jednu nohu podstantne viac postihnutú než druhú) sú schody (vyjdú ich s prinožovaním zaťažujúc najmä zdravšiu nohu) podstatne menším problémom než šikmá rampa (pri jej zdolávaní musia zvýšene zaťažovať obe nohy). Preto si myslím, že je súčasné riešenie, keď sú k dispozícií ako rampa tak aj schody, lepšie než keby bola iba rampa.

4 lajkov

Na budovanej obchádzke okolo autobusovej stanice už osádzajú stĺpy VO, na ktorých bude preložené trakčné vedenie pre trolejbusy, aby sa mohla presmerovať doprava mimo budúceho staveniska nadjazdu.

4 lajkov
2 lajkov
6 lajky

super uz tam vela nechyba.. druhy most cez Rajcanku je hotovy , kolaje podbite akurat uz len troleje natiahnut treba aj ponad nove kolaje na prvych nastupistiach predpokladam ze vramci novootvoreneho nastupita 5 (ktore je akymsi predlzenym nastupistom 1) kolaje 9,11 na boku budu cisto pre smer Rajec ,tzv Rajecke nastupiste , kolaj 5 a 7 zrejme pojde aj na Cadcu, stoji tam aktualne odstavena 661 ..akurat trnom v oku ostava ta schatrana budova stanice a jej okolie najma vstupne schodiste a ulica hviezdoslavova

Takže čo vlastne požadujete? Mali ŽSR naprojektovať zníženie nivelety železničného telesa celej osobnej časti stanice tak, aby to sedela výška s pôvodným nástupišťom, následné väčšie prehĺbenie podjazdu Kysucká, zmenu nivelety ulíc Kálov, Sasinkova a nám. Vrbu a Wetzlera, vrátane asanácie asi 3 objektov, ktoré by zmene nivelety vadili, atď.? Ako vážne?

1 lajk

To by bola samozrejme úplná blbosť. Myslím si, že to moc nemá zmysel to tu preberať.

Jediná vec, ktorá mi napadla, keď som tu čítal túto vašu diskusiu, je, že prečo sa vôbec musela meniť nivelita, keď do doby pred prestavbou vlaky dokázali jazdiť i bez jej zvyšovania. Čo je teraz inak? Zmenili sa normy? Podjazd fungoval aj predtým bez jej zvýšenia, či?

Vyššie nástupištia kvôli bezbariérovému nástupu, vyššia svetlá výška toho podjazdu, masívnejšia konštrukcia mostovky, parametre železničného zvršku, sklony trate kvôli odstavovaniu vozidiel,…

6 lajky

Som vcera bol pozriet most cez Vah.
Ked dorobia chodniky tak to pojdem pozriet aj priamo na miesto.

10 lajky

Pozadujem bezbarierovu stanicu a pristup k nastupistiam hodny 21. storocia. Je na tom nieco zvlastneho alebo nadstandardneho? Pozrite si komentare pod aj tu uverejnenym videom od Rastislava Mraza kde sa ludia stazuju na chybajuce eskalatory, neprekryte hlavove nastupistia, chybajucu cakaren kde sa daju sledovat odchody vlakov castokrat zverejnene par minut pred ich prichodom, je tam toho celkom dost a zjavne nie som sam kto sa na nieco stazuje.

A to este opominam 3-metrove protihlukove steny v 3. alebo 4. farebnych prevedeniach casto v “uzemi nikoho“ ktore brania vyhladu z vlaku, integracii MHD a primestkej dopravy k stanici dosiahnutelych suchou nohou a nasli by sa asi aj dalsie veci.

Najhorsie na tom celom je este to ze tento stav zostane takto “zabetonovany” na dalsich 50 rokov na jednej z najvacsich a najvytazenejsich stanic na Slovensku a je to totalne premrhna a odflaknuta prilezitost ako urobit veci lepsie a naviac z verejnych zdrojov.

A co sa tyka podjazdu Kysucka - ten tam bol aj pred rekonstrukciou, nie je novy aj ked ako stavebny objekt je samozrejme novy. Kedysi davno som sa nim dost najazdil a neprislo mi subjektivne jeho klesanie/stupanie ako nejake prudke. Absolutne netusim o kolko by ho bolo treba zapustit aby zostala zachovana nivelita nastupnej hrany povodnych nastupist a co by to spravilo s klesanim/stupanim vozovky, ak tieto udaje mate tak budem rad za zverejnenie.

1 lajk

A prešli tým podjazdom pred rekonštrukciou požiarne autá?

Otázka je tiež, či prejdú teraz … :slight_smile: