Modernizácia uzla Žilina

Asi čakajú kým ľuďom začne padať omietka na hlavu (doslova)

Páni, ak dovolíte, chcel by som sa vás opýtať niečo k objektom pri žilinskej vlakovej stanici smer Vrútky. Dnes som totiž po dlhšej dobe cestoval vlakom ZA-KE a späť, a zaregistroval som, že terminál Žilina ako aj blízke “multikoľajiská” (tuším sa volali Teplička a Váh) boli úplne prázdne - v čase prejazdu mojich vlakov tam nebol ani vozeň. Sú tieto objekty vôbec v prevádzke, alebo je to všetko len na okrasu? :smiley: Díky za vysvetlenie… :slight_smile:

TIP Žilina ešte nie je v prevádzke :slight_smile: a pokiaľ viem, je tam len tento jeden.
nasadoprava.sk/zeleznice-sr-vyh … ip-zilina/

terminal zilina stal dva a pol roka prazdny kvoli poruseniu zakona zo strany zeleznic. ale prevadzkovatel uz sa nasiel tak by mal zacat fungovat v najblizsej dobe. hned prve kolajisko pri terminali je tzv. odchodova skupina - je mozne ze bolo prazdne ak sa tam ziadny vlak nechystal na odchod. tie ostatne kolajiska: bud si zle pozeral alebo si natrafil na nejaky specificky moment ked tam fakt ziadny vlak nebol :slight_smile: kolajisko funguje - presunula sa tam vsetka nakladna doprava z vrutok a zo ziliny.

Ďakujem vám veľmi pekne za vysvetlenie! :wink: Pravdou je, že som cestoval skoro ráno a potom podvečer, no skutočne som nezaregistroval žiadnu stojacu súpravu medzi žilinskou stanicou a Varínom… Preto som si kládol otázku, aký je účel týchto objektov, no keď už teraz viem, že terminál Žilina vlastne ešte nefunguje, nedivím sa, že bol prázdny. :smiley: A predpokladám, že účelom tých ďalších koľajísk je len slúžiť ako odstavná plocha, či majú aj nejaký ďalší význam, ktorý mi ako laikovi uniká? :wink:

tu mas o tom peknu reportaz :wink:
vlaky.net/zeleznice/spravy/4993-VLAKYNET-os

Článok na ASB z 20.4.18 tvrdí:
Odbočka a Zastávka Varín
Existujúca ŽST Varín sa prebuduje na zastávku. Pri koľaji č. 2 sa zriadia nové krajné nástupištia a pri koľaji č. 1 nové ostrovné jednostranné nástupište s dĺžkou nástupištnej hrany 180 m.
asb.sk/inzinierske-stavby/z … zla-zilina

Podľa vyjadrenia ŽSR z konca januára to má byť inak:
Ako bola nakoniec naprojektovaná stanica Varín (bude to zastávka s odbočkou alebo stanica (koľko bude koľají, resp. čo sa z nej zachová)?
Stanica Varín je vyprojektovaná ako ŽST Varín. V ŽST Varín sa vybudujú nové nástupištia (pri koľaji č. 1a 2) s mimoúrovňovým prístupom vrátane prístupu i pre osoby so zníženou pohyblivosťou. Ako je spomenuté, v ŽST Varín budú dve priebežné koľaje a 3 dopravné koľaje umožňujúce križovanie alebo odstavenie vlakov v závislosti od dopravnej situácie na trati, od stavu prác v zriaďovacej stanici Žilina – Teplička, príp. počas výlukových prác pri údržbe železničnej infraštruktúry.

Tak teda bude to žst alebo zastávka?

Ďakujem ti veľmi pekne za link, prečítal som a už konečne chápem súvislosti. :slight_smile:

nie zeby KE boli idilickym prikladom, ale toto myslis fakt vazne ? Vyhodit prirodny mramor, ktoremu nic nie je, maximalne je ho potrebne prelestit?

asb.sk/inzinierske-stavby/m … a-v-ziline
Nový cestný nadjazd na Ulici 1. mája v Žiline

Vizual vyzera byt pekny, nevie nehodou niekto v akom stave je stavebne konanie ??

Prebieha. Už boli vydané aj prvé stavebné povolenia.

Takže vyhlásenie VO v 2. polke tohto roka (ktorá už začala) je reálne? Tak tvrdili ŽSR.

Vizualizácia pekná ale teda ten chodník pre chodcov a cyklistov je úplne trápny. Keď už v meste idem robiť takúto investíciu tak by to malo byť komplexné riešenie.

Po prezreti Vizualizacie a článku som si i ja všimol, ze mi tam chyba cyklisticky pruh resp. Širšie chodníky, aby mohli byt aj pre bikerov a chodcov … vie niekto viac k tomuto ?

To asi nikto nebude garantovať. Myslím, že sa spomínalo vypísať VO ešte počas prebiehajúcich stavebných konaní.
Pôvodne VO malo byť vyhlásené 5/2018. Ak tender bude prebiehať ako na modernizácia DNV - Kúty, rok 2023 je tu čo nevidieť a budú hľadať náhradné projekty…

Uzavretá zmluva o dielo: Rušňové depo Vrútky – dostavba Technicko hygienickej údržby železničných
koľajových vozidiel
Malo by to byť aj z dôvodu plánovanej modernizácie Žiliny.

crz.gov.sk/index.php?ID=3752731&l=sk

Co sa tyka tej hygienickej udrzby, neppocita sa s niecim aj v Za, aspon podla PD to bolo zakreslene v miestach starej zriadovacky v Strazove

Áno, počíta sa. Má to byť pre všetkých dopravcov, tak ako ostatné STHÚ.
Toto vo Vrútkach je ale len dočasné a malo by slúžiť počas reko Žiliny.

aha jasné rozumiem, dik za vysvetlenie