Modernizácia uzla Žilina

Teraz mi kus nie je jasné, o akých MÚK sa tu bavíme. Pozrel som aj územný plán mesta.
Pokiaľ viem, predĺženie ulice 1.mája popod železnicu je súčasťou projektu.
Ale dávnejšie som zachytil, že Mesto žiada ďalší cestný most ponad stanicu, inak nevydá povolenie.
Či to nie je náhodou toto, ale to sa jedná iba o lávku pre peších: myzilina.sme.sk/c/5331011/narod … lavka.html
Osobne si tú lávku neviem predstaviť, tá stanica bez toho vypadá strašne a s tým by zapadla možno niekde v Kosove. Inde neviem kde by nejaký cestný most cez stanicu bol vôbec aspoň trochu potrebný.

Chvalabohu, že mesto nechce stanicu komplet pod zem, ako sa môžeme v niektorých ich dokumentoch dočítať, lebo to by už bol fakt finančný masaker.

Modernizácia samotného uzla sa posúva. Došlo k neočakávaným zmenám po podpise zmluvy s Remingom k vypracovaniu DSP a DRS a po novom má Reming zabezpečiť aj DUR a atď. pre predmet optimalizácie dostavby, kam patria:

• úpravy prevádzkových súborov a stavebných objektov súvisiacich s dostavbou cestného nadjazdu z ul. 1. Mája, ktorým sa nahrádza dostavba železničného mostu sžkm 336,981 pre cestný podjazd;
  • úpravy prevádzkových súborov a stavebných objektov súvisiacich s dostavbou predĺženia podchodu pre peších v sžkm 337,261 z ul. Národná za ul. Uhoľná;

Tak zrejme sa jedná o predĺženie ulice 1. mája, kde nebude podchod ale cestný nadjazd.
Stavebné povolenia majú byť najskôr v apríli 2018 a DVZ najskôr koncom júna 2018.

oni to fakt chcu urobit? Ako vodic to uvitam, len co to urobi s premavkou na tej krizovatke s Hviezdoslavovou, to bude zaujimave

Tu máte najnovšie info/vyjadrenie ŽSR o uzle Žilina čiže plánuje sa zrejme aj kompletná rekonštrukcia uzla a následne aj kompletna prestavba / modernizácia železničnej stanice hneď za tým zsr.sk/slovensky/media-room/ … ge_id=5246

Nie je niekde mapa toho nadjazdu ponad stanicu z ulice 1. Mája na lavobreznu?

Zatiaľ nie. Myslím si, že vzhľadom na priestor sa to moc nebude odlišovať od pôvodného riešenia podjazdom, ktorý je zakreslený tu: enviroportal.sk/sk_SK/eia/de … j-zeleznic dokument “Text Zámeru ŽSR - situácia 2” z 15.1.2013.
Problém vidím v tom, že nadjazd križuje nástupištia a asi to nebude estetický zázrak. Pôvodne ŽSR mali zabezpečiť výstavbu železničného mosta, ktorý mal umožniť predĺženie ulice 1.mája. Predĺženie bolo ale iba plánované do budúcnosti. Takto chcú od ŽSR aby postavili most a ani by som sa nedivil, že sa to nejakým spôsobom bude používať ako alternatíva pre SAD a MHD, keď bude uzavretá Kysucká ulica, však to zaplatia ŽSR…

Mesto plánuje z tej cesty pred stanicou spraviť jednosmerku. Prípadne pred stanicou by cestu chceli dať pod terén, čo si pamätám z územného plánu. Kedy to bude, ťažko hovoriť.

Nie len SAD a MHD. Ta cesta ma byť pokiaľ mám správne informácie normálne pouzivana, aby sa potom mohla kysucka zavrieť a prerobiť na 4prudovku. Uzol Žilina by sa mal zacat robiť cca za rok… tiež sa ma prerabat autobusová stanica.

Ja som tiež počul, že podľa najnovších info, by sa malo začať do septembra 2018 nielen s úsekom ZA (mimo)-Varín, ale aj so samotným uzlom Žilina. Takže neviem, čo vymysleli. Dokončenie do konca 2020. Má niekto viac info, či to teda tak je?

Podľa posledného dodatku Reming má Dokumentáciu na výber zhotoviteľa dodať v júni 2018. Takže v septembri 2018 by mohlo byť teoreticky vypísané VO.
CEF uvádza ukončenie v 12/2021.

tak bude ten podjazd ozaj nahradeny mostom, vid vlaky.net

ale toto je presne vec, ktoru by si malo mesto financovat samo …

S tým súhlasím. Podľa mňa je otázka času, že sa začnú robiť opatrenia voči požiadavkám, ktoré so samotnou stavbou nemajú skoro dokopy nič alebo len veľmi málo. Však už to na MF SR identifikovali ako jeden z problémov pri dopravných stavbách a má sa to riešiť. Preto som písal, že samospráva si je vedomá, že ŽSR chcú investovať, tak dávajú navyše požiadavky, aby nemuseli investovať oni a zároveň im to eliminuje problémy s uzatvorením Kysuckej ulice.

Ďalší príklad. Teraz som pozeral Protokol o vykonaní štátnej expertízy pre úsek LM - PP z roku 2008. Celkové odhadované náklady 60 miliárd SK z toho stavebná časť necelých 40 miliárd a vyvolané investície sú druhá najvyššia položka - 6,5 miliardy SK. Je o tom málo info, ale pri preložke trate v LM sa má robiť preložka aj 1/18(Demänová - Okoličné) a kdesi na ŽSR som sa dočítal, že tá tvorí pätinu nákladov, t.j. pri 600 miliónov je to 120 miliónov eur. Neviem, prečo si také veci neriešia SSC alebo kraj, ale sa takto predražujú projekty ŽSR a tým sa všetko odďaľuje.

Aquila,
podjazd v predĺžení ulice 1. mája sa mal presne takto pôvodne riešiť - tj. že železnice vybudujú len most v rámci rekonštrukcie koľajiska a cestu a prívodné rampy by riešilo mesto keď bude mať na to peniaze. Ale je tu jeden zásadný problém, a tým je most ponad Kysuckú ulicu (podjazd) - ten sa totiž nedá spraviť bez úplnej uzávierky (bude sa meniť niveleta mosta, niveleta ciest, bude sa robiť okružná križovatka a pod…). Nie je možné zachovať prejazd po Hviezdoslavovej na Kysuckú počas stavby. Preto sa pristúpilo k riešeniu s nadjazdom v predĺžení ulice 1. mája a sprejazdeniu Uhoľnej, aby vôbec doprava (hlavne MHD) mohla ďalej fungovať. Zatiaľ sa nevie, kde bude autobusová stanica, lebo je boj medzi Trabelchujom a Antošíkom o umiestnenie stanice. Na výsledok som zvedavý rovnako ako iní. Čo sa pôvodne navrhovaného podjazdu týka - tam je ešte jedna nášľapná mína - kontaminácia podložia a s tým súvisiace náklady na sanáciu kontaminovaného podložia, pričom pôvodcom znečistenia nie je ŽSR ale bývalé PCHZ. Je logické, že železniciam sa nechce míňať peniaze na niečo, čo nespôsobili. Ďalšia vec súvisí s hydraulikou podzemných vôd, vzhľadom na to, že podjazd by vytvoril bariéru a zmenil prúdenie podzemnej vody. Je to komplikovaná záležitosť, lebo okolo Váhu už je jedna tesniaca stena, vybudovaná v rámci VD Žilina, ktorá vzdúva vodu, a podjazd by výrazne zasahoval do jej toku. Vzdutie by sa mohlo prejaviť zatápaním pivníc a znečistením ešte väčšieho rozsahu zemín v podloží ako je teraz (ropné znečistenie “pláva” na hladine podzemnej vody). Takže všetko má svoje dôvody a všetko niečo stojí. Varianta s nadjazdom vychádza teda ekonomicky aj environmentálne najprijateľnejšia.

VO má byť vyhlásené v lete 2018. V týchto dňoch sa uzatvára zmluva s agentúrou INEA o poskytnutí nenávratného finančného príspevku pre úsek Žilina,mimo - Varín.

Oznamenie o zmene navrhovanej cinnosti: enviroportal.sk/sk/eia/detai … j-infrastr .
Konkretne by malo ist o

Ďaľšia hračka žilinského dopravného ihriska…

ekonomika.sme.sk/c/20696941/pre … najat.html

Hádam to prenajmú Čínanci.

CEF preplatí modernizáciu:
UČS 54 v km 335,2 - 330,3 v úseku odbočka Váh - Varín v dĺžke 4,9 km
UČS 55 v km 330,3 - 326,7 v úseku Varín - Strečno v dĺžke 3,6 km
Implementáciu ERTMS na tomto úseku nepreplatí CEF ale Kohézny fond, t.j. bude súčasťou druhého projektu modernizácie uzla.
Práce podľa červenej knihy FIDIC.

Vo Varíne budú dve nástupištia s prístreškami oceľovej konštrukcie vybavené lavičkami, košmi, tabuľami atď.
Najdlhší most bude mať dĺžku 80 metrov, 8 PHS-iek do výšky 4,7 metra z hliníkových panelov.
Predbežné termíny(nemusia už platiť):
Stavebné povolenie: 4/2018
Zverejnené VO: 31.5.2018
Podpis s víťazom VO: 31.3.2019
Začiatok prípravných prác : 4/2019
Začiatok prác: 5/2019
Dokončenie UČS 54 Váh - Varín: 31.3.2021
Dokončenie UČS 55 Varín - Strečno: 31.12.2022

pri Strecne bude prelozka trate, t.j. bude presunuta zastavka Strecno? pytam sa zamerne lebo tam je dost velka zakruta.. a na 160-200km/h zrejme bude potrebne stanicu Strecno presunut za zahradkarsku oblast.. teda trat by mohla ist poza zahradky cez tu luku a nevyuzite uzemie prakticky takmer priamo do tunela.. a co usek Zilina-Varin a samotny uzol Zilina s nastupistiami, tu platia ake terminy?(prepokladam ze by sa malo zacat robit este o cosi skor)

Co som videl situacku v ramci reko zilinskeho uzla nebude v useku Zilina - Strecno ziadna prelozka, popri Vahu ma zostat obluk na 100 km/h.

Tam si vyslovene pýta obísť Nezbudskú tunelom. Inak prekvapivá správa, že bude reko aj úseku Varín - Strečno keď to prešlo nedávno reko zvršku a nástupíšť.

tak to teda urcite ta 100ka nebude-to by nemalo absolutne ziadny zmysel.., tam je nutna prelozka trate ako sol..a najma nie po tom ako sa rozhodlo ze sa pravdepodobne pojde az na 200km/h rychlost.. nedavno o tom priamo rozpraval riaditel zeleznic ZSSK aj zastupca ZSR ze to maju v plane..daval som sem aj video no vsetko zavisi od eurofondov, kde z akych zdrojov a kolko nam na to daju.. to je alfa a omega, EK treba presvedcit poriadnym projektom,aj ked tam bude viac tunelov a mostov, no proste bez toho sa nezaobideme, skor ci neskor ich staviat budeme musiet tak ci tak.. a o tomto treba EK presvedcit a na to treba schopnych menezerov a projektantov..