Modernizácia úseku Bratislava-Trnava

v dobach davnych kapacita zeleznic vobec nevyhovala a to hlavne koridor V … preto sa aj uvazovalo nad dostavanim druhej kolaje a celkovej elektrifikacii juznej prepravnej trasy … no az na 95km dvojkolajky sa v dobach minulich na juhu nic nespravilo :frowning: … takze za to ze juh vyzera ako vyzera tak mozu prave tie doby minule … a severna trasa prastila vo svikoch lebo sa prepravovallo uhlie, ruda a ine komodityna zapad a zo zapadu sa tiez daco prepravovalo ale bolo toho menej … teraz je stav taky ze po zeleznici sa prepravuje hlavne uz iny tovar ako v dobach minulich … nieje to ziadna slava ale je to aj hlavne koli tomu ze okolite staty modernyzovali trate uz pred rokmi a mi sme zaspali dobu (sorry tunelovali dobu) … nepaci sa mi ze niekto sprepracenim osiera niekoho za to ze robi dobru vec (to ci je to koser alebo nie nech rozhodnu prislusne organy … a kazdy ma pravo a ba povinnost sa obratit na ne ak zisti a ma dokazi ze sa nejedna v sulade so zakonom … a ked nema nic iba “hore bez” tak nech radsej 10x porozmysla co chce povedat) … este dodam ze keby to ostalo v takom stave ako ostalo tak sa mozeme radit pomali ku statom ktore si zeleznicu vobec nevazia (india, africke staty…) … zacali by sa mnozit nehody a v konecnom dosledku by ta prestavba bola relevantna

Toto je absolútne scestné takto rozmýšľať. To by sme tu ešte stáli mali paru na tých železniciach a cesty-panely ako za Hitlera a autá by boli len pre vrchných 10 000, … to, čo ty kritizuješ, to je pokrok a veda a výskum. Na Slovensku sa do vedy moc neinvestuje, ale vo svete (zaplať pán boh) ano a tak sme ušetrili aspoň v tejto oblasti, ale musíme sa prispôsobovať svetu okolo nás, pretože by sme boli ako 1/3 tohto sveta, kde príjmy sú 1 USD / 1 deň, …

Železničná doprava produkuje stratu na celom svete. Vo Veľkej Británii 2x sprivatizovali a následne odkúpili osobnú dopravu. Všade vo svete sa tento spôsob ale dotuje, pretože je rýchly a ekologický, takmer bez nehôd.

Ty narážaš na to, že MHD má málo peňazí na prevádzku, to ale nie je chybou železníc, pretože aj tie majú málo peňazí na rozvoj, podobne učitelia majú malé platy, nadávajú na MHD, …

Je potrebné modernizovať železnicu, ťažko sa mi to vysvetľuje človeku, ktorý to ani nechce pochopiť, pretože ho to netrápi. Máme iné myslenie a ja sa jednoducho s tvojím príspevkom absolútne nezhodujem, ale sme ľudia, máme iné názory, takže je to ok. :laughing:

No, vobec nechcem spochybnovat nutnost investovania do infrastruktury, ale Europa je podla mna jedine miesto na svete, ktore nechce stale vnimat realitu. A to je podla mna problem. Klasicka zeleznica ma obrovske mnozstvo nevyhod. Najlepsie to asi pochopis, ked sa budes rozhodovat, ci pojdes do Kosic vlakom alebo vlastnym autom. A preco nove fabriky vyuzivaju na svoju prepravu automobilovu dopravu a ked su komponenty nie moc velke letecku. A mozno kanal pod La Manche je dalsi dokaz, aku dopravu budu luda vyuzivat, ked sa mozu slobodne rozhodnut (ist vlakom alebo trajektom). (ekonomicke vysledky spolocnosti Eurotunel su smutnym prikladom). Europa ma problem v tom, ze silou mocou si vytycila niektore oblasti a tie uplne bez ekonomickej logiky podporuje. Preto samozrejme straca s krajinami kde sa vnima aj ekonomicky prinos jednotlivych projektov konkurencieschopnost. Argument typu, ze vsade sa podporuje neberiem. Tak isto sa vsade podporuje enormnymi dotaciami polnohospodarstvo a nemyslim si preto, ze to tak ma byt.

Ja sa obavam len jedneho, aby sa tak trochu neopakovalo to, co som tu uz raz zazil. Kam moze viest ekonomika statu, ked sa zacnu vrazat peniaze do oblasti, ktore peniaze naspat neprinesu. Dost zle to dopadlo, ked stat za komunizmu vrazal do oblasti, ktore peniaze len pohltili… Socialna oblast … Precitli sme do krutej reality. To je trochu s nadsadzkou, ale je to tak, ze ekologiu podporujeme len my, Azia, USA na to kaslu a noznice medzi nami sa roztvaraju.

Niekde som cital, ze nakladna zeleznicna doprava v USA vcelku prekvita. Ale nemaju elektricku trakciu.

Hlavne v rokoch 1999-2001 tam mali problemy so zeleznicnou infrastrukturou, naprv ju myslim dali do spravy sukromnej spolocnosti a neskor myslim za nu zaplatili dlhy. Par povodni a daka nehoda k tomu a sa im to tam trosku rozsypalo.

V Europe ide podiel zeleznicnej dopravy na celkovej kazdorocne dole.

Samozrejme lebo sa investovalo hlavne do cestnej infraštruktúry. Predstav si keby slovensko investovalo do železničnej infraštruktúry porovnateľne ako do diaľničnej .. teda cca 200 mld SKK. A cenu určila tiež 6 SK/km

Tak toto nie je pravda.

Francúzsko, Švajčiarsko, to sú 2 štáty, ktoré prudko stúpajú. :sunglasses:

mmaros,

nechceš, a predsa spochybňuješ, takže aspoň takto slovne nezavádzaj.

Ohľadom ŽP, … Japonsko, Kanada, EÚ, podporuje ochranu ŽP, pretože vedia, o čom to je. Ázia? By si sa čudoval, ale je veľa štátov, ktoré podporujú ochranu ŽP. Japonsko v príklade veľrýb nie, ale inak vo všetkom.

Zostáva USA. Reálna ekonomika sveta, 25%-ná, ktorá je proti ochrane ŽP.

Chceš žiť ako v Číne či Indii? :laughing:

A na toto si ako prišiel?

Dokonca aj v rámci investícii je to takmer posledná oblasť, ale v rámci dopravy je významnejšia než kamiónová. Kamiónová doprava na svete prepraví celkovo cca. 8%, železnice takmer 14%. Lode sú tie, ktoré prepravia najviac, tankery a spol., tie sa potom delia na ropo/vodo/plyno vody a tvoria viac ako 60% celosvetového prepraveného nákladu. Osôb nie, ale nákladu áno. A vrámci nákladu je železničná doprava v zisku, takže po modernizácii je ešte viac v zisku, pretože prepraví viac tovaru za ten istý čas. Prečo PSA PC, či KIA investuje pri železnici? Vieš koľko dopravy na Slovensku v rámci železníc ťahá VW BA?

Tu nie je problém investovať. Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, Španielsko, Chorvátsko, Rakúsko, Švajčiarsko, … investujú do modernizácie železníc, pretože chcú menej investovať do ciest, pretože železnice sú spoľahlivejšie a chránia ŽP.

A sú štáty ako Holandsko, ktoré investuje ročne do ochrany ŽP takmer 10% svojich príjmov.

Ten, kto chce žiť dlhšie a kvalitnejšie, musí chrániť ŽP. EÚ, Kanada, Japonsko sú toho dôkazom. USA čiastočne, ale ich ťahá výskum v zdravotníctve, nie ochrana ŽP. A v tom je rozdiel. :laughing:

Vase nazory mi pripominaju casy, ked existoval mytus nenahraditelnej dolezitosti narodneho leteckeho prepravcu. Nazory typu, ze kazdy stat dotuje aerolinie, lebo je vyspely, suverenny… a keby sme vlastne aerolinie nemali, tak sme ako v afrike. A zrazu prisli nizkonakladovy prepravcovia a ukazali ekonomicku realitu. Statne kolosy su v stratach a dotuju sa z dani a nizkonakladovy prepravcovia s polovicnymi cenami leteniek su v zisku. Ja chcem len jedno, investovat len do projektov, ktore prinesu meratelne ekonomicke prinosy v dohladnej dobe. To ze sa investicie buduju v blizkosti zeleznic je fakt, ale zeleznice v takom stave akom su podla mna zatial postacuju. Stat by mal mat teraz ine priority. To je vsetko.

No tak to nesplna ani investícia do dialnic, ani dôchodkový systém, ani dotácia verejnej dopravy, ani financovanie zdravotníctva, ani školstvo, ani poľnohospodárstvo :slight_smile:

Na tom princípe je tiež cestná sieť postačujúca. ešte sa dá predsa jazdiť po ceste, kým to nebude menej ako 20 km/h nie je potrebné investovať. Železnice už dávno nepostačujú. Prepravné rýchlosti vo svete sú momentálne 150-300 km/h pri osobnej doprave a 120-160 v nákladnej doprave. Kým u nás je to max 120 v osobnej a cca 60 v nákladnej. Pomalosť a nemoderná preprava je problémom na železnici lebo spôsobuje odliv zákazníkov na cestnú sieť, ktorá samozrejme potom vyžaduje rádovo vyššie investície. Okrem toho štát investuje iba do dopravnej cesty .. či už cestnej alebo železničnej a to aj tak v pomere 10:1 v prospech cestnej.

Aké by mal mať priority ?

Tak pozor, SR ako štát tak ako píšeš aj železnice chápe.

Nehodlá ich rozvíjať a stratovú osobnú dopravu ponechal samospráve. A tá našla zdroje na ich prevádzku.

Takisto štát len modernizuje v rámci EÚ svoj hlavný železničný koridor a modernizuje ho najmä EÚ a EIB, nie štátny rozpočet, ten len v minimálnom “meradle”.

SR má iné prirority. Je ňou diaľničná výstavba, konkrétne D1 BA-KE. To je hlavná priorita v oblasti infraštrktúry. A táto priorita bude stáť 100-150 mld. Sk.

Budem rád, ak nabudúce nebudeš hodnotiť moje názory takým spôsobom, ako to robíš, pretože ja to tiež nerobím. Vopred som ťa upozornil, že sa nezhodneme. :laughing:

sme.sk/clanok.asp?cl=2272356
750 milionov sa dalo pouzit lepsie

To je tvoj názor a ja ti ho neberiem, ale nevnucuj mi svoje myšlienky. :laughing:

Nie, toto bola dobrá investícia. To, že ešte nie sú využité kapacity, to nič neznamená, takto sa stavia vo vyspelých/bohatých štátoch, dopredu. :sunglasses:

Mna takyto nazor dost prekvapuje. 80% prispevkov sa na tomto fore toci okolo priorit. To, ze opodstatnenie maju vsetky dialnice rychlostne cesty malokdo spochybnuje. Otazkou je ale, ktore stavby by pri tak obmedzenych zdrojoch mali mat prioritu. Nech posudi kazdy sam, ci tato stavba bol dobry vyber.

Jedna vec je že z investície 750 mil iba 50% investoval štát. Takže investícia to bola dobrá. Iná vec je že je možno zle menežovaná tá stanica.

Tak isto je dobrá investícia aj rekonštrukcia koridorov nakoľko len 25% platí štát. To je jedna stana mince druhá je že cena za údržbu sa priblížila k tým 25% čo investuje štát, bolo by nelogické keby štát radšej investoval do údržby ako keď prebehne kompletná rekonštrukcia s EU fondami. Ono treba vnímať trošku aj súvislosti. Buď teraz 25% alebo v budúcnosti 100% - tu sa treba riadiť že keď dávajú treba brať.

A predsa je aj priorita rozvoj železničnej siete.

Tak potom si tu asi “prekvapený” vo všetkých témach. Veď mmaros, presviedčaš všetkých o svojom názore, ale neuraz sa, nie je to osobné, ak máme iný názor, tak to pochop. Nemusíš sa stotožňovať, ale ako vidíš tak Caesar, ja, Johhan a ďalší vidíme význam aj v železničnej doprave, okrem iného až raz nebude ropa, tak práve železničná doprava bude dobrá, len bude musieť byť elektrifikovaná, ale snáď bude dovtedy na Slovensku táto požiadavka splnená. :laughing:

Prehlad mam len o modernizaci tejto trasy.

Je modernizovana celkom dobre, nie su tu nejake zasadne zmeny.

Len jedna nevyhoda tu je: zdrzanie sucasnych vlakov. Ale to je celkom male minus pri tom vsetkom co sa na tejto trase zmeni. Bude tu moznost rychlosti 160 km/h, potom bude zase horsie, ze nebude mat po tom “co” jazdit takou rychlostou - urcite nie vsetky rychliky su v takom technickom stave, aby to dokazali.

Zo stavebneho hladiska: Tento usek kvoli nestabilnemu podloziu/zakladnej vrstve/… je nevyhnutne na niektorych usekoch stavat na dlhsich estakadach, takze cena je dost vysoka. :wink: