MHD v Kosiciach

Od určitej vzdialenosti je lietadlo skrátka výhodnejšie. Do Ba by som asi neletel, ale napre Prahu by som zvážil. Ďalej, v Košiciach je kopec firiem, ktoré sú pobočkami zahraničných firiem a štandardne aj bežní zamestnanci (nielen management) chodia na služobky lietadlom. Na letisko sa človek vie dostať vcelku spoľahlivo aj taxíkom, ale z vlastnej skúsenosti viem že pri prílete som musel čakať rádovo aj hodinu, kým mi prišiel. Vtedy by som sa celkom rád odviezol MHD. Parkoviská na letisku cenovou politikou motivujú k urýchlenému opusteniu parkoviska (tuším do 15 min zdarma a potom to ide pekne hore), takže odparkovať auto naletisku počas služobky nie je lacná záležitosť. Osobne, ak musím náhodou niekam letieť, tak využívam a) dohodnutý odvoz, b) taxi.

1 lajk
  1. Ekonomicky to jednoducho nevychádza a ani po rozširovaní priľahlého priemyselného parku (v prevažnej časti mimo dosahu uvažovanej električkovej trate) či zintenzívňovaní prevádzky letiska nebude vychádzať - lacnejšie (investície + prevádzka za životnosť trate) vyjdú autobusy.
  2. Štát električkovú trať sem síce jednému z väčších tunajších investorov sľúbil, ale kvôli majetkovo-právnemu sporu stojí výstavba cesty od križovatky I/16- II/548 aj paralelnej električkovej trate už pekných pár rokov.

Takže to v dohľadnom čase nebude určite a je celkom pravdepodobné, že nikdy. Ale to nie je prekážkou, aby tu nefungovala kvalitná autobusová doprava (2 linky - jedna rovno k letisku a druhá cez Bahýľovu na Kvasovu).

A optimálne by bolo od „obchvatu“ I/16 Červený rak - VSS sem priviesť jednosmernú cestu popri bývalej Malej farme s napojením sa na dnešnú III/3415 pri budovanom CTP II. Zrýchlilo by to cestovanie v smere na letisko a do priemyselného parku (dnešná zachádzka ku križovatke I/16-II/548 a späť) a umožnilo aj napojenie CTP II na MHD v smere z mesta do práce, ktoré inak po prípadnej výstavbe dávno naprojektovanej a teraz už dlho majetkovým sporom blokovanej cesty už nebude možné.

Lenže (ani) túto pripomienku k novému ÚPMK mi neuznali - s veľmi chabým zdôvodnením.

Letisku som sa venoval v inom príspevku - ekonomický zmysel to nemá, ale keď to štát investorovi sľúbil, vyrieši majetkový spor a postaví to, budiž.

„Dosť obyvateľstva a priemyslu“ v Šaci nie je pravdou. V 10/2024 som si na zastávke „Učňovská“ vystál od 4.45 do 8.00 a je to slabota - špičková hodina z Košíc (6.30-7.30) 270 ľudí, do železiarní (ale to je opačný smer a iný čas 4.50-7.50) 150 ľudí. A opačné smery ešte o dosť menej. Aj tento celok by bol na električku poriadne málo, ale naviac:

1. Už by bolo konečne potrebné riešiť MHD aj do západnej časti (Buzinka), ktorá na dnešné zastávky nemá dostatočnú dostupnosť. To by ale z hlavného prúdu odobralo časť záťaže, takže by električka vychádzala ešte menej hospodárne.
  2. Nedávno schválený ÚPMK (https://opendata.kosice.sk/pages/uzemny-plan) navrhol električkovú trať do Šace úplne nezmyselne - po jej východnom okraji s minimálnou atraktivitou, so slučkou pri nemocnici inde ako je autobusová (pri ceste od nemocnice by sa nedalo čakať na električku a na autobus na tom istom mieste) a v tej trase im samozrejme koľajové prepojenie zo Šace na VA USS nevyšlo (muselo by sa prestupovať). To je chyba na chybu a teda absolútne nereálna trať. Ale prebiť sa atraktívnejším stredom Šace (Železiarenská - Lúčna) by bolo tiež problematické…

Potrebné sú úplne iné trate ako letisko a Šaca - predovšetkým od Železníkov po celej Ul. pri prachárni aj so slučkou na jej juhu (to do ÚPMK nedali, len jej severný úsek a k tomu zbytočné prepojenie na Moldavskú), klasická slučka pri Optime na otáčanie aj 1-smerných električiek (tiež tam nie je) a nejaká rozumne priama trasa na Ťahanovce a tam to hnať ďalej ako iba na Americkú, kde väčšina obyvateľov sídliska nemá dostupnosť (opäť v úplnom rozpore s novým ÚPMK, ktoré tam navrhuje z mesta až 2 trate - málo reálne a najmä strašidelne kľukaté - a na sídlisku len po Americkej, čo je tiež úplne zle).

1 lajk

Tak uvidíme čo z toho bude ….

2 lajkov

Pri tej rekonštrukcii električkovej trate v KE Jazero, nie sú tie stĺpy trakčného vedenie nejaké neprimerane hrubé?

Neviem posúdiť, len sa pýtam ak by mi to vedel niekto objasniť …

co Juzna trieda? a trat do barce a od krizovatky vsa do uss steelu? (s planovanou odbockou na letisko)

1 lajk

Tie su na programe hned ako sa spustia trolejbusy

4 lajkov

Južná trieda a Barca sú v pláne po Alejovej. Je to uvedené aj na konci toho článku. Tam to nie je v tak zlom stave ako bolo Sídlisko Krásna a je Alejová. A či Barcu pri tom nízkom dopyte, čo tam je, vôbec treba, je na zváženie.

S traťou smer železiarne je problém, nie je ochota poskytnúť na to európske peniaze. A keďže na nižších stupňoch na to peniaze absolútne nie sú, tak to opravené nebude a zrejme po čase sa tam doprava zastaví.

Samotné železiarne ma nebolia, tam je to počtami cestujúcich už len desatina pôvodného stavu, zvládnu to (a lacnejšie) autobusy. Chcel som dostať do MET 2/2 aspoň úsek po Optimu alebo aspoň po zadný výjazd a ani to sa nepodarilo. Optimálne by bolo pri Optime vtlačiť do zvyškov voľného priestoru aj klasickú slučku, aby sa tam mohli otáčať aj menšie (čiže jednosmerné) električky.

Trať na letisko je ekonomicky podobný nezmysel ako trať do železiarní (lacnejšie je tam premávať autobusmi). Štát tam električkovú trať síce sľúbil, ale už roky to stojí na majetkových nezhodách.

1 lajk

Predpokladám, že tie nikdy. A nie je veľmi za čím plakať. Tá ich doterajšia košická sieť je kvalitou ponuky aj ekonomicky úplne na hlavu a na dosiahnutie prijateľného stavu by ju bolo nutné zdvojnásobiť.

Ale spoluvinníkom tohto stavu pomaly smerujúceho k pochovávaniu trolejbusov je aj nemenovaný český výrobca a „spolupracujúci“ dopravcovia, ktorí tak nepriamo zmonopolizovali československý trolejbusový trh, že elektrobusy, ktoré zvládnu celodennú premávku bez nutnosti dobíjania, už vychádzajú lacnejšie ako trolejbusy (TCO/LCC čiže investície + prevádzka s údržbou + likvidácia za životnosť trate).

Trat na letisko je ekonomicky nezmysel ??? tak mozno v 2000 ale nie teraz ked v okoli je vystavany PP… nevravim ze Letisko sa stane , , niecim vynimocnym , , ale pri jednoduchom rozlietani sa To oplati… Samozrejme Letisko sa musi prestavat co do vlastnej infrastruktury

1 lajk

Neviem, či sa už neopakujem - priemery z mojich posledných meraní u autobusov MHD na a od letiska a priľahlých firiem (2023-2025):

Dovozy - prac dni: na 6.00 hod 455 osôb, na 7.00 hod 40 osôb, na 8.00 hod 70 osôb.

Dovozy - soboty: na 6.00 hod 180 osôb.

Odvozy - prac. dni: po 6.00 hod 165 osôb, po 14.00 hod 370 osôb, po 15.00 hod 75 osôb, po 16.00 hod 75 osôb.

Odvozy - soboty: po 6.00 hod 155 osôb.

Odvozy - nedele: po 6.00 hod 35 osôb.

Ostatné pracovné zmeny tiež slabé, mimo nich dokopy nič (sem-tam pár ľudí na a od letov).

Ešte stále tvrdíte, že sa tam oplatí postaviť električková trať?

2 lajkov

no neviem, ale keď idem na letisko, tak idem autom, (LM), lebo nie je poriadne spojenie zo žst, na ksc. Radšej, napr. zaplatim 50€, za parkovné, ako sa spoliehať na mhd. Myslím si, že takých je viac. Zatiaľ som neskúšal uber, vôbec neviem či niečo také tam existuje. Klasické taxi odmietam z princípu.

1 lajk

Bolt na letisko samozrejme existuje. Moja skusenost je, ze KSC - centrum je od 6 do 12 EUR v zavislosti od casu.

Busy by podla mna na letisko mali zachadzat vsetky. Nerozumiem tej logike, ze teraz to rozdelili, a 38 ci co to je skonci pri nejakom podniku 500m od letiska. Pokial proste bus nebude aspon kazdu pol hodinu, tak sa na to spoliehat nebude dat (aj ked par krat som uz 23kou na letisko siel - tym smerom sa to aspon da naplanovat).

Kazdopadne, Polacek stale elektricku planuje:

A letisko ma jasny nabeh, ze tento rok prekona 1 mil pax (za jan+feb narast o 36%). Takze vozit bude koho.

1 lajk

Zhodou okolností zajtra skoro ráno letím do Berlína (5:20). Doprava - jenoznačne taxi. Pri tej príležitosti som si pozrel prílety a odlety z KSC, tak za aktuálny týždeň je počet príletov a odletov dosť premenlivý od min 4 do max 10, denný priemer za týždeň povedzme 7. Podľa mňa je (momentálne) ekonomicky absolútne neopodstatnené stavať električku na letisko. Bolo by to samozrejme zlepšenie služieb a viem si predstaviť že bohaté mesto by do toho išlo napriek stratovosti. Ďalšia vec je využitie - aj v prípade existencie električky na letisko - stále značná časť cestujúcich použije taxi - cestovanie v MHD s 2+kusami batožiny už nie je optimálne. Osobne neverím že by čísla z letiska dosiahli namerané počty z USS od keyeti…

1 lajk

Aktualny let.poriadok mas na https://www.airportkosice.sk/sk/pre-cestujucich/letovy-poriadok

V priemere 7priletov + 7odletov denne je 14 pohybov (mimochodom uz od 21.3. zacne Wizz robit KE-BA 13x tyzdenne, takze este o 8 pohybov tyzdenne viac). Ak kazdy let ma cca 150-230 pasazierov, tak praveze aj kvoli tej batozine, ak by z neho len 50 ludi vyuzilo bus, tak sa to oplati. Naviac jan-feb su najslabsie mesiace, takze mozes ratat, ze cez leto je to v pohode 2x az 3x viac. Aj preto minimalne v sezone by to malo byt ovela hustejsie. Dalej stale zabudas, ze aj ten bus aj ta elektricka obsluzi presne aj cely priemyselny park pri letisku.

… požijeme, uvidíme …

Otvoriť príspevok na Facebooku
2 lajkov

(cyklo)chodník zbrusu nový a na ňom stĺpy … + svetlá nie na chodník ale na električkoú trať …. hm …

1 lajk

presne to som chcel napísať, keď som videl tie fotky. kľudne tam mohli byť výložníky a ušetrilo by sa na 1/2 stĺpov, faktúruje sa za každý jeden :wink:

1 lajk