MHD v Bratislave

To sa mi nejako nezda, ze by mesto BA splacalo rocne len 180 mil. SKK uvery+uroky, … kolko ma mesto uverov, ved len ten jeden za 6 mld. SKK - to potom kolko preplati toto mesto? No mne sa to nezda nejako.

A ten NSD MHD v meste BA bude na tom postupne tak ako metro, … plany a projekty za 1 mld. SKK za 20 rokov a vysledok stale nikde. Tu uz radsej mohlo mesto a stat investovat do nakupu novych elektriciek a autobusov, ktore maju aj 30 respektive 10 rokov. :wink:

Vizualizacia 3 roznych variant nosneho systemu v BA k stiahnutiu tu:

bratislava.sk/vismo5/dokumen … 5&p1=51337

Začala sa verejná diskusia o petržalskej rýchloelektričke. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2736

Nechcem nejako mlatit velmi do toho, tu RE treba bez pochyby … len by som chcel pocut vase nazory, ci si myslite, ze Safarikovo namestie je dobre miesto, kde by to malo koncit … Zvladne ten napor??? … Budu na RE navazovat dalsie spoje vsetkymi smermi? Takisto ci sa zmeni system dopravy v Petrzalke tak, ze budu Busy privazat ludi k elektricke, alebo sa len obmedzi sucasny stav?

Osobne si myslím že to čo robia je v najlepšom povedané nešťastné riešenie

1- obsadzujú koridor metra električkou
2- električka má iný “obslužný dosah” ako metro
3- ano petržalka potrebuje električku ale nie týmto štýlom - minimálne 2 vetvy
4- to čo vznikne na Šafku si neviem ani moc dobre predstaviť - tam bude doprava kolabovať

Čo si ja pamatám tak MHD mala mať cez Dunaj vlastný most ( cesta + električka ) čo myslím že má svoj význam.

Inak som pozeral stavba metra " na kľúč " v cenách 2008 by mala predstavovať cca 2,1 mld Skk na 1 km.

mel, ono to len magistrat vyhlasuje za rychloelektricku. v skutocnosti je to len petrzalska elektrickova radiala taka ista aka ide do dubravky, race, alebo vajnor … so vsetkymi negativami co to prinesie.

navyse sa pocita, ze to budu obsluhovat zcasti tie iste stare elektricky co behaju po celom zbytku mesta.

a to ze to volaju nosny system je vysmech ..

to ze safko to nebude zvladat a bude tam kolabovat doprava je snad jasne kazdemu. jedine riesenie je mimourovnovea zakopanie od stareho mostu elektricku pod zem. ale s tym oni nepocitaju.

aj vo viedni su elektrickove tunely. terajsia linka U2 je vedena v elektrickovom tunely. a kedze bol stavany na parametre elektricky, tak tam ide metro extremne pomaly. cize tunak je tiez vidno, ze toto riesenie bude o nicom aj v BA.

a ano zrejme sa zmeni aj vedenie autobusov, ale nie z vychodnej casti petrzalky do vychodnej casti bratislavy ..

inak kdesi som cital, ze sa uvazovalo s elektrickou aj cez apollo..
keby boli dve vetvy elektricky (cez stary most a apollo), tak by to bolo vcelku dobre riesenie.

ale takto je to o nicom ..

no, ked sa robilo v minuly rok v lete trasovanie busov v Petrzalke, tak bolo povedane, ze c. 95 beha co najblizsie k buducej trase elektricky a ze teda cele trasovanie uz pocita s elektrickou (asi ako nahradou za c. 95) :wink:

neviem si to na safku dost dobre predstavit v jeho sucasnej podobe

po apolle mali behat aj trolejbusy

wazari, vsak to, uz teraz safko kolabuje v spicke a to si tam neviem predstavit az tak budu behat elektricky co i len v 3minutovom intervale .. to budu vlaciky na starom moste aj na sturovej ..

o trolejbusoch na apolle som cital aj ja. konkretne ze stlpy verejneho osbetlenia uz su na to predpripravene

pozn. admin: reakcia na dialnice.info/viewtopic.php?t=2785

Teraz si narychlo nespomeniem kde som to videl. ale co sa tyka MHD v BA ide o polske busy Solaris, kde cena prevysila kvalitu. Mali by byt o cosi kratsie ako doterajsie ikarusy a uz sa objavila otazka ci budu kapacitne stacit. Kazdopadne aspon sa zvysi standard a budu nizkopodlazne. Lepsie ako nic.

Co sa tyka SAD-ky ide o kupu 100 kusov busov SOLARIS, 20ks busov zn. KAROSA a zda sa mi ze 10 MERCEDESov.
Plati to iste. Som zvedavy aka je kvalita prepracovania polskych masin… Dufajme ze je ok.

ak by nieco: solarisbus.pl/english_site/sol_bus.html

Uz len dodam ze nikde som nevidel o aky konkretny typ autobusov v BA pojde. Pokial niekto viete uvitam poznamku. Budu to tieto uz jazdiace v kosiciach?

mestskadoprava.net/galeria/c … .php?cat=5

Hlavne aby nehoreli. :smiling_imp:

Bude to Solaris Urbino 15 CNG, obrázky:
infobus.com.pl/artykuly/336/l_1.jpg
infobus.com.pl/artykuly/336/l_2.jpg
infobus.com.pl/artykuly/336/l_3.jpg
Samozrejme, farebné prevedenie bude iné :smiley:

Mozno by sa mala MHD v BA ciastocne privatizovat aby tu bola preinvestovana min. 1 mld. SKK na nakup autobusov, trolejbusov a elektriciek, pretoze mesto BA nema ziadne rezervy a aktualny stav tychto strojov nie je dobry coho dokazom cu caste poruchy, vysoka spotreba paliv a aj nehody ako poziar motora atd.

Vysledkom by bolo asi aj zdrazenie cestovneho ale na druhu stranu by nejake linky boli pridane atd. - lebo situaciu nezvlada ani mesto ani stat ani samosprava (VUC) a BA by mala reprezentovat aspon v takej podobe aby cestovanie MHD bolo na slusnej urovni.

Ta suma 200 mil. SKK je absolutne nepostacujuca. Mesto malo skor investovat do zachovania vsetkych liniek a skor investovat peniaze z rychloelektricky na obnovu vozoveho parku - pretoze rychloelektricka ako je navrhnuta nevyriesi nic. :wink:

Bratislavská SAD obnovuje vozy. Bratislavký prepravca uskutočňuje najvýraznejšiu obnovu vozového parku vo svojej histórii. Autobusy za 450 miliónov korún nakúpi SAD Bratislava. … ide o kúpu 129 vozidiel … SOR C 12, Karosa Axer 12,8m, Mercedes-Benz Inturo a 350 …Vozový park bratislavského prepravcu tak bude najmladší na Slovensku. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2825

Diskusia o petržalskej električke sa zmenila na predvolebný boj. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2893

Politici zacítili korisť. :laughing:

Pri trati električky má vyrásť aj nové centrum. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2894

Sú tu konkrétne informácie: Podľa projektu má územím Petržalky viesť električková dráha dlhá 5,5 kilometra. Otázna je najmä výška jej umiestnenia. Do úvahy pripadajú tri varianty. Polozapustená trať vedúca jeden až dva metre pod úrovňou terénu, povrchová trať kopírujúca zhruba výšku terénu alebo estakádna. … a oveľa viac …

najvacsia chyba je, ze mesto bude riesit od bosakovej po safarikove namestie elektricku “docasnym” sposobom.

ked uz nemieni spolupracovat so ZSR a presadzuje si elektricku samo, tak preco splieta o tunely popod dunaj, ked mesto na to nikdy nebude mat peniaze.

preco uz neriesia radsej aj usek bosakova - safko v definitivnej podobe, t.j. nech neriesia bosakovu urovnovo a nech radsej riesia mimourovnovo safko.

preco vo viedni, meste asi 4x vacsom a X krat bohatsom, kde je tazke metro nie je problem toto tazke metro a nie nejaku elektricku viest cez dunaj mostami ? na co sa BA magistrat hraje ..

takto domrvia elektrickovu radialu aj v petrzalke ..

Je to asi ako s komunikáciou/diaľnicou na Einsteinovej, najprv sa vybudovala štvorpruhová komunikácia so semaformi, neskôr sa pristúpilo k stavbe diaľnice. Mohla sa vybudovať rovno šesťpruhová diaľnica s dvoma odbočeniami naviac, čo by mohlo byť definitívnym riešením.

Je to niekedy zvláštne riešenie. Problém sa rieši čiastkovo a nie komplexne.

Zrejme rovnako je to aj s 10 km tunelom popd Malé Karpaty.

Ako je to s tunelom?

Vidím zatiaľ reálnejšie výstavbu estakád (možno tunelov) severne od Šancovej. Pokiaľ mám informácie, 10 km tunel popod Malé Karpaty je maximálne v štádiu štúdie, to už nehovorím o nákladovosti takéhoto projektu, realizácia by bola síce super, ale…

Ja ani nemám informácie, že by to mal financovať štát. Keď dobre pôjde projekt 94-96 km diaľnice cez PPP, tak sa má pridať aj 10 km tunel M.K. Realita - nech sa činí súkromný sektor a hlavne toto si na seba zarobí aj samé. Ale až za tých 10-15 rokov, keď sa vyčerpajú všetky pozitíva z mosta Apollo, tunela Sitiny a nosného systému MHD. :laughing: