tak ja si myslím, že toto je “skúška nervov” v Bratislave, kto z koho, ale zrejme Dopravný podnik jednoducho nemal túto “reformu” ani spúšťať.
Tu je tá istá chyba ako aj všade inde - málo peňazí v systéme. Nie je ani na prevádzku, nieto na modernizáciu a už vôbec nie na nové systémy MHD, či nové linky, trate, …
Precital som si tu prispevky a mam aj nejake svoje info, takze takto:
Nie je dost penazi a v BA sa rekordne investuje do prestavby ulic, namesti a do dopravnych projektov a teda aj do MHD.
Do r. 2010 postavite NS MHD - pravdepodobne by bolo idealne, ak by presiel navrh na estakadach - to by bolo perfektne. Americky system.
V BA sa rekordne investuje do vystavby novych bytov a do obnovy bytov, stavaju sa nove obchodno-priemyselne centra, BA sa formuje. A rozrasta. Medzi r. 2010-2015 sa postavi aj 6. most, ktory bude sucastou stavaneho obchatu okolo BA, ktory sa snad cely dokonci v r. 2020.
Potom uz nebude co stavat na zlepsenie dopravy, snad uz len jeden most - ale ten uz zasadne nic nezmeni. Takze po r. 2020 sa zacne realne uvazovat (aj ekonomicka sila regionu uz tu bude), ze treba postavit 1-4 trasy metra. A bude sa stavat.
Ak to teda pojde tak ako ma, tak v r. 2030 by mohla mat BA vsetko, co existuje dnes vo vyspelych velkych mestach. Dovtedy bude realny “len” NS MHD za 6-18 mld. SKK, zalezi v akom rozsahu.
Priznam sa, ze neviem o konkretnych tuneloch na konkretnych miestach (SR je mala pre mna, aby som vedel vsetko), ale viem, ze Severna tangenta ma byt hotova do r. 2020 a obchvat Stupavy by sa mal najneskor v tomto case stavat - napojenie na druhu rakusku dialnicu.
ja si tiez myslim, ze severna tangenta skorej ako 2015 nebude ani zacata … hlavne ak BA chce NDS a este siesty most, spolu obchvatom poza letisko (co by myslim tiez velmi pomohlo…
Tak to neviem kedy sa postavi, BA ma velmi vela planov a ja nemozem vediet viac ako vy vsetci na fore - ja sa ucim v tychto regionalnych zalezitostiach.
Je to dost: Most Apollo - 4 mld. SKK, tunel Sitina, NS MHD, D4, tunel Male Karpaty, tento projekt, 6. most, … to je 100 mld. SKK. Realne. A je to vela projektov, ale nakoniec by metro bolo lepsie podla mna. MHD mate v zlom stave - technicky, kapacitne, to treba riesit razantne. Ale tazko povedat, BA zlu polohu - ale treba mat plany a vediet robit zmeny, treba sa prisposobit. Najhorsie je, ze na dopravne projekty uz EU nebude davat BA vela penazi - max. uvery z EIB.
NS MHD v BA by sa mal začať realizovať v r. 2006, ale ak štát nepomôže, tak sa asi nezačne, alebo tam bude riziko nedostavania, ale možno štát pomôže, “len neskôr”. A v takom prípade by sa malo investovať do nákupu autobusov, trolejbusov a električiek a riešiť, reálne riešiť modernizáciu vozového parku MHD.
V r. 2006 asi len nejake dokumenty, realna vystavba sa podla mna nezacne skor ako v r. 2007 (ak stat da peniaze) a dostavba 1. spojenia nebude skor ako po r. 2010 - to je moj nazor ohladom NS MHD v BA.
Vela sa robi v cestnej doprave, aj sa uz vela pripravuje pri velkom vonkajsom obchvate BA, co je cestna doprava, aj sa planuju investicie do zeleznic v BA aj do spojenia s Viednou, aj letisko sa zlepsi, ale samotna MHD velmi nie. Nie je dost penazi. A podla mna nebude dost penazi z jednoducheho dovodu - MHD je najprv vysoko stratovo investicia nech uz je to cokolvek.
inak v tomto absolutne nechapem mesto BA, ktore si zobralo uz teraz niekolko miliardovy uver na dopravu, pricom NDS sa v tom najlepsom moznom stave, bude stavat az v roku 2007 a neskor ..
zbytocne mrhanie desiatkami az stovkami milionov korun co budu mat na urokoch ..
Mesto BA si vzalo uver 6 mld. SKK pretoze malo 2 hlavne dovody:
Dalo najavo statu, ze uz je nutne stavat rychloelektricku.
Bolo jasne vsetkym, ze mesto potrebuje peniaze na riesenie inej dopravy - rozsirenie hlavnych tahov, parkoviska, doplatenie mostu Apollo tiez prebehlo nejako divne cez jednu firmu, ktore nemala tolko penazi a az teraz setri cez MHD, …
Prioritami rozpočtu sú opravy ciest a obnova MHD - mesto Bratislava.
O NDS v meste sa však nepíše na r. 2006 nič okrem vyčlenenia 120 mil. SKK na územné rozhodnutie a celý proces okolo tohoto, takže tak skoro sa stavať nezačne a zrejme z toho jedného úveru vo výške 6 mld. SKK už nie je 6 mld. SKK a ešte sa budú musieť splácať úroky zbytočne skoro. Nakoniec aj na to sa v rozpočet prihliada, mesto bude splácať do 180 mil. SKK za rok na úverovú službu. Rozpočet mesta bude vyrovnaný.