dialnice.info/album_page.php?pic_id=1380
podla tejto mapy by bolo najlepsia z mojho laickeho pohladu varianta modra/fialova aj s dialnicnym privadzaom az po D1.
dialnice.info/album_page.php?pic_id=1380
podla tejto mapy by bolo najlepsia z mojho laickeho pohladu varianta modra/fialova aj s dialnicnym privadzaom az po D1.
Prvý štvorhviezdičkový hotel v Žiline. Hotel Dubná Skala má moderný a zaujímavo architektonicky riešený interiér. ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=4548
Projekt bol spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu SR v rámci programu SOP PS pod záštitou Ministerstva hospodárstva SR a Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.
Mam dotaz? dialnicny privadzac Lietavska lucka je velmi pekny, a verim ked sa dokonci bude este krajsi, no zaujimal by ma nazor odbornikov, ci nie je to velky “luxus” stavat privadzace odnikial nikam, co bude minimalne ester pet rokov, pokial sa nepostavi tunel Vysnove?,. Samozrejme ako motorista, som vdacny za kazdy kusok kvalitnej cesta, no myslim si ze peniaze by sa dali zatial uzitocnejsie vyuzit? a staviat privadzac sucasne s dialnicou. Zatial bude vlastne privadzac sluzit len pre miestnu obsluznost a Rajeckych teplic. co si myslim je trocha malo na takuto investiciu?
Žiadny diaľničný privádzač ani iná investícia (rozšírený úsek nejakej cesty, či krátky úsek diaľnice) nie je nikdy zbytočná investícia. Pomôže doprave, zlepší hospodárske podmienky a hlavne, v tejto lokalite sa diaľnica do niekoľkých rokov začne stavať.
Boli tu plánované investície na cestný privádzač, tieto zámery sa zmenili na diaľničný, aby sa tu potom nemusela znovu cesta prerábať. Luxusom je skôr dnes fakt, že sa stále tunel Višňové nestavia.
Pokiaľ ja viem, tak zatiaľ sa stavia len po koniec Soliniek, tam sa bude schádzať na cestu I/64. Obchvat Bytčice sa zatiaľ nestavia. Takže sa tým vlastne rieši už teraz kapacitne nevyhovujúca Rajecká cesta prestavbou na štvorpruh.
Aj keď obyvatelia Bytčice by boli isto radšej, keby sa stavala aj druhá časť, pretože cesta cez Bytčicu je tiež hrozná už teraz.
Rozdvojí sa Slota? ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=4702
V tomto prípade aj podľa mňa by sa mal stav zlepšiť.
V Žiline stavajú nový hotel Holliday Inn
To už je druhý 4* hotel, prvý stojí, druhý sa stavia. Tie hotely sa nestavajú len tak, životná úroveň v meste Žilina rastie, je záujem o kvalitné bývanie pre manažérov, pre návštevníkov mesta. A to všetko má priamy súvis tak s KIA, teda s novými investormi ako aj napríklad s tým, že v ZA už je letisko, blíži sa diaľnica, neskôr ďalšia, čo spraví zo oblasti ZA-MT diaľničnú, cestnú aj železničnú križovatku s možnosťou letiska, t.j. naozaj dopravnú križovatku v celom regióne, v ktorom bude sústredených veľa strojárskych firiem. Veda a výskum sú v ZA silné už dnes, vďaka Žilinskej univerzite, výskumných ústavoch atď.
Podobne rastie v SR už len mesto Trnava, ktoré ťaží z BA len jednu jedinú vec a tou je letisko, ktoré je ešte lepšie ako to žilinské. ![]()
Ten hotel Holiday Inn je už pred dokončením. Fotografiu si môžete pozrieť na stránke:
zilina-gallery.ic.cz/gallery/pic … ge_id=2193
a dokončený hotel Dubná Skala, tiež štvorhviezdičkový:
zilina-gallery.ic.cz/gallery/pic … ge_id=2358
Pravdepodobne nie si zo Žiliny, ale ak si si všimol okrem fotografií aj text pod nimi tak zistíš, že tento úsek sa nestavia do neurčita, ale sa buduje v intraviláne mesta. Rajecká cesta (ulica) sa prebudováva na štvorpruh. V skutočnosti je to cesta I/64 do Rajca a Prievidze, ale keď je vo vnútri mesta tak je zaťažená priľahlou priemyselnou zónou a sídliskami. Teraz bude končiť pri sídlisku Solinky. Ak by privádzač končil niekde pri neexistujúcej diaľnici, tak by sa dalo súhlasiť. Aj v prípade ak by pokračovala komunikácie od Soliniek až na koniec k budúcej diaľnici D1, tak by sa vyriešil obchvat Bytčice, kde je teraz doprava neúnosná.
Nevie niekto, kedy by mala výstavba pokračovať obchvatom Bytčice?
Žiline hrozí dopravný kolaps. ![]()
dialnice.info/viewtopic.php?t=4783
Autor tvrdí: " Reálne teda hrozí, že diaľnica nebude. Pre Žilinu, ale aj pre celú diaľničnú sieť, by to znamenalo katastrofu." S tým nesúhlasím, pretože SR ešte nemá dobudovanú diaľničnú sieť a aj keby mala, tak nikdy jeden úsek nemá ako ovplyvniť iné úseky vzdialené 100-vky km ďalej. Inak však s týmto človekom súhlasím vo všetkom. ![]()
Neodpustím si osobnú poznámku do tejto témy:
Môžete si všimnúť, že po vstupe SNS do vlády nejak stíchli kritici (poslanci MsZ v ZA) predsedu SNS, lebo sú si vedomí, že by poškodili samotnej Žiline. ![]()
Aspoň teda ja tomu verím, že to tak je. ![]()
Zahusťovanie výstavby na sídlisku Vlčince
1.) Obytný súbor Žilina - Vlčince
( prevzaté z : http://eia.enviroportal.sk/detail.php?akcia=obytny-subor-zilina-vlcince )
Navrhovateľ : APARTMENT DEVELOPMENT, s. r. o.
Popis :
Účelom navrhovanej činnosti je vybudovať komplex ôsmych 5 - 12 podlažných obytných domov s celkovým počtom 490 bytov s tým, že počet bytových jednotiek bude prispôsobený požiadavkám budúcich užívateľov. Areál zaberie plochu cca 28 874 m2. V podzemí obytných domov sú navrhované garáže s 292 stojiskami a na povrchu parkoviská so 169 stojiskami. Areál je navrhovaný v juhovýchodnej až východnej okrajovej časti mesta Žilina, na sídlisku Vlčince II.
2.) Obytný súbor Vlčince II.,ulica Obežná a Bulharská ,Žilina
( prevzaté z : http://eia.enviroportal.sk/detail.php?akcia=obytny-subor-vlcince-ii-ulica-obezna-bulharska-zilina )
Navrhovateľ : Apartment Capital, s. r. o.
Popis :
Účelom je vybudovať komplex siedmych 6 – 8 podlažných obytných domov s celkovým počtom 420 bytov. Areál zaberie plochu cca 6 060 m2. V podzemí obytných domov sú navrhované garáže s 246 stojiskami a na povrchu parkoviská so 158 stojiskami. Areál je navrhovaný v juhovýchodnej až východnej okrajovej časti mesta Žilina, na sídlisku Vlčince II. Variantnosť riešenia spočíva v tom, že v variant 1 uvažuje s vykurovaním objektov samostatnými kotolňami a variant 2 uvažuje napojenie celého komplexu na centrálne vykurovanie.
Zhrnutie dostupných faktov :
1.) Obytný súbor Žilina – Vlčince bude vybudovaný namiesto areálu ZŠ Moskovská, ktorá bude asanovaná. Územie je ohraničené ulicami Moskovská cesta, Bulharská cesta a Obežná.
2.) Obytný súbor Vlčince II, ulica Obežná a Bulharská bude vybudovaný na území ohraničenom vyššie uvedeným obytným súborom a ulicami Obežná a Bulharská cesta.
3.) Obytné súbory tvoria spolu celistvý pôdorysný obrazec ohraničený ulicami Bulharská cesta, Moskovská cesta, Obežná a areálom OSBD. Na území o rozlohe 34934 m2 bude postavených 910 bytov ( mapa Žiliny – VKÚ Harmanec 2004 ).Pri uvažovanej priemernej obsadenosti 3,21 obyvateľa na 1 byt ( Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2001 – ŠÚ SR ) bude hustota osídlenia v danom území bude 836 obyvateľov na 1ha. Pre porovnanie : sídlisko Vlčince bolo projektované na hustotu 300 obyvateľov/1 ha, sídlisko Hájik na hustotu 400 obyvateľov/1 ha.
Poprosil by som návštevníkov a diskutujúcich, ktorí si prečítajú tento príspevok a majú ďaľšie informácie o uvedených projektoch ( mapy, vizualizácie atď. ), aby ich uviedli.
Zahusťovanie nie je práve najšťastnejšie, ale deje sa to prakticky všade. Aj v BA boli Dlhé Diely dimenzované na 12 tis. obyvateľov, dnes ich je tam 30 tis. a naďalej sa stavajú obytné domy. To spôsobuje problémy s parkovaním a dopravné problémy na cestách v časoch “špičiek” a v piatok.
Dal som sem ako príklad práve Dlhé Diely v BA, pretože tie následky zahusťovania sú rovnaké, nech je to kdekoľvek na svete. ![]()
zahustovanie samo o sebe nie je problem, ale problem je ked si mesto napriklad neda do podmienok podzemne garaze kde by bolo aspon tolko parkovacich miest kolko je bytov a hlavne ked su neni na taku zataz dimenzovane komunikacie.
Len poznámka: Nie všade sa dajú stavať podzemné garáže. Napríklad v Trnave, v centre mesta preto nie sú podzemné garáže, lebo pod mestom sa nachádza veľa pamiatok - pivnice atď. Ja si ani nemyslím, že je treba mať podzemné garáže (tie sa dajú vždy niekde dostavať), kľudne by stačili aj samotné garáže, aspoň 1/3 z počtu bytov daného obytného domu a ďalšiu 1/3 treba doplniť parkovaním priamo pred domom. To je myslím hranica pre mestá nad 80 tis. obyvateľov, mať pred obytným domom min. taký počet parkovacích+garážových miest ako 2/3 počtu bytov v danom obytnom dome. Neviem kde, ale v niektorých mestách (myslím, že aj Viedeň) je to dokonca (a ešte prísnejšie) už stanovené a projektant to tak musí navrhnúť. ![]()
ano narazal som na vieden, lebo tam musi byt pocet garazovych stani aspon co je pocet bytovych jednotiek + 10%.
v pripade, ze tak nie je, tak developer musi platit mestu za kazde chybajuce mieste.
Dnes som si všimol, že na žilinskej autobusovej stanici sa robia vrty do zeme a vyberajú sa vzorky - geologický prieskum pre plánovanú prestavbu autobusovej stanice?
To je potrebné ![]()