Mesto Žilina - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

OT: Napriek tomu, vo Viedni sú problémy s parkovaním v niektorých častiach mesta. A otázne tiež je, kde ďalej to platí :question: Z tohto by sa mala BA poučiť.

dialnice.info/viewtopic.php?p=28516#28516

Minister Janušek bude rozhodovať o Auparku v Žiline.

Aspoň môžu Košičania vidieť, že ani v Žiline Aupark stále nestojí. :laughing:

Toto video mi poslal užívateľ Tiesto:

Budatinsky don Quijote - 12.5.2006

Ide o otvorenie slávneho pamätníka J.M.Hurbana v Budatíne. Nachádza sa pri významnej cestnej komunikácii, ktorá tu tvorí významnú zvukovú kulisu.

Na otvorení sa zúčastnil okrem vedenia mesta ZA napríklad aj prezident SR, Ivan Gašparovič. Video má necelých 7,5 minúty.

OT: Epigram Karla Havlíčka Borovského:

Že nemoh být prvním světlem v Čechách,
zaved s námi Hurban krutou hádku;
on podpálil novou školu v Tatrách:
tam je prvním - to je na počátku.

Prišla mi otázka cez IS, že po prezretí videa autor nepozná cenu, že som ju mal uviesť, tak ja aj pre ostatných: cena tam je, v posledných sekundách, 28 mil. SKK. :laughing:

Považujem to za primeranú cenu vzhľadom na veľkosť objektu a ten je zase preto taký mohutný (vzhľadom k iným sochám v meste), že sa nachádza pri ceste a teda je potrebné, aby ho bolo dobre vidieť.

Kto by mal výhrady k tomu, že radšej sa mala postaviť v Budatíne kanalizácia, tak upresním, že v 1/2 obce už je a v tej druhej ju občania nechceli v pôvodnom variante. Dnes keď tam je pamätník, tak by ju už radi mali a poteším všetkých, počíta sa s výstavbou kanalizácie v ďalších rokoch.

Už niekoľko rokov je totálny bojkot bratislavských médií zo života Žiliny. Pre tých, ktorí nevideli odhalenie a Pamätník Jozefa Miloslava Hurbana - prvého predsedu Slovenskej národnej rady, môžu si pozrieť fotografie na súkromnej stránke Fotogalérie mesta Žiliny. Tu chcem pripomenúť, že tzv. bratislavská verejnoprávna STV odignorovala odhalenie pamätníka prvého predsedu SNR, ale aj prezidenta SR, evanjelického biskupa Igora Mišinu, evanjelického seniora Jozefa Havrilu,evanjelickej cirkvi a.v, biskupa Františka Tondru, predsedu biskupskej konferencie Slovenska, poslancov a ďalších významných osobností. Navyše rôzne komentáre bratislavských pisálkov na sochu prvého predsedu SNR prsvedčia o ich duševnej úbohosti.

Bratislava ako hlavné mesto Slovenska by sa mala zamyslieť, že budovaním pochybných sôch “čumila”, duševne chorého človeka Nácyho, napoleonského vojačika v búdke a podobne si nezíska u Slovákov vzťah k hlavnému mestu.

zilina-gallery.ic.cz/gallery/cat … hp?cat=130

Zpodobnit faráře Hurbana na koni, mávajícího šavlí, to mi ale připadá až příliš expresivní.

tiez som toho nazoru. ako pamatniky hej. to podporujem, ale zase odtial potial :slight_smile:

to mi inak pripomina tu scenu z tusim ciernych baronov, kde zizku namalovali so samopalom :smiley:

Malíř Vločka maluje na zeď obraz Jana Žižky.

Terazky: „Dobře stě to namalovali, súdruh voják. Ale povedztě mi, prčo má súdruh Žižka v ruke hen takú honú vyrezávanú haluzku? Veď to něbol volajakýsi kapelmajster lebo farár. Dajtě mu ruky aspoň lahký gulomet!“

Kefalín: „Ale vždyť to je úplně absurdní, soudruhu majore.“

Terazky: „Povědztě mi, Kefalín, čo si představujetě pod takým slovom absurdný?“

Kefalín: „No v té době přece lehké kulomety ještě vůbec nebyly.“

Terazky: „V akej dobe?“

Kefalín: „V patnáctém století.“

Terazky: „V petnáctom storočí som tiež něbol majorom. A terazky hej!“

Može a nemusí, iste je socha Mozarta v Salzburgu zrozumitelnejšia pre všetkých, ale nechcem to tu rozvádzať lebo sa dostáváme OT. Tento a dva predošlé príspevky by sa mali zmazať alebo presunúť

Tu musím s tebou Jozef asi 1. krát na fóre nesúhlasiť. :astonished:

Čumil práveže Bratislavu preslávil a je chyba Slovákov, že si ho nectia viac. Každý Slovák sa len zasmeje, mnohí ani nevedia, kde sa presne nachádza, pričom Japonci, Nemci, Kanaďania, Američania, … pri tejto soche stoja aj 20 minút - komentár sprievodcu, fotenie sa, video … a tak to má byť.

Čumil v BA je taká malá veža Pisa, keď to mám prirovnať.

Hlavné mesto má dostatok kultúrnych pamiatok, v tomto jednoducho nesúhlasím.

Čo sa týka médií, tak STV takmer vôbec nikdy neinformovala o armádnych prehliadkach, návštevách prezidenta či premiéra niekde po SR alebo vo svete, … a je to samozrejme chyba. A podľa môjho názoru je to TV JOJ, ktorá ZA na čele Slotom totálne ignoruje, ale je to môj názor.

Chcel by som Ti napísať, že na sídlisku Vlčince v tomto priestore sa nič nezahusťuje. Ja nie som odkázaný na nejaké stránky zelených a určite aj Ty dobre poznáš tento priestor. Na vysvetlenie ostatným uvádzam:

Na východnom okraji (opakujem okraji) sídliska Vlčince II stojí bývalá ZŠ Moskovská, jedna z 5 ZŠ na sídlisku Vlčince. Škola aj s areálom je už niekoľko rokov opustená a nikto o budovu neprejavil záujem. Napokon bola predaná záujemcovi, ktorý na mieste budovy ZŠ a jej areálu postaví obytné budovy. Ako som už uviedol, areál stojí na okraji sídliska a teda nejde o žiadne zahusťovanie ako sa nám to tu snaží niekto nahovoriť.

“… bude hustota osídlenia v danom území bude 836 obyvateľov na 1ha. Pre porovnanie : sídlisko Vlčince bolo projektované na hustotu 300 obyvateľov/1 ha, sídlisko Hájik na hustotu 400 obyvateľov/1 ha”.
Aj v tomto prípade ide o zavádzanie, lebo zámerne sa porovnáva hustota obyvateľstva len daného priestoru výškovej zástavby s inými sídliskami ako celkami. Koľko obyvateľov na jeden ha je teda pod nejakým 26 poschodový vežiakom v Bratislave ! ?

Na sídlisku Vlčince I - IV sa začali budovať prvé panelové domy od roku 1971 až do roku 1982, kedy bola výstavba ukončená. Bolo tu postavených asi 7 500 bytov, v ktorých býva asi 25 000 obyvateľov. Z dátumu výstavby vidieť, že na sídlisku je generačný problém a nová výstavba sídlisko trochu omladí. Kto má možnosť sa pozrieť na mapu mesta Žiliny tak uvidí, že nijaké zahusťovanie uprostred panelových blokov nie je. Opäť sa potvrdilo, že lož a klamstvo (nemyslím osobne Teba) je pre niekoho pracovná metóda.

Ale veď práveže to je bojovník, len treba preštudovať históriu, povedal by som, že vy kritici (všetci v tejto téme) len ZA závidíte tento a ďalšie pamätníky, sú ich po celej ZA desiatky.

BA a vôbec štát nevie dať 1-2 mld. SKK na národné divadlo, ZA bez problémov nájde 20-30 mil. SKK na kultúrne pamiatky v meste - výstavba nových, údržba pôvodných.

Môj názor je, Jozef má pravdu v tom, že sochy Čumila a napolonského vojaka, atď… nepatria do najrušnejšieho centra hlavného mesta. Čumilove sochy už vôbec nie. Ale myslím, že aj v Blave pamätník Milana Rastislava Štefánika bude pred novým Národným divadlom, ktoré sa má otvárať na jar.

Inak tá fotogaléria www.zilina-galery.ic.cz je výborná, skutočne máloktoré mesto na Slovensku má tak dobre spracované foto rôznych častí a inštitúcií mesta. Väčšinou sú to fotografie slávnostných podujatí, mažoretky, predstavitelia samosprávy v oblekoch, dožinky…

Naopak, sochy a pamätníky v meste ZA stáli veľa peňazí a každý študent VŠ vám potvrdí, že ZA je jedno z mála miest, kde jednoducho sa na kultúru pamätá.

Je to rozvoj mesta, naviac Hurban stojí pri dôležitej ceste. :laughing:

Žiadne mesto v SR nemá lepšiu fotogalériu a to už nehovorím o kvalite a rozmeroch tých fotiek. :stuck_out_tongue:

Lenže skutočnosť je taká, že Hurban bol vedúcou osobnosťou povstania a počas revolučných rokov 1848/49 sa v týcto miestach v Budatíne odohrala víťazná bitka slovenských dobrovoľníkov nad maďarskými gardami na čele s Hurbanom v rámci zimnej výpravy z Jablunkova. Aj v príhovore pri odhalení pamätníka evanjelický biskup si položil otázku: evanjelický kňaz a vedúca osobnoť povstania 1848/49 - “keď treba aj šabľu je potrebné za národ zdvihnúť”.
Aj terajšia prezidentova čestná stráž má uniformy slovenských dobrovoľníkov, z uvedených revolučných rokov.

Myslím si, že k tejto téme sa nemusíme vyjadrovať a je na rozhodnutí poslancov v každom meste ako a na čo budú čerpať prostriedky. Len pre tých, ktorí nevedia, tak primátor mesta nemá v mestskom zastupiteľstve nijaký hlas a všetko je len na rozhodnutí poslancov. Samozrejme všade, nielen v Žiline.

V úvode moderátor napísal o tejto téme, že “Okrem toho sem môže spadať aj rozvoj hospodárstva, bývania, životného prostredia, …”. Preto by som doporučil prečítať si článok v Žilinskom večerníku na 19. strane "Žilina - mesto blahobytu a prosperity… " Článok je obšírnejší, a preto dávam naň len odkaz:

strana 19: zilinskyvecernik.sk/

alebo

zilinskyvecernik.sk/archiv/2 … vstr19.pdf

cumil, paparazzi a napoleon mi konkretne vobec nevadia. kto bol hurban som tiez vedel :wink: len proste (mne osobne) to pripada kusok prehnane.