Pred rokom 2009 nebude dokončený ani celý severný obchvat. Potom sa môže začať uvažovať nad južným a ten sa môže začať stavať tak po r. 2012 a dokončí sa v r. 2015. Beriem Trnavu ako prioritu a zohľadňujem rastúci rozpočet SSC.
Suma 4 mld. SKK je vyčíslená, reálne to býva tak 50%, lebo to je suma, ktorá zahrnula aj miestne uličky a tam stačí každý rok sem tam zaplátať menší rozmer, len aby nebola cesta “deravá”.
Mesto dokáže dať hneď 40 mil. SKK, s maximálnym vypätím síl až 90 mil. SKK. A to je dosť veľa. Naozaj, zo všetkých miest a obcí TT, ktorá musela riešiť bývanie, rozvoj a príchod veľkého investora, tak mesto nemá peňazí nazvyš … a je tu zodpovedne povedané, v akom stave sú trnavské cesty, ja neviem, nepoznám, viem, že hlavné ťahy na tom nie sú dobre - ale tie zase patria SSC a viem, že TT rekonštruovala nejak lepšie celé centrum mesta, … ďalšia vec je teda kultúra.
Celkovo dokáže TT opraviť 5% ciest, keby som bol prísny, tak to spravím inak: 4 mld. SKK sú potrebné, mesto nájde len 40 mil. SKK, takže to je 1% ciest.
Je to len niekoľko ulíc, ale … keby bol severný obchvat, tak oveľa menej “trpia hlavné ťahy”, mesto je “voľnejšie” a nie sú cesty v takomto stave. Takže nechcem byť prísny.
Tak toto je smola, ale lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Aj keď je pravdou, že Trnava nezískava nič extra od štátu - ani diaľnicu (už stojí aj D1 aj R1), ani železnicu (dokonca sa modernizuje cez financie EÚ) a letisko je blízko v BA a PN. Základ boli byty. SSC prisľúbila severný obchvat, tak aspoň niečo.
Treba povedať, že mesto už riešilo, kde treba investovať viac: Peniaze pôjdu do výdavkových programov ako sú doprava, životné prostredie, odpadové hospodárstvo, bytová výstavba, verejné osvetlenie, školstvo a vzdelávacie systémy, mládež a šport a kultúra. Výdavky v nich sa zvýšia o 96 miliónov korún.
V doprave minie mesto viac o 65 miliónov korún na rekonštrukciu povrchov miestnych komunikácií a chodníkov. Dotkne sa dvadsiatich ulíc. Takže to je veľmi dobrá správa pre trnavské cesty. To však nie je ani zďaleka všetko.
Pri HM Tesco (za kruhovým objazdom) namaľovali na cestu divné veci. Odbočenie z ľavého aj pravého pruhu do ľava. Z vlášť si všimnite, kde začína sprava prerušovaná čiara. Do nedávna tam bol zákaz odbočenia vľavo, nechápem prečo to tak neostalo.
Mohli by ste sa k tomu vyjadriť? Podľa mňa to nieje práve najšťastnejšie riešenie. Ukázať na mape