Pacho ty sa pocuvas D?? uz viem o com to mlel DrX dookola…
To uz do MT by KIA nesla, lebo by bolo po ceste na zapad k hlavnym dodavatelom/odberatelom problemove Strecno.
cele zle, MT je v sucasnosti uz v spadovej oblasti dialnice a v pripade problemov pod strecnom sluzi cesta I/65 a od ZH sa ide po R1. I/65 nie je bohvieco ale ako nahradna trasa v pripade nudze posluzi.
veru tak, Pacho ma problem pochopit ze pozemky pre stavbu zabezpecuje stavebnik cize investor, aj to ze podla stavebneho zakona STAVEBNIK MUSI PREUKAZAT vlastnicke pravo k pozemkom kde sa ide stavat. samosprava ako miestny stavebny urad je max. dotknuta stavbou a musi dat kladne stanovisko. to je de iure vsetko co samosprava ma urobit. a teda som zvedavy ci mesto ZA vykupovalo pozemky pre dialnice.
budem hadat, komunisti si pocas utlaku v ramci byvalo KNV BB tak poplietli mesta ze postavili kompletny vnutorny okruh.
lebo korejci dostali 280 mil. eur dotacie od statu a ktovie kolko milionov este ktore sa nepriznali.
to je diskutabilne, ale hlavne ked si otvorim google tak v ZA vidim MUK na kazdom kroku co sa o PO neda povedat. to je ako ist od MUK ruzinov do centra BA po gagarinovej…plejada semaforov. velke dialnicne obchvaty nevyriesili problemy miest kde vela ludi denne dochadza. typicky priklad je NR kde v centre nie je badat prakticky ziadny efekt R1.
Rozdiel medzi PO a ZA je ten, že žilinské štvorprúdovky sú poprepájané do okruhu, jedinou chybičkou krásy je chýbajúca MÚK pri Tescu. Prešovské sú prepojené svetelnými križovatkami a prerušené napr. železničným priecestím. A úplne tu chýba východný obchvat centra, trase Sabinovská-Šafárikova-Východná nepomôže D1, R4 ani NK.
Keby bola D1 a R4 tak logicky sa prikaze tranzitu ktory ide na vychod od po aby to vyuzival a nechodil cez mesto a vybavene.
No čo už, keď niekto napíše pravdu, tak v prvom rade, treba z neho spraviť hlupáka, že. Jedna vec je príslušný úrad, druhá vec je čo spraví pre to mesto, a miestna samospráva. Múdre hlavy, čo tu vypisujete hlúposti, skúste si spomenúť, ako to bolo s Drutarovkým (keď som to zle napísal ospravedlňujem sa), kto to nakoniec vyriešil. Nebola to náhodou samospráva, mesto? čo sa s ním dohodlo. Keby sa čakalo na MD, tak ten spor by nebol doriešený hádam ani dodnes. Tu by som sa spýtal na čo samospráva čakala 15 rokov? Detto Jarkovsky, prečo sa s ním mesto nedohodne? Keby chcelo, tak by sa to dalo. Ono je pohodlnejšie čakať, a vyhovárať sa na Bratislavu. Kto chce hľadá spôsob, kto nechce hľadá dôvod. Naj úsmevnejšie sú Devilové záštychy na komunistov. Práve komunisti, sa snažili “industrializovať” východ, a tlačili tam neskutočné peniaze, ale veľmi to nepomohlo. Len tak narýchlo, Vyhorlat Snina, Chemko Strážske, Mez Michalovce, Vagónka Trebišov, VSS Košice, ZTS Prakovce, Krompachy… napíš čo zostalo z ich snaženia? Na druhej strane, komunistami postavené fabriky na považí, orave, poprad… celkom slušne prežívajú, alebo sa pretransformovali na iné firmy, a priťahujú ďalšie investície (Matador, DCA…). ,ale škoda písať, kto chce pochopí, kto nechce nepochopí, že všetko je o ľudoch.
Mas to riadne popletene a sa nedivim, ze produkujes prispevky ake produkujes.
V ramci utlaku bolo v Ziline a okoli 4 km 4-prudoviek a este 2 km pri Brodne. To BB mala 45 km-ovy stvorpruh.
Estakada sa dostavala na stvorpruh v roku 2000.
Dia¾nièný privádzaè I/11 Žilina - estakáda slávnostne otvorili v pondelok 6.11. primátor Žiliny Ján Slota, prednosta KÚ v Žiline Anton Straka, generálny riadite¾ SSC Dušan Matonok a generálny riadite¾ Doprastavu Ivan Šesták. S výstavbou zaèali zamestnanci Doprastav-u, a.s.,Žilina v auguste 1997 pod¾a projektu Dopravoprojekt-u, a.s., Bratislava. Pôvodný termín ukonèenia bol august 2001, avšak ukonèili ju v nieko¾komesaènom predstihu.
Žilinský veèerník èíslo 46 zo dòa 07.11.2000, 1. strana
Nieco z byvalych stranok Vahostavu:
"Výstavba cesty è. I/18 Žilina - ¼avobrežná rieši vedenie tranzitnej dopravy v Žiline sever-juh a zároveò dia¾niaèný privádzaè na D1 a D18. ¼avobrežná sa v súèasnosti delí na dve stavby.
- stavba - výstavba druhého mosta v Budatíne (smer Žilina-Èadca) a èas komunikácie po ¾avom brehu rieky Váh smerom na Poprad.
- stavba - výstavba nadjazdu nad železnicou, most cez rieku Váh smerom na Varín a príslušné kanalizácie. Jedná sa o dåžku 4,5 km. Zaèiatok 1. stavby bolo v roku 1996, 2. stavby v roku 1997.
- stavba bola ukonèená v roku 2001, 2. stavba bude uvedená do prevádzky koncom roka 2002."
Budatin sa odovzdal v roku 2005, Lavobrezna II.etapa v roku 2009
I/18 Žilina – Strážov, diaľničný privádzač ukonceny v roku 2010.
ssc.sk/sk/Vystavba-a-rekonst … -etapa.ssc
ssc.sk/sk/Vystavba-a-rekonst … v-2005.ssc
ssc.sk/sk/Vystavba-a-rekonst … vadzac.ssc
Rozdiel je este v tom, ze PO ich zvacsa mal uz pred 20 rokmi, ked boli intenzity podstatne mensie a MUK sa stavali omnoho menej.
V ZA mas na Strazovskej a Kragujevskej niekolko semaforov, len Policia odmieta ich spustit, ze by tranzit zapchal mesto, pretoze su tam vyssie intenzity ako v Presove. Tak ich v PO vypnite a uvidime, ci sa to bude miestnym pacit aj pri tych nizsich intenzitach. Tranzitu sa urcite pacit bude.
Takze chybicka krasy je, ze chodci maju problem prejst cez priechod pre chodcov, auta z vedlajsich sa dostat na hlavnu a v spicke odbocit dolava z hlavnej.
dakujem, beriem na vedomie.
noved, mesto uz raz riesilo statny pruser a stat sa z toho nepoucil lebo to ma na haku, uradnici na MD budu sediet ci sa PO nieco vyriesi alebo nie. ono je najpohodlnejsie centralizovat dane a decentralizovat povinnosti. jedine riesenie je potom aby investorom bola VUC samozrejme s prislusnym balikom.
myslis krachujuce fabriky ktore sa za meciara vytunelovali a zachranovali sa za dzurindu uplne “originalnym” sposobom, tj. privatizaciou a odpustenim dani. tusim nedavno sme sa bavili o sklarnach v nemsovej, ussteele, hlinikarni ZH ale mozeme spomenut aj mondi RK na liptove ci najnovsie OFZ siroka (ako iste vies istebne uz zatvorili). stale je to o tom istom. kto chce pochopi, kto nechce nepochopi…
Veď Devil, presne o tom to je, ako píšeš. Žiadna spoločnosť, či to boli tí Tvojí zatracovaný komunisti, alebo táto Tvoja vysnívaná spoločnosť, ktorá nemá ani názov, (lebo kapitalizmus, alebo demokratická si nezaslúži) nikdy nebude spravodlivá. Tak nech si v PO, (ale aj inde) ďalej nadávajú a čakajú, že to za ních niekto (aj keĎ za to platený) vyrieši. Ešte jednú poznámočku na margo dopravy v Prešove. Celkom dobe si pamätám projekty, za hlbokého totáča, na riešenie problému žel. priecestia na Levočskéj. Jedná alternatíva, bola výstavba mosta ponad trať, a to som tie projekty videl. (bolo to riešené podobne ako most na Podháj v Martine, s kruhovým nástupom na východnej strane)) Druhá alternatíva, bola preložka trate cez Šarišské Lúky. No a prečo sa to nezrealizovalo? No lebo (vtedy ešte) Praha. …
Je ťažko dnes povedať, ako to bolo za totality. Ale:
Určite najmä v druhej polovici 80-tych rokov už nebolo dosť peňazí na investície. Výstavba dialnic sa v podstate zastavila. Výstavba obchvatov miest sa výrazne spomalila.
Je možné, že z toho mála peňazí sa viac dávalo do Košíc ako do Prešova, keďže kraj bol len jeden a sídlo bolo v Košiciach. To isté bolo vo vzťahu Praha a Čechy a podobne.
Výstavba nábrežnej je nočnou morou v Prešove . . . ale možnože takto arogantne sa SSC a mesto správalo aj v Žiline, len väčšinu obchvatu Žiliny sa postavil za starého režimu (okrem ľavobrežnej, ktorá vedie pri brehu Váhu), keď vlastnícke práva boli investorom šumafuk a neviem či by si sa dovolal spravodlivosti v tej dobe.
Keďže sa nábrežná stavala už za nových podmienok, tak to mesto aj SSC dobehlo, keďže ľudia si omnoho silnejšie začínajú uvedomovať svoje práva.
Ty mi pripadas ako natvrdly. 3 prispevky vyssie som vypisal kedy sa stavalo/otvaralo v ZA a ty mi tu napises, ze sa okrem Lavobreznej sa postavilo vsetko za “stareho rezimu”. Priamo v meste boli 4 km stvorpuhov a teraz je v meste asi 15-16 km stvorpruhov.
no slota to vybavil…ved vybavil aj KIU a povolil stavbu na cudzich pozemkoch. podla logiky prispievatelov zo ZA kraja je to sikovnost. presne takto to volaju aj na ukrajine ci na balkane. riesit to normalne bez bratrickovania je az divne. a stazovat sa je blbost lebo patent na stazovanie sa existuje len pre strecno a prilahle oblasti.
a vies, ze odkial je sefko VUD?
a kedy bude R4 SO PO, kedy bude D1 PO zapad - PO juh?..Ovciarskom a Visnovym len potvrdzujes to, ze uz kedy sa tlacili miliony do tunelov pri ZA, pri PO sa dodnes o tuneloch len rozprava a doprava je hustejsia ako pri ZA pred 10 ci 15 rokmi…
nie je to prirodzene, ze sa budovalo od zapadu na vychod lebo samozrejme, ze potom sa tam logicky zahustovala doprava, ked bola dialnica…
ked je mimo ZA nejaka vysoka intenzita na useku, tak napises, ze sa ti to nezda, ale ked je nejaka taka v ZA, tak je vsetko ok
osobne budem za dialnicu okolo ZA tiez vdacny a nemam proti nej nic
Re: D1 Fričovce - Svinia
Odoslaťod Pacho » Ne Nov 17, 2013 05:41
Dragon, ale to že výkup pozemkov na nábrežnej trval 15 rokv, to kohoproblém?, kto ho nedokázal vyriešiť? Podľa môjho názoru, bola to neschopnosť mesta, čiže prešovčanov, a nie neakých imaginárnych ľudí, na ktorých sa stále niekto vyhovára. Ale to podstatné je, že pokiaľ mesto nezalobuje, tak sa to jednoducho vlečie.
Predsa to neni normalne aby “az” 200 m Kuzmanyho ul. zobralo mestu niekolko rokov to riesit. Jarkovsky/Drutarovsky atd. samozrejme ze chcu osmikat stat. Sak ked to robia velke dialnicne firmi, tak preco nie oni. Poviem vam, vela demokracie ( teda bordelu) skodi.
Maly priklad z ostrova v ktorom zijem: Minuly rok robyli generalku cesty okolo firmi v ktorej pracujem. Rozsirovali cestu a preto zaberali kazdemu na ulici zhruba 3 m. V nasom pripade to bolo tak 60 m dlsky. Pitam sa mojho sefa ( pouceny z nasho fora) kolko mu za tych 3x60 m daju. Hodil na mna zaujimavy ksicht, ze o com to hovorim. Rozsirenie tejto cesty je statny zaujem takze o vyplacani nejakych penazi neprichadza do uvahy.
…a to je US uz dvesto rokov demokraticky stat
Tym len potvrdzujes, ze dialnica pri ZA ma byt o 10-15 rokov skor ako pri PO. A pri ZA sa o tuneloch tiez len rozprava, nikto nimi nejazdi.
Tak mi vysvetli co tam na tom 3 km useku medzi dedinami generuje 35% NA navyse. Asi tam padaju z neba.
zrejme je to “systemova chyba” scitania, toto sme tu rozoberali x-krat pri sc.u. 90158 pri kralovanoch, pred a za nim tiez chyba asi 3.000 aut.
ty si stale nepripustas zakladnu vec, v ZA su 4pruhovky postavene do okruhu cize sa pohodlne dostanes z hociktoreho vstupu na hociktoru vypadovku. ty len proste scitas kilometre a hotovo.
v PO sa toto da riesit len ciastocne, snad sa dockaju nabreznej a potom by mozno bol priestor pre smer KE-SK/VT/BJ ale SO nevidim realne a dokonca si nemyslim ze naplni ocakavania miestnych, je prilis mimo mesta.
Sčítací úsek 372 v Prešove začína pred MÚK s cestou L.Svobodu, po ktorej jazdia kamióny v smere KE-PL a údaj 6230 NA je priemerná intenzita na tomto úseku. Keby sa sčítací úsek rozdelil na 2 časti, výsledky by vyzerali logickejšie a celková intenzita by bola určite vyššia než 30000. Jazdím tadiaľ často, na MÚK s L.Svobodu sa pripája veľa vozidiel a Vranovská je veľmi frekventovaná. Kľudne to môže byť tak, že po MÚK je 26000 vozidiel (ako v centre) a za MÚK 34000.
To ja som si poplietol vlakna a sem som napisal “na tom 3 km useku medzi dedinami generuje 35% NA navyse”. To suviselo s R3 na Orave.
A Kanky mal zrejme na mysli tych 10 tisic NA co sa mi nepacilo v PO. i15 to vysvetlil.
Je to zrejme tak ako pises. Je tam nevhodne rozdeleny/vyznaceny scitaci usek, pretoze do jeho stredu prichadza pomerne vysoka premavka a teda by to malo byt rozdelene na dva useky.