Najpotrebnejsi pre Presov neni vobec tunel. Ten bude potrebny pre tranzit
a je to presne naopak D1 zapadny obchvat PO je vseobecne potrebnejsi pre ludi, ktori su ovplyvneni prave tranzitom, cize pre ludi z PO, cez ktory tranzit prechadza, a ktory je velmi vyznamnou tranzitnou krizovatkou…
pre clanok tranzitu, cize vodica s vozidlom alebo posadku s vozidlom je to povedzme 5, 10, 15, ci 20 min./prejazd, ale pre ovplyvneneho obyvatela v PO je to 24h/den
napisal som to strucne a nerozobral dostatocne… ale myslel som ze presovcania tunel nebudu skoro vobec pouzivat. A jasne ze rozdiel v tranzite cez mesto teraz a po postaveni tunelu bude vyditelny.
Pre presov je momentalne asi najpotrebnejsi usek Severny obchvat na R4, ak neverite pridte sa pozriet na Sabinvsku ulicu kazde rano, pripadne v piatok poobede. Mozno este lepsie by bolo postavit pre samotnych presovcanov cestu MK3 alebo 5 neviem presne, co vlastne vnutorny prietah mesto, kt. zacina za razcestim Sidlovec a konci niekde pri stanici.
Nevie niekto v ako to vyzera s terminom dokoncenia kruhaca pri ZVL. Termin je tusim buduci Piatok, ale zatial to tam je tak, ze to nevyzera na ten termin. Zatial este nezacali asfaltovat.
Inac cesta z Delne napr. na sidl.3, mi vcera okolo 17.00 trvala 25 minut. Isiel som cez svaby, tie uz boli zapchate, kedze mnho aut neide na kruhac ale za Shelkou na zaciatku mesta odbocia na Delnu tym padom je aj tato cesta zapchata. Vecer sa este stala nejaka nehoda na Slivarskej, takze to bol riadny horor sa dostat z jedneho koca na druhy a to som este presovcan a poznam kadejake cesticky, ako sa vyhnut zapcham.
Ono severný obchvat PO je takou čerešničkou na torte
Oveľa potrebnejšie pre Prešov vybudovať vnútorný systém štvorprúdoviek, ako je v Košiciach. Zial v tomto sa Prešove mešká cca 20 rokov.
MK3 a MK5 by to mali riešiť, ale kedy sa ich dočkáme…
V kazdom pripade na Prešov sa akosi za poslednych 20 rokov zabudlo, ked si porovnate podobne velke mesta…/ZA - D1 /D3-Strazov , Dialnicny privadzac Zilina-Liet Lucka+ estakadya MUK , Zilinsky okruh 4-pruh …/NITRA - Kompletne prepojenie R1 spolu s obchvatom a exit NR -vychod , zapad +este stara R1 -4 pruh pripojka na 1/64 + 4- PRUH 1/64 smerom na NZ.. /…Banska Bystrica - R1 + Severny komfortny obchvat ,4 prudovka cesty 1/59 smerom na DOnovaly az za BB../..takze vyhodniari KANKY , Eross,granite ,svaco mi daju aj za pravdu …ze Prešov ma oproti tymto mestam co dohanat…
Neda sa robit vsetko naraz. Pracuje/pracovalo sa tam, kde boli najväcsie intenzity - TN, BA, NR, ZA, BB… O 5-10 rokov sa zase bude stavat vela na vychode - PO, KE, MI - to maju potom vsetci Zilincania, Trencania, atd. zavidiet vychodu?
andrej toho sa este musime aj dozit aby bolo vsetko na zapase a strede hotove realne to vyzera tak ze na vychode sa dostavia R4 a R2 a nic viac…
Dostavana D1 po MI, R4 a R2 by bol na vychode luxus. Okrem najvytazenejsich usekov by sme sa mali sustredit predovsetkym na kvalitne cesty I. triedy (I/18, I/74, atd.), kedze diverzita obyvatelov je uplne ina, ako na zapade (vysoka hustota) ci strede (uzke doliny) a intenzity tu az na vynimky nikdy nebudu vysoke.
A si myslis, ze v ZA je kolko km 4 prudoviek mimo dialnice? Zrejme menej ako v Presovskom okrese. Dialnicny privadzac ZA - LL bude mozno tak o 5 rokov. Cely zilinsky okruh ma zavratnych 7 km a intensity 30 - 40 tisic v./24h.
Ja vidim v Presove a na vypadovkach
12 km D1 - Kapusany, skoro v celej dlzke 4 pruh.
smerom na Kosice dalsie aspon 4 km pred zaciatkom D1 PO-KE
ciastocne je postavena a stavia sa Nabrezna, ktora bude mat cca 4 km
A dialnica D1 Vazec - PO skoro 70 km v prevadzke a 30 km vo vystavbe predovsetkym pre Presovsky kraj a az potom pre dalsie kraje. To je nic?.
A co taky Martin? cca 60 000 obyvatelov a stvorprudoviek asi 6-7 km
martin.sk/finale/index.php?s=1006964103
Taky Trencin s 55 tisic obyvatelmi je na tom podobne zle ako Martin.
Martin ma luxusnu 1/65 panelku
Jano1, Presovske 4prudovky si vymenoval skoro vsetky, ale z tych Zilinskych len 7 km…vyzera to trosku ako keby si chcel nieco zatajit
zabudol si aj na to, ze na tej 4prudovke PO - Kapusany su intenzity tiez 30-40 tis. z toho 1/3 nakl. aut…zabudol si, ze zatial co D1 i D3 pri ZA je na konci tendrovania, tak R4 SO PO je viac nejasnejsia ako D1 PO zapad - PO juh, cize obe su nejasne…
pravdepodobne Visnove a teda obchvat ZA bude postaveny skor ako R4 SO PO a teda, ked uz bude ZA odlahcena o tranzit v-z, tak v PO to bude perne…
mimo toho, ZA je uz dnes napojena dialnicou na BA, zapadnu, ci juznu Europu…PO to ma zatial v nedohladne…
Nemám dojem, žeby MT bol nejaký zapchatý, aj keď dlhšie som v meste nebol. V špičkách sú cesty plnšie(ako všade), vtedy vie zdržať aj ten kruhový objazd pri Košútoch. Ale mimo špičky napr. táto cesta je tiež skôr prázdna: maps.google.sk/maps?q=martin+je … CC8Q8gEwAA
Už neviem sa vyjadriť, ako to je v smere centrum - Záturčie. To skôr Martinčania by sa vedeli vyjadriť lepšie.
Jano, v Prešove je tých 4-prúdoviek viac, ako si napísal. Zabudol si napr. na tú pri Sekčove, čo je pod správou PSK a mesta, Obrancov Mieru… Lenže aj tak si myslím, že ZA to má oveľa lepšie riešené ako PO. V PO je zatiaľ skoro každá križovatka riešená semafórmi. Jediná MÚK čo ma napadá, je na Šarišských Lúkach. A cesty vedú cez obývané zóny, poprípade ako Levočská popri centre mesta. Potom sa nám po meste preháňajú autá a kamióny po mestských cestách a cestách tretej triedy. Stačí si kuknúť napríklad, koľko nákladnej dopravy prejde po Solivarskej resp. arm. gen. Svobodu. Kuzmányho sa “stavia” už x rokov, takže vodiči využívajú dosť ulicu Lesík Delostrelcov, na ktorú sa dostať býva niekedy problém z vedľajších ulíc(Plzenská), keďže semafóry Rusínska-Východná to tam držia. ZA sa mi zdá naozaj lepšie poriešená, a nemyslím si, že je to len dojem.
Myslím, že MK3 a 5 SSC škrtla s argumentom, veď diaľnica…
MT sa s PO neda porovnat (ani s TN co je skor vacsie okresne mesto) uz len kvoli tomu ze do MT vedie menej hlavnych ciest ktore su navyse dobre riesene I/18 prakticky mimo a I/65 vedena mimo centra a ich krizovatka tiez mimo ako MUK.
Re: D1 Fričovce - Svinia
Odoslaťod FANUSIK » So Nov 16, 2013 10:36
V kazdom pripade na Prešov sa akosi za poslednych 20 rokov zabudlo,
Zaujimava veta. To akoze kto zabudol na Presov. Bratislava, mindop, alebo NDS ? Presovske dopravne hlavy maju mat zdrave vizionarske myslenie na 20-30 r. dopredu. Pripravit do detailov dobre projekty, lobovat na patricnych miestach a potom nebude problem ich zaradit do vystavby. Predbehnut ostatnych,ukazat ze ked mame 10 000 tisicove intenzity, myslime nato co urobyt uz teraz aby nenastal colaps v meste ked budu 30 000-cove.
Tak ako granit pise. Chcelo to postavit stvorprudovky po meste uz davno a nie naprojektovat mimo reality SO PO a teraz cakad a lamentovat kedy sa to zacne stavat. To je uletena vizia pre ktoru mesto doplaca a este dlho bude.
Jany, ty hovoris akoby postavit stvorprudovky po meste bolo lusknutim prsta. Sam dobre vies ake problemy su uz len s vykupom pozemkov napr. na nabreznej sa vystavba kvoli tomu zdrzala skoro 15!! rokov. Jarkovsky dalsi expert… Tu su proste ludia extremne nachylni na to co im patri a nechcu sa toho vzdat len tak aj ked s nimi chce stat vy*ebavat asi s domniekou ze su to len vychodniarski hlupacikovia… neviem… Proste uz len vykup pozemkov v podstate v centralnej casti mesta by trval xx rokov bez debaty jedine ze by to urychlil nejaky protiustavny zakon… Po dalsie tieto “vnutromestske” stvorprudovky by stavala SSC. Ktovie z coho, kedze eurofondy by na vsetky urcite nedostali a navyse to treba aj spolufinancovat - tiez nie je coho… Po dalsie tunelove obchvaty na D1 a R4 su jedine mozne riesenia a viest hlavne dopravne koridory mimo mesta, a viest ich treba, ze sa to da iba tunelmi s tym nic nespravime, neda sa zburat polka mesta, aby to islo po povrchu. Je jedno ci ich projektoval Bratislavcan ci Presovcan. Peniaze na tieto projekty su, len vzdy sa odkladaju tak Presovcania mozu akurat tak lamentovat, primator za ne aktivne lobuje odkedy je vo funkcii (cca2006) tak neviem co viac chces. Hovoris ze presovske dopravne hlavy maju mat zdrave vizionarske myslenie. To akoze kde sa vytratilo taketo myslenie napr. v Bratislave - kde je situacia katastrofalna??? Ked nie je taketo myslenie v hlavnom meste nie je ziadnym nenormalnym a zahanmebenia hodnym prvkom ze sa neuplatnilo ani v PO, kde su problemy s dopravou radovo mensie. Je to tak ze na PO kontinualne kazda vlada srala, aj KDHci ktori tu mali celkom fajn zakladnu… Vsetko na co ma mesto kompetencie uz vykonalo tak neviem co viac chces…Mimo reality je podla teba SO a take Visnove nie je podla teba mimo reality??? nie, lebo sa uz tendruje… sice 10 rokov…

Jano1, Presovske 4prudovky si vymenoval skoro vsetky, ale z tych Zilinskych len 7 km…vyzera to trosku ako keby si chcel nieco zatajit
netvrdim, ze ine 4-prudovky v ZA okrem okruhu nie su, ale tvrdim, ze PO s vypadovkami mimo dialnice ma 4 prudoviek viac km.

zabudol si aj na to, ze na tej 4prudovke PO - Kapusany su intenzity tiez 30-40 tis. z toho 1/3 nakl. aut…
Podla scitania 2010 tam bolo 22583, 22408, 22191, 26100, 30056, 27844 v./24h, nakladnych: 4194, 3107, 3964, 6642, 6230, 9849 NA/24h
Pritom tych 10 tisic nakladnych je viac nez podozrivych, kedze pred tymto usekom aj za tymto usekom su tie intenzity okolo 6 tisic.
Takze v PO nad 30 tisic som nasiel len 1 usek a to 30056 v./24h. Zato v ZA nachadzam napr. aj 41076 a 44598 v./24h a niekolko usekov nad 35 tisic.

zabudol si, ze zatial co D1 i D3 pri ZA je na konci tendrovania, tak R4 SO PO je viac nejasnejsia ako D1 PO zapad - PO juh, cize obe su nejasne…
pravdepodobne Visnove a teda obchvat ZA bude postaveny skor ako R4 SO PO a teda, ked uz bude ZA odlahcena o tranzit v-z, tak v PO to bude perne…
mimo toho, ZA je uz dnes napojena dialnicou na BA, zapadnu, ci juznu Europu…PO to ma zatial v nedohladne…
Kedy bude HP-DS? O 5 rokov? A mozno nebude ani o 10 rokov. Prieskumna stolna Ovciarsko je prerazena uz 15 rokov, Visnove vyse 10 rokov.
Je uplne prirodzene, ze mesto, ktore je vyse 200 km zapadnejsie je napojene na zapadnu dialnicu skor, navyse tie intenzity pred Zilinou boli uz v roku 2005 prevazne cez 20 tisic (minimum smer BA bolo cez 17 tisic), kym pred Presovom po 15 km na zapad klesli pod 10 tisic, uz po par km na I/18 Svinia - Presov boli pod 13 tisic.
A v roku 2010 bol sucet D3 a I/18 pred ZA skoro 31 tisic, kym Chminianska Nova Ves - Svinia to bolo 14356 v./24h (10 km od PO).
Dragon, ale to že výkup pozemkov na nábrežnej trval 15 rokv, to kohoproblém?, kto ho nedokázal vyriešiť? Podľa môjho názoru, bola to neschopnosť mesta, čiže prešovčanov, a nie neakých imaginárnych ľudí, na ktorých sa stále niekto vyhovára. Ale to podstatné je, že pokiaľ mesto nezalobuje, tak sa to jednoducho vlečie. Ono je to tak, vieš prečo má napr ZA relatívne dobre poriešenu sieť? lebo mesto sa snaží, v ZA je VUD a taktiež VŠD (ŽU), ktorá značným vplyvom poriešila dopravu. A vieš prečo je v ZA VUD a VŠD, lebo sa ľudia v meste snažia, a nevyhovárajú sa na … A vieš prečo KIA je v ZA a nie v prešove? no skús porozmýšľat sám, možna na to prídeš. Ver nikomu nič nepadne z neba.