Cesta je mimo mesta. Medzi PO a Luboticami. Cast prechadza Luboticami. Neviem, ci je to cesta prvej, druhej alebo tretej triedy. Ak tretej, tak to ma na starosti PSK, kde je teda rekonstruckia hudba buducnosti; ak cesta 1.triedy. tak SSC. Kedze SSC zatial ani neplanuje vymenu na Petrovanskej, ci reko Cierneho mosta, je to tiez v nedohladne.
Funkce osvetlenie tam myslim nikdy nebolo, pocitalo sa tam totiz s rozsirenim sidliska, ku ktoremu nikdy nedoslo. Ostali teda len stlpy bez svetitiel (ktohovie, ci je este funkcna elektroinstalacia pod zemou a stlpy by sa dali vyuzit) a nepouzite zastavkou niky na neexistujucom sidlisku.
Otec mi vravel ze vraj kedysi tam osvetlenie fakt bolo ale po revolucii ze sa nevedeli dohodnut kto bude platit za elektricku energiu ci mesto alebo Lubotice, tak sa to demontovalo.
Ono to velmi na demotaz nevyzera, lebo nie su demontovane iba samotne svietidla, ale aj ich horizontalne nosniky. Navyse stply ani nemaju nater. Ale nehadam sa, ja som vtedy este nemal ani 10 rokov, a pamatam si to len matne.
Cele to je blud. Ved alternativna trasa D1-cky je bezproblemova, pojde stale po dvojprudovke cez Obrancov Mieru, Nabreznu a vypadkovou na Petrovanskej na D1 dalej na KE. Problemom je akurat nabrezna, kym sa nedostavia druha etapa okolo ZVL, bude na Skultetyho lievik.
V spravach sa riesil hlavny problem Presova a to smer sever-juh. Nejako sa to spojilo s prioritou vlady a vsetci zainteresovany to poplietli.
Prva etapa (vo vystavbe) leto/zima 2008 (ak sa vyriesia pozemky), ak nie tipujem leto/zima 2009. Tam sa to posuvat nebude, Hagyari je velmi blizko dohody s majitelom, a ked to nevyjde, ma pripravene vyvlastnenie, ktore ako pravnik by mal mat dobre urobene.
O druhej etape je ticho, ale podla vyhlaseni vlady by “Presova mala vyriesit SSC”, takze aj tento usek by mal by prioritou vlady do 2010. Stavat sa najskor zacne az leto 2008, comu neverim. Kebyze ano, do leta 2010 by to mohlo byt hotove.
Ten usek od krizovatky ulica exPapez - ZVL by sa mal budovat snad bez vacsich problemov, kedze ide po rovine a ziaden dom v ceste nie je. Iba zeby nejaka nespokojna dochodkyna zase prostestovala, ze “nebudze mac dze sadzic bandurky”…
Dufam, ze problemy nebudu. Mozu byt semafory na smere Kosice-Poprad nastavene neviem ako dobre, nie je normalne, ze treba pri prejazde cez nase tretie najvacsie mesto ist raz dolava, potom doprava, potom uzka ulicka, zase dolava atd …
Presne tak. Najma ked sa vnutorny obchvat da postavit za minimalne peniaze, ziadny tunel, ziadny most (akurat v druhej etape treba preklenut rieku a zeleznicu trat), dokonca je to z velkej cast v nezastavanom uzemi.
Presne to, co si spomenul, su minimalne naklady nevyhnutne pri vystavbe kazdeho useku dialnice. Pozemok treba vykupit stale, takisto je nevyhnutna projektova dokumentacia. Tunely ci estakady ale nemusia byt vsade a tym padom sa da postavit za “minimalne naklady”.
Ale ty hovoríš o vnútornom obchvate mesta, nie o diaľnici. A mestský rozpočet môže mať aj s takouto investíciou problém. Teda buď sme sa nepochopili alebo to Prešov zvládne. Ale ak má ísť o sumu celkovo vyššiu ako 1 mld. SKK, tak to samotné mesto nezvládne. Muselo by to mať ako prioritu a stavať to 6-7 rokov.
ano, ved ho chcu stihnut do roku 2010, ci nieco ine myslis? Podla mna je to aj spravne - najprv ma byt vnutorny obchvat prie miestnu, ale aj tranzitnu dopravu a az potom vonkajsi dialnicny ciste pre tranzit
Vyspelý štát sa práveže snaží riešiť najprv súvislé prepojenia celej krajiny. Teda tranzit, rozvoj hospodárstva, nové investície a tomu zodpovedajúce cesty s viacerými pruhmi (aj D/RC), ktoré nebudú trpieť vyjazdenými koľajmi a nejakou zníženou rýchlosťou na 40-60 km/h.
Rieši sa to preto ako prvé, aby sa celkovo odľahčila týmto obchvatom hlavná cestná sieť v meste, kde sa tento tranzit rozplynie, zaťažia sa ešte viac miestne cesty a efekt pre samotné hospodárstvo mesta je nulový len investíciami do miestnych ciest. Tie sa navyše aj tak postupom času znovu rozpadnú a robiť potom ešte len nejaké obchvaty je už neskoré a hlavne mnohonásobne drahšie riešenie ako, keby sa to spravilo predtým.
Po ukončení hlavných prepojení sa riešia hlavné cestné ťahy v meste. Okrem iného tam stúpne životná úroveň, vzrastie motorizácia. A ak sa tieto úpravy síce spravia hneď, ale na danú vtedajšiu úroveň, tak po dokončení hlavných veľkých obchvatov tieto vnútorné nebudú stačiť životnému tempu mesta.
Po dostavaní D1 a R4 treba riešiť cez SSC samotné mesto PO vnútornú cestnú sieť mesta. Ale sám štát by sa mal spolu so samosprávou venovať najprv diaľkovým cestným ťahom s napojením na mesto.
Tak postupujú v USA, Kanade, Nemecku, … ale napríklad aj v Chorvátsku či Maďarsku atď. … a nakoniec aj tak pokračujú aj v ČR a Poľsku. A aj na Slovensku … ja si myslím, že skôr bude D1 v PO ako nejaké vnútromestské obchvaty financované cez SSC.
Čísla nepustia. SSC dáva na výstavbu obchvatov aj s peniazmi EÚ 1-1,5 mld. SKK. A podstatné časti dnes idú do obchvatov Trnavy, Galanty a na prípravu napr. Trenčína a to ešte časť z toho ide na výstavbu prepojenia Oravy a Kysúc či nových svetelných križovatiek a kruhových objazdov a začína sa čosi investovať aj v BB. Nepredpokladám, že tak skoro pribudne aj PO. Hlavne, keď nič ešte nie je pripravené (či je ?), lebo príprava dnes trvá reálne 2-3 roky, ak sa to moc nemedializuje.
vsetko to zavisi od pomeru lokalnej a tranzitnej dopravy… napriklad v KE by bolo zbytocne stavat vonkajsi obchvat skor, ako vnutorny - ten uz je skoro hotovy a par rokov na bohate postaci aj pre tranzitnu dopravu
Vsak Nabrezna sa stavia uz neviem ako dlho a ze vraj sa nieco pomaly hybe… neviem, nemam dost info. Dokoncena Nabrezna komunikacia vytvori vnutorny obchat PO. Ale pravda je, ze PO sa skoro vobec nemedializuje
Ale Prešov nie sú Košice. A Košice by v podstate ani nepotrebovali obchvaty, ale skôr napojenie na Maďarsko. A na BA cez Slovensko.
A s tou medializáciou si ma nepochopil … najrýchlejšie sa stavia, ak sa nič dopredu nemedializuje. Ak áno, ako napr. v PB, tak sa prípravné práce natiahnu na 5 a viac rokov. Medializácia = problémy z pozemkami, pridajú sa ekológovia, neskôr nejaký variant nevyhovuje samospráve …
O Nábrežnej sa hovorí už 2 roky, že sa to rýchlo dorieši a nevšimol som si ten rýchly posun … možno do 2010.