Mesto Prešov - všetko z dopravy a rozvoja častí mesta

Super, v roku 2010 sa preklasifikuje na dialnicu a tym bude vyrieseny aj Presov :laughing: :unamused:

To by bol ten lepsi pripad. Znamenalo by to, ze tunel este nie je pochovany :slight_smile:

Ale co vlastne riesi ta Nabrezna, nejak sa mi to nepodarilo zistit… Pomaha odklonit tranzitnu dopravu v smere D1?

Ja mam trochu strach, ze se pak naopak rekne - mate Nabreznou, na co jeste dalnici, ta ted chvili pocka…coz by v pripade absence tunelu zas tak nevadilo - treba pockat na dalsi vladu :smiley:

Jen nezapominejme ze soucasne dostaveni neznamena udelani cele Nabrezni komunikace az za konec Presova a napojeni na D1 resp. vypadovku na D1. Tohle bude koncit asi nadlouho u Mestske haly.

Ano, presne tak.

jpis.sk/obsah/html/mapa/mapa.htm

Po vstupe do PO od Popradu sa 4-pruhovou Levocskou ulicou pohodlne prechadza az na Obrancov Mieru, kde 4-pruhova cesta koncila a cely tranzit isiel okolo univerzity cez uzucku ulicu 17. Novembra (plnej studentov, pobehovania, chaosu, hluku a smradu). Nabrezna bude pokracovat od ul. Obrancov Mieru okolo zimneho stadionu az po mestsku halu, cim obide ul.17 Novembra. Etapa od zimneho stadiona ku mestkej hale je uz par rokov dokoncena ale nevyuzivana kvoli majtkovym problemom na prvej etape od Obrancov Mieru po zimny stadion.
Problemom bude obrovsky lievik, ktory vznikne - a to na ulici Skultetyho. Tam je cesta uzucka, s nemoznostou akehokovlek rozsirenia, dokonca ani zastavkove niky pre MHD nie su zapustene, ale MHD stoji priamo na ceste v jedinom jazdnom pruhu. Za lievikom je opat 4-prudova cesta po Masarykovej ulici okolo zeleznicnej stanici, kde sa potom opat zuzuje na dva pruhy, ktore ale jazdu spomalia akurat na 60 km/hod, cize na povolenu rychlost. Tato komunikacia je uz v dlho plane na rozsirenie, kedze viac-menej staci premalovat ciary a spevnit krajnice a moze z toho byt č=pruhova komunikacia. Spominany lievik na Skultetyho by sa mal vyrisit dostavbou druhej etapy NK ku ZVL, k dialnicnemu privazdacu na ul. Petrovanskej.
Hlavny prinos je teda v odlkoneni tranzitnej dopravy z mestskych komunikacii, dvojrpudovka a pravdepodobne aj zvysenie rychlosti na 80km/hod v danom useku.
Dalsim prinosom je aj vytvorenie vnutorneho okruhu pre domacich, ktorym by sa spojili dve najvacsie sidliska, kotre su na opacnom konci mesta. Na to je ale potrebne dokoncit este jeden asi 400m usek, ktory ale bohuzial ma pod spravou PSK a nie SSC a tym padom je realizacia v nedohladne.

Vdaka za objasnenie!
Pozeram do mapy… druha etapa by viedla od mestskej haly popri Toryse ku ZVL? To by mohlo stacit ako provizorny obchvat Presova…
Keby som bol presovcan, radsej by som bral taketo docasne riesenie, ako dialnicu cez mesto :slight_smile:

Ano, presne tak. Pri ZVL, kde je mometalne (konecne) docasna svetelna krizovatka, sa planuje kruhak prave kvoli vyusteniu NK.
Ako provizorny obchvat PO to stacit bude, ale iba dovtedy, kym sa nedokonci prepojenie Sekcova a Sidliska III (ten spominany 400 metrovy usek na ul. Kuzmanyho). Potom sa doprava na tomto useku zhusti a bude kolidovat s tranzitom.
Inak, akutny problem Presova vyriesi skor R4 smer Sabinov - KE a Svidnik - KE. PP-KE je az na usek na 17. Novembra (ktory sa teraz vyriesi) a lievik na Skultetyho velmi dobre prejazdna a relativne mimo centra.

tak by mohli tu Nabreznu do roku 2010 postavit a potom sa pustit do tunelu

Sabinov-KE sa bez juhovychodneho obchvatu neda velmi poriesit, KE-Svidnik nie je pre osobne auta problem, ako sme uz niekde diskutovali :stuck_out_tongue:

oprava… problem Sabinov-KE sa bez juhoZapadneho obchvatu neda poriesit

Suhlas. Aj ked vedenie nabreznou by bolo urcite lepsie ako v sucasnosti po Holleho a Vajanskeho, takmer cez stred mesta po uzuckych uliciach.

Búrky, tornáda, hurikány spôsobujú na zariadeniach cestnej infraštruktúry ročné škody vo výške rádovo miliardy USD.

Nedalo mi to, ale hrúbka nezabráni vetru s viac ako 130 km/h zlomeniu/vylomeniu stožiara s lampou alebo svetelnou signalizáciou. Vylomenie je pri nových stavbách, zlomenie pri 40 a viacročných.

Aj zvislé dopravné značenie je poškodené po búrkach.

“Velka” krizovatka pri Sarisi: "“Je to najzaťaženejšia križovatka v meste, ktorou denne prejde 40 tisíc vozidiel. Pre návrh slúžili ako východiskové údaje: dopravno-inžinierska analýza, analýza nehodovosti a analýza hlukových pomerov na križovatke. Zatiaľ ako najvýhodnejšie riešenie tohto neutešeného stavu sa javí rekonštrukcia na okružnú križovatku so špirálovito usporiadanými pruhmi. V podstate je to najmodernejší typ križovatky s najvyššou kapacitou, ktorá sa tam ukazuje ako limitujúca.”

Buduce vyustenie druhej etapy Nabreznej - (zatial v nedohladne):
"Jednou z dlhoročných “bolestí” cestnej dopravy v Prešove je križovatka pri ZVL. Ako sme sa dozvedeli od Ing. Jozefa Kundráta, okrem operatívneho riešenia (svetelná signalizácia) sa pripravuje jej projektová dokumentácia s tým, že ako predbežný tvar je odporúčaný tvar veľkej okružnej križovatky s mimoúrovňovým krížením Košickej ulice. Križovatka bude v plnej miere zabezpečovať aj obsluhu priľahlého územia (ZVL, rušňové depo, Švábska ulica, atď.).

vecernik.po.sk/clanky.php?id=2288

A tá Petranovská či ako sa volá pri vstupe/výstupe do Ke sa nebude opravovať(meniť asvalt)?

Chystaju sa vacsie investicie do opravy ciest v PSK, aj v samotnom PO, takze verme. Aj ked, je toi cesta prvej triedy teda v sprave SSC, PSK ma na starosti len cesty nizsich kategorii… Ked som cital niekde plany SSC na roky 2007-2010, nebolo to spomenute.

Petrovanska (po sariski PetrovIanska :slight_smile: )

Hlavne, ze na smerovej tabuly (tie hnede tabulky, co ukazuju poziciu ulice), je napisane Petrovianska.

Aj vozidla MHD isty cas hlasili nespisovny nazov.

Mna by tak len vyhladovo zaujimalo, kedy sa zacne s celoplosnou vymenou vozovky na MK-2? V tom pripade, ak by sa uskutocnila (+ dobudovanie MK-4 Vychodna - Bardejovsky most) by sa ani nemusela uskutocnit vystavba MK-3 a MK-5, co bolo v planoch.

Hlavne v useku od konca k.u. Presov po krizovatku “Pod Nadjazdom”, ludovo povedane :wink:

Asi tak skoro nie, aj ked by sa zislo. Skoda je aj to, ze sa nedokoncilo osvetlenie tejto cesty. Stlpy su osadene uz 20 rokov, ale nikdy to nebolo dokoncene.

Zeby? JPP sa mi zda, ze tam lampy boli, len sa rozkradli… ale inak zislo by sa osvetlenie a celoplosna vymena vozovky… snad by to mohlo zacvakat aj mesto samo.