Zaujimava info od prispievatela z presovskeho fora:
Stvorprudovka nabreznej pojde v tunely pod cestou do Hanisky aj pod zeleznicou. Nebude tam ziadny nadjazd, to by na takom kratkom useku bolo poriadne stupanie
Najprv by sa mala urobit prekladka zeleznicnej trate a tak sa zrusi a prekope sucasna kolaj. Nasledne sa vybuduje tunelova rura a nu sa potom polozi kolaj do Kosic-vyhladovo bude rura stavana na dvojkolajku do Kosic. Daleka buducnost modernizacie zeleznicnej trate Presov Kosice…
Uvedenu tunelovu ruru pod zeleznicou a cestou do Hanisky vidiet v nakresoch ciarkovane..
Cize stvorprudovka vyusti tesne pred kruhacom z pod zeme.
skor to bude taky dlhsi podjazd Skoda ze sa takto nepristupovalo ku privadzacu v PP, kde sa vybodli na prelozku zeleznice a je tam zbytocny lievik
celkom elegantne riesenie, podobne ako Palackeho v Kosiciach…
len aj na palackeho to mohli rovno ten minitunelik ruboit na 2 pruhy ..
a nielen tam, ale aj v trnave, kde sa 4 prudovka zuzuje pod stanicou a potom zase rozsiruje na 4 pruhy a usti do kruhacu ..
na palackeho mohli pekne spojit tie dva podjzady iduce za sebou do jedneho, ale to by bolo len estetickejsie riesenie. takto to je zrejme najlacnejsie a rovnako efektivne.
palackeho je naozaj “elegantne riesena” jazda pomedzi stlpy, to je komfort nasich ciest …
…tie stlpy su pri 50 km/h problem ?
mozeme ich obmurovat a hned mame tunel…
Rychlost tam je v poriadku ale vzdy ked idem smer centrum v lavom pruhu a oproti vidim ist auta mam pocit ze som v protismere . Vodorovne znacenie je tam slabe a aj to pletie. Proste nieje to standarne riesenie ale funkcne urcite kedze nemusili odstavovat zeleznicnu trat nad nadjazdom pocas realizacie.
Opat uradovalo povestne presovske zel. priecestie…
presov.korzar.sme.sk/c/6777641/s … prave.html
viewtopic.php?f=35&t=18186
Objavuju sa detailnejsie info ohladom reko Generala Svobodu. Cena DPS 1,4 mio eur za rovnako dlhy usek, ako robila pred rokom Skanska za 400 000 eur je vyssia preto, lebo sa ma menit aj podlozie a to na 1/5 useku. Dokonca vyzera, ze projekt je komplexnejsi a maju sa opravovat aj zastavkove niky. Neviem uz detaily, ci budu betonove a s kasselskymi obrubnikmi (na jednej zastavke tento obrubnik uz je), ale snazim sa ich zistit.
Este tak v duchu rozmyslam, ci DPS skutocne hned na zaciatku pripravil ‘komplexnejsi’ projekt, kde zahrnul aj zastavky a dokonca hned zanalyzoval, kde treba menit podlozie (len nedavno sa totiz zacala rozpadat aj podlozna cast, ku koncu zimy postacilo zbrusenie vrchnej vrstvy), alebo len po (mojej) kritike, ze namiesto 400 000 eur, za ktore opravila pred rokom Skanska rovnako dlhy prilahly usek, chce DPS takmer 4x viac. Otazka tiez je, ci vymena 1/5 podlozia a zopar zastavkovych nik (max. 6, avsak 3 su po nedavnej reko), je hodna tohto rozdielu.
Do galerie som pridal par fotiek urobenych v sobotu mobilom. Popravde vela sa toho nafotit nedlo kedze ziadne prace sa nevykonavali. Urobil som detail pre buducej kruhovej krizovatke. Vidiet tam nejake zemne prace ale na hlbeny variant formou podjazdu to nevidim kedze usekom tecie mistny potom ktory pocas letnych burok pravidelne zatopuje povodnu krizovatku. Ten podjazd by bol pravdepodobne casto pod vodou.
a nebola by dobra aj nejaka priama vetva na KO napr. z I/68 na NK..alebo aj z mesta na I/68…alebo je to nepotrebne? prip., nie je dost miesta? projekt to nedovoluje???
z NK na D priama vetva bude. opacne len cez KO. avsak z mesta na D sa pojde ponad KO, takze KO by nemal byt zahusteny.
co sa podjazdu tyka, aj ja som pocul, ze bude. vraj HANT nahrvhol podjazd, co je lacnejsie ako nadjazd inych uchdzacov. avsak vraj bude problem s castym zatopenim. no..uvidime
hej, len ja som sa pytal, ze preco nebude z I/68 na NK..alebo z mesta na I/68…??? prip., ci bude moznost dobudovania…resp., ci to projekt dovoluje…
Keď si dobre spomínam, aj v KE popod trať, keď rozširovali Palackého, tam stále čerpali vodu a predpokladám, že aj teraz to tam nejako tak funguje. Takže čo sa týka spodných vôd, všetko sa dá riešiť, a nemusí to ani stáť nejako extrémne veľa peňazí. keď to zvládli na R4 pri KE, kde voda stála na teréne, tak tu s tým tiež nemôže byť extra problém. Jedine, že si ho vyrobia aby si vytvorili vatu. berme to tak ž e to nieje stavba rodinného domu, kde investor počíta pomaly každé euro, tu ide o pár miliónov eur, takže riešenia by sa nemali nejako extrémne premietnuť do ceny. Ľudovo povedané, v celkovej hodnote sa to rozloží.
1/68 nie je az tak vytazena, kedze je paralelna s D. najma TIR, vsetko ide po D. Je tam sice priemyselny park, ale malicky, takze riesenie 2+2 KO + nadjazd mesto-privadzac + samostatna vetva z NK na privadzac je na pomery, na ktore sme v dalekom vychodnom presove zvyknuti, luxusne riesenie.
Tu vidiet gallery/image_page.php?album_id=46&image_id=12182 ze aj 1/68 sa bude prekladat (cervena vlavo hore - ta priama - je terajsia)
aj ked je pravda, ze po dobudovani D1 s tunelom nemusi byt smer NK-privadzac najvytrazenejsi, naopak, vytazenejsi moze byt NK-1/68. Ale kto toto vie odhadnut?
co je riesenie 2+2 KO?
nakres mi je jasny, aj prelozka aj vsetko, keby som sa na nho nepozrel, tak sa neopytam moju blbu otazku aj na ostatne priame vetvy…
ma to proste zaujalo, ked si spomeniem na ine kruhace, ako napr, TN, TT, LM…atd…
ved to, ze odhadnut sa to neda, preto som sa pytal na moznosti…
keby sa trosku posnazili, tak priama vetva mohla byt aj na KO PO-vychod na I/18…ale to uz by som chcel asi zbytocne vela…
Pod existujucou krizovatkou preteka cez priepust miestny potok, pocas silnych burok nestiha a voda sa prelieva priamo krizovatkou. Pokial tento detail nejako neporiesia tak cerpanie vody nic neporiesi. Ako je vidiet z obrazku aj teraz tam voda stoji a to dlhsie neprsalo.
ten priepust je klasicky prefabrikat stvorcoveho prierezu, je teda fest zaneseny
staci vycistit a upravit koryto